10x wat je nu wel en niet moet eten

Wijn, bier en chocola zijn dan wel erg lekker, maar helpt het ook als je progressie wil maken op de fiets? En hoeveel heb je er voor over? Of kan gezond eten toch lekker en goedkoop zijn? Zomaar een paar vragen die rondspoken in je hoofd als je probeert je ideale gewicht te bereiken. En met ideale gewicht bedoel ik zowel 10 kilo overgewicht als die laatste procentjes.

 

Er doet een hoop onzin de ronde over wat je nu wel en niet moet eten. Daarom geef ik je 10 tips.

 

Laten we beginnen met niet eten:

 • Alcohol

Dit is echt vergif voor je lichaam. Ik weet dat er onderzoeken zijn die zeggen dat een wijntje of zelfs een biertje goed is voor je, maar in die onderzoeken wordt vaak maar naar 1 stof gekeken en het effect van de alcohol en de suikers blijven buiten schot. Om je een idee te geven: zodra er alcohol in je systeem zit stoppen veel processen om voorrang te geven aan het afbreken van de alcohol. Dus een biertje na het fietsen zorgt voor een vertraagt en daarom slechter herstel. Plus een hoop extra calorieën die je er nu net af wilde hebben.

 

 • Snelle Jelle, Peijnenburg en dergelijke

Ik heb een krat met spullen die ik gebruik voor mijn workshops. Daarin zitten Snelle Jelles met een uiterste houdbaarheidsdatum van 2011. Ik gebruik ze als voorbeeld. Die zijn eruit alsof ze nieuw zijn. Wat erin zit? Zal ik je vertellen: (vooral) Glucose-fructosestroop, roggebloem, suiker, water, roggemeel, rietsuiker, kandijstroop, specerijen, rijsmiddelen en zonnebloemolie. Het zijn dus snelle koolhydraten in 6 verschillende vormen. Dat is dus zeker niet om zo te eten. En tijdens het fietsen heb je echt meer nodig dan alleen die koolhydraten. Kijk dus eens naar alternatieven, zoals je die bijvoorbeeld in mijn nieuwste eBook Snacktrek voor op de fiets vind (zie onderaan dit artikel).

 

 • Frituur

Bakken in vet gebeurt vaak op hoge temperaturen, waardoor veel voedingstoffen verloren gaan. Veel schadelijke stoffen ontstaan juist bij deze temperaturen. Vaak moet frituren voor een krokant jasje zorgen. Het product heeft daarom een jasje van paneer, deeg of zetmeel en dat zuigt zich vol met vet. Gelukkig zijn er tegenwoordig betere alternatieven.

 

 • Brood als maaltijd

Het is geen schande om brood te eten. Het is wel een schande wat voor brood je in de supermarkt koopt. Veel van dit brood is gewoon witbrood met een kleurtje. Het is echter vooral het punt wat je met je brood doet. En dat is beleggen. Daarvoor heb je 2 opties, namelijk zoet of hartig. Zoet (appelstroop, hagelslag, honing, jam, chocopasta, etc) betekent dat je koolhydraten met koolhydraten eet. Hartig (worst, kaas, etc) betekent dat je vooral koolhydraten met vet en soms een beetje eiwitten eet. Vrijwel geen vitaminen en mineralen en geen evenwichtige verdeling van koolhydraten, vetten en eiwitten.

 

 • Alles uit een pakje

Ik kan natuurlijk een heel verhaal gaan houden over alle toevoegingen die je in fabrieksmatig geproduceerde voeding vindt en of die nu wel of niet veilig en gezond zijn, maar het belangrijkste is dat koken met verse ingrediënten gewoon lekkerder is en meer voedingsstoffen bevat. Het verschil tussen een appel of appelmoes.

 

Wat je dan wel moet eten:

 • Koolhydraten

Nu de trend weer vooral koolhydraatarm is wil ik je even wijzen op je geweldige resultaat. Niet om je te demotiveren, maar vooral om je te stimuleren om normaal te doen.

Koolhydraten sla je op in je spieren (en je lever). Daar bindt het zich aan water. Hoe meer koolhydraten, des te meer water. Bij een koolhydraatarm dieet verlies je al die koolhydraten in je spieren en dus ook het water. Dat scheelt kilo’s op de weegschaal. Maar geen grammetje vet. Die koolhydraten heb je echter nodig voor je work-outs. Hoe hoger de intensiteit van je work-out hoe meer calorieën je verbrand. Veel daarvan zijn koolhydraten, maar uit onderzoek blijkt dat deze work-outs met hoge intensiteit veel vet verbranden, ook/ juist als je gestopt bent met trainen. Zoveel zelfs dat 3x 20 minuten per week met een hoge intensiteit meer vet verbrand dan 3 uur achter elkaar met een lage intensiteit. Gewoon eten en trainen dus.

 

 • Groenten

Bordenvol vitaminen en mineralen die je allemaal nodig hebt, maar door een eenzijdig voedingspatroon (zie brood als maaltijd) vaak te kort komt. Je kunt eigenlijk nooit teveel groenten eten. Probeer te variëren in kleur. Iedere groentesoort heeft weer zijn eigen vitaminen en mineralen. Zorg dat de helft van je bord vol ligt met groenten.

 

 • Fruit

Hoe komt het toch dat we zo makkelijk een snelle Jelle pakken maar zo bang zijn voor fruit. Ook in fruit vind je namelijk heel veel vitaminen en mineralen. Daarnaast nog allerlei vezels en koolhydraten. Die laatste wordt dan als de boosdoener gezien, maar geloof dat weegt echt niet op tegen het voordeel van de vitaminen en mineralen. Zeker niet als je je netjes houdt aan 2 stuks per dag. Kies ook hier gevarieerd.

 

 • Gezonde vetten

Vetten komen ook vaak voor in fabrieksmatig geproduceerde voeding. Eigenlijk kun je je beperken tot olijfolie, lijnzaadolie en vette vis. Als je niet van vis houdt denk dan ook aan eieren en avocado.

 

 • Eiwitten

Je bent gebouwd uit eiwitten. Werkelijk iedere cel uit je lichaam is gemaakt van aminozuren. Die vormen samen eiwitten. Dit is dus eigenlijk het belangrijkste. Je vindt ze in vis, vlees, zuivel en peulvruchten.

 

Het gaat dus niet alleen om hoeveel je eet. De kwaliteit van je voeding is ook erg belangrijk. Ik eet nu een jaar vegetarisch. Het is dan heel verleidelijk om met allerlei vleesvervangers te gaan koken. Die lijken ook heel gezond. Maar als je de ingrediëntenlijst leest is het vaak net zulke rommel als ieder ander product uit een verpakking. Als je kiest voor natuurlijke voeding is het leven heel eenvoudig. Groenten, fruit, volkoren granen, zilvervliesrijst, vis, vlees en zuivel is alles wat je nodig hebt.

 

Wat ga jij vandaag veranderen aan je voeding?

 

Laat je reactie op de vraag achter in het commentaarveld onder dit artikel en als dank stuur ik je mijn eBook  “Snacktrek voor op de fiets”, daarin vind je heerlijke recepten om mee te nemen op e tochten.

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

intens veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

119 Responses to 10x wat je nu wel en niet moet eten

 1. Ben 16 maart 2019 at 20:14 #

  Ik vind het heel openbarend wat ik lees, het heeft mij aan het denken gezet. Verder ga ik nu een schema voor mijn training en ga eens goed naar mijn dagelijkse voedsel kijken en het daarna zeker aanpassen.
  Bedankt dat ik het heb mogen lezen.
  Gr Ben

 2. Remy 10 maart 2019 at 20:20 #

  Dank voor de inspiratie!

 3. Patricia Ligthart 26 februari 2019 at 21:52 #

  Ik ben benieuwd.
  Ik fiets nl heel goed op brood met jam en snelle jelle

  • Robert van der Wulp 26 februari 2019 at 22:47 #

   Hai Patricia,

   Bedankt voor je reactie.

   Je kunt heel goed fietsen op heel veel dingen.
   Er zijn vast zat fietsers die ook heel goed zouden fietsen op patat.

   Dat is het punt niet.
   De vraag is: kan het beter?

   Het antwoord is: ja, heel veel beter.

   Waarschijnlijk zul je resultaat niet of nauwelijks merken merken op de fiets.

   Het effect zit hem vooral in de lange duur. En nee, wederom niet op de fiets.
   Ik bedoel de lange termijn van je leven.

   Stel dat je wiel maar heel licht aanloopt. Zo licht dat je het verschil niet merkt als je rijdt.
   Dan kun je prima fietsen, maar op de lange termijn is je band wel eerder versleten.

   Zo is dat ook met voeding.
   En het wordt nog wat lastiger omdat mensen nog verschillen ook.

   We hebben allemaal wel een opa, oom of tante die rokend 95 is geworden.
   Dat kan best, maar hij of zij was waarschijnlijk nog ouder geworden zonder te roken.

   Zo is dat met voeding ook.
   Je kunt prima je ritten rijden met een snelle jelle.
   Maar uiteindelijk zal je meer plezier hebben met voeding van betere kwaliteit.

   Intens veel fietsplezier, Robert

  • Dick 27 februari 2019 at 22:39 #

   Hi Robert,
   Ik probeer al veel fruit mee te nemen voor onderweg, echter zijn er tegenwoordig ook repen te verkrijgen die hartiger zijn met noten .
   Zijn deze wel ok?

   • Robert van der Wulp 27 februari 2019 at 22:50 #

    Hai Dick,

    Bedankt voor je reactie. Goeie vraag.

    In principe wil je onderweg zoveel mogelijk koolhydraten bijtanken.
    Zorg voor zo’n 60-90 gram per uur.
    De meeste isotone dorstlesser zorgen wel voor 30-35 gram.
    Dat betekent dat je nog 25-30 gram (per uur) uit je voeding onderweg moet halen.

    Als jouw reep dat levert met een wat noten erbij is dat prima.
    Noten zijn echter vooral vet, dus dat moet hooguit een smaakmaker zijn, maar niet het hoofdingrediënt.

    Intens veel fietsplezier, Robert

 4. Hans 16 februari 2019 at 09:19 #

  Ga meer fruit eten

 5. Patrick 15 februari 2019 at 09:43 #

  Sinds december samen met Robert aan het werken aan een beter conditie. Ondertussen door goed op mijn voeding te letten toch al 6Kg verloren en volgens mijn digitale weegschaal 6% minder vetpercentage. Doordat ik vaak korte intensieve trainingen uitvoer eet ik niets op de fiets, wel een sportdrank 500ml/h. Na de training neem ik steeds een (kleine) herstelmaaltijd of shake.

  Ontbijt, lunch en diner een gezonde verse maaltijd met een goed evenwicht tussen de drie macro’s. Geen alcohol nog frisdrank en als tussendoortje enkele porties fruit per dag.

  En vooral veel water drinken! Goede tip die echt werkt bij mij: plaats een (herbruikbaar) flesje water op je bureau zo grijp je er veel vlugger naar om een slokje te nemen. 😉

  Met Robert hebben we het al een paar keer gehad betreffende koolhydraat arm te eten en hij is er absoluut geen voorstander van, ik durf het wel te doen maar heel bewust op de dagen dat ik rust of een lichte inspanning uitvoer.

  Voed je lichaam wat het nodig heeft, honger het niet uit en tank voldoende gezonde energie…

  Maar dat vergt inderdaad veel discipline, inzet en doorzettingsvermogen.

  • Robert van der Wulp 20 februari 2019 at 11:49 #

   Hai Patrick,

   Bedankt voor je uitgebreide reactie.

   Jij bent top bezig. Ik kan niet wachten op de eerste resultaten.

   Wat jij doet is niet koolhydraatarm eten, maar periodiseren van je koolhydraten.
   Dat is een prima idee als je weet wat je doet.

   Globaal komt het erop neer dat je op dagen dat je minder hard of niet traint, minder koolhydraten eet dan op dagen waarop je intensiever traint.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 6. Jeroen 15 februari 2019 at 08:19 #

  Geen gelletjes meer mee op de fiets, maar fruit, fruit en nog eens fruit. Verder wil ik blijven genieten, heb daar nu een juiste balans in gevonden.

 7. Erik 15 februari 2019 at 05:41 #

  Benieuwd naar je alternatieven voor de repen die ik al moeilijk wegkrijg . Alhoewel de nieuwe oatreep van 3 action me een stuk beter bevalt.
  Ook voor mijn zoon interessant die in de clubcompetitie rijdt.

  • Robert van der Wulp 20 februari 2019 at 11:53 #

   Hai Erik,

   Bedankt voor je reactie.

   Wat een hele belangrijke rol speelt is het vochtgehalte van je voeding.
   Die repen zijn meestal kurkdroog, net als je mond waardoor je het moeilijk weg krijgt.
   Als je zelf je voeding maakt kun je het vochtgehalte zelf regelen waardoor je het makkelijker weg krijgt.

   Ik had zelf een keer wafels gemaakt met boekweitmeel. Ze waren lekker, maar voor op de fiets veel te droog.
   Toen heb ik meer vocht gebruikt bij de bereiding en waren ze prima voor onderweg.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 8. Henry 14 februari 2019 at 23:32 #

  Een bakje melk 200 ml en 40 gr havermout met een eetlepel honing, hier kan ik 2 uur op knallen met mtb-en, maar ben benieuwd wat jij te bieden hebt.

 9. Jos 14 februari 2019 at 20:30 #

  En toch kan ik het niet laten….. Ik ben wat ze noemen een bourgondiër. Een voedingsconsulent liet me weten dat ik een lever probleem had en de suikers moest laten. Dat gaat dan een tijdje goed maar dan…. Ik eet ook in de kantine op het werk en dat doet ook veel natuurlijk. Zeker nu er een nieuwe firma is en je de rouwe groentjes extra moet wegen en op de prijs komt. Het valt op dat iedereen nog veel minder groenten eet nu…

 10. Willem 14 februari 2019 at 11:52 #

  “Groenten: Bordenvol vitaminen en mineralen” … Ik hoop maar dat dit bewust is, want dan is het best briljant. Zou zonde zijn als je gewoon saai boordevol bedoelt 🙂

  • Robert van der Wulp 14 februari 2019 at 12:40 #

   Hai Willem,

   Ach ja, een beetje spelen met taal vind ik ook leuk.

   En extra leuk als anderen er ook waardering voor hebben.

 11. Marcel 14 februari 2019 at 11:41 #

  De Snelle Jelle blijft voortaan thuis, de alternatieven uit je boek gaan in plaats daarvan mee… 😉

 12. Mark 14 februari 2019 at 11:31 #

  Hallo Robert ,

  Zou graag het ebookontvangen met de alternatieve snacks die ik kan nemen voor, tijdens / na fietsen
  Duidelijke info over wat wel en niet goed is om te kiezen

  Groet Mark

 13. Patricia 14 februari 2019 at 10:44 #

  Ik fiets nog geen hele lange stukken maar verzuur snel. we fietsen zo’n 2 tot 3 uur
  Ik ontbijt met 4 scheppen muesli (van Zoenen), 4 scheppen soya yoghurt (allergisch voor koemelk), 2 groene kiwi’s 2 bekers heet water
  Dan aankleden en voorbereiden en voordat ik weg ga een broodje aardbeienjam.
  dan na elke 45 minuten een halve snelle jelle en ik zorg dat de bidon voor 75% leeg is.
  bij thuiskomst meteen weer een bak yoghurt met muesli eten

 14. Peter 14 februari 2019 at 09:43 #

  Zeer benieuwd of er betere snackalternatieven zijn voor onderweg behalve mijn standaard banaantje(s), muelsobol en fruitrepen.
  En is er verschil tussen wat je kunt snacken/eten voor een rit van 1,5-2 uur of een rit van 5,6 uur?

  • Robert van der Wulp 14 februari 2019 at 12:08 #

   Hai Peter,

   Bedankt voor je reactie en goeie vraag.

   Er is inderdaad een verschil tussen wat je kunt snacken op een middellange rit van 1,5 a 2 uur en een rit van 5 tot 6 uur.
   In het eerste geval wil je alleen koolhydraten en liefst nog snelle koolhydraten ook. Je wilt ze immers dezelfde rit nog gebruiken.
   Voor de lange duurritten ligt je tempo lager en dus ook het verbruik van je koolhydraten. Daarom wil je op die ritten een combinatie van snelle en langzame koolhydraten.
   Daarbij komt dat studies hebben aangetoond dat een kleine hoeveelheid eiwitten tijdens deze lange ritten het herstel al tijdens de rit kan bevorderen en dit ook het uithoudingsvermogen verbeterd.

   Intens veel snackplezier, Robert

 15. Matthias 14 februari 2019 at 08:36 #

  Altijd prettig om te lezen, ook vanuit België! 🙂
  Ben benieuwd naar de snacks.

 16. Stephan 14 februari 2019 at 08:05 #

  Ze zijn zo handig, gemak dient de mens. Ben benieuwd wat ik beter kan meenemen naast een sportgel

 17. Ferry van Reede 14 februari 2019 at 08:03 #

  Minder brood eten!

 18. rene 14 februari 2019 at 07:43 #

  ben benieuwd naar de alternatieven

 19. Ginette 14 februari 2019 at 07:16 #

  Ben benieuwd naar nieuwe alternatieven voor onderweg. Ik ben al die (veel te)
  zoete repen zo beu!

 20. Wilko 13 februari 2019 at 23:30 #

  Beste Robert,
  Ik ben benieuwd naar de alternatieven. En wat vindt jij van Skyr, vanille met 40gr Volvezel Cruesli ipv twee volkoren boterhammen met jonge kaas?
  Hoor het graag!
  Groet – Wilko

  • Robert van der Wulp 14 februari 2019 at 12:14 #

   Hai Wilko,

   Skyr is uitstekend. Ik ben geen fan van Cruesli en zou eerder kiezen voor muesli vanwege de snelle suikers in de cruesli. Bovendien heb ik altijd mijn twijfels als er volvezel genoemd wordt. Vaak betekent dit dat er vezels toegevoegd worden aan het product en helaas zijn die vaak van mindere kwaliteit. Zo werd Blue band witbrood met evenveel vezels als de bruine boterham “verrijkt” met houtvezels die voor ons totaal nutteloos zijn. Het gebruik van deze vezels kun je niet terugvinden aangezien het op de verpakking gewoon wordt aangeduid als vezels. Daarom pleit ik er altijd voor om voeding zo natuurlijk mogelijk te houden. Zoals bij muesli.

   Ik maak die overigens vaak zelf met een pak haver, rozijnen, evt ander gedroogd fruit en noten naar smaak toevoegen.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 21. Eelco 13 februari 2019 at 22:05 #

  Ben benieuwd naar alternatieven i.p.v. Snelle Jelle

 22. Ron 13 februari 2019 at 20:15 #

  Ik ben ook nieuwsgierig naar alternatieven voor SJ en andere repen

 23. Ad 13 februari 2019 at 20:07 #

  Ik let minder op mijn voeding omdat ik toch niet aankom. Ik wil ook niet per se afvallen dus maakt het niet veel uit toch? Omdat ik slechts 3x fiets per week is ook een snel herstel met eiwitten of andere voeding niet direct nodig. Kan gerust 2 dagen doen alvorens mijn voedingsstoffen weer op orde moeten zijn.

  Grote vraag bij mij blijft dan hangen: gegeven het bovenstaande wat kan anders eten en andere voeding dan nog betekenen?

  • Robert van der Wulp 14 februari 2019 at 12:27 #

   Hai Ad,

   Bedankt voor je reactie.

   Op zich klinkt wat je vertelt heel logisch, echter het is niet zo simpel en er zijn meer voordelen aan sneller herstellen.
   Vaak kijken we alleen maar naar de koolhydraten, vetten en eiwitten.
   Maar minstens zo belangrijk of misschien nog wel belangrijker zijn de vitaminen en mineralen die je in je voeding vindt.
   Dat is de reden dat ik altijd zo hamer op natuurlijke voeding ipv voeding uit een pakje. Daar zit gewoon meer in.

   laat ik je een eenvoudige weergave geven van wat er gebeurt in je lichaam. Zodra je gaat trainen met intensiteit en duur zoals die kenmerkend is voor fietsers ontstaan er flinke tekorten.
   Die tekorten doen zich vooral voor bij de vitamines en enkele mineralen.
   Tegelijkertijd heb je dingen in je lichaam kapot gemaakt en vervuild. Die beschadigingen wil je zo snel mogelijk beter maken. Als jij met een lekke band fietst repareer je die ook direct. Doorfietsen betekent namelijk dat de kans op meer schade groter wordt. Datzelfde geldt voor vervuiling. Als je je fiets niet schoonmaakt na de rit heb je kans op meer roest en slijtage.

   Datzelfde geldt ook voor je lichaam. Het uitstellen van het aanvullen van je voeding betekent dat vervuiling en schade langer aanwezig blijft.

   Het vervelende van ons lichaam is dat je hier niet de volgende dag zoveel last van hebt dat je niet meer verder kunt. Maar ik kan je verzekeren dat dit net als bij je fiets op de lange termijn wel lijdt tot eerdere slijtage aan je lichaam.

   Dus zelfs als je maar 1x per week zou fietsen, dan nog is het heel verstandig om direct na het fietsen tekorten aan te vullen.

   Op je vraag wat je dan anders kunt eten is het antwoord heel eenvoudig. Kijk altijd goed naar de kwaliteit van je voeding.
   Natuurlijke voeding is over het algemeen beter dan voeding uit pakjes en zakjes.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 24. Arnaud 13 februari 2019 at 19:12 #

  Wat ik ga veranderen? Heel veel tips volg ik al: elke dag groente en fruit. Vlees niet elke dag, maar wel bewuste keuze voor granola als ontbijt met banaan en thee en/of water. Voel me fit, kom langzaamaan naar streefgewicht voor Amstel Gold Race en trap meer wattage. Tja, de puntjes op de ‘i’: minder koffie overdag en de gevulde koeken en het weekend weglaten.

 25. Henk 13 februari 2019 at 19:01 #

  Bedankt voor het me blijven benaderen met sportieve tips. Zat zelf even in een fietsdip, maar je adviezen en reacties van anderen stimuleren me om weer de draad op te pakken .

  • Robert van der Wulp 14 februari 2019 at 12:30 #

   Hai Henk,

   Bedankt voor je open reactie en heel graag gedaan.

   We zitten allemaal wel eens in een dip. Neem de rust die je nodig hebt en besluit vervolgens ook om er een put achter te zetten en gewoon weer door te gaan.
   Kies de uitdagingen waar je je goed bij voelt en plezier van beleefd.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 26. Marleen 13 februari 2019 at 18:57 #

  Ben momenteel wat aan het experimenteren met KH-arme voeding maar na 2 weken nog niet afgevallen. Daarom ben ik heel benieuwd naar je e-book. Wat drink je best tijdens het fietsen?

  • Robert van der Wulp 14 februari 2019 at 12:35 #

   Hai Marleen,

   Bedankt voor je reactie.

   Ik ben geen fan van KH arme voeding. Het gaat heel slecht samen met (duur)sport. Tegelijkertijd is het wel opvallend dat je nog geen gewicht kwijt bent.
   Alleen al het gemis van koolhydraten in je lichaam zou je zo’n 2 tot 4 kilo moeten schelen. Dat is ook een reden waarom ik geen fan van KH arme diëten. Die eerste kilo’s zijn enkel water en koolhydraten en geen vet.

   Tijdens het fietsen drink je een isotone dorstlesser. Naarmate je langer onderweg bent bevat die meer koolhydraten.

   Als je meedoet met het webinar van volgende week leg ik je helemaal uit hoe dat zit met koolhydraat arm eten en hoe je volgens mij beter je gewicht kunt verliezen. Inschrijven kan op deze website onder het tabje Gratis webinar.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 27. Salvester Blouw 13 februari 2019 at 18:07 #

  Lange tochten, 150 km + op de mouintainbike, brood met gebakken eieren. Worst, chocolade koekjes van alles een beetje mee😃

 28. Peter Jansen 13 februari 2019 at 17:50 #

  Hi
  Ben ook wel benieuwd naar altwrnatieven voor banaan en fruitreep wat mijn standaard onderweg eten is

 29. Kurt Vandenbroucke 13 februari 2019 at 17:20 #

  Ik moet niets meer veranderen, sinds ik je webinar gevolgd heb, ben ik al 10kg vermagerd, we zijn nu nog maar half februari en ik fiets al 120 km aan een gemiddelde van ruim 30km/u. Terwijl ik vroeger amper 50km kon fiets en aan een gemiddelde van 27 à 28 km/u. Bedankt voor alles en doe zo verder zou ik zeggen

 30. Hans 13 februari 2019 at 17:12 #

  Helemaal mee eens

 31. Kitoni 13 februari 2019 at 17:10 #

  s’Morgens eet ik havermout multivrucht met honing

 32. Jurgen 13 februari 2019 at 16:57 #

  Gedurende de week eet ik havermout of granola als ontbijt, een slaatje ’s middags, fruit en noten tussendoor en drink ik enkel water. Maar eens het weekend is gaat de riem eraf en kan ik bij het ontbijt genieten een pistolet met krabsla en een stukje kaas, … En dan ’s avonds een lekkere trappist met een blokje kaas en salami. Hier is nog wel wat ruimte voor verbetering.

  Tijdens het fietsen neem ik steeds een banaan, wat peperkoek, 2 sportrepen en een gelletje mee.

 33. Martin 13 februari 2019 at 16:54 #

  Toch blijft het lastig wat goed is en wat niet. Zelfs diëtistes spreken elkaar tegen. Wat dan wel mee te nemen naast de banaan (die lijkt wel tijdens het fietsen, een appel is weer lastig qua vorm). een krentenbol is ook lekker en zie je ook bijna overal. maar wat nog meer? Ik ben de weg een beetje kwijt…

  • Robert van der Wulp 14 februari 2019 at 12:48 #

   Hai Martin,

   Het is ook best lastig.

   Dat komt omdat we eigenlijk nog maar heel weinig weten. Elke keer worden er weer nieuwe ontdekkingen gedaan.
   Op het gebied van voeding is dit nog veel meer dan op het gebied van training.

   Tegelijkertijd is voeding ook heel specifiek. Ieder lichaam heeft andere behoeften.

   Voor mij zijn de uitgangspunten:
   Is het gezond?
   Heeft het voldoende energie?
   Heeft het nog aanvullende voedingsstoffen?

   Op basis van die vragen baseer ik mijn keuzes.
   Daarnaast moeten recepten je ook liggen. Je moet ze lekker vinden en ze moeten goed in je systeem blijven.

   Eieren voor onderweg zijn echt heel lekker, maar die wil ik niet vet anders krijg ik er last van.
   Ik gebruik voor de smaak vaak wat chilipepers, maar ik kan me voorstellen dat anderen zich afvragen hoe ik dat weg krijg op de fiets.

   Ga gewoon op zoek naar een lekker menu. Als je dat eenmaal hebt dan hoef je dat niet meer aan te passen.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 34. hans 13 februari 2019 at 16:31 #

  ha robert, Mijn ontbijt bestaat meestal uit havermout en blauwe bessen. Een jaar geleden kreeg mijn vrouw te horen dat ze diabetes 2 heeft en is ze koolhydraat arm gaan eten. Sindsdien eet ik in plaats van brood tussen de middag of een salade of yoghurt en fruit, en fruit in plaats van koekjes e.d. Ik ben iets van 6 kilo afgevallen en voel mij een stuk fitter en lekkerder in mijn vel zitten.

 35. Erik 9 februari 2019 at 18:28 #

  Stevig ontbijt en banaan + 2 repen voor onderweg. Benieuwd naar je advies.

 36. Maarte 13 januari 2019 at 18:41 #

  Ook benieuwd naar alternatief voor de snelle Jelle

 37. ISABEL sprangers 13 januari 2019 at 15:10 #

  ik wissel natuuryoghurt af met ongezoete apro soya en neem ook soyamelk met Brinta als ontbijt (met fruit en noten). Zijn soyaproducten een meerwaarde?

  • Robert van der Wulp 13 januari 2019 at 17:24 #

   Hai Isabel,

   Bedankt voor je reactie. Goeie vraag.

   Of het echt een meerwaarde is, is moeilijk te zeggen.
   Soja is op zijn minst omstreden. Er zijn onderzoeken die laten zien dat er allerlei nadelen aan kleven, maar net zoveel onderzoeken die laten zien dat het geen kwaad kan.

   Wat belangrijk is om te begrijpen is dat soja door je lichaam het beste wordt verteerd als het gefermenteerd is.
   Dat gebeurt niet bij soja yoghurt en melk.
   Daarnaast is het zo dat ze in de Aziatische landen waar soja veel wordt gebruik, de porties soja veel kleiner zijn dan het gebruik van melk of yoghurt stimuleert.

   Met andere woorden, in een gevarieerd dieet kan het geen kwaad om met mate sojamelk of -yoghurt te gebruiken.
   Ik zou in het geval van yoghurt echter gewoon yoghurt nemen.
   Als je op zoek bent naar een gezonder product dan yoghurt, kijk dan eens naar kefir.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 38. Joe 12 januari 2019 at 16:54 #

  Dit is wel heel interessant zeg.

 39. K 16 oktober 2018 at 19:27 #

  Intressant de info over de voeding alleen moeilijk dit mentaal vol te houden

 40. Paul 13 oktober 2018 at 20:12 #

  Snelle Jelle idd en bananen. Ging tot nu toe prima, maar laat mij graag informeren naar betere alternatieven voor de SJ

 41. Marlies 13 oktober 2018 at 15:30 #

  Erg benieuwd of er ook zonder kokos(olie) gezonde alternatieven zijn

 42. Erik Roovers 19 september 2018 at 20:22 #

  Hoi Robert,
  Soms maak ik dit recept. Maar ben zeker benieuwd naar dat van jou! Wat vind je van die van mij? Natuurlijk sta ik open voor veranderingen indien jij die mocht hebben. Met vriendelijke groet, Erik

  Recept muesli repen:
  200 gr muesli (grote zak bij EMTÉ rond € 1,00)
  200 gr naturel mix (noten)
  55 gr sesamzaad
  180 gr sultans en gedroogde Cranberries
  120 gr roomboter
  90 gr schenkstroop
  100 gr bruine basterdsuiker
  90 gr pindakaas

  Rooster de noten op een tray, 175 graden ong 5-7 minuten totdat ze lekker ruiken.

  Boter, smelten op laag vuur in pan samen met siroop, suiker en pindakaas. Als alles gesmolten is en kookt, op laag vuur 5 minuten door laten koken tot een caramelsiroop.

  Noten uit de oven halen en grof hakken. Alle droge ingrediënten in een glazen kom doen (GEEN plastic) en goed mengen, daarna de caramelsiroop erbij en goed mengen.

  In een ingevette (met bakpapier beklede ovenschaal of brownies tray doen en minimaal 3 uur in de koelkast laten stollen.

  Daarna in stukken snijden, eet smakelijk.

  • Robert van der Wulp 19 september 2018 at 21:20 #

   Hai Erik,

   Bedankt voor je uitgebreide reactie.
   Dat ziet er goed uit.

   Ik kijk altijd of ik nog gezondere alternatieven kan vinden. Dat kan niet altijd omdat sommige ingrediënten ook voor volume of stevigheid zorgen.
   In dit recept zou ik experimenteren of je de stroop door Honing kan vervangen en de boter door kokosolie.
   Ik zou het zelf een keer moeten maken om te kijken hoe je precies uitkomt met je voedingsstoffen.
   Er gaat namelijk wel een hoop vet in, maar dat is nog geen gegeven. Dat maak ik op uit de noten, boter en pindakaas.

   Ik ga deze zeker maken en toevoegen aan mijn repertoire en wie weet vind je hem terug in mijn volgende editie van Snacktrek.

   Nogmaals bedankt en intens veel fietsplezier, Robert

 43. Kees Langeveld 18 september 2018 at 21:42 #

  Vaak neem ik tich en of andere verpakte reep met muesli of zo mee, en wil graag weten wat beter kan.

 44. Ramon 17 september 2018 at 19:25 #

  Ik ben ook benieuwd naar de alternatieven voor snelle jelle en dergelijke
  Groeten Ramon.

  • Bart 18 september 2018 at 12:40 #

   Pas het kookboek “foodzone portables” gekregen, staat boordevol lekkere en voedzame gerechten om mee te nemen op de fiets. Aanrader

   • Robert van der Wulp 18 september 2018 at 21:07 #

    Hai Bart (& Ramon),

    Bedankt voor je reactie.

    Dat is inderdaad een aanrader. Je zult sommige recepten ook wel herkennen. Ik geef ben altijd aan het experimenteren, maar ik heb uit dat boek zeker een paar basisrecepten geleend om weer andere lekkere dingen mee te maken. Die manier van eten is echt een verrijking voor je maaltijden op de fiets.

    Intens veel fietsplezier, Robert

 45. Rinus 17 september 2018 at 16:45 #

  Beste Robert,
  Met het fietsen neem ik meestal ontbijtkoek en bananen mee.
  Nu ben ik wel benieuwd welk alternatief jij hebt.

  • Robert van der Wulp 18 september 2018 at 10:40 #

   Hai Rinus,

   Bedankt voor je reactie.
   Ik plaatste gisteren het stukje over de Snelle Jelle op mijn Facebookpagina en het gaat helemaal los.
   De een overtreft de ander over wat voor troep (winegums, chips, knakworsten) ze hebben gebruikt om hun beste prestaties neer te zetten.

   Deze mensen missen allemaal het punt van het artikel.
   Ten eerste is de Snelle Jelle niet gemaakt voor consumptie buiten het sporten.
   Tijdens het sporten kan het inderdaad een bron zijn van snelle suikers, net als winegums of zelfs een hap suiker, maar ook dat is het punt niet.

   Het punt is wel dat er betere alternatieven zijn. Zoals bijvoorbeeld je banaan, Rinus.
   Het punt is dat 9 op de 10 Nederlanders (bron RIVM) dagelijks te weinig groenten en fruit eten en hierdoor heel veel essentiële voedingsstoffen mislopen.
   Dat tekort aan essentiële voedingsstoffen wordt alleen maar groter op het moment dat je gaat sporten. De noodzaak om bij iedere hap die je neemt ook essentiële voedingsstoffen (lees vitaminen en mineralen) te verwerken is dus groot.
   Zeker omdat je die sowieso al verbruikt.

   Ik probeer altijd de beste keuze voor mijn lichaam te maken. Op de fiets of in de rest van het leven.
   In het boek vind je een aantal van die keuzes.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 46. Eddy 17 september 2018 at 16:44 #

  Ben benieuwd wat ik allemaal fout doe en goed doe.

  • Robert van der Wulp 18 september 2018 at 10:41 #

   Hai Eddy,

   Bedankt voor je reactie.

   Kijk niet zozeer naar wat je fout doet.
   Kijk gewoon naar wat er beter kan…

   Intens veel fietsplezier, Robert

 47. Eddy 17 september 2018 at 16:37 #

  Ben echt heel benieuwd wat wel goed eten is voor onderweg. Verder eet ik voor 80% verse natuur producten. En verdere brood van de bakker.

 48. Danny 17 september 2018 at 16:20 #

  Ben benieuwd wat er in je e-book staat vaak gaat het sporten mis bij het drank en voeding gebruik

 49. jan 15 september 2018 at 12:02 #

  Ik denk dat het bij mij wat minder bourgondisch moet 😉
  Die snelle Jelles wat zijn die in Vlaanderen ?
  grz.

  • Robert van der Wulp 18 september 2018 at 10:45 #

   Hai Jan,

   Ik heb eerlijk gezegd geen idee, maar we hebben het hier in veel varianten: ontbijtkoek, candijkoek, peperkoek, etc.

   Het gaat niet eens zozeer om de koek zelf, maar om wat je erin stopt. Bij de fabrieksmatig geproduceerde varianten wordt vaak gekozen voor de goedkoopste ingrediënten en toevoegingen om het lang houdbaar te houden.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 50. Youri 14 september 2018 at 14:00 #

  voor de langere ritten neem ik peperkoek mee, goedkoop, vetarm en droog zodat je wel moet drinken (en zo de opname makkelijker te maken…) Bananen ook, al eet ik die eerder voor de rit (of onderweg naar het vertrekpunt van de rit) De energiegels houd ik ‘in case of emergency’

 51. Eveline 14 september 2018 at 07:09 #

  Hier geen snelle jelles en liever ook geen krentenbollen op de fiets. Het vult niet. Wel bananen, noten/vijgen/haver-brood van de markt en wat sportreepjes. Ben benieuwd naar jouw recepten. Ik bak zelf ook wel bananenbrood met banaan, ei, amandelmeel, havermout, blauwe bessen en noten. In muffinvormpjes want dan kun je het makkelijk per stuk invriezen en meenemen.

 52. willem 13 september 2018 at 19:59 #

  Snelle jelle en musli repen ben benieuwd naar alternatief

 53. John 13 september 2018 at 19:40 #

  Ik ben erg benieuwd naar je alternatieven, heb niet zo veel met die suikerbommetjes in de vorm van repen

 54. Kees van Ommen 13 september 2018 at 13:22 #

  Ik neem op ritten van 4 uur of langer een banaan mee, een energiereep (zonder kunstmatige toevoegingen). En soms bak ik de avond van tevoren pannenkoeken, belegd met basterdsuiker of ahornstroop. Een gelletje heb ik ook, maar dat is voor de noodgevallen.
  Verder heb ik 1 bidon met water en 1 bidon met isostar+zeezout.

  ben benieuwd wat voor recepten er in het boek staan.

 55. Dirk-Jan de Vlieger 13 september 2018 at 12:27 #

  Hallo Robert,

  Interessante materie! Ik neem vaak ontbijtkoek mee, sta open voor alternatieven.

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,

  Dirk-Jan

 56. Lars 13 september 2018 at 11:11 #

  Ik neem altijd ontbijtkoek mee met wat smeerboter. Is dit even slecht als snelle Jelle?

  • Robert van der Wulp 13 september 2018 at 12:27 #

   Hai Lars,

   Bedankt voor je reactie.

   Dat is wel van hetzelfde laken een pak, ja.
   Je hebt nu wat alternatieven.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 57. Rob van Steijn 13 september 2018 at 09:48 #

  Ik ben benieuwd wat gelletjes doen tijdens het sporten

  • Robert van der Wulp 13 september 2018 at 12:35 #

   Hai Rob,

   Een gelletje is vaak een noodgreep. De koolhydraten die je daar uithaalt zijn zo bewerkt dat die binnen een minuut of twintig in je systeem zitten.
   En je krijgt vaak ook nog wat vitaminen en mineralen.

   Ik gebruik een gelletje vaak voor het laatste uur van mijn langere tochten op tempo. Of als het erg hard gaat iedere twee uur.
   Vergeet niet dat je bij de meeste gelletjes moet drinken en dat je hem op tijd neemt. Als je het voor het laatste uurtje doet, zoals ik moet je hem anderhalf uur voor het einde nemen.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 58. Erik 13 september 2018 at 09:47 #

  Bij lange ritten begin ikzelf met een stevig ontbijt. Voor onderweg.Banaan ,appel, 1 of 2 repen van Win2,maar dat ligt aan de afstand. Bidon water en 1 met etixx sportdrank. Drinkzak bij dagtochten op de mtb. Als lunch een kip of tomatensoep. Dat valt namelijk niet zo zwaar als bijvoorbeeld pasta.

  Ben erg benieuwd hoe fout ik eet onderweg.

  • Robert van der Wulp 13 september 2018 at 12:39 #

   Hai Erik,

   Bedankt voor je reactie.

   Zo op het eerste gezicht doe je het prima. Zo’n lunch voegt weinig energie toe, maar dat heb je wellicht helemaal niet nodig.
   Ik weet niet hoe jouw lange tochten duren, maar ik adviseer altijd om 1 bidon per uur te drinken (500 ml).
   Dus als je langer dan 2 uur gaat zou ik wel meer drinken. Aan de andere kant komt daar je lunch wel weer van pas.

   De ideale voeding voor onderweg is altijd een combinatie tussen hoeveel heb je nodig vs wat werkt voor jouw lichaam het beste.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 59. Andree 13 september 2018 at 09:41 #

  Ik neem altijd inderdaad een snelle Jelle mee of een ander in de supermarkt verkrijgbaar product.

  Omdat ik vaak ’s avonds fiets eet ik de warme maaltijd na het fietsen, voor het fietsen een broodje ofzo.

  Als ik in de ochtend fiets ontbijt ik met een beker Goedemorgen en neem een Snelle Jelle mee.

  Ik eet nooit van die Powerbars of Gelletjes.

  Ben benieuwd wat voor betere alternatieven er zijn.

 60. Rob Driessen 13 september 2018 at 08:52 #

  Ik neem voor langere tochten spelt broodjes mee van bakkerij ‘de stenen brug’ in Maastricht. Deze zijn volgens mij samengesteld i.s.m. voedingsdeskundigen van het Lotto-Jumbo team. Laurens ten Dam is daar jaren geleden mee begonnen. Er zitten vruchtjes in en chocolade en ik moet zeggen ze zijn zeeeeer voedzaam. Aan te bevelen als je in de buurt bent. Bakkerij in centrum Maastricht vlakbij het Onze Lieve Vrouweplein.

 61. Ron 13 september 2018 at 08:16 #

  Ben nieuwsgierig naar het alternatief voor een Snelle Jelle. Dit zit meestal wel in de achterzak.

 62. Anthony 12 september 2018 at 23:38 #

  ik eet gewoon alles maar wel met mate en daar voel ik me al jaren goed bij.
  tijdens het fietsen eet ik altijd een banaan en meergranen reepjes.
  op deze manier blijf ik altijd goed op mijn gewicht

 63. Tjerk 12 september 2018 at 23:13 #

  Ontbijt veelal kwark met fruit en handje noten
  2x fruit als tussendoortje.
  Lunch vaak een salade.
  Avondeten gezonde maaltijd
  Op de fiets vaak zelfgemaakte ricecakes (zoet en hartig) of Nakd reep of yoghurt na afloop.
  Voldoende water drinken.
  Een uitdagend doel hebben om voor te trainen helpt mij ook goed om gemotiveerd te blijven met gezonde keuzes.

  • Robert van der Wulp 13 september 2018 at 12:41 #

   Wauw Tjerk, top bezig!

 64. Martijn Brokken 12 september 2018 at 22:31 #

  Hoi Robert,
  En wat vind je van Herbalife (sport) voeding? Ik ben ook op zoek naar de juiste voeding voor, tijdens en na het fietsen.
  Ik vind het sowieso te duur maar als het goede sportvoeding/preparaten is…
  Gegroet Martijn

  • Robert van der Wulp 13 september 2018 at 12:47 #

   Hai Martijn,

   Herbalife maakt zeker goede sportvoeding. Ik werk zelf ook met de producten van Herbalife.
   Ze zijn erg makkelijk in gebruik en vaak niet zo zoet als de meeste producten.
   Ik zou je echter altijd aanraden om ook op de fiets te variëren.
   Ik gebruik zelf de CR7 dorstlesser. niet zo zoet en ideaal voor de kortere ritten.
   Ze hebben ook de rebuild strength hersteldrank. Die neem ik vaak mee als ik ergens ver weg ga fietsen en niet binnen een uur thuis ben.
   Je hoeft daar enkel water bij te gooien en het kan verder niet bederven. Ideaal dus ook voor warm weer.

   Voor het eten op de fiets hebben ze geen producten en zoals ik al aangaf kun je daar ook het beste in variëren.

   Als je meer informatie wilt of een prijsopgave, kun je me altijd een mailtje sturen.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 65. Huub 12 september 2018 at 22:30 #

  Ik eet op langere tochten vaak een granenreep of snelle Jelle. Heb me daar eigenlijk steeds goed mee geholpen. Ben benieuwd naar de alternatieven.

 66. yPod 12 september 2018 at 22:10 #

  Nu al een jaar en bijna 9 maanden zonder alcohol. Kan het iedereen aanraden. Inderdaad ook super voor de fiets.

  • Yves Podevyn 13 september 2018 at 13:04 #

   By the way, mijn naam is Yves. Van pure gewoonte mijn bijnaam gebruikt 🙂

   • Robert van der Wulp 14 september 2018 at 10:08 #

    Bedankt Yves en van harte welkom!

 67. Kasper Vos 12 september 2018 at 22:00 #

  Hallo Robert,

  Interessant artikel. wat mij vooral opviel en nieuw voor mij was, was het stukje over de snelle jelles. Dat was nieuw voor mij. Wat betreft het brood dat gebruik ik wel maar van de warme bakker (allison met sonnepitten). Het artikel over de koolhydraten vond ik ook wel interessant. Mijn vrouw volgt dat en is daardoor wel 30 kg kwijt geraakt. Ik doe er beperkt aan mij waarbij ik overdag normaal mijn koolhydraten neem en ’s avonds beperkt. De rest van het stuk was mij bekend of wordt ook al door mij toegepast.

  • Robert van der Wulp 13 september 2018 at 17:51 #

   Hai Kasper,

   Bedankt voor je reactie en graag gedaan.

   Top dat je vrouw zoveel kwijt is.

   Elk dieet werkt.
   Ik raad er echter geen een aan.
   De meeste diëten zijn namelijk niet gericht op een verandering van je leefstijl. En dat was toch waarom je in eerste instantie een dieet nodig had.

   De vraag is of het effect van het dieet is wat je wilt en of het blijvend is.
   Vaak lijkt het wel op het resultaat wat je wilt (namelijk 30 kg minder), maar of dat echt zo is zie je pas als je het vet% gaat meten.
   Dan blijkt dat het 15 kg vet en 15 kg spiermassa is.
   Je kunt dan zeggen dat die 15 kg vet mooi is meegenomen. Maar die 15 kg spiermassa kost je zoveel dat je dat vroeg of laat op gaat breken.
   Bijvoorbeeld in je stofwisseling, die daardoor ernstig vertraagt.

   Tenslotte is de basis van alle diëten toch het opleggen van een flinke caloriebeperking. Het gevolg is dat je minder eet. Dat lijkt heel logisch, maar je mist daardoor niet alleen calorieën, maar ook vezels, vitaminen en mineralen.

   In mijn visie moet je blijvend je leefstijl veranderen. Dat hoeft helemaal niet snel te gaan. Kleine stapjes leiden ook tot een groot resultaat.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 68. Jorn 12 september 2018 at 21:56 #

  Alcohol en fastfood laten, maar een beetje genieten van het leven mag natuurlijk ook he!

 69. Kris B 12 september 2018 at 21:46 #

  Bedankt voor de opnieuw zeer nuttige tips, ik ga ze zeker toepassen. Het “7tips” ebook vond ik al zeer nuttig, deze voedingstips zijn dit zeker ook.

 70. Visser 12 september 2018 at 21:44 #

  Ik ben benieuwd naar je snacks!

 71. Joris 12 september 2018 at 20:55 #

  Alcohol mag ik sowieso nog niet, dus wat dat betreft hoef ik niks te veranderen. Wel vind ik dat ik zo af en toe wat gezonder mag en kan eten.

  Dus bedankt voor je tips!

 72. andries 12 september 2018 at 20:52 #

  Vaak bak ik zelf repen van banaan, noten en eiwit. Verder neem ik voor onderweg fruit zoals banaan mee. Bood normaal niet, vaak krijg ik die onderweg niet doorgeslikt.

 73. Ron 12 september 2018 at 20:49 #

  Ik kan geen banaan verdragen onder het fietsen dus hoop met de snack op de fiets een alternatief te kunnen vinden

 74. Gerard 12 september 2018 at 20:47 #

  Leuk om te lezen maar wat eet je tijdens een MTB rit als je een glutenallergie hebt zoals ik.
  In bijna alle repen zitten gluten, ben benieuwd naar je reactie.

  • Robert van der Wulp 12 september 2018 at 21:58 #

   Hai Gerard,

   Je kunt die van Naked eens proberen. Die zijn gemaakt van dadels en noten. Waarschijnlijk wel in een fabriek waar gluten verwerkt worden, maar dat moet je even op de verpakking lezen.

   In het boek vind je recepten op basis van rijst en polenta.
   Kijk ook even naar de reactie die ik aan Wilma gaf. Daar staat een recept om kokosballen te maken van dadels.

   Er zijn dus zeker alternatieven.

   Intens veel fietsplezier, Robert

  • Erik 13 september 2018 at 09:37 #

   Hoi. Repen van Win2 zijn ook glutenvrij. Mijn vrouw rijdt hier heel goed op zowel op de weg als in het bos. Ik vind ze ook erg lekker en voedzaam. Zijn bij Mantel verkrijgbaar.
   Repen van Naked ken ik niet . Zal deze is onderzoeken. Bedankt hiervoor.

 75. Wilma 12 september 2018 at 19:58 #

  Ben wel benieuwd wat je voorstel is voor de snacks op de fiets.
  Heb zelf weleens reepjes gemaakt, maar deze zijn vaak niet al te lang houdbaar.
  Ben wel fan van de repen van Naked.

  • Robert van der Wulp 12 september 2018 at 21:54 #

   Hai Wilma,

   Ik gebruik zelf ook wel eens die van Naked. In het boek vind je echter repen die ik weken lang in de vriezer bewaar.
   Die van Naked zijn wel, zoals zoveel van dat soort repen van dadels gemaakt en dat overheerst zo.

   Je kunt van 6 dadels met een schep cacaopoeder en wat proteinepoeder wel weer heerlijke chocolade-kokosballen maken. Haal de pitten eruit en stop alles in de blender.
   Rol er daarna ballen van en rol deze dan weer door de kokosrasp. Lekker als tussendoortje.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 76. peter 12 september 2018 at 19:34 #

  Dag Robert,
  Ik neem meestal Grany koeken van LU en soms een banaan en wat druivensuiker Dextro.

  Mvg
  peter

 77. Mi-Jan Faber 12 september 2018 at 19:28 #

  Een snelle jelle is voor mij naast de reepjes en gelletjes standaard fietsvoer. Ik ben daarom benieuwd naar de snacks welke jij meeneemt,

  • Robert van der Wulp 12 september 2018 at 21:47 #

   Hai Mi-Jan,

   Ik maak vaak zelf repen, maar ook rijstcakes met aardbeien en munt, amandelcakes, polenta.
   Overigens heb ik ook altijd wel een gelletje bij me en begrijp me goed: ik gebruik ook sportvoeding.
   Maar dan wel sportvoeding waar ook vitaminen en mineralen inzitten.
   En dat wissel ik af met de dingen die ik zelf maak.

   Meestal maak ik iedere zondag 1 recept. Dan heb ik daar 12 stuks van. Die verpak ik en leg ik in de vriezer.
   Als je dat 3 weken achter elkaar doet liggen er 36 verschillende snacks in je vriezer.

   Het voordeel van je eigen snacks is dat ze ergens naar smaken. Sportvoeding smaakt altijd naar suiker.
   Door mijn polenta doe ik een beetje Spaanse peper.
   Ik bak ook eitjes met kaas (niet teveel van eten en alleen voor de tochten van 6 uur of meer).
   Of de aardbeien met munt. Dat is echt een traktatie op de fiets.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 78. Hans 12 september 2018 at 19:19 #

  Altijd handig, nuttige tips kan ik altijd gebruiken.

 79. Carlo 12 september 2018 at 18:57 #

  he he eindelijk iemand die zegt waar het op staat. ik vecht al mijn hele leven tegen die voedselindustrie. weg met die verpakkingen om voedsel. GA KOKEN!!!!!! en eet lekker. JIJ bent de enige die er voor kan zorgen dat je gezond eet. weg net de foodies en hun chiazaad en andere troep. EET en LEEF

  • Robert van der Wulp 12 september 2018 at 21:33 #

   Graag gedaan, Carlo. 😉

 80. frank Verlee 12 september 2018 at 18:39 #

  ik let op mijn voeding maar sorrie,na een rit(alleen in het weekend) drink ik wel een paar lekkere frisse biertjes 😉

  • Robert van der Wulp 12 september 2018 at 21:34 #

   Hai Frank,

   Bedankt voor je eerlijke reactie.
   Ik begrijp het moment helemaal, maar je kunt dat dus beter even uitstellen.

   Intens veel fietsplezier,Robert

 81. Kristof 12 september 2018 at 18:24 #

  3x fruit
  Ontbijtgranen
  Gezonde tussendoortjes
  Avondmaaltijd
  Veel water
  En vooral veel sporten!

 82. Jeroen 12 september 2018 at 18:09 #

  Deze tips heb je mij ooit eens verteld tijdens een avond bij Peter Terlouw tweewielers, ik ben daarna 20 kg afgevallen! Zonder honger.

  • Robert van der Wulp 12 september 2018 at 21:38 #

   Hai Jeroen,

   Bedankt voor je superleuke reactie.
   Wat tof om te horen. Dat heb je heel goed gedaan.
   En dat zonder mijn programma. Dat is wat ik altijd zeg: mijn programma helpt je je doelen bereiken, maar als je naar de workshop bent geweest en je past dat toe kun je echt ver komen.
   Ja, ik verkondig dit wel vaker.

   Binnenkort ben ik weer bij Terlouw voor de Ulteam8 Challenge.
   Zin om mee te doen?

   Intens veel fietsplezier, Robert

 83. Harry Schaminee 12 september 2018 at 17:44 #

  Ik eet al minder reepjes, pakjes etc. Meer fruit en groente. Het resultaat is er bedankt voor de tips Robert

  • Carlo 12 september 2018 at 19:03 #

   Harry, Reepjes heb je nodig als je fietst. als je een fietscomputer hebt met hartslagband zal je zien hoeveel calorieën je verbruikt. je kan makkelijk uitrekenen hoeveel Kcal je nodig hebt per dag en hoeveel je verbruikt. ik bijvoorbeeld:
   gemiddeld zo rond de 2500 Kcal per dag( zonder fietsen) dagen met fietsen zo rond de ( 5000 Kcal) verbruik per dag. en dan is het makkelijk Kcal tellen. alles minder eten dan dat je verbruikt, verbruikt VET

 84. Teun 12 september 2018 at 17:40 #

  Interresant, veel was bekent, sommige zaken niet.

Geef een reactie