Koolhydraten VS Vet

Het zijn vragen die de gemoederen flink bezighouden:

Kun je nu beter wel of geen koolhydraten eten?

Hoe stimuleer je nu die vetverbranding?

 

Het lijkt altijd een discussie waarbij het een de ander uitsluit. Je eet of wel of geen koolhydraten. En je traint of op koolhydraten of op vet. Maar eigenlijk is dat grote onzin. Je hebt ze allebei keihard nodig.

 

Waarom een koolhydraatarm dieet een slecht idee is

De meeste diëten zijn slecht voor je, simpel omdat ze vaak te eenzijdig zijn. Resultaten van diëten worden meestal alleen in kilo’s gemeten en daarom is er ook zoveel discussie over. Kijk je naar je vet% dan zou het al snel duidelijk worden wat het dieet met je doet. In het geval een van een koolhydraatvrij dieet zijn de eerste vier kilo’s die je verliest alleen maar water en koolhydraten. Dat water is namelijk nodig om de koolhydraten in de spieren op te slaan. Daar zit dus geen grammetje vet bij.

Maar er is nog een reden waarom je liever gewoon koolhydraten wilt blijven eten. Het is namelijk je superbrandstof. Alleen op deze brandstof kun je hard rijden. Ongeveer een uur tot anderhalf uur. En alleen op deze brandstof kun je intensief trainen.

Dat zijn nu juist die trainingen die je nodig hebt om je energiehuishouding op te krikken zodat je in rust nog meer vet verbrand.

Tenslotte publiceerde de Universiteit van Boston een onderzoek dat mensen op een koolhydraatvrijdieet zo’n 4 jaar korter leven.

Dat is 4 jaar minder lang fietsen. 😉

 

Waarom een vetvrij dieet een slecht idee is

Vetten hebben allerlei functies in het lichaam. Ze transporteren een aantal vitaminen, onderhouden de celwanden, de zenuwbanen en zijn betrokken bij de aanmaak van hormonen. Dat zijn toch belangrijke zaken.

 

Waarom je ze allebei nodig hebt

Als fietser maken we veel kilometers en duurt onze inspanning langer dan de meeste sporten. Je hebt inderdaad een vetverbranding en een koolhydraatverbranding. Het is echter een misverstand dat bij een bepaalde mate van inspanning er maar eentje actief is. Ze zijn altijd allebei actief. Eigenlijk staat de vetverbranding altijd volop te draaien. Het verschil tussen je vetverbranding op lage intensiteit en op hoge intensiteit is niet zo groot als je verwacht. Je hebt het dan echt over enkele grammen per uur. Het grootste verschil wordt gemaakt door je koolhydraatverbranding. Hoe groter de inspanning, hoe meer koolhydraten je verbrand.

 

Specifieke training

Het heeft niet zoveel zin om lang op een laag tempo te rijden om meer vetten te verbranden. Je traint dan vooral je zitvlees en de mogelijkheid om lang langzaam te rijden. Zoals ik je net al vertelde is de vetverbranding ook actief als je op volle snelheid rijdt. Ook als je dus op volle snelheid rijdt zal je vetverbranding verbeteren.

 

Wat betekent dit nu voor mijn training en voeding?

Train je duurvermogen altijd net onder of tegen je wedstrijd/ toertocht tempo. Dat is al langzaam genoeg. Wissel dat af met intensievere trainingen.

Haal dagelijks je vetten uit vis, olijfolie, lijnzaadolie, noten of avocado’s

Zorg dat je na je training je koolhydraten weer enigszins aanvult met een herstelmaaltijd. Gebruik de rest van de dag koolhydraten uit langzame bronnen zoals volkoren granen, zilvervliesrijst en peulvruchten.

Tijdens ritten die langer duren dan anderhalf uur vul je je koolhydraten onderweg al aan.

Dat betekent dus dat je op de dagen dat je traint ook meer koolhydraten eet als de dagen die je niet traint.

 

Om je te helpen bepalen hoeveel koolhydraten je nu dagelijks nodig hebt, heb ik de Carbcalculator ontwikkelt. Die stuur ik je toe als je antwoord geeft op de volgende vraag:

 

Ga jij iets veranderen voor je vetten of koolhydraten?

 

Beantwoord de vraag in het commentaarveld onder dit artikel. Als dank stuur ik je mijn “Carbcalculator”, zodat je nooit meer hoeft te raden hoeveel koolhydraten je nodig hebt.

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

  • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
  • Hoe je optimaal traint
  • Hoe je je ideale gewicht bereikt
  • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

intens veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

96 Responses to Koolhydraten VS Vet

  1. Frank Gielissen 8 januari 2021 at 17:22 #

    Richting de zomer minder ik ook juist koolhydraten om in de Alpen lekker licht te zijn, benieuwd of dat dan niet te weinig is. Stuur maar door die Carb calculator.

Geef een reactie