10x wat je nu wel en niet moet eten

Wijn, bier en chocola zijn dan wel erg lekker, maar helpt het ook als je progressie wil maken op de fiets? En hoeveel heb je er voor over? Of kan gezond eten toch lekker en goedkoop zijn? Zomaar een paar vragen die rondspoken in je hoofd als je probeert je ideale gewicht te bereiken. En met ideale gewicht bedoel ik zowel 10 kilo overgewicht als die laatste procentjes.

 

Er doet een hoop onzin de ronde over wat je nu wel en niet moet eten. Daarom geef ik je 10 tips.

 

Laten we beginnen met niet eten:

 • Alcohol

Dit is echt vergif voor je lichaam. Ik weet dat er onderzoeken zijn die zeggen dat een wijntje of zelfs een biertje goed is voor je, maar in die onderzoeken wordt vaak maar naar 1 stof gekeken en het effect van de alcohol en de suikers blijven buiten schot. Om je een idee te geven: zodra er alcohol in je systeem zit stoppen veel processen om voorrang te geven aan het afbreken van de alcohol. Dus een biertje na het fietsen zorgt voor een vertraagt en daarom slechter herstel. Plus een hoop extra calorieën die je er nu net af wilde hebben.

 

 • Snelle Jelle, Peijnenburg en dergelijke

Ik heb een krat met spullen die ik gebruik voor mijn workshops. Daarin zitten Snelle Jelles met een uiterste houdbaarheidsdatum van 2011. Ik gebruik ze als voorbeeld. Die zijn eruit alsof ze nieuw zijn. Wat erin zit? Zal ik je vertellen: (vooral) Glucose-fructosestroop, roggebloem, suiker, water, roggemeel, rietsuiker, kandijstroop, specerijen, rijsmiddelen en zonnebloemolie. Het zijn dus snelle koolhydraten in 6 verschillende vormen. Dat is dus zeker niet om zo te eten. En tijdens het fietsen heb je echt meer nodig dan alleen die koolhydraten. Kijk dus eens naar alternatieven, zoals je die bijvoorbeeld in mijn nieuwste eBook Snacktrek voor op de fiets vind (zie onderaan dit artikel).

 

 • Frituur

Bakken in vet gebeurt vaak op hoge temperaturen, waardoor veel voedingstoffen verloren gaan. Veel schadelijke stoffen ontstaan juist bij deze temperaturen. Vaak moet frituren voor een krokant jasje zorgen. Het product heeft daarom een jasje van paneer, deeg of zetmeel en dat zuigt zich vol met vet. Gelukkig zijn er tegenwoordig betere alternatieven.

 

 • Brood als maaltijd

Het is geen schande om brood te eten. Het is wel een schande wat voor brood je in de supermarkt koopt. Veel van dit brood is gewoon witbrood met een kleurtje. Het is echter vooral het punt wat je met je brood doet. En dat is beleggen. Daarvoor heb je 2 opties, namelijk zoet of hartig. Zoet (appelstroop, hagelslag, honing, jam, chocopasta, etc) betekent dat je koolhydraten met koolhydraten eet. Hartig (worst, kaas, etc) betekent dat je vooral koolhydraten met vet en soms een beetje eiwitten eet. Vrijwel geen vitaminen en mineralen en geen evenwichtige verdeling van koolhydraten, vetten en eiwitten.

 

 • Alles uit een pakje

Ik kan natuurlijk een heel verhaal gaan houden over alle toevoegingen die je in fabrieksmatig geproduceerde voeding vindt en of die nu wel of niet veilig en gezond zijn, maar het belangrijkste is dat koken met verse ingrediënten gewoon lekkerder is en meer voedingsstoffen bevat. Het verschil tussen een appel of appelmoes.

 

Wat je dan wel moet eten:

 • Koolhydraten

Nu de trend weer vooral koolhydraatarm is wil ik je even wijzen op je geweldige resultaat. Niet om je te demotiveren, maar vooral om je te stimuleren om normaal te doen.

Koolhydraten sla je op in je spieren (en je lever). Daar bindt het zich aan water. Hoe meer koolhydraten, des te meer water. Bij een koolhydraatarm dieet verlies je al die koolhydraten in je spieren en dus ook het water. Dat scheelt kilo’s op de weegschaal. Maar geen grammetje vet. Die koolhydraten heb je echter nodig voor je work-outs. Hoe hoger de intensiteit van je work-out hoe meer calorieën je verbrand. Veel daarvan zijn koolhydraten, maar uit onderzoek blijkt dat deze work-outs met hoge intensiteit veel vet verbranden, ook/ juist als je gestopt bent met trainen. Zoveel zelfs dat 3x 20 minuten per week met een hoge intensiteit meer vet verbrand dan 3 uur achter elkaar met een lage intensiteit. Gewoon eten en trainen dus.

 

 • Groenten

Bordenvol vitaminen en mineralen die je allemaal nodig hebt, maar door een eenzijdig voedingspatroon (zie brood als maaltijd) vaak te kort komt. Je kunt eigenlijk nooit teveel groenten eten. Probeer te variëren in kleur. Iedere groentesoort heeft weer zijn eigen vitaminen en mineralen. Zorg dat de helft van je bord vol ligt met groenten.

 

 • Fruit

Hoe komt het toch dat we zo makkelijk een snelle Jelle pakken maar zo bang zijn voor fruit. Ook in fruit vind je namelijk heel veel vitaminen en mineralen. Daarnaast nog allerlei vezels en koolhydraten. Die laatste wordt dan als de boosdoener gezien, maar geloof dat weegt echt niet op tegen het voordeel van de vitaminen en mineralen. Zeker niet als je je netjes houdt aan 2 stuks per dag. Kies ook hier gevarieerd.

 

 • Gezonde vetten

Vetten komen ook vaak voor in fabrieksmatig geproduceerde voeding. Eigenlijk kun je je beperken tot olijfolie, lijnzaadolie en vette vis. Als je niet van vis houdt denk dan ook aan eieren en avocado.

 

 • Eiwitten

Je bent gebouwd uit eiwitten. Werkelijk iedere cel uit je lichaam is gemaakt van aminozuren. Die vormen samen eiwitten. Dit is dus eigenlijk het belangrijkste. Je vindt ze in vis, vlees, zuivel en peulvruchten.

 

Het gaat dus niet alleen om hoeveel je eet. De kwaliteit van je voeding is ook erg belangrijk. Ik eet nu een jaar vegetarisch. Het is dan heel verleidelijk om met allerlei vleesvervangers te gaan koken. Die lijken ook heel gezond. Maar als je de ingrediëntenlijst leest is het vaak net zulke rommel als ieder ander product uit een verpakking. Als je kiest voor natuurlijke voeding is het leven heel eenvoudig. Groenten, fruit, volkoren granen, zilvervliesrijst, vis, vlees en zuivel is alles wat je nodig hebt.

 

Wat ga jij vandaag veranderen aan je voeding?

 

Laat je reactie op de vraag achter in het commentaarveld onder dit artikel en als dank stuur ik je mijn eBook  “Snacktrek voor op de fiets”, daarin vind je heerlijke recepten om mee te nemen op e tochten.

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

intens veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

128 Responses to 10x wat je nu wel en niet moet eten

 1. Patrick 15 februari 2019 at 09:43 #

  Sinds december samen met Robert aan het werken aan een beter conditie. Ondertussen door goed op mijn voeding te letten toch al 6Kg verloren en volgens mijn digitale weegschaal 6% minder vetpercentage. Doordat ik vaak korte intensieve trainingen uitvoer eet ik niets op de fiets, wel een sportdrank 500ml/h. Na de training neem ik steeds een (kleine) herstelmaaltijd of shake.

  Ontbijt, lunch en diner een gezonde verse maaltijd met een goed evenwicht tussen de drie macro’s. Geen alcohol nog frisdrank en als tussendoortje enkele porties fruit per dag.

  En vooral veel water drinken! Goede tip die echt werkt bij mij: plaats een (herbruikbaar) flesje water op je bureau zo grijp je er veel vlugger naar om een slokje te nemen. 😉

  Met Robert hebben we het al een paar keer gehad betreffende koolhydraat arm te eten en hij is er absoluut geen voorstander van, ik durf het wel te doen maar heel bewust op de dagen dat ik rust of een lichte inspanning uitvoer.

  Voed je lichaam wat het nodig heeft, honger het niet uit en tank voldoende gezonde energie…

  Maar dat vergt inderdaad veel discipline, inzet en doorzettingsvermogen.

  • Robert van der Wulp 20 februari 2019 at 11:49 #

   Hai Patrick,

   Bedankt voor je uitgebreide reactie.

   Jij bent top bezig. Ik kan niet wachten op de eerste resultaten.

   Wat jij doet is niet koolhydraatarm eten, maar periodiseren van je koolhydraten.
   Dat is een prima idee als je weet wat je doet.

   Globaal komt het erop neer dat je op dagen dat je minder hard of niet traint, minder koolhydraten eet dan op dagen waarop je intensiever traint.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 2. Jeroen 15 februari 2019 at 08:19 #

  Geen gelletjes meer mee op de fiets, maar fruit, fruit en nog eens fruit. Verder wil ik blijven genieten, heb daar nu een juiste balans in gevonden.

 3. Erik 15 februari 2019 at 05:41 #

  Benieuwd naar je alternatieven voor de repen die ik al moeilijk wegkrijg . Alhoewel de nieuwe oatreep van 3 action me een stuk beter bevalt.
  Ook voor mijn zoon interessant die in de clubcompetitie rijdt.

  • Robert van der Wulp 20 februari 2019 at 11:53 #

   Hai Erik,

   Bedankt voor je reactie.

   Wat een hele belangrijke rol speelt is het vochtgehalte van je voeding.
   Die repen zijn meestal kurkdroog, net als je mond waardoor je het moeilijk weg krijgt.
   Als je zelf je voeding maakt kun je het vochtgehalte zelf regelen waardoor je het makkelijker weg krijgt.

   Ik had zelf een keer wafels gemaakt met boekweitmeel. Ze waren lekker, maar voor op de fiets veel te droog.
   Toen heb ik meer vocht gebruikt bij de bereiding en waren ze prima voor onderweg.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 4. Henry 14 februari 2019 at 23:32 #

  Een bakje melk 200 ml en 40 gr havermout met een eetlepel honing, hier kan ik 2 uur op knallen met mtb-en, maar ben benieuwd wat jij te bieden hebt.

 5. Jos 14 februari 2019 at 20:30 #

  En toch kan ik het niet laten….. Ik ben wat ze noemen een bourgondiër. Een voedingsconsulent liet me weten dat ik een lever probleem had en de suikers moest laten. Dat gaat dan een tijdje goed maar dan…. Ik eet ook in de kantine op het werk en dat doet ook veel natuurlijk. Zeker nu er een nieuwe firma is en je de rouwe groentjes extra moet wegen en op de prijs komt. Het valt op dat iedereen nog veel minder groenten eet nu…

 6. Willem 14 februari 2019 at 11:52 #

  “Groenten: Bordenvol vitaminen en mineralen” … Ik hoop maar dat dit bewust is, want dan is het best briljant. Zou zonde zijn als je gewoon saai boordevol bedoelt 🙂

  • Robert van der Wulp 14 februari 2019 at 12:40 #

   Hai Willem,

   Ach ja, een beetje spelen met taal vind ik ook leuk.

   En extra leuk als anderen er ook waardering voor hebben.

 7. Marcel 14 februari 2019 at 11:41 #

  De Snelle Jelle blijft voortaan thuis, de alternatieven uit je boek gaan in plaats daarvan mee… 😉

 8. Mark 14 februari 2019 at 11:31 #

  Hallo Robert ,

  Zou graag het ebookontvangen met de alternatieve snacks die ik kan nemen voor, tijdens / na fietsen
  Duidelijke info over wat wel en niet goed is om te kiezen

  Groet Mark

 9. Patricia 14 februari 2019 at 10:44 #

  Ik fiets nog geen hele lange stukken maar verzuur snel. we fietsen zo’n 2 tot 3 uur
  Ik ontbijt met 4 scheppen muesli (van Zoenen), 4 scheppen soya yoghurt (allergisch voor koemelk), 2 groene kiwi’s 2 bekers heet water
  Dan aankleden en voorbereiden en voordat ik weg ga een broodje aardbeienjam.
  dan na elke 45 minuten een halve snelle jelle en ik zorg dat de bidon voor 75% leeg is.
  bij thuiskomst meteen weer een bak yoghurt met muesli eten

 10. Peter 14 februari 2019 at 09:43 #

  Zeer benieuwd of er betere snackalternatieven zijn voor onderweg behalve mijn standaard banaantje(s), muelsobol en fruitrepen.
  En is er verschil tussen wat je kunt snacken/eten voor een rit van 1,5-2 uur of een rit van 5,6 uur?

  • Robert van der Wulp 14 februari 2019 at 12:08 #

   Hai Peter,

   Bedankt voor je reactie en goeie vraag.

   Er is inderdaad een verschil tussen wat je kunt snacken op een middellange rit van 1,5 a 2 uur en een rit van 5 tot 6 uur.
   In het eerste geval wil je alleen koolhydraten en liefst nog snelle koolhydraten ook. Je wilt ze immers dezelfde rit nog gebruiken.
   Voor de lange duurritten ligt je tempo lager en dus ook het verbruik van je koolhydraten. Daarom wil je op die ritten een combinatie van snelle en langzame koolhydraten.
   Daarbij komt dat studies hebben aangetoond dat een kleine hoeveelheid eiwitten tijdens deze lange ritten het herstel al tijdens de rit kan bevorderen en dit ook het uithoudingsvermogen verbeterd.

   Intens veel snackplezier, Robert

Geef een reactie