Voeding is geen momentopname

“Eiwit helpt niet”, kopte het populaire blad fiets in een kort artikel ooit eens. Het blad was bij mij nog niet uit de folie of ik ontving alweer allerlei vragen (vooral doen overigens!). Klopt dat? Moet ik nu stoppen met eiwit eten? Wanneer moet ik dan wel eiwitten eten?

 

Het is altijd jammer als je door zulke artikelen op het verkeerde been wordt gezet.

 

Nadat ik het artikel had gelezen heb ik de vragen beantwoord. Hopelijk stappen zij weer wat relaxter op de fiets, maar wat betekent dit artikel nu eigenlijk voor jou prestatie!?

Het antwoord is bar weinig. Het artikel geeft namelijk onvoldoende informatie om dit te beoordelen en is daarmee in mijn ogen af te doen als populistische stennismakerij.

 

Hier ging het artikel over::

Ik zal me nader verklaren.
Het artikel spreekt over een onderzoek onder 18 eliterenners. Dat is meteen de (eerste) achilleshiel van het artikel. Deze groep wordt in tweeën gedeeld om een een zogenaamde controlegroep te creëren. Dit aantal (9 per groep) kun je nauwelijks een representatieve groep noemen om resultaten te generaliseren. En dat suggereert de kop van het artikel wel.

 

Met name omdat je ervan uit mag gaan dat deze kop gericht is aan de lezer. Wij zijn (met alle respect) geen eliterenners maar sportieve fietsers. Diverse onderzoeken laten zien dat de effecten van (elite) training aanpassingen teweeg brengen waarbij het lichaam zich anders gaat gedragen. Het is dus maar zeer de vraag of de resultaten van het onderzoek ook van toepassing zijn op jou en mij.

 

Er is verder geen inzicht in wat de renners buiten hun training hebben gegeten en wat het trainingskamp van 6 dagen nu precies inhoud. Uit eerder onderzoek is namelijk gebleken dat eiwitten tijdens krachttraining anders gebruikt worden dan tijdens duurtraining. Er wordt na een trainingskamp van 6 dagen afgesloten met een tijdrit van slecht 5 minuten en een maximale sprinttest. Wederom kom ik hier tot de conclusie dat de uitslag van dit onderzoek alleen van toepassing is op diegene die tijdritten van 5 minuten rijdt en dragraces op zijn fiets houdt. 😉

 

Maar belangrijker nog is dat Fiets hier een fout maakt die vaak wordt gemaakt als de resultaten van onderzoeken gedeeld worden. Om een hypothese van een onderzoek te bewijzen worden factoren uitgesloten of gestabiliseerd. Een windtunnel is een mooi voorbeeld. Hierin wordt de fietser geplaatst en er wordt bepaald wat de optimale houding is. Je kunt daarna dus iets zeggen over de houding op de fiets ten opzichte van de wind. Maar je kunt nog niets zeggen over die houding als de fietser ineens door het bos moet rijden over een onverhad pad of zelfs als de wind van opzij waait ipv van voren.

 

En dat is nu precies wat hier wel gebeurt.

 

Wat heb jij daar nu aan?

Je kunt aan de hand van dit onderzoek dus stellen dat, als je elite-renner bent, het drinken van een hersteldrank op basis van whey-eiwitten tijdens de training (hoeveel uur ?) gedurende 6 dagen achter elkaar niet leidt tot een betere prestatie gedurende een tijdrit van vijf minuten of een maximale sprinttest, ten opzichte van het drinken van een isotone dorstlesser.

 

Je kunt echter niet stellen dat voor iedere lezer van het blad Fiets het drinken van een hersteldrank op basis van whey-eiwitten gedurende welke training of wedstrijd dan ook het herstel niet bevordert.

 

Bovendien moet je verder kijken dan alleen deze ene training of wedstrijd. Uit onderzoek naar inname van proteïne (eiwit) bij atleten die aan duurtraining doen komt de aanbeveling om 1-1,6 gram per kilogram lichaamsgewicht, per dag te eten.

 

Zo pak je het aan:

Dit betekent voor een gemiddelde man van zo’n 80 kg een inname van 80- 128 gram per dag. Ik zie in mijn praktijk dagelijks mensen die dit niet halen. Zeker niet in combinatie met de aanbeveling om deze hoeveelheid te verdelen over de dag en te verdelen over verschillende voedingsmiddelen.

 

Stel dat je in het weekend 6 uur op de fiets zit. En je mist tijdens die zes uur je inname van proteïnen. Dan moet je deze hoeveelheid dus verdelen over je ontbijt en je avondeten!? En stel dat je een meerdaagse tocht doet. Dan doe je dat dus iedere dag!?

 

Uit onderzoek blijkt verder dat het ontbreken van deze proteïnen het lichaam vatbaarder maakt voor virussen, bacteriën en blessures.

 

Kortom: Zorg dus dat je tijdens langere ritten (vanaf 2 uur) aandacht besteed aan het eten van je proteïnen. Voeding is namelijk geen momentopname.

 

Dat kan bijvoorbeeld met een broodje met kipfilet of ei. Ik pak zo’n broodje in aluminiumfolie, snij het in hapklare brokken en pak het nog eens in aluminiumfolie. Later in de tocht kies ik voor repen. Er zijn ook goede dorstlessers met proteïne. Deze kun je gebruiken voor tochten langer dan 2 uur.

 

Hoeveel eiwit eet jij op een dag (vlees, vis, zuivel en peulvruchten)?

 

Laat je reactie achter onder dit artikel en als dank stuur ik je mijn eBook eiwitten met informatie, tips en opdrachten.

 

Wil jij meer resultaat met je training, voeding of gewicht?

Het Train & Eet als een Atleet webinar is een workshop voor sportieve fietsers. Samen werken we mijn 5 stappenplan uit, waarmee jij een hongerklop vermijd, minder risico op blessures loopt en je optimaal voorbereid op je volgende seizoen. Met deze tips krijg je zeker weten de lifestyle van een atleet.

Je kunt het webinar thuis volgen vanachter je eigen pc, tablet of smartphone.

Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

intens veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

 

 

58 Responses to Voeding is geen momentopname

  1. Kasper Vos 22 november 2021 at 12:21 #

    ik probeer dagelijks 1,5 gram per kg in te nemen. Ik weeg 67,5 kg. Ik wil tussen de 95 en 105 gram innemen. Gemiddeld over een week kom ik wel aan 1,5kgram. Er zijn dagen dat ik minder inneem en dagen dat ik meer inneem. Als ik niet aan mijn 1,5 gram kom zit ik daar ook niet mee.

  2. Domi 26 augustus 2021 at 07:39 #

    Ik heb er geen idee van. Ik eet wel dagelijks yoghurt en drink veel zuivel. Na een lange duurrit gebruik ik ook een recovery shake.

  3. Ivan 25 augustus 2021 at 21:48 #

    Na een heel intensieve training neem ik wel eens een recovery shake. Voor het overige eet ik dagelijks wel eiwitten in de vorm van yoghurt, zuivel. Ga dat echter nooit bewust afwegen.

Geef een reactie