10x wat je nu wel en niet moet eten

Wijn, bier en chocola zijn dan wel erg lekker, maar helpt het ook als je progressie wil maken op de fiets? En hoeveel heb je er voor over? Of kan gezond eten toch lekker en goedkoop zijn? Zomaar een paar vragen die rondspoken in je hoofd als je probeert je ideale gewicht te bereiken. En met ideale gewicht bedoel ik zowel 10 kilo overgewicht als die laatste procentjes.

Er doet een hoop onzin de ronde over wat je nu wel en niet moet eten. Daarom geef ik je 10 tips.

Laten we beginnen met niet eten:

  • Alcohol

Dit is echt vergif voor je lichaam. Ik weet dat er onderzoeken zijn die zeggen dat een wijntje of zelfs een biertje goed is voor je, maar in die onderzoeken wordt vaak maar naar 1 stof gekeken en het effect van de alcohol en de suikers blijven buiten schot. Om je een idee te geven: zodra er alcohol in je systeem zit stoppen veel processen om je lever voorrang te geven aan het afbreken van de alcohol. Dus een biertje na het fietsen zorgt voor een vertraagt en daarom slechter herstel. Plus een hoop extra calorieën die je er nu net af wilde hebben.

  • Snelle Jelle, Peijnenburg en dergelijke

Ik heb een krat met spullen die ik gebruik voor mijn workshops. Daarin zitten Snelle Jelles met een uiterste houdbaarheidsdatum van 2011. Ik gebruik ze als voorbeeld. Die zijn eruit alsof ze nieuw zijn. Wat erin zit? Zal ik je vertellen: (vooral) Glucose-fructosestroop, roggebloem, suiker, water, roggemeel, rietsuiker, kandijstroop, specerijen, rijsmiddelen en zonnebloemolie. Het zijn dus snelle koolhydraten in 6 verschillende vormen. Dat is dus zeker niet om zo te eten. En tijdens het fietsen heb je echt meer nodig dan alleen die koolhydraten. Kijk dus eens naar alternatieven, zoals je die bijvoorbeeld in mijn nieuwste eBook Snacktrek voor op de fiets vind (zie onderaan dit artikel).

  • Frituur

Bakken in vet gebeurt vaak op hoge temperaturen, waardoor veel voedingstoffen verloren gaan. Veel schadelijke stoffen ontstaan juist bij deze temperaturen. Vaak moet frituren voor een krokant jasje zorgen. Het product heeft daarom een jasje van paneer, deeg of zetmeel en dat zuigt zich vol met vet. Gelukkig zijn er tegenwoordig betere alternatieven.

  • Brood als maaltijd

Het is geen schande om brood te eten. Het is wel een schande wat voor brood je in de supermarkt koopt. Veel van dit brood is gewoon witbrood met een kleurtje. Het is echter vooral het punt wat je met je brood doet. En dat is beleggen. Daarvoor heb je 2 opties, namelijk zoet of hartig. Zoet (appelstroop, hagelslag, honing, jam, chocopasta, etc) betekent dat je koolhydraten met koolhydraten eet. Hartig (worst, kaas, etc) betekent dat je vooral koolhydraten met vet en soms een beetje eiwitten eet. Vrijwel geen vitaminen en mineralen en geen evenwichtige verdeling van koolhydraten, vetten en eiwitten.

  • Alles uit een pakje

Ik kan natuurlijk een heel verhaal gaan houden over alle toevoegingen die je in fabrieksmatig geproduceerde voeding vindt en of die nu wel of niet veilig en gezond zijn, maar het belangrijkste is dat koken met verse ingrediënten gewoon lekkerder is en meer voedingsstoffen bevat. Het verschil tussen een appel of appelmoes.

Wat je dan wel moet eten:

  • Koolhydraten

Omdat ik nog steeds veel mensen spreek die vooral koolhydraatarm eten wil ik je even wijzen op je geweldige resultaat. Niet om je te demotiveren, maar vooral om je te stimuleren om normaal te doen.

Koolhydraten sla je op in je spieren (en je lever). Daar bindt het zich aan water. Hoe meer koolhydraten, des te meer water. Bij een koolhydraatarm dieet verlies je al die koolhydraten in je spieren en dus ook het water. Dat scheelt kilo’s op de weegschaal. Maar geen grammetje vet. Die koolhydraten heb je echter nodig voor je work-outs. Hoe hoger de intensiteit van je work-out hoe meer calorieën je verbrandt. Veel daarvan zijn koolhydraten, maar uit onderzoek blijkt dat deze work-outs met hoge intensiteit veel vet verbranden, ook/ juist als je gestopt bent met trainen. Zoveel zelfs dat 3x 20 minuten per week met een hoge intensiteit meer vet verbrand dan 3 uur achter elkaar met een lage intensiteit. Gewoon eten en trainen dus.

  • Groenten

Bordenvol vitaminen en mineralen die je allemaal nodig hebt, maar door een eenzijdig voedingspatroon (zie brood als maaltijd) vaak te kort komt. Je kunt eigenlijk nooit teveel groenten eten. Probeer te variëren in kleur. Iedere groentesoort heeft weer zijn eigen vitaminen en mineralen. Zorg dat de helft van je bord vol ligt met groenten.

  • Fruit

Hoe komt het toch dat we zo makkelijk een snelle Jelle pakken maar zo bang zijn voor fruit. Ook in fruit vind je namelijk heel veel vitaminen en mineralen. Daarnaast nog allerlei vezels en koolhydraten. Die laatste wordt dan als de boosdoener gezien, maar geloof dat weegt echt niet op tegen het voordeel van de vitaminen en mineralen. Zeker niet als je je netjes houdt aan 2 stuks per dag. Kies ook hier gevarieerd.

  • Gezonde vetten

Vetten komen ook vaak voor in fabrieksmatig geproduceerde voeding. Eigenlijk kun je je beperken tot olijfolie, lijnzaadolie en vette vis. Als je niet van vis houdt denk dan ook aan eieren en avocado.

  • Eiwitten

Je bent gebouwd uit eiwitten. Werkelijk iedere cel uit je lichaam is gemaakt van aminozuren. Die vormen samen eiwitten. Dit is dus eigenlijk het belangrijkste. Je vindt ze in vis, vlees, zuivel en peulvruchten.

Het gaat dus niet alleen om hoeveel je eet. De kwaliteit van je voeding is ook erg belangrijk. Ik eet nu een jaar vegetarisch. Het is dan heel verleidelijk om met allerlei vleesvervangers te gaan koken. Die lijken ook heel gezond. Maar als je de ingrediëntenlijst leest is het vaak net zulke rommel als ieder ander product uit een verpakking. Als je kiest voor natuurlijke voeding is het leven heel eenvoudig. Groenten, fruit, volkoren granen, zilvervliesrijst, vis, vlees en zuivel is alles wat je nodig hebt.

Wat ga jij vandaag veranderen aan je voeding?

Laat je reactie op de vraag achter in het commentaarveld onder dit artikel en als dank stuur ik je mijn eBook  “Snacktrek voor op de fiets”, daarin vind je heerlijke recepten om mee te nemen op e tochten.

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

Na dit webinar weet jij:

  • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
  • Hoe je optimaal traint
  • Hoe je je ideale gewicht bereikt
  • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

intens veel fietsplezier,

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

239 Responses to 10x wat je nu wel en niet moet eten

  1. Raymond 14 februari 2024 at 21:40 #

    Hoi Robert,

    Als de ontbijtboterhammen voor havermout inruil, kan ik dan mijn lunchboterhammen 3-4 wel blijven eten?

    • Robert van der Wulp 14 februari 2024 at 22:47 #

      Hi Raymond,

      Bedankt voor je reactie. Goeie vraag.
      Toevallig hoorde ik deze week 2 Nederlanders op de radio over de lunch. De één woonde in België, de ander in Frankrijk.
      Beide kregen de vraag wat ze voor de lunch op hun boterham deden.

      En beide gaven ze als antwoord dat ze geen boterhammen voor de lunch aten, omdat dit niet gebruikelijk was.

      Wij zijn echt één van de weinige landen met zo’n beperkt dieet.
      Brood met beleg voor het ontbijt én de lunch.
      Er zit niet zo heel veel in brood en zeker niet in beleg.

      Je besmeerd je brood met boter en zoet beleg. In dat geval is het koolhydraten met koolhydraten en vet van je boter.
      Of je belegd het met kaas of worst. Dan worden het koolhydraten met vet en soms een beetje eiwitten.

      Bekijk het eens anders. Eet wat je de vorige dag hebt gehad als diner. Maak ’s avonds gewoon wat extra.
      Of beleg je boterham met spinazie of veldsla, tomaat, komkommer, paprika en dan je magere beleg.
      Dan heb je een maaltijd.

      Intens veel plezier, Robert

      • Raymond 1 oktober 2024 at 11:13 #

        hoi Robert, zou je mij je ebook Snacktrek voor op de fiets willen sturen? Op toertochten alleen maar repen en gels, daar krijgt mijn maag last van. Dank je

  2. Patrick 14 februari 2024 at 20:58 #

    Hallo Robert,

    ’s Morgens eet ik ongeveer een uur voor mijn rit skyr met granola, noten, blauwe bessen en een glaasje vers fruitsap.
    Groeten,
    Patrick

    • Robert van der Wulp 14 februari 2024 at 22:48 #

      Dat klinkt erg lekker, Patrick. Goed bezig zo.
      Dat glaasje sap is echt alleen voor vóór je rit.

  3. Alain 14 februari 2024 at 20:31 #

    Ontpitte dadels in kleine hoeveelheden zelf verpakt en een halve appelsien (zuig er het sap uit) vind ik ook prima tijdens een rit

  4. Wim 14 februari 2024 at 18:33 #

    Ik eet tijdens het fietsen vaak een peperkoek en energiereep. ik ben benieuwd naar jouw recepten om zelf gezonde snacks te maken en tijdens het fietsen te eten.

  5. Erwin 14 februari 2024 at 18:29 #

    Hé Robert,

    Ik probeer wat kilo’s kwijt te raken en mijn conditie te verbeteren richting Limburgs Mooiste. Een beetje hulp in een gezonder eetpatroon is dus nooit weg. Alvast bedankt

  6. Marinus 30 maart 2023 at 08:01 #

    Beste Robert,
    Je artikel gelezen en ben erg benieuwd naar je e book snacktrek.
    Met vriendelijke groet,
    Marinus

  7. Raymond 8 februari 2023 at 20:35 #

    Robert, ik heb het liefst cruesli met yoghurt en een banaan, voordat ik een fietstocht maak. Ik voel me er goed bij, maar heeft die ‘quaker’ cruesli in de regel de juiste stoffen?

    Heb ik trouwens heel lang geleden eens geleden in een boek van Bernard Hinault.

    • Robert van der Wulp 15 februari 2023 at 13:20 #

      Hi Raymond,

      Bedankt voor je reactie. Goede vraag.

      Normaal gesproken zou ik muesli adviseren ipv cruesli. Cruesli is altijd gesuikerd en bevat daarmee meer snelle suikers die je bloedsuikerspiegel laten pieken.
      Als je direct na je maaltijd op de fiets stapt is dit een minder groot probleem omdat je die suikers dan ook direct nodig hebt.

      Ideaal zou het zijn als je een uur of twee voor je rit eet. In dat geval is muesli dus duidelijk een betere optie.

      Intens veel fietsplezier, Robert

  8. Angélique 13 januari 2023 at 22:25 #

    Hi Robert, ik eet vaak wel 3-4 stuks fruit per dag, wel verschillende soorten. Daarbij eet ik heel veel groente waarbij ik graag zoete aardappel toevoeg. Ontbijten doe ik met yoghurt. Kom ik op deze manier wel aan voldoende koolhydraten?

    • Robert van der Wulp 18 januari 2023 at 14:11 #

      Hi Angélique,

      Bedankt voor je reactie.
      Dat hangt natuurlijk af van je lengte, gewicht en hoeveel je traint.
      Maar als ik het zo op mijn ervaring mag zeggen kom je daar waarschijnlijk niet mee uit.

      Nu is het ook zo, dat er ook nog verschillen onderling zijn.
      Sommige mensen verbranden veel koolhydraten anderen veel vet.

      Hoe dat voor jouw werkt moet je ook gewoon uitvinden.
      Als je met wat je nu eet nog gewoon progressie boekt in je training en je voelt je niet uitgeblust, dan is dat ook prima.

      Probeer gewoon eens om meer koolhydraten toe te voegen.
      Kijk na twee weken qwat er gebeurt en stuur dan bij.

      Vergeet niet dat adviezen die experts geven (inlcusief mijn adviezen) altijd uitgaan van het gemiddelde terwijl vrijwel niemand echt gemiddeld is.

      Intens cveel fietsplezier, Robert

  9. Erwin 3 oktober 2022 at 13:54 #

    Beste Robert,

    soms heb ik er behoefte aan om iets uit de supermarkt mee te nemen. ik lust van alles, behalve vis. de keuze aan een energiereep vind ik makkelijk gemaakt. welke is de minst slechte en welke sportdrank zou je wel een goed keus vinden?

    groet, Erwin

    • Robert van der Wulp 11 oktober 2022 at 15:19 #

      Hi Erwin,

      Bedankt voor je reactie. Ik gebruik zelf de repen van Naked nog wel eens. Die zijn op basis van vijgen, dadels en noten.
      Er zijn vershillende goede sportdranken op de markt. De keuze voor een sportdrank is heel persoonlijk. Wat de één lekker vindt, kan de ander niet verdragen.

      Probeer dranken met glucosefructosestroop te vermijden.

      Intens veel fietsplezier, Robert

  10. Patrick 1 oktober 2022 at 17:28 #

    Ik eet voor een rit havermout met banaan en rozijnen en een koffie is dit oké

    • Robert van der Wulp 11 oktober 2022 at 15:20 #

      Hi Patrik,

      Dat is een prima pre-ride maaltijd.

      Intens veel fietsplezier, Robert

Geef een reactie