Waarom daalt mijn gewicht niet?

Je ideale gewicht bereiken kan een frustrerend proces zijn. Met name door alle onzin die er over afvallen, voeding en training de ronde doen. Één van de hardnekkigste geruchten is bijvoorbeeld de buikspieroefeningen om het buikvet weg te trainen. Dat is een theorie uit de jaren 70 van de vorige eeuw. Het is al heel vaak onderzocht en heeft nog nooit geleid tot een andere uitkomst dan dat dit niet mogelijk is. Je lichaam bepaald zelf waar het vet wordt verbrand.

 

Het leidt ook af. Wat is nu werkelijk je doel als je een ideaal gewicht wil bereiken?

In ons geval van wielrenners kunnen dat er volgens mij maar 2 zijn:

 1. Je bent ongezond zwaar en wilt graag gezond worden
 2. Je wilt een betere lichaamssamenstelling om een betere prestatie neer te zetten

 

In beide gevallen heb je dus niet als doel om kilo’s kwijt te raken. Dat is een subdoel. Het hoofddoel is beter presteren of gezond worden.

 

En veel moeilijker moet je het dan ook niet maken. Dat betekent namelijk dat je je op andere dingen kunt focussen. Als je gezond wilt worden ligt je focus dus op gezonde gewoonten. Vetvrij eten, jezelf uithongeren, en dergelijke horen daar niet bij.

Wil je beter presteren dan ligt je focus dus op hard trainen. Je gaat niet harder fietsen als je veel te weinig eet. Dat heet roofbouw.

 

Door te focussen op hard trainen en dit te combineren met gezonde voeding hebben alle deelnemers van de Bereik je ideale gewicht challenge kilo’s verloren. En hun prestaties zijn ook nog eens vooruit gegaan. Klik hier ook deze challenge te doen. 

 

Is dat bij jou nog niet het geval? Wellicht gaat dit dan verkeerd:

 

Niet genoeg calorieën

Teveel calorieën besparen op je voeding zorgt voor een jojo effect. En teveel is al 501 calorieën per dag. Vaak verlies je meer spiermassa dan vet. Het staat leuk op de weegschaal maar in werkelijkheid heb je je lichaam alleen maar verder in de problemen gebracht. Je kunt met minder spiermassa namelijk nog minder calorieën verbranden.

Tip: bespaar niet meer dan 250-500 kcal per dag, inclusief je trainingscalorieën.

 

Het schrappen van 1 voedingsmiddel

Onze voeding bestaat uit verschillende componenten. Namelijk eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en water. Ze hebben allemaal hun eigen taak in het lichaam. Als je één van deze componenten weghaalt is je voeding dus niet meer compleet. Dat is hetzelfde als iedere zaterdag je auto wassen, tanken en alle vloeistoffen bijvullen, behalve de motorolie. Dan loopt je motor dus een keer in de soep.

Tip: Zorg voor gevarieerde voeding met alle componenten

 

Niet genoeg calorieën verbranden

Hoe vaak train jij? Is dat trouw iedere week 3x of meer? Of schiet het er nog wel eens bij in? Met name als je lange dagen maakt met veel stress en zittend werk is het belangrijk dat je minstens 3x per week sport. Dat is het minimumonderhoud van je lichaam. En train je ook hard genoeg? Verbrand je werkelijk 600kcal per uur of rij je maar op halve kracht? Het is natuurlijk geen probleem om rustig aan je kilometers te rijden maar weet dan wel hoeveel calorieën je verbrand. Bewustwording van je inname ten opzichte van je verbruik is noodzakelijk voor het bereiken van je ideale gewicht.

Tip: Plan je trainingen ruim van tevoren in je agenda. Maak afspraken met je gezin en je werk en vertel hen hoe belangrijk dit voor je is.

 

Effectief trainen

Hoewel veel wielrenners nog steeds onnodig veel kilometers blijven rijden is het vele malen effectiever om korte, intensieve trainingen op te nemen in je trainingsroutine. De korte trainingen verbanden namelijk veel meer calorieën. De verbranding van extra calorieën stopt namelijk niet als je afstapt, maar gaat nog uren door. Bovendien ga je van hard trainen ook nog eens beter presteren.

Tip: Train 2x in de week met intensieve intervallen en wissel deze af met één lange duurtraining in de week. Rij bijvoorbeeld 3x 8 minuten op 85% van je maximale hartslag. Na iedere 8 minuten rij je 3 minuten herstel.

 

Onvoldoende drinken

Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van water belangrijk is bij het verliezen van vet. Dat komt omdat zo ongeveer alles in je lichaam afhankelijk is van water. Het transport van zuurstof, het opslaan van koolhydraten en het geleiden van prikkels die je spieren laten spannen en ontspannen zijn slechts 3 (cruciale) voorbeelden van de lange lijst.

Tip: Drink 1 liter water per 30kg lichaamsgewicht met een maximum  van 2 ½ liter per dag. Als je traint drink je 1 bidon per uur inspanning extra.

 

Te hard trainen

Meer is zeker niet beter. Ook bij trainen gaat het om balans. Zorg dus dat je begint met 3 trainingen per week en bouw het langzaam op. Train je 5x per week of meer? Plan dan ook tijd in voor je herstel. Tussen de trainingen door, in weken te opzichte van elkaar en in je jaarplanning.

Tip: Train je de ene dag hard, plan dan de volgende dag een hersteltraining. 30-90 Minuten fietsen in zone 1 of max zone 2 helpt je sneller te herstellen.  

 

In een enkel geval kan het zo zijn dat er iets niet goed gaat in je lichaam waardoor het afvallen niet wil lukken. Bijvoorbeeld een te trage schildklier. In 95% van de gevallen is het eenvoudig de balans tussen voeding, training en rust.

 

Wat is voor jou het struikelblok? Training, voeding of rust

Hoe kun je dat oplossen?

 

Beantwoorde deze twee vragen in het commentaarveld onder dit artikel en ik stuur je als dank het eBook “De 50 Allerbeste tips over training & voeding”, zodat je gelijk aan de slag kunt.

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

intens veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

 

123 Responses to Waarom daalt mijn gewicht niet?

 1. Wesley 18 mei 2020 at 22:29 #

  Te weinig tijd om te trainen, wat resulteert in 1 dag per week.
  Werk minimum 13-14u per dag, dus energiepeil is te laag om nog te trainen.
  De oplossing is er momenteel nog niet maar ben er wel naar op zoek.

 2. Wim Meynen 31 januari 2020 at 19:24 #

  Hoi,

  Ik doe tijdens de winterperiode 2 x per week een rollentraining en op zaterdag een MTB-tocht. Dinsdag 3 x 10 min.hogere hartslag met telkens 5 min. rust, op donderdag een krachttraining op de rollen.
  Ik wil graag tegen april een goede basisconditie hebben om met de racefiets toertochten te rijden. De voorbije seizoenen had ik te weinig duurvermogen om langere toertochten te rijden.

  Ik eet vrij gezond met voldoende fruit en groenten. Ik heb in de avond dikwijls trek in snelle suikers en na het avondeten krijg ik meestal een serieuze energiedip. Ik voel mij s’morgens niet uitgerust.

  Mvg, Wim

  • Robert van der Wulp 5 februari 2020 at 11:44 #

   Hai Wim,

   Bedankt voor je uitgebreide antwoord.

   Ik heb de data er niet bij, maar zo op het eerste gezicht vermoed ik dat je te weinig koolhydraten eet.
   Als je serieus aan het trainen bent heb je in de basis van je voeding als gemiddelde man als snel zo’n 400gram koolhydraten per dag nodig.
   Die trek in snelle suikers verraad dat je daar niet aankomt. Hoewel je dat natuurlijk pas echt kunt zeggen als je het gewoon even bijhoudt. 😉

   Om 400 gram koolhydraten visueel te maken:
   – ’s ochtends 100 gr havermout levert 62 gram koolhydraten
   – ’s middags 8 volkoren boterhammen levert 112 gram koolhydraten
   – ’s avonds 4 opscheplepels zilvervliesrijst levert 60 gram koolhydraten
   – tussendoor 1 banaan en 2 sinaasappels leveren 60 gram koolhydraten
   – groenten, broodbeleg en overige voeding leveren 60-100 gram koolhydraten

   Je ziet dus dat je behoorlijk wat moet eten om aan je koolhydraten te komen. En dan ben ik er nu nog vanuit gegaan dat je groenten en broodbeleg flink wat koolhydraten bevatten.

   Dit is voor een dag waarop je niet sport. Als je wel gaat sporten komt er voor een uur training zomaar nog eens 100-150 gram koolhydraten bij.

   Als je nog geen herstelmaaltijd neemt na het sporten, start daar dan eerste eens mee.
   Je ziet dat dit echt belangrijk is.

   Hou vervolgens je voeding eens een week bij en kijk of je aan 55% koolhydraten komt.
   Stel dat vervolgens bij.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 3. Laurent Vander Slock 31 januari 2020 at 15:19 #

  Wat is voor jou het struikelblok? Training, voeding of rust

  Momenteel is voeding mijn probleem denk ik. Ik eet regelmatig en denk ik gezond maar ik moet in het kader van de Nove Colli zo’n 5 kilo afvellen… Ik weet niet goed hoe ik dit moet aanpakken zonder mijn trainingen negatief te beinvloeden …

  Hoe kun je dat oplossen?

  Een aantal goede tips en basis richtlijnen denk ik

  • Robert van der Wulp 5 februari 2020 at 11:26 #

   Hai Laurent,

   Bedankt voor je reactie en goeie vraag.

   Ik zie dat veel wielrenners vaak heel anders en extreem gaan eten om af te vallen.
   Dat is absoluut onnodig.
   Dit is op de lange termijn niet vol te houden en vrijwel altijd schadelijk voor het lichaam.
   Bovendien kun je met die extreme diëten niet optimaal trainen en je prestatie laten groeien.

   Daarom is mijn advies om het probleem bij de wortel aan te pakken:
   Wat is de reden dat je nu niet op je ideale gewicht bent?

   Ik heb er een aantal voor je:
   – Te weinig training
   – of de verkeerde training
   – Kwalitatieve slechte voeding
   – Kwantiteit (zowel teveel als te weinig) van je voeding
   – of een combinatie van deze factoren

   Kijk naar wat voor jou van toepassing is. Dat ga je bijstellen. Vaak zie je dan al het gewicht in beweging komen.
   Hoe dichter je bij je ideale gewicht komt, hoe beter je voeding en training op elkaar af moet stemmen.
   Alleen op deze manier kun je afvallen én beter worden tegelijkertijd.

   Als je gewicht wilt verliezen dan is max 500kcal per dag besparen voldoende.
   Kijk dan wel eerst goed naar wat je per dag nodig hebt.
   Let op: de meeste voedingsapps houden rekening met afvallen en trekken er automatisch al kcal vanaf.
   Ga je meer sporten, dan heb je ook meer nodig.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 4. Joren 30 januari 2020 at 18:24 #

  Voeding is voor mij het struikelblok en ik kijk er naar uit om met je boek aan de slag te gaan. Bedankt alvast, wekelijks goede tips in de mailbox!

 5. Patrick Tas 30 januari 2020 at 08:54 #

  2x per week interval training di & do en 1x duurtraining zo, 2x per week krachttraining wo & vr.
  Ik let op mijn voeding, drink geen frisdrank en snoep niet.
  Eet voldoende fruit en groenten en toch is het niet gemakkelijk om mijn vetpercentage te laten dalen.

  Voornaamste struikelblokken bij mij zijn:

  Vaak laat gaan slapen geeft misschien een tekort aan rust? En ik weet dat ik niet voldoende water drink…ik vergeet dat steeds om tijdens de dag te drinken. Enkel in mijn wagen neem ik geregeld een slok water.

 6. Geert 29 januari 2020 at 21:47 #

  Vooral door mijn werk in shifts (6) varieren elke week weer de eet-tijdstippen. Vooral daardoor heb ik het nog steeds moeilijk om een gezonde, regelmatige eetstijl te behouden. Mijn rust kan ik wel goed inplannen. Afhankelijk van welke shift ik werk, boeten mijn trainingen er wel eens bij in, vooral in de winter- en voorjaarsperiode dan door de korte dagen. Vooral proberen gezonder te eten is mijn nr. 1 doel dit jaar om toch eindelijk nog eens een kilo of 8 kwijt te spelen. Ik zou graag deze zomer met een 74 kg naar de bergen trekken om wat makkelijker bergop te fietsen dan voorgaande jaren….

  • Robert van der Wulp 30 januari 2020 at 15:31 #

   Hai Geert,

   Bedankt voor je reactie.

   Uit ervaring weet ik dat verschillende werktijden een flinke belasting leggen op je lichaam.
   Het beste kun je echter je ritme koppelen aan je shifts.
   Zo had ik zelf altijd het meeste moeite met de hele vroege ochtenddiensten. Rondom die diensten trainde ik dus lichter.
   De late diensten voelde ik me op zijn sterkst en trainde ik maximaal.
   De nachtdiensten zaten daar een beetje tussenin.
   Mijn voeding bleef altijd gelijk en de maaltijd vertschoof hooguit een uurtje.

   Als ik bijvoorbeeld wakker werd na een nachtdienst dan lunchte ik om 13:00 of 14:00. Ik sliep dan nooit zoveel en deed de rest van de dag eigenlijk niets.
   Na het avondeten even trainen en dan naar de volgende nachtdienst. Tijdens de nachtdienst nam ik hooguit een bakje yoghurt.

   Kijk wanneer jij je op je best voelt en wanneer juist niet en pas daar je schema op aan.

   Intens veel fietsplezier, Robert

Geef een reactie