Voeding is geen momentopname

“Eiwit helpt niet”, kopte het populaire blad fiets in een kort artikel ooit eens. Het blad was bij mij nog niet uit de folie of ik ontving alweer allerlei vragen (vooral doen overigens!). Klopt dat? Moet ik nu stoppen met eiwit eten? Wanneer moet ik dan wel eiwitten eten?

 

Het is altijd jammer als je door zulke artikelen op het verkeerde been wordt gezet.

 

Nadat ik het artikel had gelezen heb ik de vragen beantwoord. Hopelijk stappen zij weer wat relaxter op de fiets, maar wat betekent dit artikel nu eigenlijk voor jou prestatie!?

Het antwoord is bar weinig. Het artikel geeft namelijk onvoldoende informatie om dit te beoordelen en is daarmee in mijn ogen af te doen als populistische stennismakerij.

 

Hier ging het artikel over::

Ik zal me nader verklaren.
Het artikel spreekt over een onderzoek onder 18 eliterenners. Dat is meteen de (eerste) achilleshiel van het artikel. Deze groep wordt in tweeën gedeeld om een een zogenaamde controlegroep te creëren. Dit aantal (9 per groep) kun je nauwelijks een representatieve groep noemen om resultaten te generaliseren. En dat suggereert de kop van het artikel wel.

 

Met name omdat je ervan uit mag gaan dat deze kop gericht is aan de lezer. Wij zijn (met alle respect) geen eliterenners maar sportieve fietsers. Diverse onderzoeken laten zien dat de effecten van (elite) training aanpassingen teweeg brengen waarbij het lichaam zich anders gaat gedragen. Het is dus maar zeer de vraag of de resultaten van het onderzoek ook van toepassing zijn op jou en mij.

 

Er is verder geen inzicht in wat de renners buiten hun training hebben gegeten en wat het trainingskamp van 6 dagen nu precies inhoud. Uit eerder onderzoek is namelijk gebleken dat eiwitten tijdens krachttraining anders gebruikt worden dan tijdens duurtraining. Er wordt na een trainingskamp van 6 dagen afgesloten met een tijdrit van slecht 5 minuten en een maximale sprinttest. Wederom kom ik hier tot de conclusie dat de uitslag van dit onderzoek alleen van toepassing is op diegene die tijdritten van 5 minuten rijdt en dragraces op zijn fiets houdt. 😉

 

Maar belangrijker nog is dat Fiets hier een fout maakt die vaak wordt gemaakt als de resultaten van onderzoeken gedeeld worden. Om een hypothese van een onderzoek te bewijzen worden factoren uitgesloten of gestabiliseerd. Een windtunnel is een mooi voorbeeld. Hierin wordt de fietser geplaatst en er wordt bepaald wat de optimale houding is. Je kunt daarna dus iets zeggen over de houding op de fiets ten opzichte van de wind. Maar je kunt nog niets zeggen over die houding als de fietser ineens door het bos moet rijden over een onverhad pad of zelfs als de wind van opzij waait ipv van voren.

 

En dat is nu precies wat hier wel gebeurt.

 

Wat heb jij daar nu aan?

Je kunt aan de hand van dit onderzoek dus stellen dat, als je elite-renner bent, het drinken van een hersteldrank op basis van whey-eiwitten tijdens de training (hoeveel uur ?) gedurende 6 dagen achter elkaar niet leidt tot een betere prestatie gedurende een tijdrit van vijf minuten of een maximale sprinttest, ten opzichte van het drinken van een isotone dorstlesser.

 

Je kunt echter niet stellen dat voor iedere lezer van het blad Fiets het drinken van een hersteldrank op basis van whey-eiwitten gedurende welke training of wedstrijd dan ook het herstel niet bevordert.

 

Bovendien moet je verder kijken dan alleen deze ene training of wedstrijd. Uit onderzoek naar inname van proteïne (eiwit) bij atleten die aan duurtraining doen komt de aanbeveling om 1-1,6 gram per kilogram lichaamsgewicht, per dag te eten.

 

Zo pak je het aan:

Dit betekent voor een gemiddelde man van zo’n 80 kg een inname van 80- 128 gram per dag. Ik zie in mijn praktijk dagelijks mensen die dit niet halen. Zeker niet in combinatie met de aanbeveling om deze hoeveelheid te verdelen over de dag en te verdelen over verschillende voedingsmiddelen.

 

Stel dat je in het weekend 6 uur op de fiets zit. En je mist tijdens die zes uur je inname van proteïnen. Dan moet je deze hoeveelheid dus verdelen over je ontbijt en je avondeten!? En stel dat je een meerdaagse tocht doet. Dan doe je dat dus iedere dag!?

 

Uit onderzoek blijkt verder dat het ontbreken van deze proteïnen het lichaam vatbaarder maakt voor virussen, bacteriën en blessures.

 

Kortom: Zorg dus dat je tijdens langere ritten (vanaf 2 uur) aandacht besteed aan het eten van je proteïnen. Voeding is namelijk geen momentopname.

 

Dat kan bijvoorbeeld met een broodje met kipfilet of ei. Ik pak zo’n broodje in aluminiumfolie, snij het in hapklare brokken en pak het nog eens in aluminiumfolie. Later in de tocht kies ik voor repen. Er zijn ook goede dorstlessers met proteïne. Deze kun je gebruiken voor tochten langer dan 2 uur.

 

Hoeveel eiwit eet jij op een dag (vlees, vis, zuivel en peulvruchten)?

 

Laat je reactie achter onder dit artikel en als dank stuur ik je mijn eBook eiwitten met informatie, tips en opdrachten.

 

Wil jij meer resultaat met je training, voeding of gewicht?

Het Train & Eet als een Atleet webinar is een workshop voor sportieve fietsers. Samen werken we mijn 5 stappenplan uit, waarmee jij een hongerklop vermijd, minder risico op blessures loopt en je optimaal voorbereid op je volgende seizoen. Met deze tips krijg je zeker weten de lifestyle van een atleet.

Je kunt het webinar thuis volgen vanachter je eigen pc, tablet of smartphone.

Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

intens veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

 

 

58 Responses to Voeding is geen momentopname

 1. Monique 25 augustus 2021 at 19:23 #

  Tijdens echt lange ritten (300 tot 1200km), merk ik dat mijn lichaam prima aangeeft waar tekorten ontstaan. En als ik dan na heel even slaap verder moet, dan is hersteldrank onmisbaar. Tenslotte kan je bij een meerdaagse tocht nooit de voedingsmiddelen naar binnen krijgen die nodig zijn. Overigens zit in mijn bidon dan een mix van koolhydraten en eiwitten, daar leef ik prima op, aangevuld met waar mijn lichaam om roept. We luisteren soms teveel naar alle artikelen ipv ons lichaam.

 2. Harry 25 augustus 2021 at 17:48 #

  Ik let er bij elke maaltijd wel op dat ik ook eiwitten inneem, maar ik leg het nog niet op de weegschaal. Tijdens een lange rit sta ik er eerlijk gezegd niet bij stil, maar neem dan na afloop wel vaak een hersteldrankje of kwark.

 3. Kasper Vos 29 augustus 2020 at 12:04 #

  Hallo Robert,

  Ik kom aan 1,5 gram per kg gewicht gemiddeld per week. Dit wordt verdeeld over de 3 maaltijden per dag. Bestaande uit zuivel, muesli, havermout, vlees of vis, ei of kaas of magere vleeswaren, brood.

 4. Francois 28 augustus 2020 at 10:42 #

  hoi,

  ik eet noten, joghurt en havermout voor een rit en drink melk.
  Na de rit is het een volled drinkbus op basis van whey-poeder.
  Tijdens een rit van 3 à 4 uur mag het dus wat extra zijn. zijn protëinerepen dan goed?

  • Robert van der Wulp 2 september 2020 at 16:39 #

   Hai Francois,

   Bedankt voor je reactie. Goeie vraag.
   Proteïne repen bevatten doorgaans teveel proteïne en te weinig koolhydraten.
   Je kunt zo’n reep wel ieder uur een hapje nemen om dat te verdelen.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 5. Thom 27 augustus 2020 at 13:47 #

  Goede eye-opener dat 6 uur fietsen ook betekent dat je, als je tijdens die 6 uur geen eiwitten zou consumeren, je wel erg weinig tijd overhoudt om aan de gewenste eiwitinname te komen.

 6. Saskia 27 augustus 2020 at 05:41 #

  Ik merk dat ik het niet goed weet. Na een lange rit neem ik wel voeding met eiwitten maar ik weet niet of dit voldoende is. Tijdens de rit neem ik brood met appelstroop en geitenkaas.

  • Robert van der Wulp 27 augustus 2020 at 17:14 #

   Hai Saskia,

   Bedankt voor je reactie.

   Voor je herstelmaaltijd kun je je richten op zo’n 15 gram eiwitten.
   Dat is gewoon een kwestie van op het etiket kijken en wegen hoeveel van het product uiteindelijk 15 gram is.

   Overigens is het zeker zo belangrijk om dit na je intensieve interval training te doen.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 7. Iva 26 augustus 2020 at 22:11 #

  Eet dagelijks wel vlees of vis. Ook zuivel komt aan bod in de vorm van yoghurt of kwark. Peulvruchten daarentegen staan zelden op het menu. Of ik nu al dan niet de aanbevolen hoeveelheid haal, is me niet duidelijk.

 8. Nico 26 augustus 2020 at 22:10 #

  Ik probeer me aan 100gr eiwitten/dag te houden.

 9. Jan 26 augustus 2020 at 21:00 #

  Ik haal Weij bij de boer. 60 ct de liter. Drink een glas of twee over een dag in de zomer.

 10. Wim Meynen 26 augustus 2020 at 20:23 #

  Ik probeer bij elke maaltijd voldoende eiwitten te eten in de vorm vlees, kip, peulvruchten en/of eieren. Na een duurtraining eet ik kwark of skyr yoghurt met fruit. Na een intensieve training neem ik een hersteldrank met eiwitten.

  Mvg, Wim

Geef een reactie