Het weer nodigt voorlopig nog uit om lekker buiten te trainen. Zie het maar als een extra cadeautje. Je kunt zo de weerstand verhogen en meer trainingsarbeid verzetten.
Hoewel je er misschien nog niet mee bezig bent, is het wel tijd om na te gaan denken hoe en wat je volgend seizoen wilt gaang rijden. Start niet te laat. Ik krijg regelmatig vragen of ik wielrenners over twee of drie maanden klaar kan stomen voor hun toertocht. Alles kan maar hoe meer tijd, hoe beter het eindresultaat.
Vandaag geef ik tips over hoe je je krachten beter verdeelt. Tijdens het Power als een Pro webinar (cadeautje voor de trouwe cliënten en actieve lezers) vroeg Piet mij: “Ik ben al wat ouder kan ik ook zo trainen?”, waarbij zo natuurlijk sloeg op de door mij aanbevolen trainingsmethode om meer Power te krijgen. “Natuurlijk”, was mijn antwoord. “Sterker nog, hoe ouder je wordt, des te belangrijker dat is!”.
Als je jong bent lijkt het soms niet uit te maken wat je doet. Je eet wekelijks bij Mc Donalds, gaat s’avonds voor de wedstrijd nog stappen en slapen is voor een ander tijdperk. Alleen in de topsport maak je het verschil door alles goed te doen. Dat wil echter niet zeggen dat het ook goed is wat je doet.
Trainingsprincipes gelden voor alle leeftijden. Het enige verschil is dat naarmate je ouder wordt, je herstel minder snel gaat. Je kunt je lichaam dus nog steeds goed belasten. Enkele lezers van dit blog kunnen dit beamen.
Vanaf je 35ste levensjaar loopt de productie van een aantal stoffen in je lichaam langzaam terug. Dat zorgt ervoor dat je minder snel hersteld. Daarom is het belangrijk dat je die stoffen toch binnenkrijgt via je voeding, dat je je herstel beter plant en je krachten verdeelt.
Daarom de volgende tips:
- Stop met fietsen ga trainen
Het is zonde om 3x per week zomaar wat weg te rijden. Kies een doel en maak een plan. Zo boek je meer vooruitgang. Je presteert beter, krijgt meer plezier in het fietsen en vermindert de kans op blessures.
- Plan je herstel
Zorg dat je lekker eens de fiets pakt voor een herstelrit. Laat je masseren of doe andere dingen die je herstel bevorderen. Zoek uit wat voor jou het meeste resultaat oplevert.
- Werk hard
Haal iedere training er precies uit wat erin zit. Moet je 2 sets maximaal sprinten, doe dan de laatste met net zoveel inzet als de eerste. Elke seconde van je training telt en vergroot je resultaat. Spaar jezelf niet, maar wees ook niet zo eigenwijs om er nog extra herhalingen bij te doen. 😉
- Zorg dat de details kloppen
Okee, je eet drie keer per dag gevarieerd met groenten en fruit. Nu is het tijd voor de volgende stap. Schrap eens een biertje (of wat) in je weekend. Laat je koek bij de koffie staan en zoek naar goede alternatieven. Binnenkort komt mijn nieuwe eBook snacktrek deel 4 uit. 😉
- Pak je rust
Ik ben een echte ADHD’er maar ik kan erg genieten van een tukje. Zeker na het sporten. Of ga gewoon vroeg naar bed. Ik ben een avondmens maar ik doe erg mijn best om eerder naar bed te gaan omdat ik weet dat ik de volgende dag dan harder kan trainen (met als resultaat een betere vorm, conditie, gezondheid, etc.).
- Start niet te snel
Als je toertochten, gran fondos of andere cyclo’s rijdt, ben je meestal toch wat gespannen. Je wilt een goede tijd neerzetten, of je prestatie verbeteren of misschien is het de sfeer. Je voelt je super, praat wat met anderen en gaat vlot van start. Vergeet dan niet om je tempo te controleren. Start slow, finish strong!
- Accepteer dat het anders is
Er staat meer wind, het is toch steiler of het is niet je sterkste punt. Wat het ook is, accepteer het en probeer niet koste wat kost door te rammen. Verdeel je krachten. Het is altijd eenvoudiger om aan het einde nog wat extra gas te geven dan halverwege met een hongerklop te staan. En voor je training: zone 2 is zone 2! Ook als dat betekent dat je maar 23km/h gemiddeld rijdt.
- Ken je plan
Zorg voor een strategie tijdens je race. Pas je strategie aan op het parcours, het weer en andere omstandigheden. Neem dit plan regelmatig door. Zorg ook voor een plan B. Wat als het tegenzit?
- Rij altijd tegen jezelf
Om goed met je krachten om te gaan rij je altijd tegen jezelf en nooit tegen anderen. Het klinkt gek maar dat doen de profs ook. Je kunt dit het beste zien in bergetappes. Na een paar kilometer valt alles uiteen en dat verandert nog zes keer op weg naar boven.
Als je traint met een plan leer je jezelf beter kennen. Je maakt elke keer weer progressie in je prestatie en je gezondheid. Vergeet niet dat je je plan moet controleren en dat voeding ook een essentieel onderdeel is van je strategie. Begin eens met de eerste tips dan zijn de toertips over een paar weken weer aan de beurt.
Train jij al met een plan?
Wat zijn je resultaten?
Laat je reactie op de vraag achter in het commentaarveld onder dit artikel en als dank stuur ik je de link naar opname van het Power als een Pro Webinar. Daarmee kun je je plan verbeteren, uitbreiden of beginnen. Rij langer, rij harder.
Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.
Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.
Na dit webinar weet jij:
- Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
- Hoe je optimaal traint
- Hoe je je ideale gewicht bereikt
- Hoe je langer, harder kunt fietsen
Klik hier en schrijf je nu gratis in
Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet
intens veel fietsplezier,
PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.
Ik train met een plan maar heb het moeilijk me daar aan te houden. Ben mij momenteel aan het voorbereiden op de Granfondo Strade Bianche.
Ik train zeker met een planning en houd me daar ook strikt aan en zie aan de gegevens van de powermeter dat het goed gaat
Hoi Robert afgelopen winter de online trainingen gedaan en een mooi resultaat gehad tijdens het fietsen/klimmen in Frankrijk. Voor het eerst een keer als eerste boven in een klim😁 nog meer power zou mooi zijn
Dag Robert,
Heb net je website ontdekt en lees het met veel plezier. Tot nu toe fiets ik zonder plan, 3 a 4 keer per week (doordeweek 2 keer een rondje van 60 – 90 km en in het weekend 100 – 150 km, soms in het weekend een toertocht) en volg de groep. Herkenbaar. Ik heb er veel plezier in, maar probeer ook mezelf te verbeteren.
Eind juni neem ik deel aan een cyclo (Gran Fondo Campionissimo) en wil me daarop voorbereiden. Dat is nog een lange weg te gaan en we zullen meerdere toertochten met de nodige hoogtemeters gaan rijden.
Hoe kan ik een passend schema opstellen?
groet, Bart
Hai Bart,
Goeie vraag.
Deze week vind je daar alle tips voor in het artikel.
Heel veel fietsplezier, Robert
Weer goede tips ben benieuwd naar een persoonlijk plan. Maak je ook gebruik van vooraf in te stellen trainingen voor Tacx software 4, die je op maat maakt en uitleest en mij zo kan coachen naar een doel. In mijn geval de ronde van Vlaanderen 239 km
Hai Kevin,
Bedankt voor je vraag. Ik maak inderdaad ook persoonlijke schema’s.
Ik stuur je een mailtje.
Heel veel fietsplezier, Robert
Ik train nu voor basisconditie met af en toe kracht training. Vanaf Maart heb ik een trainingsschema voor de Stelvio in Juni.
Ik train momenteel eerst aan een goede basisconditie
Vanaf begin februari zal daar ook krachttrainingen bijkomen om zo klaar te zijn tegen begin april
Waar ik nu vooral mee bezig ben is om uit te zoeken waar ik het best mijn energie vandaanhaal via het boek ” elementaire traningsleer”. Trainen rond het omslagpunt om de drempels te verhogen. Is interessante materie.
Ben meer en anders gaan trainen en ook de voeding pas ik langzamerhand aan
Trainen met een plan heeft nog het voordeel dat je doelen kan stellen en het de motivatie blijft om te blijven trainen bij een dipje