Waarom je anders moet gaan eten als je ouder wordt

Recent onderzoek laat zien dat een oud lichaam hetzelfde op training reageert als een jong lichaam. Dus er is geen enkel excuus om niet meer hard te trainen. 😉

Er is echter een duidelijk verschil in prestatie, toch?

Wel als het gaat over topsport. Naarmate je lichaam ouder wordt neemt de hersteltijd toe. Dat is de voornaamste reden dat ouder worden en topsport niet meer hand in hand gaat.  Rust is dus de basis.

Heel interessant is een vrij recent onderzoek (paar jaar geleden) waarin ruim 900.000(!) marathon tijden (hardlopers dus) werden vergeleken. Daaruit bleek dat de leeftijdscategorie 50+ veel beter presteerde dan de categorie 20+. Juist ook onder de beginnende lopers.

Hoe komt het dat ouderen minder goed herstellen?

Een van de redenen is dat de productie van veel stoffen in het lichaam afneemt naarmate je ouder wordt. Vergis je niet: dat begint al bij 35 jaar.

Een goed voorbeeld hiervan is Arginine. Dit is een aminozuur dat je lichaam zelf aanmaakt bij inspanning en gedurende de nacht. Het helpt de bloedvaten te verwijden zodat je meer en sneller zuurstof en voedingsstoffen door je aderen kunt pompen. Naarmate je ouder wordt neemt de productie hiervan af. Ouderen die overlijden in hun slaap, overlijden feitelijk aan een tekort aan arginine, met als gevolg een hartstilstand. Dat is een natuurlijk proces.

Omdat je Arginine kunt maken van andere aminozuren noemen we het een niet essentieel aminozuur. De afnemende productie van je lichaam kun je echter bijstaan door dit aminozuur toe te voegen aan je dieet. Bijvoorbeeld door meer noten aan je dieet toe te voegen.

Jong geleerd is natuurlijk oud gedaan, dus als je niet de 40 voorbij bent is dit je kans om een blijvende voorsprong op te bouwen.

Hier zijn 7 tips voor oudere atleten:

  1. Varieer

Vooral met groenten. Eet verschillende porties van verschillende groenten door je dag heen. Maar varieer ook met vlees, zuivel, vis en al je andere voeding

  1. Kies voor voedzaam

Het gaat niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit van je voeding. 6 Boterhammen met kaas en worst hebben een matige voedingswaarde ten opzicht van 4 boterhammen belegt met kipfilet, tomaat, paprika, komkommer, veldsla en hüttenkäse.

  1. Drink genoeg

Naarmate je ouder wordt reageert je lichaam anders. Je krijgt minder snel dorst, moet vaker plassen en het zweten start later. Vergeet dus niet dat drinken een systeem moet worden. Je bent namelijk ook vatbaarder voor uitputting en een beroerte door de hitte.

  1. Kies voor proteïne

Krachttraining kan je leven heel goed verlengen. Het zorgt voor de aanmaak van andere hormonen en stoffen dan fietsen. En om je krachttraining te ondersteunen (en je wielerprestaties ook) zijn eiwitten belangrijk.

  1. Langzame koolhydraten

Daar verandert niet veel aan. Kies voor volkoren granen, zilvervliesrijst en eet aardappelen.

  1. Wees niet bang voor vet

Inmiddels weten we dat (verzadigd) vet niet de boosdoener is. De invloed van voeding op je cholesterol is maar heel minimaal, ondanks wat Becel ons wil doen geloven. Alleen mensen uit de volgende tip moeten hieraan werken. Overigens bedoel ik niet dat je nu dagelijks de frituur aan kunt zetten. Kies altijd voor gezonde vetten. Bijvoorbeeld uit olijfolie, avocado of vette vis.

  1. Let op je genen

Weet je dat er in jouw familie een risico is op verhoogd cholesterol of osteoporose (botontkalking)? Zorg dan dat je je voeding hierop aanpast. Begin altijd met het aanpassen van echt eten. Je kunt zoveel calciumtabletten slikken als je wilt, maar als je geen kwalitatieve, goed uitgebalanceerd dieet hebt, helpt dat geen moer.

Hoewel het misschien lijkt alsof je het nooit goed doet is het echt niet lastig. Eet zoveel mogelijk natuurlijk. Hou eens in het half jaar eens een week een voedingsdagboek bij en kijk vervolgens wat je kunt verbeteren. Zorg dat dit dagboek niet alleen de calorieën bijhoudt, maar juist ook de vitaminen en mineralen. Dan kun je nog lang genieten van je prestatie.

Waaraan merk jij dat je ouder wordt?

Beantwoord de vraag in het commentaarveld onder dit artikel. Als dank stuur ik je de “Trainingskalender”, daarmee kun je hoe je je seizoen in kunt delen.

Wil jij weten wat anderen van het Cycle Forever Programma vinden? Klik hier en lees hun verhaal.

Klik hier om het Cycle Forever te bekijken.

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

Na dit webinar weet jij:

  • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
  • Hoe je optimaal traint
  • Hoe je je ideale gewicht bereikt
  • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

intens veel fietsplezier,

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

65 Responses to Waarom je anders moet gaan eten als je ouder wordt

  1. Alain 19 februari 2024 at 10:57 #

    Merk het vooral na een lange intensieve tocht. Duurt veel langer voordat ik hersteld ben.

  2. Patrick 4 oktober 2023 at 15:52 #

    Ik merk vooral dat ik sneller blessures krijg en dat ik makkelijker enkele kilo’s bij kom als ik niet op mijn voeding let. Het wordt ook moeilijker om die kilo’s terug kwijt te raken

  3. Stepehn 26 september 2023 at 10:46 #

    Ik merk inderdaad dat het herstel wat langer duurt, als ik kort op elkaar train merk ik dat in bijvoorbeeld tempo. Ik let nu wel beter om mijn voeding en probeer voldoende eiwitten te eten

  4. Cis Sels 22 september 2023 at 19:10 #

    Ik ben 62. Fietsen is een leuke hobby. Snelheid en gemiddelde maakt mij niet uit. Het is nu niet dat ik stilletjes rondbol hoor. Genieten van de buitenlucht wil ik doen. Ik heb dit jaar La Cannibale gereden. Voor diegene die deze niet kennen: vergelijkbaar met een zware TDF rit, 173km met 4300hm = 2X Mont Ventoux en nog 4 andere cols.

  5. Patrick Vande Paer 21 september 2023 at 14:30 #

    Ik ga naar de 60 en ondervind vooral dat het buikje veel sneller toeneemt dat enkele jaren geleden. En persoonlijk vind ik dat heel erg. Ik probeer er alles aan te doen maar ik eet toch zo enorm graag brood hé. Enkel wel granenbrood. 5 jaren geleden kon ik eten wat ik wilde en je zag me niet aandikken ondanks ik veel minder bewoog dan nu. Nu is het flink opletten.

    • Emile 3 oktober 2023 at 12:50 #

      Aan het feit dat je sneller blessures krijgt, minder snel hersteld en het buikvet toe begint te nemen en het steeds moeilijker wordt om dat te verminderen

Geef een reactie