7 voedingsfouten tijdens lange tochten

80 % van je prestatie is voeding, 20% training. Geloof je dat niet? Stop dan vandaag eens met eten en drinken en rij over twee dagen een tijdrit van 50km (niet echt doen, natuurlijk). Dat klinkt als slecht nieuws maar eigenlijk is het alleen maar goed nieuws. Soms mis je de tijd om goed te trainen maar eten moet je toch, dus waarom doe je dat niet meteen goed!?

 

In je auto werkt het allemaal zo eenvoudig: je vult olie, benzine of koelvloeistof bij tot aan het streepje of tot de pomp afslaat. Eigenlijk is het voor je lichaam niet veel anders. Maar wat zijn nu de signalen en waar zit dat streepje?

 

Vaak weet je niet eens wat het effect is dat voeding op het lichaam heeft, laat staan hoeveel en wanneer je iets nodig hebt. Je hebt de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt.

 

Aan de hand van de meest gemaakte fouten schep ik meer duidelijkheid voor je.

 

 1. Teveel eten

Als je denkt dat je twee dagen voor je race voordeel hebt bij bakken met koolhydraten dan heb je het mis. Die koolhydraten hebben alleen zin als je lichaam daar behoefte aan heeft. Je kunt het vergelijken met een voorraadkast. Die kun je ook alleen maar vullen als deze leeg is. Het heeft geen zin om extra koolhydraten in een volle kast te proppen.

 

 1. Alleen water drinken

Voor lange tochten heeft je lichaam meer nodig dan alleen water. Je hebt ook mineralen nodig zoals kalium en magnesium. Daarnaast kan je lichaam ook nog vitaminen gebruiken. Alleen maar calorieën en water tanken is een vergissing.

 

 1. Enkel snelle suikers eten

Als je last krijgt van je maag of je darmen tijdens lange tochten ligt dat niet aan je gevoelige maag. Veel voedingsproducten zijn mierzoet en bevatten voornamelijk snelle suikers. Deze horen snel te worden opgenomen door de darmen. Als je echter uur na uur alleen maar deze suikers “eet” wordt je lichaam ermee overladen en krijg je problemen. Variatie is de sleutel. Ik bewaar mijn gelletjes echt pas voor het laatste uur (hooguit 2 uur).

 

 1. De organisatie het laten regelen

Als het goed is heb je een strategie. Zo niet, dan is het hoog tijd dat je die gaat ontwikkelen. Je voeding laten regelen door de organisatie van je toertocht is op zijn zachts gezegd onverstandig. Het kan heel goed voorkomen dat ze producten gebruiken die jij niet lekker vindt of dat er iets op is. Regel het dus zelf.

 

 1. Iets uitproberen tijdens je race

Heb je wel een strategie of ben je deze aan het ontwikkelen doe dit dan tijdens je training. Het is balen als je tijdens je race ineens geparkeerd staat omdat je iets uitprobeert wat niet zo werkt als je had gehoopt.

 

 1. Alleen eten en drinken tijdens lange tochten

Het is een ernstige denkfout om tijdens korte trainingen niets met je voeding te doen. Inderdaad: er verschijnen regelmatig artikelen dat dit niet nodig is. Ik geef je echter twee goede redenen om het wel te doen. De eerste is training. Eten en drinken moet je uitproberen, testen en trainen. Je moet leren voelen wanneer je ruimte hebt en wat voor jou de juiste timing is. De tweede reden is dat deze onderzoeken vooral voor raceday zijn gemaakt. Als je een race hebt van een uur dan wil je daar iedere minuut harder rijden. Je wilt zo min mogelijk tijd verspillen aan eten of drinken. Tijdens je training is dat minder belangrijk en kun je naar hartlust experimenteren.

 

 1. Geen proteïne tijdens je race

Alleen je focus op de koolhydraten is allang achterhaald. Het toevoegen van proteïne (eiwitten) aan je racevoeding zorgt er onder andere voor dat de koolhydraten beter kunnen worden opgenomen. Daarnaast kunnen de juiste proteïne ook spierafbraak tegenaan en afvalstoffen verminderen. Onderzoek heeft ook aangetoond dat rijders die een kleine hoeveelheid proteïne consumeren een beter uithoudingsvermogen hebben op langere ritten.

 

Het begint allemaal met standaard adviezen maar in de praktijk is niemand hetzelfde. Propt je buurman zich helemaal vol tijdens zijn tocht, misschien heb jij wel veel minder behoefte om te eten. Niet vergeten: eten en drinken is belangrijk maar ook persoonlijk. Ga dus aan de slag en probeer uit wat voor jou werkt.

 

Wat eet jij tijdens je lange tochten?

 

Waarom is dat je strategie?

 

Laat je reactie achter in het commentaarveld onder dit bericht en ik stuur je als dank mijn Tool “Caloriecalculator”. Je kunt natuurlijk ook zelf een vraag stellen.

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

Heel veel plezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook.

 

118 Responses to 7 voedingsfouten tijdens lange tochten

 1. Saskia 13 maart 2019 at 07:57 #

  Hallo Robert,
  Ik heb je gisteren ontmoet en erg geïnspireerd geraakt door jouw verhaal. Voeding in het dagelijks leven en tijdens de trainingen is iets waar ik me echt in ga verdiepen zodat het fietsen nog leuker gaat worden.

 2. Patrick Tas 11 maart 2019 at 09:16 #

  Hallo Robert

  Voor de mountainbikewedstrijden (start rond de middag)van ongeveer 75 minuten doe ik het volgende;

  Ik begin steeds met een ontbijt start altijd met vers sinaasappelsap en daarna zes à acht bruine boterhammen met kipfilet of magere ham, jam of honing en een banaan erbij. Voor de start drink ik ongeveer 750ml hypotone sportdrank. De dagen ervoor drink ik elektrolyten.
  Een uurtje voor de wedstrijd een banaan of energiereep. Net voor de start neem ik een gelletje, tijdens de wedstrijd drink ik elke ronde 300 à 400ml hypotone sportdrank, bidon is gevuld naar gelang de lengte van de ronde. In de tweede helft neem ik nog een gelletje. Na de wedstrijd drink ik onmiddellijk een recupshake terwijl ik me aan het losrijden ben op de rollen.

  Net even op de verpakking gekeken van de hypotone sportdrank: per liter 77gr koolhydraten waarvan 42gr suiker en geen eiwitten.

  NUTRITION FACTS: lactose free, glutenfree no accids
  PER 80 G (1 LITRE)
  energy kJ (kcal)1305 (307)
  fat 0 g of which saturated fatty acids0 g
  carbohydrates 77 g of which Sugars 42 g
  fibres 0 g
  protein 0 g
  salt **1.15 g
  MINERALS
  calcium 48 mg
  magnesium 36 mg
  potassium 68 mg
  chloride 180 mg

  Heb nooit het gevoel dat ik iets tekort kom in de wedstrijd maar misschien kan het wel nog beter?

  Sportieve groeten

 3. Wim 9 maart 2019 at 19:48 #

  Voor de tochten op mtb minder dan 60km doe ik niks speciaal gewoon ontbijt en water mee . Voor de langere ritten sportdrank de nodige suikers . Nog geen problemen gehad .

 4. Jan 7 maart 2019 at 23:14 #

  Magnesium en calcium, hoe krijg je die eigenlijk best binnen tijdens een tocht van 120km en meer?

  • Robert van der Wulp 13 maart 2019 at 15:55 #

   Hai Jan,

   Bedankt voor je reactie, goeie vraag.

   Veel fietsers supplementeren deze voedingsstoffen, maar dat is het verkeerde uitgangspunt.
   Eerst moet je basisvoeding op orde zijn.
   Dat betekent gevarieerde voeding met voldoende groenten en fruit.

   Calcium vind je dan in groene groenten zoals bijvoorbeeld boerenkool, postelein en spinazie, maar ook in noten zoals amandelen en pistache noten of gedroogde abrikozen.
   Wat veel mensen vergeten is dat vitamine D essentieel is voor de opname en het gebruik van calcium in je lichaam.
   Je kunt Calcium tabletten slikken tot je een ons weegt, maar als je altijd binnen zit en slechte voeding eet doet dat dus helemaal niets.
   Vitamine D op zijn beurt heeft goede vetten nodig om zijn werk optimaal te kunnen doen.

   Dit is een vereenvoudigde weergave van de complexiteit van je voeding én de belangrijkste reden om je eerst te focussen op gezonde en gevarieerde voeding voordat je één stofje in grote hoeveelheden toe gaat voegen.
   Ik kan alleen over Calcium al een heel boek schrijven.

   Magnesium vind je in groenten, noten en zuivelproducten.

   Er zijn ook stoffen die de opname van bepaalde voedingsstoffen belemmeren. Zo zet veel ijzer in je voeding de opname van calcium onder druk en zorgen fytaten (die je vindt in volkorenbrood en volkoren producten) voor een verminderde opname van magnesium.

   Ook hier geldt dus weer: gezonde en vooral gevarieerde voeding!

   Zolang je je basisvoeding goed op orde hebt is de kans dat het mis gaat tijdens je inspanning veel kleiner.
   Gebruik tijdens je tocht een isotone dorstlesser met magnesium en calcium en je hebt dat helemaal onder controle.

   Magnesium kun je natuurlijk ook heel goed smeren. De huid neemt dat goed op en het voordeel is dat je aan kunt brengen op plekken waar je het het meest nodig hebt.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 5. Henry 7 maart 2019 at 19:18 #

  Interessant en handige tips, steek je nog wat van op.

 6. Martijn 7 maart 2019 at 16:02 #

  Laatste paar jaar te weinig aandacht aan voeding voor, tijdens en na besteed met minder presteren als gevolg. Tijd om het weer op te pakken, nuttig artikel!

 7. gert 7 maart 2019 at 11:54 #

  miss tips voor haarle 200.heb paar gelletjes en paar reepjes gekocht miss aanvuling?

 8. Wesley 7 maart 2019 at 10:57 #

  Eten en drinken is zoals je schrijft heel persoonsgebonden, en de algemene richtlijnen zijn voor iedereen hetzelfde, voeding is enorm belangrijk.

  • Robert van der Wulp 7 maart 2019 at 22:32 #

   Hai Wesley,

   Goed punt, daarom is het zo belangrijk om er tijdens je training mee te beginnen en veel uit te proberen.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 9. Willem 7 maart 2019 at 10:26 #

  Laatst ’s ochtends getraind in de sportschool en ’s middags een “lange” tocht gemaakt… Ik zou halverwege wat eten, maar de locatie was dicht en ik had haast om op tijd thuis te zijn… Was goed te voelen wanneer de tank leeg was… #BONK… wow die laatste 10K waren niet om door te komen. (ook goed te zien in de snelheid-stats)

  De week erna maar eens een shake met wat snelle suikers gemaakt. Dat scheelde “een slok op een borrel” wat een verschil. laatste 10K allemaal PR’s 🙂

  Anyways, wanneer de afstanden op gaan lopen (als de temperatuur ook wat op wil lopen) ga ik er zeker serieuzer mee bezig). Nu is het meestal nog beperkt tot wat muesli-repen oid en een al dan niet isotone drank van eigen recept.

 10. Anne-Dirk 7 maart 2019 at 10:03 #

  Ik begin ’s ochtends met trage koolhydraten (havermout rogge) en werk me tijdens de tocht naar de snelle. dus op de fiets bruine bolletjes voor de 1ste 2 uur, dan krentenbollen weer 2 uur verder, suikerbollen, en uiteindelijk gelletjes of andere snelle suikers. water in een bidon en isotonic in de andere bidon en halverwege nog magnesium tablet. vindt het altijd lastig om voldoende te drinken kom vaak met pijn in m’n kop van de fiets gewoon omdat ik onvoldoende heb gedronken.

 11. Rob 7 maart 2019 at 09:03 #

  thanks voor de tips

 12. Rob 7 maart 2019 at 08:53 #

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit bijzonder eet voor een toertocht.
  Ik neem een gewoon broodje met een gebakken eitje plus een banaan
  En bij de start doe ik er een energiereepje in.
  Tijdens de rit neem ik tussendoor meestal nog een banaan, een snelle jelle en energie repen of een gel.

 13. jan duysburgh 7 maart 2019 at 08:19 #

  ik vertrek meestal op een havermout onbijt, neem een bidon met sportdrank en 1 met water mee (dus 1500 ml in totaal). Daarnaast suikerwafel(s) of iets dergelijk maar geen energierepen en gelletjes. Mijn fout is soms te weinig mee te nemen, mijn maag begint dan te grollen (maar nog nooit geparkeerd gestaan door verzuurde benen of zo). Bij normale temperaturen (tss 15 – 20 °C) kom ik ook te kort met mijn drinken, ik zou gerust nog een bidon moeten meenemen (bij warm weer drink ik dus in principe nog meer).

 14. Gunter Engels 7 maart 2019 at 07:19 #

  Voor mij is het al jaren een zoektocht naar de juiste voeding. Ik heb vrij veel last van krampen in de benen. De laatste weken lukt het beter voldoende te drinken maar voor lange toertochten boven de 120km moet ik op het einde overschakelen op gewoon water wegens last van de maag. Gezien ik er dit jaar enkele toertochten over de 200km wil doen ben ik benieuwd wat de maag gaat doen. Momenteel ben ik overgeschakeld op producten van 6D nutrition en tot heden ben ik er wel tevreden van. Gelletjes kon ik niet verdragen maar 6D heeft er nu een waar ik heel tevreden van ben. Ik neem uw tips zeer ter harte en haal er veel nuttige info uit die ik probeer toe te passen.

 15. Erik 6 maart 2019 at 21:55 #

  Zal ik veel hulp aan hebben als ik vanaf april wat leuke toertochten ga maken

 16. Hans 6 maart 2019 at 21:26 #

  Meestal bij 5 km water afwisselend sportdrank en om de 25 km wat eten
  Gaat tot nu altijd goed

 17. Wouter 6 maart 2019 at 21:23 #

  Super interessant. Dankjewel, Robert!

 18. Dicky Postma 6 maart 2019 at 21:17 #

  Leuk artikel, eet eigenlijk alleen maar een banaantje tijdens een lange rit.

 19. Willem-Jan 6 maart 2019 at 18:56 #

  Van te voren eet ik 3 of 4 bruine boterhammen met jam, pindakaas en kaas. Tocht is dan ongeveer 2,5 uur. Tijdens de tocht eet ik nog een ontbijtreep/peperkoek.

  Altijd wel 2 bidons bij me, ook in deze periode van het jaar.

 20. Chris 6 maart 2019 at 18:43 #

  Ik zet een waarschuwing op mijn garmin en eet om de 20 min iets

 21. Marieke 6 maart 2019 at 18:33 #

  Ha Robert,

  Ja, druk aan het experimenteren. Vooral met wat ik moet eten op langere tochten. Buiten de trainingen om geen bijzondere dingen eigenlijk. Op trainingsdagen eet ik meer dan op rustdagen. En brood is een soort bijgerecht geworden voor bij de lunch. Sneetje brood voor erbij;-)

  Groetjes Marieke

  • Robert van der Wulp 7 maart 2019 at 22:36 #

   Hai Marieke,

   Bedankt voor je reactie.
   Je bent ook top bezig.

   intens veel fietsplezier, Robert

 22. Peter 6 maart 2019 at 18:27 #

  Leuk om te lezen. Ik merk dat eten bij lange beklimmingen. Langer dan een uur moeite heb met eten. Beklimming moeilijk met ademhaling, inspanning en vaster voedsel te combineren. Gelletjes gebruik ik alleen voor het laatste half uur van de tocht. Heb je daar een tip voor?

  • Robert van der Wulp 7 maart 2019 at 22:45 #

   Hai Peter,

   Bedankt voor je reactie.

   Je hebt helemaal gelijk. Als de inspanning groter wordt is het lastiger om te eten.
   Daar heb ik natuurlijk tips voor.
   Ten eerste: verken je route. Kijk van tevoren naar het klimprofiel. Dan weet je waar je het zwaar gaat krijgen en waar je even een momentje hebt om wat te eten.
   Tweede: Maak je tussendoortjes zelf. Je kunt dan namelijk het vochtgehalte beter regelen en een vochtigere snack eet makkelijker weg.
   Derde: pak ze zo groot in als je ze nodig hebt. Op langere toertochten op de weg is het eenvoudiger om grote stukken te eten. OP de berg of de mountainbike wil ik liever iets wat ik in één hap in mijn mond kan steken zonder dat die helemaal vol zit.

   Zo maak ik zelf bijvoorbeeld rijstcakes. Afhankelijk van hoe lang je die laat drogen voor je ze inpakt en invriest zijn ze droger of juist vochtiger.
   Voor normale trainingsritten heb ik ze liever wat droger, maar voor extremere inspanningen laat ik ze wat vochtiger.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 23. Aart van Wakeren 6 maart 2019 at 18:11 #

  Ik fiets regelmatig toertochten en behalve het geen wat de organisatie gratis ter beschikking stelt (lees: zit bij het inschrijfgeld in)
  Neem ik zelf ook diverse voedingsmiddelen mee.
  Na de tocht neem ik wine gums en zoet frisdrank, vaak cola.
  Dit werkt voor mij prima maar dat is bij iemand misschien weet niet zo

  • Robert van der Wulp 7 maart 2019 at 22:50 #

   Hai Aart,

   Bedankt voor je reactie.

   Als je enkel kijkt naar de suikers zijn winegums en cola prima.
   Er zitten echter ook stoffen in die een belasting zijn voor je lichaam.
   Maar belangrijker nog: je mist de vitamines en mineralen die je herstel bevorderen en de afvalstoffen in je lichaam verwerken.

   Daarom is kwaliteit van je voeding belangrijk.

   Stel je gaat me je auto een stuk rijden. Gebruik je dan benzine of frituurvet?
   Je auto kan immers prima rijden op frituurvet. 😉

   Intens veel fietsplezier, Robert

 24. Dirk De Hondt 6 maart 2019 at 18:11 #

  Voor de rit een ontbijt zoals altijd beginnend met fruit maar zeker banaan. Een paar sneden volkorenbrood met kaas, choco of pindakaas eventueel wat muesli.De dag voor een lange rit en dezelfde dag bij het ontwaken een glas rode bietensap en onderweg een sportreep, wat studentenhaver of banaan.

 25. Stef 6 maart 2019 at 17:50 #

  Tips en advies dat ik zeker ga volgens tijdens mijn ritten.

  Bedankt Robert

 26. Bruno Coleman 6 maart 2019 at 17:42 #

  Hey, aangezien ik lactose en fructose intolerant ben neem ik meestal een banaan en water mee. Soms ook druivensuiker voor als de energie echt op is.

 27. Hans 6 maart 2019 at 17:40 #

  Ik weet dat ik tijdens toertochten te weinig eet maar veel voeding heb ik ook niet nodig.
  meestal werk ik mijn toertochten af enkel op vloeibare voeding met nadien een overhoopliggende maag tot gevolg.
  tijdens de tocht heb ik niet echt problemen.
  Drinken doe ik dan wel ruim voldoende.

 28. Marc 5 april 2018 at 20:09 #

  Om eerlijk te zijn doe ik maar wat en zit er geen gedachte achter. Weet dat ik moet eten en doe dit dan ook ieder half uur. Daarnaast drink ik water en sportdrank. Heb nog nooit een hongerklop gehad.
  Misschien tijd om er eens echt in te gaan verdiepen.

 29. Maarten 5 april 2018 at 09:00 #

  Ik train veel en ook op eten en drinken. Mijn garmin edge geeft elke 10 minuten een piepje: een teken dat ik moet drinken (ja, ook als het koud is…) Verder neem ik voor een tocht de stelregel: 60 gram koolhydraten per uur, de tocht deel ik in drieen: eerste deel alleen vast met water, tweede deel vast met volledig vloeibaar (oplossing in bidon) en derde deel met gelletjes.

 30. Chris 5 april 2018 at 00:55 #

  Ik eet tijdens een lange toertocht veel energie repen Amacx , banaan / kokosnoot smaak (niet te zoet) en wat gelletjes.
  Verder bidons drinken met oplostablet (magnesium / elektrolyte) erin.

 31. Marco 30 maart 2018 at 12:38 #

  Beste Robert,

  Eten tijdens een tocht vind ik lastig, kan ik genoeg binnenkrijgen in vloeibaar ? in de bidon, zonder dat het een suikerbom is ?

  • Robert van der Wulp 4 april 2018 at 14:58 #

   Hai Marco,

   Bedankt voor je reactie.

   Hoewel die oplossing voor de hand lijkt te liggen is dat toch niet de methode.

   Om je op weg te helpen: kies dan iig voor een drank die ook eiwitten heeft. Zoals de prolong van Herbalife. Ik kan je die leveren dus laat het me even weten als je interesse hebt.

   Daarnaast is het niet te voorkomen dat meer vloeibare energie komt in de vorm van meer suikers in je drank.
   Bovendien gaat meer energie in je vocht vaak gepaard met meer drinken om die energie op te nemen. Je zult dan dus nog meer moeten drinken.

   Daarom raad ik je aan om altijd iets te eten. Als je moeite hebt met eten op de fiets heb ik twee adviezen voor je:
   1. Je kunt dit trainen. Ga dus aan de slag met een schema en gebruik ook tijdens trainingstochten vaste voeding. Alleen maar vanuit het oogpunt van training en gewenning.
   2. Kies voor “natte” voeding. Droge cakes zijn moeilijker weg te eten dan bijvoorbeeld een peer of een appel. Experimenteer met wat jij het liefste eet.

   Heel veel fietsplezier, Robert

 32. Nico 29 maart 2018 at 23:04 #

  Ik neem meestal sportdrank mee en extra eten zoals mueslierepen banaan e.d.

 33. Yvon 29 maart 2018 at 22:23 #

  Leuk om te lezen!

 34. Vincent 29 maart 2018 at 21:09 #

  Weer wat geleerd! Liever geen gelletjes aan het begin of vlak na start van de rit maar bewaren tot aan de finale…
  Dank je wel Robert!

 35. Dries 29 maart 2018 at 13:39 #

  Hallo,

  Ik neem meestal 750 ml sportdrank en 500 ml water mee. Afhankelijk van de lengte en de zwaarte van de training neem ik enkele repen of zelfgemaakte rijstcakes mee.
  Smorgens eet ik meestal brood met platte kaas en bananen en na het fietsen een recupshake of yoghurt met een appelsien, ananas, muesli, honing en wat wey eiwitten.

 36. Dirk 29 maart 2018 at 13:23 #

  Ik fiets nog niet zo lang (een jaartje nu), maar moet inderdaad nog flink trainen met mijn voeding tijdens het fietsen merk ik Ik gebruik nu 2 bidons van 750ml met sportdrank en neem verder een banaan, 2 stroopwafels/ontbijtkoek en gummybeertjes mee voor een tocht van rond de 80 km. Ik merk dat ik vrij snel (na een uur meestal al) een hongergevoel krijg. Ik probeer meestal om het half uur iets te nemen.

 37. Winok 29 maart 2018 at 08:06 #

  Handige tips

 38. Serge 29 maart 2018 at 07:36 #

  Ik volg momenteel een koolhydraatarm voedingspatroon.Bevalt me prima. Merk dat ik tijdens tochten van ca 3 uur geen hongergevoel krijg.
  Reden voor het volgen van dit voedingspatroon is verlies van vet 95 kg bij 1,92 is net te veel.
  Nu is me aanbevolen om voor en tijdens de tochten toch koolhydraten en proteïne rijke producten. Klopt dit? Geeft dit dan extra energie? Schakelt het lichaam dan niet weer over naar insulineverbranding ipv vetverbranding?

  • Robert van der Wulp 4 april 2018 at 16:08 #

   Hai Serge,

   Ja, dat klopt. Het is een goede aanbeveling.
   Je verbrandt tijdens je inspanning altijd een mix van koolhydraten en vet. Naarmate de inspanning stijgt verbrand je meer en meer koolhydraten. De hoeveelheid vet blijft nagenoeg gelijk. De verschillen laten zich dus vooral in de relatieve cijfers zien en niet in de absolute waarden.

   Als je een hartslagmeter draagt met calorieënteller dan zie je dat:
   – Je verbrand nooit 100% vet. De rest van je calorieën haal je uit koolhydraten.
   – Sommige ritten verbrand je 15% vet en sommige 25%. Als je echter uitrekent hoeveel grammen dat zijn, ontloopt dat elkaar niet veel.

   Ik ben geen voorstander van Koolhydraatarm voedinspatronen. Om de doodsimpele reden dat het niet nodig is en je ook niet helpt als fietser.

   Tijdens mijn maandelijkse webinar leg ik uit dat het verbeteren van je vetverbranding vanuit het oogpunt om af te slanken een mythe is.
   In het kort:
   – het verschil tussen je vetverbranding op lage en hoge intensiteit is minder dan je denkt en uit te drukken in enkelen grammen per uur
   – je vetverbranding wordt ook getraind tijdens inspanningen met een hoge intensiteit
   – Je verband per week meer vet met 3 work outs van 20 minuten op een hoge intensiteit dan met 1 work out van 3 uur op lage intensiteit (optimale vetverbranding)
   – Je hebt veel meer trainingseffecten zoals Vo2 max, meer kracht, meer explosiviteit, etc die je niet of nauwelijks traint op de intensiteit van je vetverbranding
   – Wil je hard rijden dan ontkom je er niet aan om hard te trainen en dus koolhydraten te verbranden.
   – Hongergevoel is trainbaar. Mensen die stelselmatig te weinig eten zullen minder honger ervaren dan mensen altijd genoeg eten.

   Kortom: stop met diëten en ga weer gewoon normaal eten. Kies voor langzame koolhydraten als je niet aan het trainen bent en voor snelle koolhydraten op langere tochten.

   Dit geeft je de energie om langer, harder te rijden. Harder dan zonder.

   Heel veel fietsplezier,Robert

 39. Renée 29 maart 2018 at 06:45 #

  Ik ben vorige zomer begonnen met wielrennen. Ben nog van alles aan het uit proberen. Weet wel al dat je niet te veel moet ontbijten voor dat je weggaat. De laatste keer heb ik gefietst na een bakje havermout met blauwe bessen.Dit ging goed. Tijdens het fietsen heb ik twee bidons met isostar en een proteïne reep.
  Die reep eet ik dan wel in de pauze op.

 40. Udo 28 maart 2018 at 23:43 #

  Bedankt voor de tips, wat ik meestal doe is het volgende: Voor de rit een bakje muesli met yoghurt , tijdens de rit , na ongeveer een anderhalf uur een banaantje en soms ook een muesli reep. Moet mezelf ook “ dwingen” voldoende te drinken, eerst een bedon water en dan een bidon met isotone drank ( isostar) Ben wel benieuwd wat ik kan verbeteren.

 41. Patricia Ligthart 28 maart 2018 at 20:36 #

  Interessante reacties. Manlief zegt dat ik ik voor 40 km niets mee hoef maar merk zelf dat ik na 15 km graag iets wil eten (halve snelle jelle) en heb 2 bidons mee waarvan na de rit er nog max. 3/4de over is. Ga zeker met de tips aan de gang.

  Afgelopen zondag ontbeten met yoghurt met muesli uur erna 2 broodjes kan en toen gefietst. Na 15 km halve snelle jelle en goed gedronken. Na het fietsen had ik geen energie tekort ( wat ik wel kan hebben na 5 km hardlopen) dus dat was top

 42. rene 28 maart 2018 at 18:25 #

  voor een tocht van 60km neem ik altijd een reep mee en een gelletje als reserve. een bidon van 1liter met water.
  voor de langere tochten, neem ik een banaan, repen en een gelletje mee. 2 bidons van 1l met isotone dorstlesser

 43. Gert Peeters 28 maart 2018 at 18:14 #

  Voor toertochten eet ik meestal een uur voor ik vertrek 5 licht groffe boterhammen met banaan en witte suiker. Tijdens tocht isotone drank van etixx. En een bidon extra met enkel water er in. Tijdens tochten heb ik steeds 2x gel en 2x reep van etixx mee. Tijdens toertocht met MTB hou ik er normaal van elk eentje over. Bij toertocht op de weg hou ik er geen over en neem ik nog banaan extra mee. Na rit neem ik nog recoveryshake van etixx. Tijdens heel de week neem ik nog bijkomend magnesiumpillen tegen krampen en deze blijken toch te helpen. De bruistabletten van etixx hielpen niet.

 44. ludwig 28 maart 2018 at 17:43 #

  Voor de toertochten eet ik en uurtje voor de start gewoonlijk fruit, suikerwafels, zoetekoek en een omelet met een 5-tal eieren.
  tijdens de tochten iedere 20′ ongeveer een energiereep of zoetekoek of een gelletje, en drink ik anderhalve liter “make my day” sportdrank, na de toertocht dring ik gesuikerde dranken.
  tijdens training probeer ik ook voldoende voeding en vocht tot mij te nemen, ik voel het echt wel als ik te weinig eet of drink.

 45. Bart 28 maart 2018 at 17:40 #

  Durf te proberen met voeding, en doe niet alleen wat anderen doen of zeggen. Iets hartigs werk voor mij goed (pitabrood met pesto, tomaat, roomkaas en mozzarella) inpakken in Aluminiumfolie, werkt perfect. Ook de braker met extra eiwit is een aangename afwisseling.

 46. ronald 28 maart 2018 at 17:28 #

  leuk en intetessant artikel robert

 47. Willemsens Luc 28 maart 2018 at 17:24 #

  Neem voor mijn toertochten altijd repen en twee drinkbussen van 0,75l mee
  Bij de bevoorradingen wissel ik af, eet wat van alles, banaan, appelsien, rozijnen, koek, etc
  Bedankt voor de goede tips

 48. Walter 28 maart 2018 at 17:22 #

  S’morgens altijd een goed ontbijt met muesli met yoghurt en blauwe bessen en enkele volkoren boterhammen met honing of stroop .
  Een twee uur voor mijn training.
  Tijdens de training van categorie.80 km een muesli reep en isotone sport drank
  Als sportdrank gebruik ik meestal de aptonia sport drank van Decathlon .
  Heb er meerdere uitgeprobeerd en deze verdraag ik het best ?
  Na de training een half litertje cecemel chocomelk om de proteïnen terug op pijl te brengen
  Bij langere ritten komt er ook een banaan bij en afhankelijk van de zwaarte een of meerdere gels .
  Hier vind ik deze van ettix het beste

 49. Johan de Jaeger 28 maart 2018 at 16:55 #

  Voor een rondje van 50 a 60 km eet ik een bordje pap of havermout en voor onderweg nog 1 banaan en 2 bidon met water. Voor grotere rondes een bord havermout of een bord pasta. Voor onderweg 1 of 2 gelletjes en wat vast voedsel zoals een bruine boterham met jam of een paar koude pannenkoeken.

  • Jean-Claude 28 maart 2018 at 17:26 #

   Hoy ik eet voor training een sneetje of vier bruinbrood in training zo een vier & vijf etixx bars en een tweetalbidons van 750 ml sportdranks en dan is het dikwijls nog niet genoeg voor een rit van 150 km . Wat moet ik nog meer doen?

 50. Stefan 28 maart 2018 at 16:45 #

  Thx weer. Belangrijk is dat je zelf ondervindt wat je nodig hebt en je nooit laat verrassen. Beter teveel bij dan te weinig. Verplicht om het uur eten scheelt al een hele boel, ook al heb je geen honger. Voorkomen beter dan … en genezen op de fiets tijdens een toertocht lukt haast nooit.

 51. guy 16 december 2016 at 22:52 #

  Hallo Robert,

  Ik eet meestal als ontbijt een bord havermout met rozijnen met melk en tijdens de rit peperkoek en bannan en voldoende drinken

 52. Chantal Verleyen 16 december 2016 at 12:58 #

  Ik neem een goed ontbijt, op trainingsdagen met meer KH.
  Ik drink om de 10 min 2 slokken isotone drank en eet om het anderhalf uur een energiereep en dat volstaat.
  Nog nooit een hongerklop ondervonden, welke inspanning ik ook moet leveren.
  Na de training onmiddellijk whey eiwitshake en 2 uur later een herstelmaaltijd (bij voorkeur kip met rijst en groenten).

 53. Danny 15 december 2016 at 16:29 #

  Ik gebruik tijdens trainingstochten steeds verschillende merken van baars. Juist om de reden dat mijn maag aan alle soorten gewoon zou worden, zo heb ik geen probleem tijdens tourtochten bij de bevoorrading. Gelletjes hou ik ook liever voor het laatste uur. En deze koop ik liever zelf, want zelden te verkrijgen bij tochten.

 54. Edwin H 2 november 2016 at 18:35 #

  Tijdens een tocht heb ik een banaan en wat repen van Maxim bij me. In mijn bidon ik heb een sportdrank van Maxim. Strategie? Ik vind met name het bepalen van het juiste moment om te eten moeilijk, soms ben ik daar te vroeg mee (denk ik) en te laat merk je vanzelf ?. En dan ook nog bepalen hoeveel ik moet eten is ook nog wel lastig.

 55. Johan 25 oktober 2016 at 16:46 #

  Hallo Robert,

  Ik neem meestal voor een mtb tocht van 70 km een etix gelleke voor ik vertrek, en born reep tijdens de eerste bevoorrading samen met een halve banana of een stukje peperkoek en tijdens de tweede bevoorrading een etix gelleke en nog een stukje banaan of peperkoek. In mijn bidon doe ik water met twee schepjes poeder en tijdens de bevoorrading vul ik de bidon bij met water (op veel mtb tochten zijn er enegie dranken met slechte smaak)

  Groeten,
  Johan

 56. Mirjam 19 oktober 2016 at 20:06 #

  Goede info, hier kunnen we tenminste wat mee.
  Hongerklop heb ik nog nooit gehad, hoop ik ook nooit mee te maken.

 57. Erik Oosterhuis 18 oktober 2016 at 20:40 #

  Een herkenbare reeks. Als je net begint met fietsen denk je vaak niet aan eten en drinken. De man met de hamer of de vrouw met de deegroller ligt dan echt op de loer. Iedere wielrenner kent zijn of haar zwakte na een aantal jaren. Ik zorg voor afwisseling in mijn eten. Alleen gelletjes en repen is voor mij niet goed. Banaan, krentebol, mueslibol met kaas etc. voor de lange tochten, water wel of niet aangevuld met een dorstlesser. Ook na een lange rit wel of geen shake. Ik wissel af. Een vast patroon heb ik dus niet. Komt dus nu mijn vraag: moet je een vast patroon hebben? Kijk bij een ritje tot 50 km eet ik haast niets (alleen een banaan) en water. van 50 tot 100. heb ik zo rond de 60 wel trek in wat. Maar de tochten boven de 100, 200 of 300km is het een ander verhaal. Vaak fiets ik alleen en dan heb je eerder honger dan dat je in een groep fietst. Andermans bordje leegeten is overigens niet aan mij besteed.

  • Robert van der Wulp 19 oktober 2016 at 17:45 #

   Hai Erik,

   Bedankt voor je reactie.

   Je hoeft niet persé een vast patroon te hebben. Het gaat er met name om dat je je goed luistert naar je lichaam. Een vast patroon kan daarbij helpen. Immers als je maar een variabele hebt in je tocht dan merk je vanzelf of er iets verandert.

   Veel fietsplezier, Robert

 58. Jacqueline Thijs 17 oktober 2016 at 17:42 #

  Hoi Robert. Uitproberen van eten (repen/gelletjes) tijdens training…..vanaf welke duur is dit het beste? Welke frequentie??
  Na een half uur al beginnen??

  Groeten,

  Jacqueline

  • Robert van der Wulp 19 oktober 2016 at 23:48 #

   Hai Jacqueline,

   Bedankt voor je reactie.

   Als je echt het effect wil weten van je repen en gelletjes dan moet je training minimaal 2 uur duren. Het duurt namelijk ongeveer 1 tot 1,5 uur voordat je al je beschikbare koolhydraten hebt verbruikt. Echter, vaak merk je ook in kortere trainingen al verschil. Zeker met gelletjes. Zorg altijd dat je ook op de fiets gevarieerd eet. De frequentie en waneer je begint hangt ook heel erg van jezelf en de duur van je tocht af. Ik vind het zelf fijn om redelijk snel ( in het eerste uur) al te beginnen met eten. Maar lees de andere reacties maar… er zijn net zoveel rijders die nauwelijks iets eten. Dat zul je dus zelf moeten gaan proberen. Zorg dat je een patroon kiest wat niet zo ver ligt van wat je nu doet. Schrijf dat desnoods op en verander iedere twee tot vier weken iets. Schrijf op wat je is opgevallen nadat je iets had veranderd.

   Heel veel fietsplezier, Robert

 59. ronald van broekhoven 16 oktober 2016 at 22:05 #

  uit ervaring geleerd dat idd teveel koolhydraten veel klachten kan opleveren tijdens de inspanning

 60. Niels 14 oktober 2016 at 14:17 #

  Ik gebruik al jaren peperkoek op training. Weet niet of dit ideaal is maar voor mij werkt het wel, heb sinds dan minder last van een hongerklop. Ik begin meestal met eten na 45min rijden. en dan elk half uur een flinke hap.
  En genoeg drinken natuurlijk!

 61. Ben 13 oktober 2016 at 23:12 #

  Hallo, momenteel gebruik ik vooral snelle suikers voor mijn ritten en merk dat ik niet echt meer vooruit kom in mijn kunnen.
  Ik hoop dat je mij hiermee wat kunt verder helpen.

 62. Jos 13 oktober 2016 at 20:28 #

  Voor mijn rit ontbijt ik zoals altijd hooguit een extra krentenbol. Ik neem mee voor ritten boven de 100 km een energybar een krentenbol en iets zoets van chocolade en een gelletje voor nood. Kortere ritten tot 100 een plak snijkoek en een energybar. Uiteraard drinken voor beiden. Meer dan genoeg voor mij.

 63. John bodde 13 oktober 2016 at 20:04 #

  Eet voor een Lange tocht flinke bord havermout met suiker,en onderweg louder pannenkoek.
  En vooral flink drinken,water met een mespuntje zout.

 64. Michel van Gelder 13 oktober 2016 at 18:55 #

  Afgelopen jaar tijdens de elfstedentocht hadden onze vrouwen pannekoeken gebakken. Ze stonden op meerdere locaties langs de route op ons te wachten. De pannekoek wat een welkome afwisseling, is ons erg goed bevallen.
  Volgende tocht weer.

 65. marc 13 oktober 2016 at 13:39 #

  Ik eet altijd 2 broodjes met confituur voor ik vertrek en tijdens het fietsen neem ik isotone sportdrank. ik probeer op 2.5 uur toch 1.5l te drinken

 66. Steve 13 oktober 2016 at 11:26 #

  Kijk dat je moet eten tijdens een koers om de tank vol te houden is duidelijk. Maar in mijn geval krijg ik nooit het eten weg als ik op de fiets zit. Of het nu om een reep gaat of een broodje met zoet. Zelfs koek krijg ik niet weg. Dan moet ik nog heel wat drinken gebruiken om het weg te spoelen. Lastig, dus is mijn voorraad inname beperkt tijdens het fietsen. Training of koers. Ik kies er daarom maar voor een flink bord brinta of pasta te nuttigen voor dat ik op pad ga.

  • Robert van der Wulp 13 oktober 2016 at 16:33 #

   Hai Steve,

   Bedankt voor je reactie.

   Het kan inderdaad wel eens voorkomen dat eten op de fiets gewoon niet wil lukken. Je kunt in dat geval ook denken aan een sportdrank met extra energie. Vergis je dan niet: dit gebruik je niet om je vocht aan te vullen. Het is extra.

   Vooraf inslaan is sowieso een goede strategie.

   Veel fietsplezier, Robert

 67. Andre 13 oktober 2016 at 11:26 #

  Ik eet vooral banaan of een reepje van AH (vooral koolhydraten met noten). Drank obv isostar of andere.

  Ik zoek al een tijdje naar een voordeliger alterntief voor de isostar. Op internet is veel bulk maltodextrine, enz. te vinden, maar de recepten zijn vaak zodanig complex dat het lastig is een goede mix bij elkaar te shoppen. Kant-en-klare bulk is dan bijna weer even duur als de isostar…

  ZIjn die kokosballen een beetje houdbaar of in te vriezen? Als ik iedere keer moet gaan kokkerellen dan weet ik zeker dat ik dat niet volhou (discipline is niet per se mijn sterkte kant…)

 68. Mart 13 oktober 2016 at 10:26 #

  Wederom een goed verhaal. Denk je dat je een heleboel weet qua voeding….., zijn er altijd nog weer reminders die door de jaren heen worden vergeten. Wederom bedankt… Top!!

 69. Coen 13 oktober 2016 at 09:01 #

  Hoi allemaal, ik heb al eens een webinar van Robert gevolgd en daar kwam hij met heel veel goede tips qua voeding.

  Verder heb ik het kookboek gekocht van de kok van Team Sky, ik geb daarvan de dingen gebakken voor in een wedstrijd/toertocht. Het gaat mij erg goed af onder het fietsen. Echt een aanrader !!

 70. Tom 13 oktober 2016 at 08:50 #

  Drank is voor mij het belangijkste tijdens eender welke afstand. Ik probeer ieder kwartier te drinken, probleem bij langere solo tochten is om voldoende drinken te hebben omdat er nergens echt bevoorradingen zijn. Grotere drinkbussen zorgen wel voor een extra 0.5l.

 71. Gil 13 oktober 2016 at 06:39 #

  Hey, ik neem tijdens het fietsen regelmatig een of andere voedingsbar of gel, maar drink alleen water, ik vraag me wel soms af of dat voldoende is.
  Grt Gil.

  • Robert van der Wulp 13 oktober 2016 at 16:35 #

   Hai Gil,

   Bedankt voor je reactie.

   Alleen water brengt je aan de finish. Maar ik zou eens een drank met elektrolyten proberen. Dan hoor ik graag het verschil van je.

   Veel fietsplezier, Robert

 72. Diana 12 oktober 2016 at 23:54 #

  Ik start de dag altijd met Brinta met magere melk en eetlepel lijnzaad. Voor onder weg neem ik 3 bruine boterhammen mee met bruine basterdsuiker. Als ik een tocht rij, zoals afgelopen zondag 150 km (Meeuwind koers) dan eet ik mijn boterham bij 60, 90 en 120 km. Verder pak ik banaan bij de stops en energiedrank zoals bijvoorbeeld Isostar en een bidon water mee. Altijd wel extra gelletje of reep bij mij maar eigenlijk gebruik ik die zelden. Ik kan boterhammen goed verdragen onderweg. Afgelopen zondag hadden ze ook koude pannenkoeken met stroop/suiker bij de stop. Hoe denk jij daar over? Ook dat kan ik goed verdragen.

 73. Barry 12 oktober 2016 at 23:28 #

  Ik zorg dat ik niet met een lege maag vertrek. Gedurende de rit neem ik vaak een Snelle Jelle en/of banaan mee. En natuurlijk mijn bidonnetjes met ranja en zout.
  De tips die gegeven hebt zijn zeer welkom! Er is nog genoeg te verbeteren. Bedankt!.

  • Jason 15 maart 2018 at 15:58 #

   Een Snelle Jelle openen tijdens het fietsen vind ik nogal een gedoe met 30 km/uur. Heb jij tips hoe jij dit aanpakt?

   • Robert van der Wulp 15 maart 2018 at 17:41 #

    Hai Jason,

    Bedankt voor je reactie.

    De beste oplossing: laat je snelle jelle thuis. Daar heb je echt niets aan. Die levert je namelijk alleen maar koolhydraten, koolhydraten en nog eens koolhydraten.
    je kunt beter een banaan meenemen of zelf een cakje bakken en dat meenemen.

    Vergeet niet dat je ook eiwitten, magnesium, calcium en allerlei andere stoffen nodig hebt onderweg.

    Ik maak alles meestal zelf en verpak dat in zilverfolie of bakpapier. Ik maak zulke kleine porties dat ik het niet terug hoef te stoppen. Dus iedere hap (soms 2) gaat in 1 verpakking.

    Biju Thomas en Allen Lim hebben het boek Feedzone Portables geschreven. Daarin staan allerlei recepten om zelf je eigen traktaties te maken voor onderweg.
    En traktaties zijn het!

    Heel veel fietsplezier, Robert

    • Jason 16 maart 2018 at 08:58 #

     Hi Robert,

     Bedankt voor je antwoord. Preview van het boek ziet er goed uit, ga ik dus zeker aanschaffen.
     Zilverfolie lijkt mij inderdaad makkelijker uit te pakken met één hand haha!

     Thanks voor de tips en ik blijf je site zeker volgen!

 74. Vin 12 oktober 2016 at 22:48 #

  Bij een rit van 50km 1 banaan en een pakje sultana en mn bidon met water. Ben dan ook met ruim 2u weer thuis. Ik fiets op redelijk vlak terrein. Erna wel een goeie lunch met brood en gebakken ei.

 75. Ed 12 oktober 2016 at 21:45 #

  Voor drinken is wel mogelijk zeker op het moment dat het weer omslaat mijn ervaring is dat daar veel mensen de fout mee ingaan. Goed getraind alles onder controle en toch kramp op het einde van de tocht, Vaak is de orzaak vocht te kort de dagen voorje tocht, Dus zorg gewoon dat je je twee liter per dag drinkt. Alles is dan op vocht spanning

 76. Peter vd hoven 12 oktober 2016 at 21:35 #

  Na veel merken uitproberen gebruik ik nu veelal het eigen merk van sportvoedingwebshop. Die bevallen goed en hebben een combinatie van langzame en snelle koolhydraten.
  Heb in de garmin een piepje staan op tijd zodat ik er altijf aan herinnert wordt om te eten mocht ik het zelf vergeten

 77. Michiel 12 oktober 2016 at 20:32 #

  Niet gedacht dat het zo in elkaar zat.
  Bedankt voor de tips

  Gr. Michiel Swaan

 78. Guido 12 oktober 2016 at 20:30 #

  Het is inderdaad wel heel persoonlijk en te ontdekken voor jezelf heb ik gemerkt.
  Vooral voor de langere mtb tochten >70 km gebruik ik een of 2 energyblocks van Born m.n. voor de magnesium. Verder is minimaal 1 van de 2 bidons (een beetje afhankelijk van het weer) gevuld met Amacx isotonicdrink en neem ik 1 soms 2 high nergyreepjes (amacx). Ook dat is een beetje op gevoel en afhankelijk van de zwaarte van de mtb tocht. In de pauzes pak ik steeds minder eten wat voorgeschoteld wordt.

 79. Rolf 12 oktober 2016 at 20:12 #

  Is punt 1 een nieuw inzicht? Ik heb altijd geleerd dat je de dagen voor een wedstrijd koolhydraten moet stapelen.
  Groetjes Rolf

  • Robert van der Wulp 12 oktober 2016 at 21:56 #

   Hai Rolf,

   Bedankt voor je reactie. Goede vraag.

   Het is wel degelijk mogelijk om de voorraadkast groter te maken. Dit is echter een proces van training en je voeding daarnaar aanpassen. Niet simpelweg twee dagen van tevoren proberen de kast extra vol te proppen. 😉

   Dat heeft een averechts effect. Bovendien binden koolhydraten zich in de spieren aan vocht. Je zult dus ook extra moeten drinken.

   Dus het is veel meer dan 2 dagen voor je wedstrijd anders gaan eten.

   Veel fietsplezier, Robert

 80. Margriet 12 oktober 2016 at 20:08 #

  Goeie tips, bedankt!

 81. Eric 12 oktober 2016 at 19:55 #

  Hoi Robert, de laatste AGR150km dronk ik zoveel dat ik zelfs tijdens de stops moest plassen.Dat had ik nog nooit meegemaakt,ik ben niet zo’n plasser zal ik maar zeggen.
  Voordeel is dat ik geen verschijnselen had van kramp wat ik nogal vaak heb.
  Dus proberen de juiste balans te vinden in vochtinname is mijn credo.

 82. Henk Lugtmeijer 12 oktober 2016 at 19:29 #

  Hoi Robert ik neem mee voor onderweg banaan twee mini sneakers een yelletje en sportvoeding in de bidons en soms een bruine boterham. Gr Henk

 83. Bruno 12 oktober 2016 at 19:29 #

  Hoi Robert,
  Ik probeer een maand nu de forza balls uit het boek forza cycling..2eetlepels kokos vet smelten,15 dadels,1koffielepel cacao poeder,2koffielepels kokos snippers, een snuifje zout.Alles goed mengen met de blender of met een vork, en een halfuurtje in de koelkast zetten.om te harden.Daarna balletjes van rollen en afwerken in kokos snippers..Ze zouden energie leveren voor lange ritten.Daar wij met de mtb in het weekend ritten doen van 3 a 4 uur vond ik fit eens het proberen waard.
  Hongergevoel heb ik voorlopig nog niet gehad, dus ik denk dat het werkt.

  • Robert van der Wulp 12 oktober 2016 at 19:31 #

   Heel goed Bruno,

   Bedankt voor je reactie en het recept.

   Ik ga ze ook eens proberen.

   Heel veel fietsplezier, Robert

 84. Gerard 12 oktober 2016 at 18:58 #

  Bij een tochtje van 50km neem ik niets te eten maar als het langer wordt dan een reep of banaan om de 25-30km en dan een appelgebakje bij een koffiestop of zo.
  Gelletjes gebruik ik altijd later in de rit. Ik doe in de bidon water met amacx sportdrink, meestal 1 als voeding bereid en 1 voor hydratatie

 85. Denny 12 oktober 2016 at 18:56 #

  He robert

  Duidelijk verhaal dit. Ga er ook mee aan de slag!! Wat ik vaak doe in lange mtb tochten 80km of meer is het eerste en tweede uur een Snickers eten!!! En isostar sportwater als drinken. Na twee en half uur vaak een gel met een sportreep met combinatie banaan. Vooral banaan voor snelle suikers. Wat ik ook vaak doe is tussendoor en op het laatst een dextro suiker. Misschien heb jij nog tips of aanvullingen hiervoor?

  • Robert van der Wulp 12 oktober 2016 at 19:39 #

   Hai Denny,

   Bedankt voor je reactie.

   Tsja….. Snickers….., wat moet ik daar nu van zeggen…. Daar zit echt niets in waar je je lichaam een plezier mee doet als je wilt presteren. Dat is alsof je frituurvet in je formule 1 racewagen gooit. Tuurlijk draait je motor, maar er zijn betere alternatieven.

   Je ziet hopelijk dat je erg veel snelle suikers eet. En dan de banaan voor de snelle suikers… Je gelletje, dextro en snickers zijn echter veel sneller. De samenstelling van je sportreep ken ik niet.

   Ik zou:
   – de gel tot het laatst bewaren
   – eerste en tweede uur een sportreep met eiwit én koolhydraten
   – dan de banaan en vervolgens je gel

   De dextro voegt daar niet heel veel aan toe.

   Veel fietsplezier, Robert

 86. Edwin 12 oktober 2016 at 18:54 #

  Ik vind met name het bepalen van het juiste moment om te eten moeilijk, soms ben ik daar te vroeg mee (denk ik) en te laat merk je vanzelf ?. En dan ook nog bepalen hoeveel ik moet eten is ook nog wel lastig.

  • Robert van der Wulp 12 oktober 2016 at 19:41 #

   Hai Edwin,

   Bedankt voor je reactie.

   Begin gewoon met een schema. Bijvoorbeeld ieder half uur een halve banaan. Vandaar ga je andere dingen proberen. Probeer twee weken achter elkaar hetzelfde. Vervolgens verander je iets en kijk je naar wat er anders voelt.

   Veel plezier, Robert

 87. Ron 12 oktober 2016 at 18:45 #

  Ik eet voornamelijk sportrepen, banaan, en peperkoek. De laatste 2 uur eet ik een herbalife proteïne reep en gelletjes.
  Mijn strategie is geconcentreerde koolhydraten omdat ik anders niet zou weten hoe ik alles tijdens een 6 uur plus rit mee moet nemen.

 88. Remco 12 oktober 2016 at 18:04 #

  Ik merk dat tijdens het fietsen eten noodzakelijk is en meestal na 15 km het eerste eet moment.

 89. Hanneke 12 oktober 2016 at 18:01 #

  Daarom ga ik naar een voedingsdeskundige en heb een algemeen voedingsadvies en een marathon voedingsadvies. En ben harder gaan rijden en herstel sneller.

 90. Steven 12 oktober 2016 at 17:41 #

  Wist niet dat ook proteïne goed waren tijdens het fietsen. Altijd gedacht dat je dit moest mijden dus reed voornaam op koolhydraten.
  Dus weer iets bijgeleerd ?

 91. Ewout 12 oktober 2016 at 17:35 #

  Interessant. Nu wil ik ook graag meer weten over de “do’s”

  • Robert van der Wulp 12 oktober 2016 at 19:47 #

   Heel goed Ewout,

   Blijf het volgen die staan ook op de planning.

   Bedankt voor je suggestie en reactie.

   Veel fietsplezier, Robert

 92. Patrick 12 oktober 2016 at 17:25 #

  Ik eet meestal voor het mountainbike een bord havermout met melk en twee lepeltjes suiker en tijdens de rit peperkoek
  Gr Patrick

 93. Henry 12 oktober 2016 at 17:22 #

  Kijk dit is info waar je wat aan hebt.

 94. Minnaert Mike 12 oktober 2016 at 17:11 #

  Hallo Robert,

  Bedankt voor de tips! Ik zal ze gebruiken 🙂

 95. Richard 12 oktober 2016 at 17:08 #

  Ik gebruik zelf qua drank Probar en onderweg repen van Born en als het echt nodig is een gel van Born

 96. Arno 12 oktober 2016 at 17:07 #

  Hey robert,

  Heb het idee als ik net wakker wordt en ik spring gelijk op de fiets met alleen een beetje water bij me dat het dan het beste gaat en minder last heb van verzuurde benen. Zou dat kunnen?

  Gr. Arno

  • Robert van der Wulp 12 oktober 2016 at 21:59 #

   Hai Arno,

   Dat hangt er helemaal vanaf wat je de rest van de dag doet, eet en hoe je traint.

   Je kunt je situaties voorstellen waarin dat het geval is. In het algemeen zou ik zeggen niet te sporten voordat je hebt gegeten en anders in ieder geval niet te intensief trainen.

   Veel fietsplezier, Robert

 97. Maaike 12 oktober 2016 at 16:54 #

  Eten en sporten is voor mij een dingetje, sowieso het eten op zich al. Of ik neem te veel calorieën omdat ik bang ben dat ik de hongerklop krijg of te weinig met gevolg van. Ik zou ook meer balans in mijn dagelijkse leven moeten hebben. Dit jaar Alphe d’Huez gefietst , recreatief ging goed maar toch…

Geef een reactie