Waarom je anders moet gaan eten als je ouder wordt

Recent onderzoek laat zien dat een oud lichaam hetzelfde op training reageert als een jong lichaam. Dus er is geen enkel excuus om niet meer hard te trainen. 😉

 

Er is echter een duidelijk verschil in prestatie, toch?

 

Wel als het gaat over topsport. Naarmate je lichaam ouder wordt neemt de hersteltijd toe. Dat is de voornaamste reden dat ouder worden en topsport niet meer hand in hand gaat.  Rust is dus de basis.

Heel interessant is een vrij recent onderzoek waarin ruim 900.000(!) marathon tijden (hardlopers dus) werden vergeleken. Daaruit bleek dat de leeftijdscategorie 50+ veel beter presteerde dan de categorie 20+. Juist ook onder de beginnende lopers.

 

Hoe komt dat nu dat ouderen minder goed herstellen?

 

Een van de redenen is dat de productie van veel stoffen in het lichaam afneemt naarmate je ouder wordt. Vergis je niet: dat begint al bij 35 jaar.

Een goed voorbeeld hiervan is Arginine. Dit is een aminozuur dat je lichaam zelf aanmaakt bij inspanning en gedurende de nacht. Het helpt de bloedvaten te verwijden zodat je meer en sneller zuurstof en voedingsstoffen door je aderen kunt pompen. Naarmate je ouder wordt neemt de productie hiervan af. Ouderen die overlijden in hun slaap, overlijden feitelijk aan een tekort aan arginine, met als gevolg een hartstilstand. Dat is een natuurlijk proces.

Omdat je Arginine kunt maken van andere aminozuren is het een niet essentieel aminozuur. De afnemende productie van je lichaam kun je echter bijstaan door dit aminozuur toe te voegen aan je dieet. Bijvoorbeeld door meer noten aan je dieet toe te voegen.

 

Jong geleerd is natuurlijk oud gedaan, dus als je niet de 40 voorbij bent is dit je kans om een blijvende voorsprong op te bouwen.

 

Hier zijn 7 tips voor oudere atleten:

 1. Varieer

Vooral met groenten. Eet verschillende porties van verschillende groenten door je dag heen. Maar varieer ook met vlees, zuivel, vis en al je andere voeding

 

 1. Kies voor voedzaam

Het gaat niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit van je voeding. 6 Boterhammen met kaas en worst hebben een matige voedingswaarde ten opzicht van 4 boterhammen belegt met kipfilet, tomaat, paprika, komkommer, veldsla en hüttenkäse.

 

 1. Drink genoeg

Naarmate je ouder wordt reageert je lichaam anders. Je krijgt minder snel dorst, moet vaker plassen en het zweten start later. Vergeet dus niet dat drinken een systeem moet worden. Je bent namelijk ook vatbaarder voor uitputting en een beroerte door de hitte.

 

 1. Kies voor proteïne

Krachttraining kan je leven heel goed verlengen. Het zorgt voor de aanmaak van andere hormonen en stoffen dan fietsen. En om je krachttraining te ondersteunen (en je wielerprestaties ook) zijn eiwitten belangrijk.

 

 1. Langzame koolhydraten

Daar verandert niet veel aan. Kies voor volkoren granen, zilvervliesrijst en eet aardappelen.

 

 1. Wees niet bang voor vet

Inmiddels weten we dat (verzadigd) vet niet de boosdoener is. De invloed van voeding op je cholesterol is maar heel minimaal, ondanks wat Becel ons wil doen geloven. Alleen mensen uit de volgende tip moeten hieraan werken. Overigens bedoel ik niet dat je nu dagelijks de frituur aan kunt zetten. Kies altijd voor gezonde vetten. Bijvoorbeeld uit olijfolie, avocado of vette vis.

 

 1. Let op je genen

Weet je dat er in jouw familie een risico is op verhoogd cholesterol of osteoporose (botontkalking)? Zorg dan dat je je voeding hierop aanpast. Begin altijd met het aanpassen van echt eten. Je kunt zoveel calciumtabletten slikken als je wilt, maar als je geen kwalitatieve, goed uitgebalanceerd dieet hebt, helpt dat geen moer.

 

Hoewel het misschien lijkt alsof je het nooit goed doet is het echt niet lastig. Eet zoveel mogelijk natuurlijk. Hou eens in het half jaar eens een week een voedingsdagboek bij en kijk vervolgens wat je kunt verbeteren. Zorg dat dit dagboek niet alleen de calorieën bijhoudt, maar juist ook de vitaminen en mineralen. Dan kun je nog lang genieten van je prestatie.

 

Waaraan merk jij dat je ouder wordt?

 

Beantwoord de vraag in het commentaarveld onder dit artikel. Als dank stuur ik je de “Trainingskalender”, daarmee kun je hoe je je seizoen in kunt delen.

 

Wil jij weten wat anderen van het Cycle Forever Programma vinden? Klik hier en lees hun verhaal.

 

Klik hier om het Cycle Forever programma te bekijken.

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

intens veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

47 Responses to Waarom je anders moet gaan eten als je ouder wordt

 1. arthur 28 oktober 2020 at 18:08 #

  Je herstel duurt langer ben 64 jaar merk gewoon na zware training dat het langer duurt

 2. R van Marrewijk 24 september 2020 at 10:03 #

  Fietsen blijft een leuke bezigheid ondanks de leeftijd. Goed op de voeding letten en accepteren dat het herstel langer duurt.

Geef een reactie