Voeding is geen momentopname

“Eiwit helpt niet”, kopte het populaire blad fiets in een kort artikel ooit eens. Het blad was bij mij nog niet uit de folie of ik ontving alweer allerlei vragen (vooral doen overigens!). Klopt dat? Moet ik nu stoppen met eiwit eten? Wanneer moet ik dan wel eiwitten eten?

 

Het is altijd jammer als je door zulke artikelen op het verkeerde been wordt gezet.

 

Nadat ik het artikel had gelezen heb ik de vragen beantwoord. Hopelijk stappen zij weer wat relaxter op de fiets, maar wat betekent dit artikel nu eigenlijk voor jou prestatie!?

Het antwoord is bar weinig. Het artikel geeft namelijk onvoldoende informatie om dit te beoordelen en is daarmee in mijn ogen af te doen als populistische stennismakerij.

 

Hier ging het artikel over::

Ik zal me nader verklaren.
Het artikel spreekt over een onderzoek onder 18 eliterenners. Dat is meteen de (eerste) achilleshiel van het artikel. Deze groep wordt in tweeën gedeeld om een een zogenaamde controlegroep te creëren. Dit aantal (9 per groep) kun je nauwelijks een representatieve groep noemen om resultaten te generaliseren. En dat suggereert de kop van het artikel wel.

 

Met name omdat je ervan uit mag gaan dat deze kop gericht is aan de lezer. Wij zijn (met alle respect) geen eliterenners maar sportieve fietsers. Diverse onderzoeken laten zien dat de effecten van (elite) training aanpassingen teweeg brengen waarbij het lichaam zich anders gaat gedragen. Het is dus maar zeer de vraag of de resultaten van het onderzoek ook van toepassing zijn op jou en mij.

 

Er is verder geen inzicht in wat de renners buiten hun training hebben gegeten en wat het trainingskamp van 6 dagen nu precies inhoud. Uit eerder onderzoek is namelijk gebleken dat eiwitten tijdens krachttraining anders gebruikt worden dan tijdens duurtraining. Er wordt na een trainingskamp van 6 dagen afgesloten met een tijdrit van slecht 5 minuten en een maximale sprinttest. Wederom kom ik hier tot de conclusie dat de uitslag van dit onderzoek alleen van toepassing is op diegene die tijdritten van 5 minuten rijdt en dragraces op zijn fiets houdt. 😉

 

Maar belangrijker nog is dat Fiets hier een fout maakt die vaak wordt gemaakt als de resultaten van onderzoeken gedeeld worden. Om een hypothese van een onderzoek te bewijzen worden factoren uitgesloten of gestabiliseerd. Een windtunnel is een mooi voorbeeld. Hierin wordt de fietser geplaatst en er wordt bepaald wat de optimale houding is. Je kunt daarna dus iets zeggen over de houding op de fiets ten opzichte van de wind. Maar je kunt nog niets zeggen over die houding als de fietser ineens door het bos moet rijden over een onverhad pad of zelfs als de wind van opzij waait ipv van voren.

 

En dat is nu precies wat hier wel gebeurt.

 

Wat heb jij daar nu aan?

Je kunt aan de hand van dit onderzoek dus stellen dat, als je elite-renner bent, het drinken van een hersteldrank op basis van whey-eiwitten tijdens de training (hoeveel uur ?) gedurende 6 dagen achter elkaar niet leidt tot een betere prestatie gedurende een tijdrit van vijf minuten of een maximale sprinttest, ten opzichte van het drinken van een isotone dorstlesser.

 

Je kunt echter niet stellen dat voor iedere lezer van het blad Fiets het drinken van een hersteldrank op basis van whey-eiwitten gedurende welke training of wedstrijd dan ook het herstel niet bevordert.

 

Bovendien moet je verder kijken dan alleen deze ene training of wedstrijd. Uit onderzoek naar inname van proteïne (eiwit) bij atleten die aan duurtraining doen komt de aanbeveling om 1-1,6 gram per kilogram lichaamsgewicht, per dag te eten.

 

Zo pak je het aan:

Dit betekent voor een gemiddelde man van zo’n 80 kg een inname van 80- 128 gram per dag. Ik zie in mijn praktijk dagelijks mensen die dit niet halen. Zeker niet in combinatie met de aanbeveling om deze hoeveelheid te verdelen over de dag en te verdelen over verschillende voedingsmiddelen.

 

Stel dat je in het weekend 6 uur op de fiets zit. En je mist tijdens die zes uur je inname van proteïnen. Dan moet je deze hoeveelheid dus verdelen over je ontbijt en je avondeten!? En stel dat je een meerdaagse tocht doet. Dan doe je dat dus iedere dag!?

 

Uit onderzoek blijkt verder dat het ontbreken van deze proteïnen het lichaam vatbaarder maakt voor virussen, bacteriën en blessures.

 

Kortom: Zorg dus dat je tijdens langere ritten (vanaf 2 uur) aandacht besteed aan het eten van je proteïnen. Voeding is namelijk geen momentopname.

 

Dat kan bijvoorbeeld met een broodje met kipfilet of ei. Ik pak zo’n broodje in aluminiumfolie, snij het in hapklare brokken en pak het nog eens in aluminiumfolie. Later in de tocht kies ik voor repen. Er zijn ook goede dorstlessers met proteïne. Deze kun je gebruiken voor tochten langer dan 2 uur.

 

Hoeveel eiwit eet jij op een dag (vlees, vis, zuivel en peulvruchten)?

 

Laat je reactie achter onder dit artikel en als dank stuur ik je mijn eBook eiwitten met informatie, tips en opdrachten.

 

Wil jij meer resultaat met je training, voeding of gewicht?

Het Train & Eet als een Atleet webinar is een workshop voor sportieve fietsers. Samen werken we mijn 5 stappenplan uit, waarmee jij een hongerklop vermijd, minder risico op blessures loopt en je optimaal voorbereid op je volgende seizoen. Met deze tips krijg je zeker weten de lifestyle van een atleet.

Je kunt het webinar thuis volgen vanachter je eigen pc, tablet of smartphone.

Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

intens veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

 

 

57 Responses to Voeding is geen momentopname

 1. Dieneke 26 augustus 2020 at 19:00 #

  Ik eet vooral meer zuivel en een herstelshake na iedere rit, dan kom ik op ongeveer 1,6 gram eiwit per kg lichaamsgewicht.

  Nu een aantal weken bijgehouden hoeveel eiwitten ik binnen krijg, en ‘op gevoel’ zit je m.i. toch gauw te laag.

  • Robert van der Wulp 27 augustus 2020 at 17:16 #

   Absoluut waar Dieneke,

   Uit onderzoek blijkt dat wanneer mensen zelf aan moeten geven hoeveel ze eten, ze die hoeveelheid consequent overschatten.
   Ze eten dus veel minder dan ze denken.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 2. Noël Vanderhoven 26 augustus 2020 at 18:52 #

  Geen idee. Nooit rekening mee gehouden. Misschien toch maar eens op gaan letten.

 3. E Korte 26 augustus 2020 at 18:23 #

  Hallo Robert

  Ik weeg 84 kilo en merk dat ik het best wel lastig heb om mijn hoeveelheid
  eiwitten binnen te krijgen.
  Terwijl ik volgens mij wel gezond en gevarieerd eet.

  groet Eddy

 4. Daan 26 augustus 2020 at 17:31 #

  Ik zou het niet weten. Maar waarschijnlijk veel te weinig. Nadat ik dit gelezen heb.

 5. Robin 18 september 2019 at 20:34 #

  Ben een aantal maanden veel calorieën naar binnen aan net werken met “eten in poedervorm” van Jimmy Joy. Hier zitten veel plantaardige eiwitten in en is goed te meten.

 6. GUNTER ENGELS 1 september 2019 at 17:26 #

  Als het over voedingstips gaat focus ik mij vooral op uw raad gezien ik er al goede vooruitgang heb door geboekt.
  Ze mogen schrijven wat ze willen ik wacht rustig uw mening af indien het nodig is.
  De nodige eiwit inname heeft bij mij al veel nut gehad en moeilijk is het niet gezien kip, vis en ei als een groot deel van mijn wekelijkse voeding uitmaakt.

 7. Jos 29 augustus 2019 at 09:44 #

  Ik start de dag met een muesli waarbij ik wissel tussen ofwel Sojamelk, Griekse yoghurt of gewoon volle witte yoghurt.
  Ik eet minder en minder vlees maar compenseer dit vooral door kalkoen en kip. Een hardgekookt eitje gaat er ook regelmatig in waarvan ik de dooier achterwege laat.

  Na een lange fietsrit zal ik steevast een recovery bar en recovery shake nemen. Al ben ik dat ook al meer aan het vervangen door yoghurt met een banaan erbij.

  Af en toe steek ik ook wel eens een proteinebar in mijn mond als tussendoortje.

 8. Marieke 28 augustus 2019 at 23:27 #

  Eeeh, over het algemeen 130 gram per dag om precies te zijn;-)
  Na een training eet ik meestal wel iets van kwark met banaan en/of muesli. Whey eiwit pak ik alleen bij langere ritten van meer dan 3 of 4 uur. Simpelweg omdat een shake zo gemaakt is. Handig als je moe bent. Vervelend van sommige (de meeste misschien wel) whey eiwitpoeders is dat ze slecht oplossen in vloeistof. Erg onhandig als je na 300 km op je hotelkamer een poging doet een soort van herstelshake te maken.

 9. Kasper Vos 28 augustus 2019 at 21:22 #

  Hallo Robert,

  Bij een gewicht van 63kg eet ik gemiddeld per dag 99 gram aan eiwitten.

  groet

 10. Marcel 28 augustus 2019 at 20:22 #

  Hoi Robert,

  Na elke intensieve training gebruik ik een eiwit herstel shake. Sinds ik dat doe merk ik aan mijn lichaam dat die sneller en beter herstelt en dat ik de volgende dag weer aan de gang kan.

  Daarnaast eet ik elke dag eiwit rijk voedsel, elke dag kwark en bijna elke dag of vlees, vis of een eitje

  Ik voel me er erg goed bij en tevens gelezen dat de behoefte aan eiwitten naarmate je ouder wordt eigenlijk alleen maar toe moet nemen om stramheid en verkalking tegen te gaan dus daar hou ik me maar aan

Geef een reactie