10 Redenen om je ideale gewicht te bereiken

De cijfers liegen er niet om. Meer dan 50% van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht. Voor mannen is dat zelfs meer dan 55%. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw is dit een stijgende trend en de verwachting is dat deze trend nog wel een aantal jaar doorzet.

Nu is overgewicht niet voor alle fietsers een issue. Toch houdt het wel de meeste fietsers bezig. Als je weleens bergop hebt gereden weet je ook meteen waarom. De komende weken ga ik je helpen je ideale gewicht te bereiken.

Dat gaat namelijk heel anders dan je denkt. En het maakt niet uit of je daarbij de eerste van vele kilo’s kwijt wilt of juist die laatste procentjes.

Om jou optimaal van dienst te zijn heb ik daarom een korte vragenlijst gemaakt. Over jouw ideale gewicht en wat je daarbij nodig hebt. Dan kan ik de komende weken weer die artikelen schrijven waar jij je voordeel mee kunt doen. Het kost je 5 minuten van je tijd.

Als dank stuur ik je de antwoorden en mijn “Checklist gezonde gewoonten” toe. Weet je meteen hoe je ervoor staat en waar je kunt beginnen.

Klik hier om direct naar de vragenlijst te gaan.

Daarnaast wilde ik  je 10 redenen geven om aan je ideale gewicht te gaan werken.

1) Het scheelt minuten

Ik zeg altijd: iedere kilo die je thuis laat hoeft niet mee naar boven. In de praktijk betekent een kilo minder lichaamsgewicht een winst van minuten op een lange klim. Dat heeft dus wel degelijk zin.

2) Je lichaam werkt efficiënter

Het maakt het omhoog fietsen niet alleen eenvoudiger, maar ook het fietsen in het algemeen efficiënter. Als je voldoende beweegt en je voeding op orde hebt zal je lichaam ook beter presteren.

3) Kennis is macht

Als je weet wat je doet is je ideale gewicht al binnen handbereik. Het is namelijk helemaal niet moeilijk. Nou, ja, het vergt wel doorzettingsvermogen en consequent toepassen van de tips en tricks. Ik ga je daarbij helpen waar ik kan, enne, hé, we zijn inmiddels met meer dan 12000 enthousiaste fietsers. Als we elkaar ondersteunen lukt dat gewoon.

4) Meer energie

Met minder gewicht en een beter werkend lichaam voel je je energieker. Je staat met meer energie op, bent de hele dag blij en vrolijk en hebt meer energie om de dingen te doen die voor jou belangrijk zijn. En als dat fietsen is, dan is de cirkel rond. 😉

5) Langer leven

Zelf wil ik het maximale uit het leven halen. Genieten van mijn kinderen en al het andere wat het leven te bieden heeft. Regelmatig sporten en gezonde eten verlengt het leven niet alleen. Het verbetert ook de kwaliteit ervan.

6) Je slaapt beter

Vet produceert hormonen. Verlies je een groot (ongezond) deel van dat vet dan verandert je hele hormoonhuishouding. Je zult beter slapen als gevolg hiervan. Bovendien neemt vet in je bovenlichaam ook plaats in. Het laat dus minder ruimte om diep adem te halen.

7) Stap uit de negativiteit

Als je een buikje (of billen) hebt dan is onze samenleving niet een vriendelijke plek om te leven. Ik begeleide al enige jaren mensen met overgewicht toen ik bevriend raakte met één van mijn klanten. Zij vertelde me openhartig hoe er over haar gesproken werd. Erg asociaal. Nooit bij stil gestaan. Stop daarom hier met negativiteit en focus je op positieve dingen zoals trainen en gezond eten.

8) Jij kan alles

Als je de discipline op kan brengen om je te focussen op positieve veranderingen in je gedrag en daarin slaagt, dan is er maar weinig wat je niet kunt in dit leven.

9) Ruil vet voor spieren

Zoals ik altijd zeg: het gaat niet om de kilo’s maar om de inhoud van die kilo’s. Zit er vet in die kilo’s of zijn het spiervezels met energiefabrieken? Hetzelfde geldt voor de calorieën: het gaat niet om de calorieën maar om de inhoud van die calorieën. Zijn het lege calorieën met enkel vet en suiker? Of zitten ze vol goede voedingsstoffen? Als het nog niet leeft: Broodje frikandel (lege calorieën) vs Appel (vezels, vitaminen, koolhydraten)

10) Dit is de laatste keer

Nee, echt. Als je de komende weken alle tips toepast die ik je geef hoef je nooit meer te lijnen. Simpelweg omdat je weet wat je moet doen om te voorkomen dat je in eerste instantie aankomt. En dat is eenvoudiger dan je denkt.

Als je nu denkt dat je het zoveelste dieet voorgeschoteld krijgt dan heb je het mis. In de komende weken zal ik je niet alleen laten zien hoe je gewicht verliest zonder dieet. Ik zal je ook laten zien hoe je lichaam tegelijkertijd verandert in dat van een atleet.

Kortom: minder kilo’s én een (veel) betere prestatie!

Tijdens het gratis Train & Eet als een Atleet webinar geef ik nog meer praktische adviezen.

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

intens veel fietsplezier,

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

8 Responses to 10 Redenen om je ideale gewicht te bereiken

 1. Kasper Vos 1 februari 2024 at 07:41 #

  Ik weeg nu rond de 76kg. Ik hoef niet af te vallen. periodiek komt het wel eens voor dat ik te zwaar ben dan wil ik maximaal 100 calorien per dag afvallen. alleen zou ik wel eens willen weten wat voor mij het ideale gewicht is. Ik ben 72jr en meet 1,78 m

  • Robert van der Wulp 7 februari 2024 at 17:25 #

   Hi Kasper,

   Bedankt voor je reactie, goeie vraag.
   Er zijn verschillende ideale gewichten. Laat ik even voor het gemak uitgaan van mezelf, omdat ik daar alle gegevens van heb.

   Ik ben 1,83 lang. In het winterseizoen zit ik rond de 80 kilo en in de zomer ga ik dan naar 77/78 met een vet% van ongeveer 12%.
   Dat is mijn ideale gewicht. Daar voel ik me erg fijn bij en het garandeert me mijn beste vorm, waarin ik nooit (even afkloppen) ziek ben.

   Wil ik de bergen in en daar erg goed rijden dan kan ik nog wel 2-4% vet extra verliezen. Ergens in de regio van 1,5 tot 3 kilo. Die laatste kilo’s kosten me echter veel moeite. Alles moet dan iedere dag kloppen op het gebied van training en voeding.
   Ik kan bijvoorbeeld niet meer zomaar mijn hele lichaam trainen in de sportschool. Dan worden mijn borst en armen snel groot en dat helpt dan weer niet als je de bergen in wilt. Dat heb ik er dus ook niet voor over. Ik vind het fijn om allround te trainen en hoef niet persé als eerste boven te zijn (hoewel ik dat zeker wel probeer).

   Ik zou zelfs nog wel naar 6% ook kunnen, maar dan staat mijn hele leven alleen maar in het teken van die prestatie. Een groot nadeel daarvan is dat ook vaker ziek zal zijn vanwege dat lage vet%. Ik ben jaren 6% geweest, dus ik spreek uit ervaring.

   Kortom, er is een gewicht waar je je het fijnst bij voelt en een gewicht waar je optimaal mee presteert. Je zult ergens de balans moeten vinden tussen wat je er voor over hebt en hoe je je daar bij voelt.

   Intens vee fietsplezier, Robert

 2. Bruno Van Gestelen 18 maart 2020 at 18:05 #

  hoi robert dit is niet de link voor corona advies denk ik
  groetjes

 3. Maarten 23 januari 2020 at 13:13 #

  Hai Robert,

  Mijn doel ligt juist andersom. Ik weeg te weinig, wil graag 3 kg aankomen en liefst spieren natuurlijk… Lukt me dat ook met jouw tips?

  Dank je

  • Robert van der Wulp 29 januari 2020 at 15:28 #

   Hai Maarten,

   Bedankt voor je reactie en goeie vraag.

   Jazeker!
   Ik werk niet met diëten. Dat werkt vaak maar tijdelijk.
   De tips die ik je geef zijn gebaseerd op een gezonde basis om hard mee te trainen.
   Of je nu af wilt vallen of aankomen hangt dus af van hoeveel calorieën je uiteindelijk binnen krijgt.

   Wil je 3 kg afvallen, dan bespaar je maximaal zo’n 500kcal per dag, inclusief je trainingscalorieën.
   Als je een dag gaat trainen, moet je dus nog steeds extra kcal eten.

   Wil je aankomen, dan neem je juist extra calorieën.
   De vraag is of dat echt nodig is.
   Als je vet% lager ligt dan 6% kun je daar ongemakken van ondervinden. Bijvoorbeeld sneller ziek zijn.
   Ligt je vet% hoger dan 6% dan zou ik me niet focussen op aankomen.
   Dat extra gewicht moet je namelijk altijd meesjouwen op de fiets.
   Daar heb je eigenlijk alleen voordeel van bij korte vlakke wegraces.

   Komt nog bij dat de meest effectieve methode om meer spiermassa op te bouwen dan krachttraining is.
   Duurtraining heeft namelijk een tegenovergesteld effect.

   En dat heeft een reden (die ik hierboven al aanhaalde).
   Overigens komt dat aankomen met de jaren wel goed. 😉

   Intens veel fietsplezier, Robert

 4. Ronny houben 9 februari 2017 at 13:03 #

  Bedankt Robert, ben benieuwd.

 5. hans 9 februari 2017 at 10:05 #

  ha robert

  Hier ben ik het helemaal mee eens! Een paar jaar geleden was ik te zwaar en ben ik gaan fietsen en sporten in combinatie van gezonder eten. Nu ben ik ~20 kilo lichter en veel fitter en veel meer energie.

  • Robert van der Wulp 9 februari 2017 at 10:41 #

   Hey Hans,

   Dat heb je heel goed gedaan!

   Mijn complimenten.

   Heel veel fietsplezier, Robert

Geef een reactie