6 Redenen om een bike fit te doen

Lage rugpijn, verdoofd gevoel in je handen en/ of zitvlakproblemen zijn vaak duidelijke indicatoren om een bike fit te doen. Maar er is veel meer voordeel te halen uit een bike fit. In dit artikel zet ik alles voor je op een rij.

 

  1. Voorkomen van blessures

Kramp, pijn of een verdoofd gevoel zijn vaak de eerste tekenen dat je niet goed op de fiets zit. Omdat je nogal wat uren maakt is het heel eenvoudig om jezelf zo te overbelasten. Soms is een paar mm bijstellen van je zadel, stuur, reach of tilt al genoeg. Minder blessures betekent meer en langer trainen.

 

  1. Comfort van de fiets

Vaak kies je je fiets omdat je een bepaald frame zo mooi vind of omdat je favoriete team ook op die fiets rijdt. Niet ieder frame is echter geschikt voor jouw lijf. Ieder frame heeft zijn eigen, unieke afmetingen en opbouw.

Toen ik mijn eerste fiets kocht, heb ik gekozen voor comfort. Uiteindelijk moet je er dagen opzitten. Nadat ik meer wist over hoe je fiets goed afstelt heb ik voor een hele andere fiets gekozen die veel meer bij mijn lijf past. Op die fiets rij ik zomaar 2km/h harder. Puur omdat de afstelling beter is en ik mijn energie beter kwijt kan op de pedalen.

 

  1. Comfort van je lijf

Niet ieder lijf is hetzelfde. Er zijn fietsers met lange benen, korte benen, brede schouders, korte bovenlijven, grote voeten, etc. Dit heeft allemaal invloed op de keuze van je frame, zadel, stuur en cranklengte. Daarnaast is er ook nog een groot verschil in lenigheid. Al deze aspecten neem je mee in je Bike fit om te komen tot de individuele afstelling die jouw lijf nodig heeft.

 

  1. Aerodynamica

Luchtweerstand speelt een grote rol bij het fietsen. Je kunt maandsalarissen uitgeven aan aerodynamische wielen, frames, helmen en zelfs sokken. Maar allereest is het je houding op de fiets die zorgt voor de grootste weerstand. Een goede Bike fit helpt je de aerodynamische weerstand te verminderen.

 

  1. Rij eigenschappen

Hoe goed jij je fiets beheerst hangt niet alleen maar af van je stuurkwaliteiten. Tegenwoordig zijn frames een stuk korter dan vroeger. Hierdoor reageren ze directer. Als jij meer naar voren zit, omdat je zadel zo is afgesteld, komt er ook meer druk op je voorwiel. Dat stuurt heel anders dan wanneer je zadel zo ver mogelijk naar achteren staat.

 

  1. Training en Bike fitting

Zoals al eerder vastgesteld hangt een Bike fit ook samen met de mogelijkheden van jouw lijf. Dat betekent ook dat, wanneer jouw lijf veranderd door training, de fit van je fiets ook moet worden heroverwogen. Een aantal maanden training kan er dus voor zorgen dat je anders op de fiets komt te zitten. Kies daarom altijd voor een Bike fit, waarbij er ook een re-fit wordt aangeboden.

Er komt nog heel wat kijken bij het kopen en afstellen van jouw fiets op jouw lijf. De basis hiervan is goed advies. Zoek iemand die je kan helpen. Koop in geen geval zomaar een fiets omdat je hem mooi vindt. De kans is dat deze fiets niet bij jou past en je uiteindelijk je fiets aan de wilgen hangt.

 

Ik ben benieuwd:

Heb jij wel eens een Bike fit gedaan en wat heeft je dat opgeleverd?

 

Laat je reactie achter onder dit artikel en ik stuur je mijn handleiding hoe je zelf je schoenplaatjes vervangt en aanpast.

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

  • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
  • Hoe je optimaal traint
  • Hoe je je ideale gewicht bereikt
  • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

intens veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

4 Responses to 6 Redenen om een bike fit te doen

  1. Kasper Vos 22 september 2022 at 21:18 #

    ik heb in het verleden 2x een bike fit gedaan. Vooral de 1e keer was het opmerkelijk dat ik veel te laag zat. De 2e keer bij iemand die ook fysiotherapeut was omdat ik een probleem met mijn rechter voet heb. Ik fiets namelijk met orthopedisch gemaakte fietsschoenen

  2. Martin Drenth 22 september 2022 at 12:56 #

    Ik heb nog nooit een bikefit gedaan. De prijs houdt me tegen. Ik heb wel eens een proefrit gemaakt op een fiets die veel lichter was dan mijn eigen fiets, maar waar ik minder snel op was en veel vermoeider.
    Op mijn huidige fiets kan ik uren fietsen (zoals de Bartje 200) zonder noemenswaardige klachten en denk daarom dat mijn houding op de fiets bij mij past.

    • Robert van der Wulp 22 september 2022 at 13:47 #

      Hi Martin,

      Bedankt voor je uitgebreide reactie.
      Uit je verhaal maak ik op dat je op de mtb zit. Dan zit je nooit stil.
      Dat is staan, zitten en meebewegen met het parkoers.

      Die afwisseling zorgt ook dat je minder snel klachten krijgt.
      Dat wil echter nog niet zeggen dat je ook het maximale uit je fiets haalt.
      Ook voor mtb’ers geldt dat een aerodynamische positie je heel veel op kan leveren, zeker tijdens een event als de bartje 200.

      Even voor je beeldvorming… een hogere velg voor een racefiets kan je al 10-15 watt besparen. Dan heb je het over een velg. Laat staan je torso en over een afstand van 200km.

      Dan heb je het een behoorlijk groot tijdsverschil…waar je geen meter extra voor hoeft te trainen. 😉

      Intens veel fietspezier, Robert

  3. Thom roovers 21 september 2022 at 22:02 #

    Nog niet echt over nagedacht, maar inderdaad is logisch

Geef een reactie