9 Meest gemaakte trainingsfouten

Ik train hard, maar boek geen vooruitgang: hoe kan dat? Wat moet ik eten na mijn training? Ik werk in ploegendienst, wanneer moet ik trainen?

Vragen die ik per email krijg (vooral doen!) lijken vaak op elkaar. Iedereen loopt tegen dezelfde problemen aan. Daarom zet ik deze week de 9 meest gemaakt trainingsfouten op een rijtje en geef ik tips hoe je ze kunt voorkomen en oplossen.

Wil jij weten hoe je moet trainen en wat je daarbij moet eten? Volg dan mijn GRATIS Train & Eet als een Atleet webinar. Ik vertel je dan meer over mijn voedselpiramide, mijn schijf van vijf en het nut van core- en intervaltraining.

Klik hier om je in te schrijven.

Maar laten we beginnen met de 9 meest gemaakte trainingsfouten.

Te intensieve training

Vaak ben je zo enthousiast dat er maar 1 trainingsstand bestaat: hard. En train je wel met een schema dan komen vooral D3 en de Weerstand- of wedstrijdzone aan bod. Een goed trainingschema brengt echter ook de afwisseling van extensieve duurtraining (D1). Misschien niet altijd interessant voor je Strava, wel hard nodig voor je vooruitgang.

Monotone trainingen

Altijd maar hetzelfde rondje, dezelfde training of zelfs hetzelfde schema kan je groei ernstig beperken. Je schema heeft een houdbaarheidsdatum van zo’n 4 tot 6 weken. In dat schema horen verschillende trainingen te zitten.

Onderschatting van de combinatie werk vs training

Zelfs als je een zittende beroep hebt heeft dit impact op je training en prestatie. Heb je een baan met veel fysieke inspanning of juist met veel stress? Dan kun je minder zwaar trainen. Je zult je training en je voeding hierop af moeten stemmen.

Niet periodiseren

Als je je training niet opdeelt in periodes dan is de belasting altijd hetzelfde. Je kunt echter meer resultaat uit je training halen als je de belasting langzaam opschroeft en vervolgens je lichaam de rust geeft om te groeien. Die afwisseling is belangrijk en de sleutel tot je succes.

Geen kracht- en coretraining

Als je nooit aan kracht- of coretraining doet mis je een essentieel onderdeel om je potentieel te ontwikkelen. Er zijn zoveel voordelen aan deze vormen van training dat ik over beiden een nieuw artikel kan schrijven. Het hoeft niet veel tijd te kosten. Alle kleine beetjes helpen.

Slechte techniek

Train ook je techniek. Ga eens met meer ervaren wielrenners op pad of beter nog huur een professionele trainer in en vraag om feedback op je techniek. Een goede techniek verbeterd je prestatie en verkleint de kans op blessures.

Niet luisteren naar je lichaam

Train minder intensief of zelfs helemaal niet als je merkt dat je weerstand minder is. Stap na ziekte ook niet te snel op. Het leidt tot ernstig vormverlies, verminderde weerstand en in het ergste geval word je opnieuw ziek. Je kunt beter een week te laat je training hervatten dan 1 dag te vroeg.

Geen aandacht voor herstel

Soms zie ik schema’s waarin drie opeenvolgende dagen van de week wordt getraind en de rest van de week niet. Hoewel er wel de afwisseling in trainingen is, heeft het lichaam het (te) zwaar te verduren. Overtraining ligt hier op de loer omdat het lichaam niet goed kan herstellen. Maar ook als je vier, vijf of zes dagen per week traint is herstel belangrijk. Groeien doe je namelijk tijdens je herstel. Niet tijdens je training.

Voeding niet aanpassen aan training

Als je vergeet om je voeding aan te passen aan je training dan is het risico op blessures groot. Zodra je meer of intensiever gaat trainen heeft je lichaam ook meer voedingsstoffen nodig.  Zodra je minder of minder intensief gaat trainen kun je ook minder gaan eten.

Eigenlijk komt het erop neer dat je bewust bezig moet zijn met je prestatie. Goed luisteren naar je lichaam en waar nodig een expert om advies vragen. Denk goed aan je herstel en zorg dat je voeding in balans is met je activiteiten. Zorg voor variatie en uitdaging in je training.

Welk punt kun jij nog verbeteren?

Laat je reactie achter onder dit artikel en als dank ontvang je mijn eBook trainingsvormen op de fiets.

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

Na dit webinar weet jij:

  • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
  • Hoe je optimaal traint
  • Hoe je je ideale gewicht bereikt
  • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

intens veel fietsplezier,

Robert

PS: Deel dit artikel alsjeblieft met je wielervrienden op facebook, linkedin en ander social media. Samen fietsen is zoveel leuker. Heel erg bedankt.

60 Responses to 9 Meest gemaakte trainingsfouten

  1. Kasper Vos 25 april 2024 at 19:59 #

    Wanneer ik een aantal dagen achter elkaar train dan plan ik altijd na een intensiever training een rustige training in fase 2 van 5. ’s winters zit ik wat meer op de sportschool maar gedurende het jaar minimaal 1x per week naar de sportschool voor krachttraining.

    wat ik lastig vind is wat te eten na een training. Ik doe het altijd wel afhankelijk van de verbrande calorien volgens mijn garmin

  2. Geert Nemegeer 1 juni 2022 at 16:55 #

    Ik probeer het jaar rond te trainen maar met mijn werk ( chocolatier ) is de maand december en de maand voor Pasen niet evident. Dat maakt uiteraard ook altijd een deel conditie verlies. zijnn ritjes van een uur op rollen ’s avonds een aan te raden aanvulling ?

    • Robert van der Wulp 1 juni 2022 at 22:12 #

      Hi Geert,

      Als chocolatier heb je sowieso een zwaar beroep.
      Ik zou iig alles proeven wat ik maak. 😉

      Je moet altijd rust inbouwen in je schema. Lijkt mij een mooi moment om van december en de maand voor pasen een rustperiode in te bouwen.
      Als je een uur vrij kunt maken op de rollen kun je echter ook uitstekend trainen.
      Veel van mijn trainingen nemen niet eens een uur in beslag.
      Dat zijn mijn meest effectieve trainingen.

      Intens veel fietsplezier, Robert

Geef een reactie