Mooi, al die verhalen over voeding maar wat moet je nu precies eten? Naast al jullie positieve berichten over de informatie die ik hier wekelijks geef, blijft toch altijd de behoefte aan concrete voorbeelden. En dat snap ik. Je hoort iedere dag weer andere verhalen op diverse plekken. Helaas zijn veel van die verhalen maar half waar en is het moeilijk na te gaan wie ze heeft geschreven en waar de informatie vandaan komt. Vandaag geef ik je die voorbeelden.
Wil je zeker weten dat je de juiste informatie hebt? Gebaseerd op gedegen onderzoek?
Volg dan het Train & Eet als een atleet webinar.
Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.
Na dit webinar weet jij:
- Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
- Hoe je optimaal traint
- Hoe je je ideale gewicht bereikt
- Hoe je langer, harder kunt fietsen
Klik hier en schrijf je nu gratis in
Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet
Maar vandaag vertel ik je welke ingrediënten jij in je voeding kunt verwerken.
Havermout
Mijn hele leven eet ik al havermout. De laatste tijd maakt dit graan weer een comeback. En terecht. Het voorziet je van langzame koolhydraten, vezels, eiwitten, mineralen en b-vitaminen.
Hoe: Je kunt het natuurlijk koken op de ouderwetse manier. Als je het echter ’s avonds laat weken in de koelkast (bijvoorbeeld in amandelmelk of water), kun je het de volgende dag voor van alles gebruiken. Smoothie, je eigen muesli (met een handje noten en wat rozijnen of vers fruit), proteïneshake, etc.
Bananen
Ik hou van bananen. Ze zijn heerlijk, zoet op een natuurlijke wijze en zo gemakkelijk in alles; smaakcombinaties, meenemen, weinig kauwen dus makkelijk tijdens hoge intensiteiten op je fiets, enz. Bovendien ook vol vezels, kalium en vitamine B6.
Hoe: Ik gebruik veel bananen op de fiets dus omwille van de variatie en balans kies ik op andere momenten minder vaak voor banaan. Maar wees creatief.
Noten
Heerlijk tussendoortje en erg gezond. Barsten van de vezels, mineralen en goede vetten. Mijn favorieten zijn pecan, paranoten, walnoten, amandelen.
Hoe: Ik gebruik ze door mijn zelfgemaakte muesli of gewoon los als handje noten. Zorg dan wel dat het bij een handje blijft. En eet je ’s ochtends al noten in je muesli? Dan kun je dat handje ’s middags overslaan.
Let op:
- Pinda’s zijn geen noten
- Kies voor ongezouten
- Kies voor ongebrand
Wortels en knollen
Wortel, pastinaak en zoete bataat hebben allemaal een heerlijke zoete smaak en dat betekent maar 1 ding: koolhydraten. Daarnaast vind je nog andere vitamines en mineralen in deze zoetmakers.
Hoe: Wortels kun je natuurlijk zo als snack eten. Je kunt ze raspen en zo in diverse gerechten combineren. Van pastinaak kun je puree maken maar je kunt ze ook alle drie combineren. Snij alles in kleine stukjes, besprenkel met olijfolie, eetlepel thijm erover en laat 45 minuten in de oven op 180 graden gaar worden. In dezelfde schaal kun je ook je kippenbouten leggen.
Peulvruchten
Als je al eens een workshop hebt gevolgd dan weet je dat ik fan ben van peulvruchten. Dat is pas superfood. Het levert je wederom langzame koolhydraten maar ook eiwitten, vitaminen en mineralen en vezels. En er zijn zoveel verschillende.
Hoe: Combineer linzen met je salade of maak een omelet en roerbak een zak wokgroenten met een halve pot bonen. Snel klaar en een echte atletenlunch.
Start morgen nog met het vervangen van je ontbijtkoek, sultana’s of andere voorverpakte voeding. Stap eens uit je comfortzone en maak eens een andere lunch of een ander hoofdgerecht. Je zult de resultaten merken.
Dit zijn de eerste vijf ingrediënten. Wil jij de andere vijf ook, plus de recepten om ze te verwerken?
Vertel me wat jouw favoriete voeding is! Laat je reactie achter onder dit artikel en ik stuur ze je toe.
Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.
Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.
Na dit webinar weet jij:
- Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
- Hoe je optimaal traint
- Hoe je je ideale gewicht bereikt
- Hoe je langer, harder kunt fietsen
Klik hier en schrijf je nu gratis in
Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet
intens veel fietsplezier,
PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.
Skyr met havermout en druiven
Het is nu 18 uur, maar verheug me nu al op mijn ontbijt:
Havermout met melk, banaan, blauwe bessen en amandelen en als finishing touch een klein scheutje Agave siroop…;-)
Havermout, soyayoghurt, blauwe bessen en wat zelfgemaakte granola.
Skyr met granola en notenmix.
Speltbrood met roomboter, zonnebloempitten of lijnzaad en een plakje tomaat.
Mijn favoriete ontbijt: havermout, warm of koud, afhankelijk van het weer buiten.
Favoriete lunch: iets wat over is van het avondeten. Warm of koud. Pasta, nachos, nasi, roerbakgroenten. Of anders een zelfgemaakte salade. Met wat brood voor extra vezels en koolhydraten. Bij voorkeur zelfgebakken volkoren desembrood.
Favoriete avondeten: vooral heel veel groenten!
Mijn favoriete ontbijt is havermout gekookt met melk ,banaan, frambozen en blauwe bessen, zonnebloempitten en pompoenpitten . Heerlijk
Dag Robert, ik ontvang graag je recepten 🙂