Verdeel je Krachten

Het weer nodigt voorlopig nog uit om lekker buiten te trainen. Zie het maar als een extra cadeautje. Je kunt zo de weerstand verhogen en meer trainingsarbeid verzetten.

Hoewel je er misschien nog niet mee bezig bent, is het wel tijd om na te gaan denken hoe en wat je volgend seizoen wilt gaang rijden. Start niet te laat. Ik krijg regelmatig vragen of ik wielrenners over twee of drie maanden klaar kan stomen voor hun toertocht. Alles kan maar hoe meer tijd, hoe beter het eindresultaat.

Vandaag geef ik tips over hoe je je krachten beter verdeelt. Tijdens het Power als een Pro webinar (cadeautje voor de trouwe cliënten en actieve lezers) vroeg Piet mij: “Ik ben al wat ouder kan ik ook zo trainen?”, waarbij zo natuurlijk sloeg op de door mij aanbevolen trainingsmethode om meer Power te krijgen. “Natuurlijk”, was mijn antwoord. “Sterker nog, hoe ouder je wordt, des te belangrijker dat is!”.

Als je jong bent lijkt het soms niet uit te maken wat je doet. Je eet wekelijks bij Mc Donalds, gaat s’avonds voor de wedstrijd nog stappen en slapen is voor een ander tijdperk. Alleen in de topsport maak je het verschil door alles goed te doen. Dat wil echter niet zeggen dat het ook goed is wat je doet.

Trainingsprincipes gelden voor alle leeftijden. Het enige verschil is dat naarmate je ouder wordt, je herstel minder snel gaat. Je kunt je lichaam dus nog steeds goed belasten. Enkele lezers van dit blog kunnen dit beamen.

Vanaf je 35ste levensjaar loopt de productie van een aantal stoffen in je lichaam langzaam terug. Dat zorgt ervoor dat je minder snel hersteld. Daarom is het belangrijk dat je die stoffen toch binnenkrijgt via je voeding, dat je je herstel beter plant en je krachten verdeelt.

Daarom de volgende tips:

 1. Stop met fietsen ga trainen

Het is zonde om 3x per week zomaar wat weg te rijden. Kies een doel en maak een plan. Zo boek je meer vooruitgang. Je presteert beter, krijgt meer plezier in het fietsen en vermindert de kans op blessures.

 1. Plan je herstel

Zorg dat je lekker eens de fiets pakt voor een herstelrit. Laat je masseren of doe andere dingen die je herstel bevorderen. Zoek uit wat voor jou het meeste resultaat oplevert.

 1. Werk hard

Haal iedere training er precies uit wat erin zit. Moet je 2 sets maximaal sprinten, doe dan de laatste met net zoveel inzet als de eerste. Elke seconde van je training telt en vergroot je resultaat. Spaar jezelf niet, maar wees ook niet zo eigenwijs om er nog extra herhalingen bij te doen. 😉

 1. Zorg dat de details kloppen

Okee, je eet drie keer per dag gevarieerd met groenten en fruit. Nu is het tijd voor de volgende stap. Schrap eens een biertje (of wat) in je weekend. Laat je koek bij de koffie staan en zoek naar goede alternatieven. Binnenkort komt mijn nieuwe eBook snacktrek deel 4 uit. 😉

 1. Pak je rust

Ik ben een echte ADHD’er maar ik kan erg genieten van een tukje. Zeker na het sporten. Of ga gewoon vroeg naar bed. Ik ben een avondmens maar ik doe erg mijn best om eerder naar bed te gaan omdat ik weet dat ik de volgende dag dan harder kan trainen (met als resultaat een betere vorm, conditie, gezondheid, etc.).

 1. Start niet te snel

Als je toertochten, gran fondos of andere cyclo’s rijdt, ben je meestal toch wat gespannen. Je wilt een goede tijd neerzetten, of je prestatie verbeteren of misschien is het de sfeer. Je voelt je super, praat wat met anderen en gaat vlot van start. Vergeet dan niet om je tempo te controleren. Start slow, finish strong!

 1. Accepteer dat het anders is

Er staat meer wind, het is toch steiler of het is niet je sterkste punt. Wat het ook is, accepteer het en probeer niet koste wat kost door te rammen. Verdeel je krachten. Het is altijd eenvoudiger om aan het einde nog wat extra gas te geven dan halverwege met een hongerklop te staan. En voor je training: zone 2 is zone 2! Ook als dat betekent dat je maar 23km/h gemiddeld rijdt. 

 1. Ken je plan

Zorg voor een strategie tijdens je race. Pas je strategie aan op het parcours, het weer en andere omstandigheden. Neem dit plan regelmatig door. Zorg ook voor een plan B. Wat als het tegenzit?

 1. Rij altijd tegen jezelf

Om goed met je krachten om te gaan rij je altijd tegen jezelf en nooit tegen anderen. Het klinkt gek maar dat doen de profs ook. Je kunt dit het beste zien in bergetappes. Na een paar kilometer valt alles uiteen en dat verandert nog zes keer op weg naar boven.

Als je traint met een plan leer je jezelf beter kennen. Je maakt elke keer weer progressie in je prestatie en je gezondheid. Vergeet niet dat je je plan moet controleren en dat voeding ook een essentieel onderdeel is van je strategie. Begin eens met de eerste tips dan zijn de toertips over een paar weken weer aan de beurt.

Train jij al met een plan?

Wat zijn je resultaten?
 

Laat je reactie op de vraag achter in het commentaarveld onder dit artikel en als dank stuur ik je de link naar opname van het Power als een Pro Webinar. Daarmee kun je je plan verbeteren, uitbreiden of beginnen. Rij langer, rij harder.

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

intens veel fietsplezier,

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

49 Responses to Verdeel je Krachten

 1. patrick 2 februari 2024 at 21:50 #

  Halo Robert,

  Ik ben pas begonnen met een trainingsplan met als doel begin juni de Granfondo Stelvio Santini (lange route) uit te rijden. Dus ik heb ook nog geen resultaten.

 2. R.Vandenberghe 12 december 2023 at 02:04 #

  Ik snap dus niet wat het is trainen met een plan…..een voorbeeld zou het misschien van pas komen.

  Ik wil,in juni de Mt Ventoux oprijden. Veel trainen kan ik niet in België, Er is één serieus “hellingske” iin mijn buurt en ik rij deze verschillende malen naar boven, ik ben nu aan 3x per rit , en wil zo stilaan vorderen om er 30 x achtereen te rijden… Is dit een plan ?

  • Robert van der Wulp 3 januari 2024 at 14:26 #

   Hi Ralph,

   Bedankt voor je reactie. Goeie vraag.
   In principe is alles waar je van tevoren over nadenkt een plan, maar er is veel meer.

   Het plan kan zo groot een uitgebreid zijn als je zelf toelaat/ tijd voor hebt.
   Dan heb ik het niet alleen over training. Dat is eigenlijk zelfs maar een klein deel van het plan.
   Voeding, rust en leefstijl speelt hier ook een belangrijke rol.

   Als ieder weekend tot diep in de nacht in de kroeg zit en elk half uur een peuk opsteekt kun je nog zo’n goed trainingsschema hebben, maar dat gaat je niet heel veel brengen.

   Kortom, zie het als een totaal pakket.
   Maak je geen zorgen over bergop. De factoren die je moet trainen zijn rustige duur (zoveel mogelijk), anaerobe drempel en daarboven.
   Dat kan allemaal op die heuvel van je, maar is niet noodzakelijk.

   Schrijf je eens in voor mijn webinar. het is gratis en daar vertel ik je alles (nou ja, heel veel) over je plan en kun je nog vragen stellen ook.

   Intens veel fietsplezier, Robert

  • Mark Putters 18 januari 2024 at 22:05 #

   Trainen op een berg is niet strikt noodzakelijk heb ik zelf ook nooit gedaan, werk aan je treshold power SST en Interval trainingen werken voor.mij het beste.afgewisseld.met zone 2 trainingen van minimaal 2 uur.

   • Robert van der Wulp 31 januari 2024 at 17:58 #

    Heel goed, Mark. Dat is inderdaad de truc.

 3. Valerie 30 oktober 2023 at 15:44 #

  Hey,
  Hoe begin je om te trainen met een plan?

  • Robert van der Wulp 1 november 2023 at 16:42 #

   Hi Valerie,

   Bedankt voor je reactie.
   Daar gebruik ik altijd de door mij ontwikkelde WHEEL methode voor.

   Wat is je doel?
   Hoe sta je er nu voor?
   Exercise (maak een trainingsplan dat je helpt van Hoe sta je er nu voor, naar Wat is je doel
   Eten ( pas je voeding aan op je trainingsplan)
   Laten we dat nog eens doen.

   De inhoud van je plan hangt natuurlijk ook af van je beschikbare tijd, niveau, etc.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 4. Patrick 26 oktober 2023 at 09:53 #

  Ik ben net met een trainingsplan begonnen om begin juni een Granfondo te doen in Frankrijk.

 5. Joke 25 oktober 2023 at 22:21 #

  Super interessant, kom.zeker kijken

 6. Eric 25 oktober 2023 at 20:30 #

  Ik train nog niet met een plan maar wil dat wel gaan doen. Ik heb dus ook nog geen resultaten. Wel een test laten doen. FTP 194 leeftijd 57.

 7. Rob Bregten 25 oktober 2023 at 19:21 #

  Hi Robert, ik heb zeker interesse in de “Power als een Pro Webinar”. Of komt dat gedeelte ook weer terug in de Cycle Forever trainingen die ik nu volg?

  Groeten, Rob

  • Robert van der Wulp 1 november 2023 at 16:37 #

   Hi Rob,

   Dit webinar is al geweest, je kunt het dus terugkijken.
   Die informatie zit natuurlijk ook in je programma. En nog dieper.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 8. Frans Mintjens 25 oktober 2023 at 18:08 #

  Hoi Robert weet je al op welke dagen/tijden je de onlinetrainingen gaat doen?
  vr gr Frans

Geef een reactie