Zo plan je je rustperiode

Doortrainen in de winter is voor veel rijders normaal. En dat is zonde, want je hebt geen idee wat je daar mee aanricht. In maart ben je immers in bloedvorm. Maar als je seizoen vervolgens in slop raakt is het moeilijk de oorzaak aan te wijzen. Je hebt immers harder getraind dan vorig jaar.

 

Over dit herkenbare verhaal krijg ik regelmatig vragen. Hoe kan dat nu? En als ik stop met trainen, verlies ik toch juist conditie?

 

Rust nemen en stoppen zijn 2 verschillende dingen. Bovendien is het heel gezond om de knop eens even op een andere stand te zetten. Daarom is hier je handleiding voor je rustdagen. Zodat jij niet alleen in het voorjaar goed kunt rijden, maar het hele seizoen lang.

 

Kies je tijdstip

Ik vind dit tijdstip van het jaar ideaal om mijn rust in te plannen. Het weer is slecht en er is weinig te doen waar ik aan deel wil nemen. Maar als jij deelneemt aan het crossseizoen, het beachracen of de Drenthe 200 wilt rijden kun je dat beter anders plannen. Zorg dat je voor je volgende race of toer tenminste 3 maanden voorbereiding inplant.

 

Dag 1-4 Doe niets

Maak je fiets schoon, breng hem naar de fietsenmaker voor een grote beurt en doe een dag of 4 helemaal niets. Die 4 dagen heb je nodig om je psychisch weer op te laden (of helemaal gek te worden ? ). Je moet een (on)gezond verlangen krijgen om je fiets weer te pakken.

 

Dag 5-14 Rotzooi wat aan

Als je fiets weer terug is kun je best weer eens opstappen. Onder de voorwaarde dat je je computer thuislaat. Misschien word je daar heel zenuwachtig van, maar het werkt bevrijdend. Ga fietsen en genieten. Doe geen wedstrijd met fietsvrienden, maar kies je favoriete koffiehuis, haal wat lekkers, vertel daar een paar goede/ sterke verhalen en rij weer terug. Ga eens zwemmen, voetballen of doen eens wat anders.

 

Dag 15-28 Pak je momenten

Pak rustig je schema weer op. Je hoeft niet gelijk op volle intensiteit te trainen, maar kies wel voor trainingen die je uitdagen. Plan je trainingen op vaste dagen. Werk je in ploegendienst, dan heb je in de meeste gevallen toch een vast rooster wat zich uitstrekt over meerdere weken. Pak je volledige rooster en plan je vaste dagen.

 

Schema aan de muur en gaan

Na 3 tot 4 weken is het weer tijd om hard te gaan trainen en voor te bereiden op je volgende doel. Plan je voorbereiding en zoek een goed schema dat past bij je tocht. Zoek een fietsmaatje om samen te trainen. Dat is veel leuker en effectiever.

 

Je ziet dat de periode waarin je niets doet heel beperkt is. De sleutel tot een goede rustperiode is minder en andere dingen doen, maar wel bezig blijven. Het goede nieuws is dat hoe langer je consequent traint (in jaren), hoe langer je ook je conditie behoud. En hoe eenvoudiger het is om na je rustperiode weer snel in conditie te komen. Pak nu je agenda en plan jouw rustperiode in.

 

Wanneer hou jij je rustperiode? Wat ga je dan doen?

 

Beantwoord de vraag hierboven in het commentaarveld onder dit artikel. Of stel een vraag waar jij mee worstelt. Als dank stuur ik je mijn “Trainingskalender”. Daarmee kun je het hele seizoen groeien.

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

  • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
  • Hoe je optimaal traint
  • Hoe je je ideale gewicht bereikt
  • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

intens veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

86 Responses to Zo plan je je rustperiode

  1. Emile 3 november 2022 at 15:32 #

    Door allerlei omstandigheden ben ik zo goed als niet aan fietsen toegekomen dit jaar, begin ik nu dan weer helemaal op nul?

    • Robert van der Wulp 3 november 2022 at 17:21 #

      Hi Emile,

      Bedankt voor je reactie.
      Helemaal nul is wat overdreven, maar ik zou wel eerst een paar weken weer eens gewoon gaan fietsen voor je echt aan de intervaltraining gaat. Daarna kun je de training weer serieus oppakken.
      Je zult dan ook zien dat dat sneller gaat dan je denkt.

      Je bent dan ook weer van harte welkom bij de Live Online Trainingen.

      Intens veel fietsplezier, Robert

  2. Kim Moens 2 november 2022 at 19:24 #

    Ik ben nog maar net met deze trainingsvorm begonnen dus ik plan nog even door te gaan met trainen.
    In juni rijd ik de Mont Ventoux en denk eraan daarna even te pauzeren.

  3. Jan Hermans 2 november 2022 at 18:16 #

    Meestal in sept/okt 2-3weken niet fietsen maar wandelen en wat zwemmen

  4. Karim 13 november 2020 at 16:42 #

    Ik hou mijn rustperiode in december en doe dan lekker andere dingen die helemaal niets met fietsen te maken hebben. Een goeie detox om er dan weer keihard in te vliegen!

Geef een reactie