80 % van je prestatie is voeding, 20% training. Geloof je dat niet? Stop dan vandaag eens met eten en drinken en rij over twee dagen een tijdrit van 50km (niet echt doen, natuurlijk). Dat klinkt als slecht nieuws maar eigenlijk is het alleen maar goed nieuws. Soms mis je de tijd om goed te trainen maar eten moet je toch, dus waarom doe je dat niet meteen goed!?
In je auto werkt het allemaal zo eenvoudig: je vult olie, benzine of koelvloeistof bij tot aan het streepje of tot de pomp afslaat. Eigenlijk is het voor je lichaam niet veel anders. Maar wat zijn nu de signalen en waar zit dat streepje?
Vaak weet je niet eens wat het effect is dat voeding op het lichaam heeft, laat staan hoeveel en wanneer je iets nodig hebt. Je hebt de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt. Klinkt dat bekend?
Aan de hand van de meest gemaakte fouten schep ik meer duidelijkheid voor je.
- Teveel eten
Als je denkt dat je twee dagen voor je race voordeel hebt bij bakken met koolhydraten dan heb je het mis. Die koolhydraten hebben alleen zin als je lichaam daar behoefte aan heeft. Je kunt het vergelijken met een voorraadkast. Die kun je ook alleen maar vullen als deze leeg is. Het heeft geen zin om extra koolhydraten in een volle kast te proppen.
- Alleen water drinken
Voor lange tochten heeft je lichaam meer nodig dan alleen water. Je hebt ook mineralen nodig zoals kalium en magnesium. Daarnaast kan je lichaam ook nog vitaminen gebruiken. Alleen maar calorieën en water tanken is een vergissing.
- Enkel snelle suikers eten
Als je last krijgt van je maag of je darmen tijdens lange tochten ligt dat niet aan je gevoelige maag. Veel voedingsproducten zijn mierzoet en bevatten voornamelijk snelle suikers. Deze horen snel te worden opgenomen door de darmen. Als je echter uur na uur alleen maar deze suikers “eet” wordt je lichaam ermee overladen en krijg je problemen. Variatie is de sleutel. Ik bewaar mijn gelletjes echt pas voor het laatste uur (hooguit 2 uur).
- De organisatie het laten regelen
Als het goed is heb je een strategie. Zo niet, dan is het hoog tijd dat je die gaat ontwikkelen. Je voeding laten regelen door de organisatie van je toertocht is op zijn zachts gezegd onverstandig. Het kan heel goed voorkomen dat ze producten gebruiken die jij niet lekker vindt of dat er iets op is. Regel het dus zelf.
- Iets uitproberen tijdens je race
Heb je wel een strategie of ben je deze aan het ontwikkelen doe dit dan tijdens je training. Het is balen als je tijdens je race ineens geparkeerd staat omdat je iets uitprobeert wat niet zo werkt als je had gehoopt.
- Alleen eten en drinken tijdens lange tochten
Het is een ernstige denkfout om tijdens korte trainingen niets met je voeding te doen. Inderdaad: er verschijnen regelmatig artikelen dat dit niet nodig is. Ik geef je echter drie goede redenen om het wel te doen. De eerste is training. Eten en drinken moet je uitproberen, testen en trainen. Je moet leren voelen wanneer je ruimte hebt en wat voor jou de juiste timing is. De tweede reden is dat deze onderzoeken vooral voor raceday zijn gemaakt. Als je een race hebt van een uur dan wil je daar iedere minuut harder rijden. Je wilt zo min mogelijk tijd verspillen aan eten of drinken. Tijdens je training is dat minder belangrijk en kun je naar hartlust experimenteren. De laatste reden is dat het je je voeding juist ideaal kunt aanvullen tijdens je training. Alles werkt in overdrive, dus ook het verwerken van voedingsstoffen.
- Geen proteïne tijdens je race
Alleen je focus op de koolhydraten is allang achterhaald. Het toevoegen van proteïne (eiwitten) aan je racevoeding zorgt er onder andere voor dat de koolhydraten beter kunnen worden opgenomen. Daarnaast kunnen de juiste proteïne ook spierafbraak tegenaan en afvalstoffen verminderen. Onderzoek heeft ook aangetoond dat rijders die een kleine hoeveelheid proteïne consumeren een beter uithoudingsvermogen hebben op langere ritten.
Het begint allemaal met standaard adviezen maar in de praktijk is niemand hetzelfde. Propt je buurman zich helemaal vol tijdens zijn tocht, misschien heb jij wel veel minder behoefte om te eten. Niet vergeten: eten en drinken is belangrijk maar ook persoonlijk. Ga dus aan de slag en probeer uit wat voor jou werkt.
Wat eet jij tijdens je lange tochten?
Waarom is dat je strategie?
Laat je reactie achter in het commentaarveld onder dit bericht en ik stuur je als dank mijn Tool “Caloriecalculator”. Je kunt natuurlijk ook zelf een vraag stellen.
Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.
Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.
Na dit webinar weet jij:
- Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
- Hoe je optimaal traint
- Hoe je je ideale gewicht bereikt
- Hoe je langer, harder kunt fietsen
Klik hier en schrijf je nu gratis in
Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet
Intens veel fietsplezier,
PS: Deel dit artikel a.u.b. met wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook.
Goed ontbijt,
Gemiddeld neem ik bij een MTB tocht van plus minus 60km het volgende in.
Ontbijt:
Groot glas warm water met 2 lepels honing
Bak yoghurt met muesli.
Onderweg:
Drinkzak met 2liter sportdrank..ik heb mij aangewend iedere 5 minuten een paar slokken te nemen om continue vers vocht , suikers en mineralen binnen te krijgen.
Minimaal iedere 15 tot 20 km een reepje of een banaantje.
Na de finish 500ml melk met een recovery shake om alles weer aan te vullen.
Daarnaast slik ik iedere dag extra magnesium 400mg) in tabletvorm.