Caloriebeperking lijkt een goede manier om gewicht verliezen. Feit is echter dat het resultaat op de weegschaal er vaak beter uitziet dan het in werkelijkheid is. Je kunt in korte tijd kilo’s verliezen maar is dat ook werkelijk in je voordeel? Veel fietsers klagen over een afname van de kracht en dat is vaak het gevolg van een dieet dat niet aansluit bij de behoefte die je als wielrenner hebt.
Het bezuinigen op calorieën levert inderdaad in korte tijd een indrukwekkend verlies aan kilo’s. Ga je echter kijken wat er werkelijk gebeurd in je lichaam dan valt dat resultaat ineens vies tegen. Je wilt immers je vet kwijt. Alleen dat zal er al voor zorgen dat je beter gaat presteren. Maar vet is slechts een onderdeel van je lichaamsgewicht. En vet is zuinig. Het is je reservevoorraad energie in tijden van crisis.
Daar tegenover staat je spiermassa. Deze verbruikt veel energie. Als je die energie niet inneemt omdat je minder eet dan je eigenlijk nodig hebt dan moet je lichaam die calorieën ergens anders vandaan halen. Je denkt: “Dat is precies wat ik wilde.”, maar je lichaam kiest niet altijd voor vet. Ook je spiermassa moet er aan geloven. Zou je na een calorie beperkend dieet je vetpercentage en spiermassa meten, dan zie je dat je misschien wat vet bent kwijtgeraakt. Vervelend is echter dat je ook veel spiermassa bent kwijtgeraakt.
En dat betekent dat je minder hard kunt rijden.
In dit artikel vertel ik je hoe je gewicht kunt verliezen terwijl je sterker wordt.
Eigenlijk is het heel eenvoudig: doe datgene wat goed is voor je lichaam én je prestatie, nl:
Denk vooruit
De meeste fietsers denken dat gewicht verliezen iets te maken heeft met wat ze nu fout doen. Ze moeten eerst gewicht kwijt voor ze weer progressie kunnen maken. Eerst afzien voordat het leuk wordt. Denk anders, denk vooruit. Je huidige situatie is het uitgangspunt om een betere versie van jezelf te zijn. Gezonder, sterker, fitter, sneller.
Stop met diëten
Vrijwel ieder dieet beperkt je in iets. Onze voeding hoort gevarieerd te zijn, niet gelimiteerd. Iedere beperking heeft gevolgen. Het schrappen van vet heeft onder andere invloed op onze coördinatie en botdichtheid, het schrappen van koolhydraten op ons vermogen op de fiets en energie voor de hersenen, enzovoort.
Ga trainen
Als je gewicht kwijt wilt en dat lukt niet op de manier hoe je het nu doet, dan doe je dus iets verkeerd. Korte intensieve trainingen , afgewisseld met lange duurtraining geven variatie in je training en zorgen ervoor dat je meer calorieën gaat verbranden. Mooie bonus is dat je ook beter gaat presteren.
Creëer een nieuwe leefstijl
Als je niet tevreden bent met hoe het nu gaat dan los je dat niet op door tijdelijk iets anders te gaan doen. Het resultaat is dan namelijk net zo tijdelijk als de oplossing. Wil je een ander resultaat dan moet je bereid zijn je leven te veranderen. Kies dus voor nieuwe gewoonten die bij je passen en je fijn vindt. Anders ben je in no-time weer terug bij af.
Doe iets extra’s
Je lichaam is als een weegschaal, het streeft naar balans. Caloriebeperking zorgt dus voor minder spiermassa door het lichaam uit balans te brengen. Breng je lichaam in plaats hiervan aan de andere kant van de weegschaal uit balans door een extra work-out te doen. Die hoeft helemaal niet lang te zijn. Bijvoorbeeld door thuis oefeningen te doen met je eigen lichaamsgewicht.
Verander je routine regelmatig
Je trainingsschema is maar 4 weken houdbaar. Daarna is de meeste progressie eruit en ben je toe aan een nieuwe uitdaging. Verander dus regelmatig je schema op weg naar het doel dat je wilt behalen. Zoek een coach als je niet weet hoe je dat doet.
Het punt is dat je elke dag weer streeft om het beste uit het leven te halen. Dat wordt alleen maar leuker als je fit en gezond bent en actie onderneemt om dat te blijven. Je lichaam is een mooie sportwagen en je rijdt niet op een halve tank benzine van Rotterdam naar Rome.
Welke van de bovenstaande punten kun jij gebruiken om een betere versie van jezelf te worden?
Beantwoorde deze vraag in het commentaarveld onder dit artikel en ik stuur je 6 work-outs die je thuis kunt uitvoeren om iets extra’s te doen.
Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.
Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.
Na dit webinar weet jij:
- Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
- Hoe je optimaal traint
- Hoe je je ideale gewicht bereikt
- Hoe je langer, harder kunt fietsen
Klik hier en schrijf je nu gratis in
Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet
intens veel fietsplezier,
PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker!
Uit deze quote leer ik het meeste:
Korte intensieve trainingen , afgewisseld met lange duurtraining geven variatie in je training en zorgen ervoor dat je meer calorieën gaat verbranden. Mooie bonus is dat je ook beter gaat presteren.
Vandaag begin ik hieraan.
Thanks.
Ik ben gestopt met allerlei diëten en zorg dat ik nu gevarieerd eet en train.
Hey Robert. Na een lange periode van duurtraining kijk ik uit naar kortere intensievere trainingen.
Gr
Hey Robert. Na een lange periode van duurtraining kijk ik uit naar kortere intensievere trainingen.
Gr
Had ook graag enkele kilo’s kwijt gespeeld zonder aan kracht te verliezen.