10x wat je nu wel en niet moet eten

Wijn, bier en chocola zijn dan wel erg lekker, maar helpt het ook als je progressie wil maken op de fiets? En hoeveel heb je er voor over? Of kan gezond eten toch lekker en goedkoop zijn? Zomaar een paar vragen die rondspoken in je hoofd als je probeert je ideale gewicht te bereiken. En met ideale gewicht bedoel ik zowel 10 kilo overgewicht als die laatste procentjes.

 

Er doet een hoop onzin de ronde over wat je nu wel en niet moet eten. Daarom geef ik je 10 tips.

 

Laten we beginnen met niet eten:

 • Alcohol

Dit is echt vergif voor je lichaam. Ik weet dat er onderzoeken zijn die zeggen dat een wijntje of zelfs een biertje goed is voor je, maar in die onderzoeken wordt vaak maar naar 1 stof gekeken en het effect van de alcohol en de suikers blijven buiten schot. Om je een idee te geven: zodra er alcohol in je systeem zit stoppen veel processen om voorrang te geven aan het afbreken van de alcohol. Dus een biertje na het fietsen zorgt voor een vertraagt en daarom slechter herstel. Plus een hoop extra calorieën die je er nu net af wilde hebben.

 

 • Snelle Jelle, Peijnenburg en dergelijke

Ik heb een krat met spullen die ik gebruik voor mijn workshops. Daarin zitten Snelle Jelles met een uiterste houdbaarheidsdatum van 2011. Ik gebruik ze als voorbeeld. Die zijn eruit alsof ze nieuw zijn. Wat erin zit? Zal ik je vertellen: (vooral) Glucose-fructosestroop, roggebloem, suiker, water, roggemeel, rietsuiker, kandijstroop, specerijen, rijsmiddelen en zonnebloemolie. Het zijn dus snelle koolhydraten in 6 verschillende vormen. Dat is dus zeker niet om zo te eten. En tijdens het fietsen heb je echt meer nodig dan alleen die koolhydraten. Kijk dus eens naar alternatieven, zoals je die bijvoorbeeld in mijn nieuwste eBook Snacktrek voor op de fiets vind (zie onderaan dit artikel).

 

 • Frituur

Bakken in vet gebeurt vaak op hoge temperaturen, waardoor veel voedingstoffen verloren gaan. Veel schadelijke stoffen ontstaan juist bij deze temperaturen. Vaak moet frituren voor een krokant jasje zorgen. Het product heeft daarom een jasje van paneer, deeg of zetmeel en dat zuigt zich vol met vet. Gelukkig zijn er tegenwoordig betere alternatieven.

 

 • Brood als maaltijd

Het is geen schande om brood te eten. Het is wel een schande wat voor brood je in de supermarkt koopt. Veel van dit brood is gewoon witbrood met een kleurtje. Het is echter vooral het punt wat je met je brood doet. En dat is beleggen. Daarvoor heb je 2 opties, namelijk zoet of hartig. Zoet (appelstroop, hagelslag, honing, jam, chocopasta, etc) betekent dat je koolhydraten met koolhydraten eet. Hartig (worst, kaas, etc) betekent dat je vooral koolhydraten met vet en soms een beetje eiwitten eet. Vrijwel geen vitaminen en mineralen en geen evenwichtige verdeling van koolhydraten, vetten en eiwitten.

 

 • Alles uit een pakje

Ik kan natuurlijk een heel verhaal gaan houden over alle toevoegingen die je in fabrieksmatig geproduceerde voeding vindt en of die nu wel of niet veilig en gezond zijn, maar het belangrijkste is dat koken met verse ingrediënten gewoon lekkerder is en meer voedingsstoffen bevat. Het verschil tussen een appel of appelmoes.

 

Wat je dan wel moet eten:

 • Koolhydraten

Nu de trend weer vooral koolhydraatarm is wil ik je even wijzen op je geweldige resultaat. Niet om je te demotiveren, maar vooral om je te stimuleren om normaal te doen.

Koolhydraten sla je op in je spieren (en je lever). Daar bindt het zich aan water. Hoe meer koolhydraten, des te meer water. Bij een koolhydraatarm dieet verlies je al die koolhydraten in je spieren en dus ook het water. Dat scheelt kilo’s op de weegschaal. Maar geen grammetje vet. Die koolhydraten heb je echter nodig voor je work-outs. Hoe hoger de intensiteit van je work-out hoe meer calorieën je verbrand. Veel daarvan zijn koolhydraten, maar uit onderzoek blijkt dat deze work-outs met hoge intensiteit veel vet verbranden, ook/ juist als je gestopt bent met trainen. Zoveel zelfs dat 3x 20 minuten per week met een hoge intensiteit meer vet verbrand dan 3 uur achter elkaar met een lage intensiteit. Gewoon eten en trainen dus.

 

 • Groenten

Bordenvol vitaminen en mineralen die je allemaal nodig hebt, maar door een eenzijdig voedingspatroon (zie brood als maaltijd) vaak te kort komt. Je kunt eigenlijk nooit teveel groenten eten. Probeer te variëren in kleur. Iedere groentesoort heeft weer zijn eigen vitaminen en mineralen. Zorg dat de helft van je bord vol ligt met groenten.

 

 • Fruit

Hoe komt het toch dat we zo makkelijk een snelle Jelle pakken maar zo bang zijn voor fruit. Ook in fruit vind je namelijk heel veel vitaminen en mineralen. Daarnaast nog allerlei vezels en koolhydraten. Die laatste wordt dan als de boosdoener gezien, maar geloof dat weegt echt niet op tegen het voordeel van de vitaminen en mineralen. Zeker niet als je je netjes houdt aan 2 stuks per dag. Kies ook hier gevarieerd.

 

 • Gezonde vetten

Vetten komen ook vaak voor in fabrieksmatig geproduceerde voeding. Eigenlijk kun je je beperken tot olijfolie, lijnzaadolie en vette vis. Als je niet van vis houdt denk dan ook aan eieren en avocado.

 

 • Eiwitten

Je bent gebouwd uit eiwitten. Werkelijk iedere cel uit je lichaam is gemaakt van aminozuren. Die vormen samen eiwitten. Dit is dus eigenlijk het belangrijkste. Je vindt ze in vis, vlees, zuivel en peulvruchten.

 

Het gaat dus niet alleen om hoeveel je eet. De kwaliteit van je voeding is ook erg belangrijk. Ik eet nu een jaar vegetarisch. Het is dan heel verleidelijk om met allerlei vleesvervangers te gaan koken. Die lijken ook heel gezond. Maar als je de ingrediëntenlijst leest is het vaak net zulke rommel als ieder ander product uit een verpakking. Als je kiest voor natuurlijke voeding is het leven heel eenvoudig. Groenten, fruit, volkoren granen, zilvervliesrijst, vis, vlees en zuivel is alles wat je nodig hebt.

 

Wat ga jij vandaag veranderen aan je voeding?

 

Laat je reactie op de vraag achter in het commentaarveld onder dit artikel en als dank stuur ik je mijn eBook  “Snacktrek voor op de fiets”, daarin vind je heerlijke recepten om mee te nemen op e tochten.

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

intens veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

128 Responses to 10x wat je nu wel en niet moet eten

 1. angelo 9 oktober 2019 at 13:38 #

  ben nu op mijn eten beginnen letten, zou graag 8kg vermageren.
  eet momenteel geen aardappelen meer alsook geen varkensvlees.
  enkel nog kip en vis met volkorenpasta en zilverrijst (met verse groenten van tafel)
  als tussendoor enkel yoghurt en fruit.
  drink ook geen alcohol en gesuikerde frisdrank.
  momenteel drink ik 3l water per dag.
  owja, en als ontbijt neem ik whey proteïnen.
  ik fiets dagelijks!!
  mijn vraag aan jou is of ik goed bezig ben?
  ik doe dit allemaal op eigen houtje zonder diëtiste
  grts Angelo

  • Robert van der Wulp 9 oktober 2019 at 15:29 #

   Hai Angelo,

   Op het eerste gezicht ziet het er goed uit.
   Misschien is 3 liter water per dag net teveel en enkel whey eiwit als ontbijt is ook niet echt gevarieerd.
   Maar het is lastig te beoordelen op basis van deze info.
   Het hangt natuurlijk ook af van hoe vaak en hoe lang je traint en waar je nu staat.

   De vraag is nu of het voldoende is wat je eet.
   Je wilt immers niet dat je vermageren ten koste gaat van je spiermassa en dus je prestatie.
   Hou het eens een week bij.
   Stel je app in op het doel gewicht behouden.
   Zorg vervolgens dat je niet meer dan 500cal per dag te kort komt ten opzicht van wat de app je adviseert.
   Zo krijg je een beter resultaat.
   Herhaal dit iedere 4 weken.
   Meet ook je vet%.
   Wie weet zit je al op 8% en is 8 kilo teveel.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 2. Monique tonelli 16 september 2019 at 15:46 #

  Ik had brood min of meer geschrapt maar ga ik zeker weer oppakken

 3. Weerstand 16 september 2019 at 15:18 #

  Graag zou ik willen weten wat ik op de fiets kan eten want soms heb ik er last van dat ik licht in mijn hoofd word

  • Robert van der Wulp 18 september 2019 at 16:05 #

   Hai Weerstand,

   Bedankt voor je reactie.

   Op de fiets kun je veel verschillende dingen eten en drinken.
   Als het aankomt op drinken zou ik keizen voor een isotone dorstlesser.

   Wat betreft het eten zijn de richtlijnen vooral niet vet en weinig eiwitten en vezels.
   Ga experimenteren met dingen en kijk goed naar wat je verdraagt.
   Wat de één heerlijk vindt, komt er bij de ander juist heel snel weer uit.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 4. Maarten 11 juli 2019 at 07:55 #

  Letten op alle extra’s

 5. Rick 3 mei 2019 at 09:52 #

  Zeker interessant. Ben ook benieuwd naar je E-Book!

 6. Kris 9 april 2019 at 21:19 #

  Zeker goede tips. Vooral zelf koken is een aanrader. Je weet wat je eet !!

 7. Ben 16 maart 2019 at 20:14 #

  Ik vind het heel openbarend wat ik lees, het heeft mij aan het denken gezet. Verder ga ik nu een schema voor mijn training en ga eens goed naar mijn dagelijkse voedsel kijken en het daarna zeker aanpassen.
  Bedankt dat ik het heb mogen lezen.
  Gr Ben

 8. Remy 10 maart 2019 at 20:20 #

  Dank voor de inspiratie!

 9. Patricia Ligthart 26 februari 2019 at 21:52 #

  Ik ben benieuwd.
  Ik fiets nl heel goed op brood met jam en snelle jelle

  • Robert van der Wulp 26 februari 2019 at 22:47 #

   Hai Patricia,

   Bedankt voor je reactie.

   Je kunt heel goed fietsen op heel veel dingen.
   Er zijn vast zat fietsers die ook heel goed zouden fietsen op patat.

   Dat is het punt niet.
   De vraag is: kan het beter?

   Het antwoord is: ja, heel veel beter.

   Waarschijnlijk zul je resultaat niet of nauwelijks merken merken op de fiets.

   Het effect zit hem vooral in de lange duur. En nee, wederom niet op de fiets.
   Ik bedoel de lange termijn van je leven.

   Stel dat je wiel maar heel licht aanloopt. Zo licht dat je het verschil niet merkt als je rijdt.
   Dan kun je prima fietsen, maar op de lange termijn is je band wel eerder versleten.

   Zo is dat ook met voeding.
   En het wordt nog wat lastiger omdat mensen nog verschillen ook.

   We hebben allemaal wel een opa, oom of tante die rokend 95 is geworden.
   Dat kan best, maar hij of zij was waarschijnlijk nog ouder geworden zonder te roken.

   Zo is dat met voeding ook.
   Je kunt prima je ritten rijden met een snelle jelle.
   Maar uiteindelijk zal je meer plezier hebben met voeding van betere kwaliteit.

   Intens veel fietsplezier, Robert

  • Dick 27 februari 2019 at 22:39 #

   Hi Robert,
   Ik probeer al veel fruit mee te nemen voor onderweg, echter zijn er tegenwoordig ook repen te verkrijgen die hartiger zijn met noten .
   Zijn deze wel ok?

   • Robert van der Wulp 27 februari 2019 at 22:50 #

    Hai Dick,

    Bedankt voor je reactie. Goeie vraag.

    In principe wil je onderweg zoveel mogelijk koolhydraten bijtanken.
    Zorg voor zo’n 60-90 gram per uur.
    De meeste isotone dorstlesser zorgen wel voor 30-35 gram.
    Dat betekent dat je nog 25-30 gram (per uur) uit je voeding onderweg moet halen.

    Als jouw reep dat levert met een wat noten erbij is dat prima.
    Noten zijn echter vooral vet, dus dat moet hooguit een smaakmaker zijn, maar niet het hoofdingrediënt.

    Intens veel fietsplezier, Robert

 10. Hans 16 februari 2019 at 09:19 #

  Ga meer fruit eten

Geef een reactie