Welke voeding draagt niet bij aan je prestatie?

Atleten willen graag presteren. Met dat doel wordt voor alles wat zij doen een beslissing genomen. Helpt het of niet? Draagt het bij aan een goede prestatie of niet? Daarom wil ik je zo graag inspireren om atleet te worden. Het maakt mijn leven zoveel makkelijker. En ik heb er geen minuut spijt van.

Ik ben absoluut geen geheelonthouder. Maar het aantal biertjes dat ik jaarlijks drink is op 1 hand/vinger te tellen. En ik hou van mijn leven. Het is geen moment saai en ik mis helemaal niets. Het is gewoon zo gegroeid. Ik vraag me altijd af: ga ik morgen trainen of mediteren? Meestal is het antwoord ja en maak ik dan de keuze om geen biertje te nemen. Inmiddels is niet drinken mijn gewoonte geworden.

Vreemd genoeg weten mensen altijd precies wat goed is voor hun auto. Niemand gooit alcohol in zijn tank en vrijwel niemand frituurvet. Je auto kan er best op rijden maar we zijn zuinig op de auto. Omdat we de signalen van verkeerde voeding vaak niet herkennen zijn we op ons lichaam minder zuinig. Er zijn maar weinig mensen die in de pot kijken en vervolgens denken: “Ai, ik moet nodig meer water gaan drinken.”, of “Zie je wel, mijn poep is smurrie, dat krijg je die snackbarmeuk.”.

Nu weet ik dat ik generaliseer, maar toch… Alcohol is een harddrug en nog steeds overal vrij verkrijgbaar…

Dus heb ik hier een lijstje voor je gemaakt met voeding die niet bijdraagt aan je prestatie of een gezonde leefstijl.

 1. Alcohol

Wist je dat er in 2014 (Bron: Jellinek) meer dan 477000 mensen op grote schaal alcohol misbruikten of verslaafde waren? Wist je ook dat dit 4x meer is dan alle andere verslavingen en misbruik in het totaal (tabak en medicijnen uitgezonderd). Ik denk dat het de hoogste tijd is om al die prutonderzoeken die ons slechte gedrag bevestigen terzijde te schuiven en keuzes te maken waar we voor staan. Tuurlijk zijn er mensen die 100 worden terwijl ze ook dagelijks een borrel namen. Ik heb echter nog nooit een atleet die net een wereldtitel heeft behaald horen pochen over zijn bierkuur.

 

 1. Frituurvet

Alles wat je frituurt is extra vet. Dit vaak blijft hangen in de korst die we maken om frituurproducten bijeen te houden. Er zijn veel meer ongezonde aspecten dan alleen het vet maar vaak is de hoge temperatuur en de kwaliteit van het vet wel de grootste schadelijke factor voor je gezondheid.

 

 1. Geraffineerde koolhydraten

Dus eigenlijk alle koolhydraten die bewerkt zijn. Door de bewerking gaan veel van de vitaminen en mineralen verloren. Net als de vezels. Wat overblijft zijn snelle suikers die je lichaam behoorlijk uit balans kunnen brengen.

 

 1. Margarine

Dit is echt een chemisch product. Als je wilt bakken of smeren, gebruik dan natuurlijke olie of vetten, zoals lijnzaadolie, olijfolie, kokosvet of gewoon roomboter.

 

 1. Light producten

Om producten light te maken halen ze of de vetten uit het product, of ze halen alle calorieën uit het product. In het eerste geval worden de vetten vaak vervangen door koolhydraten die minder calorieën bevatten. Ze zijn nog steeds een aanslag op je gezondheid, omdat het vaak snelle en geraffineerde koolhydraten zijn. In het tweede geval worden alle calorieën vervangen door chemische smaakvervangers.

 

 1. Toegevoegd fruit

Yoghurt met fruit uit een pakje lijkt gezond maar in dit fruit zitten vrijwel geen vitaminen, mineralen en vezels meer. Daarmee zijn het geraffineerde koolhydraten geworden. Bovendien is er vaak nog extra suiker aan toegevoegd.

 

 1. Producten met gezonde toevoegingen

In Denemarken is er een wet die stelt dat een product is wat het is en daarmee verboden om extra voedingsstoffen aan een product toe te voegen om het gezonder te maken. Vaak gebeurt dit enkel om jou te verleiden het product toch te kopen. Je koopt cornflakes met extra calcium en voelt je daar nog goed over ook.

 

 1. Producten met natuurlijke suikers

Ik ben er pas nog zelf ingestonken. Ik wilde Yoghurt met fruit kopen van Arla. Met echte stukjes fruit. Ik had Arla hoog zitten, had haast en er stonden zoveel teksten (bewuste tactiek van de producent) op het etiket dat ik niet goed had gelezen. Toen ik thuis kwam en mijn gezin trakteerde op dit toetje las ik dat het aandeel echt fruit schrikbarend laag was en het product verder was aangelengd met duivensap, appelsap en andere vruchtenconcentraten.

Jammer, maar dan zijn we weer terug bij punt 3.

 

 1. Producten met een keurmerk

Veel keurmerken raken kant, noch wal. Het is de slager die zijn eigen vlees keurt. Kijk naar het gezonde keuze klaver van de Albert Heijn of het Ik kies bewust logo dat ook gewoon te vinden was op kroketten.

 

 1. Pindakaas

Pinda’s zijn geen noten maar peulvruchten. Ze staan stijf van de omega 6 vetzuren en die zitten meer dan genoeg in al onze andere voeding. Deze vetzuren stimuleren ontstekingen in het lichaam. Als je ook nog eens veel traint is dat geen beste combinatie. Bovendien wordt pindakaas vaak gemaakt met zogenaamd gehard vet. Dit vet wordt chemisch bewerkt en dat maakt het schadelijk voor onze gezondheid. Natuurlijk is de kleine hoeveelheid binnen de norm… Als je iedere dag met je sleutel een lichte kras op je auto maakt gaat deze ook niet direct roesten…

Eigenlijk is het heel eenvoudig: alles wat je van de boom plukt, uit de grond trekt of op kunt jagen kun je eten. Alles wat uit een verpakking komt moet je met eerst bestuderen. En begrijp je niet wat er op het etiket staat? Laat het dan lekker liggen. Zo word je rondje door de supermarkt korter, je boodschappen goedkoper en je prestatie en leefstijl een stuk beter.

 

Nu ben ik benieuwd:

Van welk product weet je dat je er niet beter van wordt maar blijf je toch gebruiken?

Ben je ook op zoek naar een gezonde vervanging of een alternatief?

 

Beantwoord deze twee vragen in het commentaarveld onder dit artikel of geef een reactie op iemand anders en ik stuur je als dank het eBook “10x Voeding voor een topprestatie”, zodat je gelijk aan de slag kunt.

 

Het Train & Eet als een Atleet webinar is een workshop voor sportieve fietsers. Ik onthul je mijn 5 stappenplan waarmee jij een hongerklop vermijd, minder risico op blessures loopt en je optimaal voorbereid op je volgende seizoen. Met deze tips krijg je zeker weten de lifestyle van een atleet.

Je kunt het webinar thuis volgen vanachter je eigen pc, tablet of smartphone.

Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

intens veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

 

43 Responses to Welke voeding draagt niet bij aan je prestatie?

 1. Marcel 14 augustus 2019 at 19:42 #

  Drink veel cola zero je weet dat het niet goed is maar toch drink je het

 2. Johan Renders 24 mei 2017 at 21:55 #

  In dat laatste bericht stond dat je magnesium kan inmasseren. Welke zalf is dat en waar kan je die halen?
  Ik probeer suiker te mijden maar zeer moeilijk.
  Confituur nu met Stevia IPV suiker. Is dat een goed alternatief?
  Alcohol laten gaat steeds beter. Koeken met extra proteïnen dus niet eten?
  Groeten,
  Johan

  • Robert van der Wulp 25 mei 2017 at 00:21 #

   Hai Johan,

   Bedankt voor je reactie. Het mijden van suiker is absoluut niet moeilijk. Weet je hoe moeilijk het is om suiker toe te voegen aan groenten en fruit!? 😉

   Dat is een beetje gekheid maar laten we even je confituur als voorbeeld nemen. Een groot deel van de suiker in je confituur komt als het goed is van de vruchten. Dat is dus niet zozeer het probleem. Maar waar ga je confituur opsmeren? Dat zal waarschijnlijk je brood zijn. Dat is koolhydraten met meer koolhydraten. Niet echt een gebalanceerde maaltijd. Heb je confituur met stevia, dan moet je eerst eens goed kijken of dat wel echt alleen stevia is of dat de boefjes er ook nog andere zoetvervangers aan toe hebben gevoegd. Vervolgens blijft de vraag staan: waar smeer je het op? Hoogstwaarschijnlijk is het antwoord dan nog steeds hetzelfde: brood. En blijven het dus koolhydraten met (ietjes minder) koolhydraten. Je mist nog steeds heel veel eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen.

   Op de fiets ben je vaak beperkt in je keuze. Daar wil je voeding die veel calorieën heeft in een compact formaat. Dat is de plek waar je een koek kunt eten met proteïne of een boterham met confituur.

   De rest van je leven verdient je lichaam beter en meer.

   Heel veel fietsplezier, Robert

  • Robert 14 augustus 2019 at 19:15 #

   Hoi Robert ,
   Ik hou van een biertje, dat is iets wat ik eigenlijk niet wil laten staan.
   Over voeding vond ik je stukje interessant. Ik denk dat ik daar veel bewuster mee om kan gaan. Je commentaar op het etiket met overvloedige teksten erop komt me bekend voor. Ook probeer ik te minderen met vlees en dit te vervangen voor vis, noten of vegetarische vleesvervangers.
   Jammer dat pindakaas niet goed is, ik ben er dol op, maar in tegenstelling tot het biertje kan ik dat wel veranderen. Nog een tip voor goed broodbeleg?
   Groet Robert

   • Robert van der Wulp 21 augustus 2019 at 15:55 #

    Hi Robert,

    Bedankt voor je reactie.

    Haal een zak spinazie of veldsla.
    Smeer je boterham met boter en beleg hem met een pluk spinazie (of veldsla), een plak kaas, een plak kipfilet, schijfjes tomaat en komkommer en een lik mosterd.
    Nu heb je een maaltijd in plaats van een boterham. 😉

    Intens veel fietsplezier, Robet

 3. Rick Durville 21 mei 2017 at 15:38 #

  Ik drink graag een biertje als ik gefietst heb ; is een gewoon biertje slechter dan een Belgisch abdij biertje ?
  En wat voor noten kan je het beste eten als toch je wat wil snacken ? Amandelen zijn toch goed voor je
  Oja is magnesium aan te bevelen of is dat een fabel ?

  • Robert van der Wulp 22 mei 2017 at 19:37 #

   Hai Rick,

   Bedankt voor je reactie.

   Alcohol is echt vergif voor je lichaam. Je lever stopt direct met alle andere processen en geeft voorrang aan het afbreken van de alcohol. Dat betekent is jouw geval je herstel. Vandaar dat ik je adviseer om geen alcohol te drinken.

   Ik zou geen onderscheidt maken tussen noten en gewoon de noten eten die je lekker vindt. Amandelen zijn inderdaad goed voor je, net als vrijwel alle andere noten.

   Je kunt magnesium inderdaad gebruiken. Het heeft mijn voorkeur om dan te werken met olie. Je kunt die inmasseren op de plek waar het nodig is.

   Heel veel fietsplezier, Robert

 4. kees vissenberg 11 mei 2017 at 07:16 #

  Ik eet veel zuivel producten i.v.m de eiwitten ( nodig voor snel en beter herstel, dacht ik ) mijn dieetist zegt dat een teveel inname van eiwitten ook omgezet worden in vet, zij adviseert mij BCAA te nemen voor spieropbouw en herstel voor duursporters
  in BCAA zit, isoleucine,valine, arginine en heucine

 5. Ron 28 april 2017 at 12:19 #

  Volkoren San francisco’s en heel veel half volle melk ipv water.

  Ipv suiker gebruik ik tegenwoordig honing bij mijn muesli.

 6. Bernard 23 april 2017 at 11:41 #

  Heb de frituur sinds kort uitgebannen en neem men eigen eten mee als we naar een verjaardag gaan waar patat wordt gegeten. Over roomboter en kokosvet heeft het voedingscentrum toch een andere mening. Zo is het wel moeilijk om een goede keuze te maken. Doe nog wel een schepje suiker bij mijn Brinta en een schepje bastardsuiker bij mijn havermout. Voor de rest koek en snoep uitgebannen.

 7. Pieter 19 april 2017 at 19:29 #

  Kaas + brood (wel volkoren)

 8. Jo Tureluren 17 april 2017 at 18:41 #

  Ik eet wekelijks een frietje en drink ook wel eens een pintje. Voor de rest blijft alles zo natuurlijk mogelijk.

 9. Arie 14 april 2017 at 10:54 #

  Zo nu en dan een biertje en een snackje is best lekker .

 10. Jan Hermans 14 april 2017 at 09:25 #

  hallo Robert

  waarschijnlijk zal ik regelmatig toch nog een beetje pindakaas op een boterham blijven nuttigen en af en toe een glas wijn blijven drinken

Geef een reactie