In 4 Stappen je afstand uitbouwen

Kilometers vreten… volgens sommigen de enige manier om beter je afstanden te fietsen. Ik zeg: onzin! Afstand is niet de beperkende factor in je prestatie. Vorig jaar ben ik in maart begonnen met trainen nadat ik in het jaar daarvoor 35x bloed had gegeven. In oktober reed ik 175 km op de mountainbike en 4 dagen later nog eens 220 km op de racefiets. Ik had dat seizoen 1x 140 km gereden nog wat ritten van 120km.

 

Hoe dat kan?

 

Zoals ik al zei is afstand niet de beperkende factor. Vermogen, verzuring en het rondpompen van zuurstof bij hoge snelheid zijn dat wel. Je kunt dus beter je tijd besteden een het trainen van deze dingen. Je duurtraining gebruik je om comfortabel te worden als je zolang in één houding moet zitten.

 

Laat ik je daarom een ander perspectief schetsen om je afstand uit te bouwen:

 

1. Krachttraining op de fiets
Met meer beenkracht kun je veel bereiken. Harder trappen is de meest voor de hand liggende. Maar je kunt ook beter tegen de wind inbeuken, sneller heuvelop rijden of beter door de modder ploegen.

Hoe: Zoek een lange, glooiende helling. Kies een zwaar verzet, hou je trapfrequentie laag (60-70 RPM) en blijf zitten terwijl je omhoog rijdt. Rij vervolgens langzaam naar beneden en herhaal 10x.

 

2. Core training zonder fiets
Trainen zonder fiets stelt je in staat om spiergroepen te prikkelen die tijdens het fietsen minder snel geprikkeld worden maar wel belangrijk zijn voor je traptechniek. Ze stellen je in staat om langer met de juiste techniek te fietsen. Dat betekent minder energieverlies en minder vermoeidheid.

 

Hoe: Een core workout hoeft niet lang te duren. Pak 4 oefeningen en doe ze achter elkaar in intervallen van 20 seconden voluit trainen en 10 seconden rust. Doe 2 rondes. Laat je reactie achter aan het einde van dit artikel en ik stuur je een paar voorbeeldvideo’s.

 

3. Drempeltraining
Het doel van deze training is om je lichaam hard te laten werken zonder dat je verzuurd. Bijvoorbeeld als je een heuvel oprijdt of aanzet om aan te sluiten bij een groepje.

Hoe: Rij 10 minuten lang, zo’n 3 slagen onder je omslagpunt. Rust 3 minuten en herhaal 2x. Dit punt heet de anaerobe drempel en wordt bepaald tijdens een SMA.

 

4. Lange duurtraining
Uiteraard train je je duurvermogen ook door afstanden te maken. Rij je niet kapot tijdens deze trainingen. Het doel is puur om je afstand uit te breiden, zodat je comfortabel op je zadel blijft zitten. Niet om zo snel mogelijk van A naar B te komen.

Hoe: Begin met een afstand die comfortabel is. Dat kan een uur zijn maar ook 3 uur of meer. Dat hangt af van je conditie. Begin met een afstand die je recent nog hebt gereden. Zoals je ziet heb ik het over uren en niet over km. Als je 50 km met wind tegen fietst, moet je langer werken dan 50 km wind mee. Rij in plaats daarvan 2 uur en gebruik een hartslagmeter. Dan is je inspanningsniveau beter te controleren. Voeg vervolgens iedere week 10-15 minuten toe aan je tijd.

 

Op deze manier train je veel gevarieerder. Het resultaat zal zijn dat je meer progressie boekt. Bovendien kun je in meer, verschillende situaties toch steeds goed presteren. Maak van de 3 trainingen op de fiets een routine. Voeg de Core training toe aan maximaal 2 trainingen of doe deze (ook max 2x) op dagen dat je niet traint. Ik verzeker je dat je meer resultaat zult boeken dan iedere training kilometer na kilometer rijden.

 

Hoeveel kilometers maak jij in een week?

 

Beantwoord de vraag in het commentaarveld onder dit artikel. Als dank stuur ik je “4 Core Training Video’s”, die je direct in je trainingsroutine in kunt passen.

 

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

Heel veel plezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook.

100 Responses to In 4 Stappen je afstand uitbouwen

 1. Willem de Gouw 17 maart 2019 at 08:20 #

  Eigenlijk fiets ik helemaal niet. Het is veel te nat buiten. En de tijd die ik hieraan kwijt ben heb in nodig om het werk af te krijgen.
  Wel doe ik doe ik 5 zwemtrainingen in de week.
  Je bent triathleet of je bent het niet 😉
  Ik moet dus ergens een knop omzetten om op de fiets weer naar het werk te gaan 30km en ergens de extra energie om ook nog wat te lopen.
  Ik wordt al moe bij het idee alleen al ;-(

  • Robert van der Wulp 20 maart 2019 at 11:08 #

   Hai Willem,

   Bedankt voor je reactie.

   Ik begrijp je frustratie. Die is hier hetzelfde.
   Maar bekijk het van de positieve kant: je bent nog steeds aan het trainen ook al is het niet op de fiets.

   Het weer van de afgelopen weken was wel extreem, maar duurt niet eeuwig.
   Dus deze week kun je weer lekker de fiets pakken en dan krijg je vanzelf ook weer zin om te gaan lopen.

   Ik gok, triatlon!?

   Intens veel fietsplezier, Robert

 2. Jan 16 maart 2019 at 14:04 #

  Ik denk dat ik gemiddeld 150 km per week doe. (woon-werk in)
  In het weekend zit er maandelijks wel een rit in van 100 à 130 km.
  Werk-huis is ongeveer 12 km. Misschien is dat wel een goede afstand voor een korte intervaltraining?
  Hoe dat best kan, weet ik niet zo best eigenlijk.

  • Robert van der Wulp 20 maart 2019 at 11:12 #

   Hai Jan,

   bedankt voor je reactie.

   12 Km is een beetje aan de korte kant, meestal rij ik zo’n 16 tot 20 km in de interval trainingen.
   Maar met een kleine omweg ben je daar zo.

   In dit artikel lees je wat je kunt doen: https://www.trainenmeteendoel.nl/4-variaties-training/

   Intens veel fietsplezier, Robert

 3. Evert Jan 16 maart 2019 at 13:54 #

  Ik train zelf 2 tot 3 keer in de week. ’s avonds is het veel interval waarbij ik soms vanuit harslag train en soms vanuit wattage. In het weekend probeer ik dan een langere duurrit te maken alleen het weer werkt nu nog niet mee.

 4. Stefaan Leclercq 16 maart 2019 at 11:03 #

  Hallo Robert,

  Ik heb op dit moment al wat in de gym getraind ( 1a 2x/ week), waardoor ik minder op de fiets zit. Ong 3u gym en 6 a 7u op de fiets (met tempotrainingenen) / week. Vanaf volgende week ga ik meer uren op de fiets beginnen dooorbrengen, met bloktrainingen,extensieve intervallen en duurtainingen. Dit zal ongeveer 10u op de fiets/ week zijn.

  Mvg
  Stefaan

 5. Evert Jan Jan 15 maart 2019 at 20:19 #

  Ik probeer 2x per week een interval training te doen van ongeveer 45-60 minuten. Wanneer het weer het toelaat dan in het weekend een iets langere rit. Ik merk dat interval goed werkt voor herstel en met meer vermogen trappen.

 6. Ruud 15 maart 2019 at 17:46 #

  momenteel probeer ik de 150 km per week te halen. Vanaf moment dat ’s avonds weer langer licht is en beter weer probeer ik het uit te breiden naar 250 km

 7. Fredriks T 15 maart 2019 at 15:23 #

  Ik train ongeveer een 15-tal uren per week. Ik probeer zoveel mogelijk afwisseling in het weekschema te steken, hetzij kracht, snelheid, en duur.

 8. Michael 14 maart 2019 at 19:52 #

  Dag Robert,

  Ik fiets tussen de 10 à 15 u per week, verdeeld over 3 trainingen tijdens de week op de tacx en zaterdag en zondag op de weg, als het weer het toelaat.

  sportieve groeten,
  Michael

 9. Danny 14 maart 2019 at 18:40 #

  Voor het ogenblik train ik meestal 2 x per week op tacx, meestal 1 uur met 8 intervallen van 3 min.en 2 min recup. Probeer indien het weer toelaat ook 1 keer buiten te rijden dit met progressieve opbouw in tijd, nu aan ritjes van 3 uur. De core oefeningen zijn dikwijls gepland maar vind ik vervelend en durf ze wel eens uitstellen.

 10. Greens 14 maart 2019 at 17:22 #

  Rond de 200 per week gemiddeld. Inclusief. Hometrainer.

 11. Bart Hostyn 14 maart 2019 at 16:53 #

  ongeveer 150 km per week en een zondagrit van ongeveer 70 km
  groeten
  Bart

 12. Harm 14 maart 2019 at 16:00 #

  Ongeveer 130 km (2x HIIT, samen 45 km), eenmaal duur: 85 km

  • Willem Hansma 14 maart 2019 at 16:15 #

   ik rij een 200 km per week . 1 duurtraining 4-5 uren plus 2x een interval van 1,15 uur

 13. Joost 14 maart 2019 at 13:31 #

  In de winter

  1 keer per week Spinning 80 minuten
  1 keer per week Mountainbiken en/of indoortraining Bkool op de wahoo kickr (meestal klimtraining)

  In de zomer
  Zondags met de club zo’n 85 kilometer op de racefiets
  Door de week een keer zelfstandig een ritje van zo’n 2 uur en/of een klimtraining op de wahoo

 14. Manfred 14 maart 2019 at 12:29 #

  Momenteel fiets ik niet zo veel ivm rug problemen. Gelukkig gaat het weer de goede kant op en wil ik zondag weer met de club gaan fietsen, tocht rond de 70km en iedere week meer. Probeer door de week 1 a 2 keer te trainen op de Tacx. Meestal 1 tot 1u30 dus 30km+

 15. Theo Mestrini 14 maart 2019 at 10:25 #

  Robert,
  Persoonlijk probeer ik fietsen, hardopen en schaatsen te combineren. Ik wissel intensieve trainingen af met herstel/duurtrainingen.
  Doel nu in het voorjaar zijn drie fietstrainingen per week waarvan twee Fietstrainingen met Zwift vaak gecombineerd met rustige duurloop in de ochtend of core training als warmingup. In het weekend lange rustige duurfietstraining tot 125km met de fietsclub of een schaatstraining. De zondag is altijd volledig rustdag.

 16. Joost 14 maart 2019 at 10:17 #

  Ik rijd gemiddeld zo’n 200km per week (verdeeld over 3 trainingen) en hoop dit in de komende maanden uit te breiden tot 250-300km per week. Veelal op de racer maar wissel graag af met MTB, vooral voor intervaltrainingen.

 17. R. 14 maart 2019 at 09:44 #

  3 trainingen per week, totaal een uur of 4-5.

 18. Jantine Lasonder 14 maart 2019 at 09:42 #

  Op dit moment train ik drie keer op de tacx, Meestal tussen de 40 en 45 km volgens dat ding. Ik train op hartslag en cadans, maar gooi er ook altijd 1x een interval training in.
  Verder loop ik nog drie keer en zwem nog twee keer in de week. Om alles te laten werken heb ik een waslijst aan oefeningen…. wat afwisseling in core training kan er nog wel bij.

 19. Gunther 14 maart 2019 at 09:41 #

  Hey Robert,
  Ik train nu 3 keer per week ongeveer 2 uur per sessie.
  Dat komt neer op ongeveer 180 km/week.
  Nu de zomer er zit aan te komen moet dit natuurlijk fors de hoogte ingaan tot ongeveer 400 km/week.
  Groeten,
  Gunther.

 20. Jos 14 maart 2019 at 08:47 #

  Qua afstanden kan ik niet tippen aan velen hier. Mijn max is 136 km en dat was vorig jaar in de zomer. Ik probeer elke “goede weermaand” een afstand van 100 km te doen. Laat het nu net uitkomen dat ik dan een rit kan doen van 108 met net in het midden het beste ijs van Sint Truiden en omstreken! Ik weet dat dit niet zo goed is, maar het is toch zo lekker.
  In de wintermaanden fiets ik maar weinig en ga ik terug over op lopen. Dan is het enkel kort woon-werk verkeer.
  Ik weet ook dat ik meer en harder kan maar heb al geruime tijd last van de benen (hamstrings en de aansluitingen boven op de knieen) en het zijn net deze spieren die je snel voelt bij het fietsen.
  Ik heb mijn jaardoel alleszins op 5000 Km gezet (vorig jaar 4900 gedaan….)

 21. Salvester Blouw 14 maart 2019 at 08:03 #

  Hallo
  Meestal wat woon werk verkeer, ritjes op mijn vrije dag, en in het weekend.
  Gemiddeld alles bij elkaar tussen de 150 en 250 km per week, alles op de mtb of fatbike.
  Mvgr Sal

 22. Nico 14 maart 2019 at 07:08 #

  Over het algemeen lukt het om 3x in de week te trainen en daarbij probeer ik wel geregeld te variëren. Doordeweeks meestal een uur fietsen (Tacx, buiten, afhankelijk van periode in het jaar en of de vrouw moet werken) of hardlopen en in het weekend probeer ik wat langer te fietsen. Een rondje van een 2 a 3 uur op de racefiets of mountainbike.

  Heb je eigenlijk nog tips om efficiënter te fietsen? (meer gebruik te maken van de opgaande beweging tijdens het fietsen?)

  • Robert van der Wulp 14 maart 2019 at 11:31 #

   Hai Nico,

   Bedankt voor je reactie.

   Meer tips…hmmm, nog 149 artikelen op deze website!? 😉
   Overigens gaat ongeveer de helft daarvan voeding.

   Maak je niet druk over die opgaande beweging. Onderzoek laat zien dat amateurs zoals wij het meest efficiënt fietsen als we onze eigen natuurlijke cadans aanhouden.
   Dat wil overigens niet zeggen dat je geen cadans oefeningen moet doen, maar wel dat je gewoon lekker je gevoel moet volgen als het over trappen gaat.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 23. christophe 14 maart 2019 at 06:57 #

  Op maandag en donderdag een uurtje “core stability circuit” en een uurtje spinning.
  In het weekend afhankelijk van het weer ritjes van 80 tot 120km.
  Het is nu het tweede jaar die ik overbrug met deze planning en ik merk een duidelijke vooruitgang.

 24. Serge 14 maart 2019 at 06:05 #

  Dinsdag en donderdag intervaltraining, zaterdag duurtraining en zondag ritje met de club +/- 400/week

 25. Peter 14 maart 2019 at 05:37 #

  Altijd weer intressante tips en uitleg thnx Robert

 26. chris 13 maart 2019 at 22:11 #

  in de wintermaanden doe ik 3 a 4 keer per week een training van max 2,5u. Ik probeer wel zo kwalitatief mogelijk te trainen.

  • Willemsens Luc 14 maart 2019 at 06:02 #

   Train op tacx, dwz workout van zwift, 4x per week 3x 50min en 1x een lange training van gemiddeld 2u30min
   Daarna probeer ik zater- of zondag te fietsen met de club (nu bedragen die tochten rond de 75km)

 27. hans 13 maart 2019 at 21:42 #

  Ha robert,

  Bedankt voor de tips! Deze winter ben ik inderdaad druk bezig geweest in de sportschool met o.a. core training.

 28. Adrie 13 maart 2019 at 21:30 #

  2x per week interval of intensieve duurtraining
  1x per week langere extensieve duurtraining
  Benieuwd naar de core trainingen

 29. Corné 13 maart 2019 at 21:09 #

  Ik train 1x per week en doe dan verschillende interval trainingen. In het weekend rijd ik bij mijn vereniging toertochten. 2x per week doe ik Core-oefeningen. Benieuwd welke oefeningen jij voor mij hebt?

 30. Guus 13 maart 2019 at 21:00 #

  Hoi Robert,

  100km per week op de moutianbike, en 1 x in de week kracht.
  Graag ontvang ik de video’s

  Gr Guus

 31. Harry Schaminee 13 maart 2019 at 20:31 #

  Ik ontvang graag de video’s met core oefeningen. Tips van Robert zijn altijd welkom👍💪

 32. koen van nuffel 13 maart 2019 at 20:31 #

  Vorig jaar de 312 km (5050 hm ) van Mallorca (eind april) gereden (leeftijd 44)… mijn voorbereiding… in de winter spinning en eind maart en april buiten trainen met 1 lange rit van 209 km om de afstand wat te verdragen. Goed gelukt maar wel 11uur en 3 kwartier op de fiets met gemiddelde van 26.7! dit jaar al verschillende lessen core training meegedaan. Eind april zijn we weer van de partij! grtjs Koen ps. al enorm veel geleerd van je emails (ik koers nog maar 3 jaar).

 33. Van Hooland 13 maart 2019 at 20:15 #

  Laat ons stellen dat ik 3 x fiets de maandag 50km woensdag met vrienden 70 tot 90 km
  En de zaterdag meestal een toertocht tussen 70 en 105 km in uren is dat ongeveer 12 u

 34. Eddy 13 maart 2019 at 20:10 #

  Ik denk niet in kilomers maar in traingstijd en op hartslag. Afstand is dus niet intressant. Blokken van 6 weken daarna 1 week rust. 3 trainingen.per week. 1 keer klimmen, 1 keer 2-3 uur interval 80%- 95% 1 keer duurtraing max 4 uur max 60%.

  • Robert van der Wulp 13 maart 2019 at 20:16 #

   Heel goed Eddy! Zo hoort het.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 35. Robrecht 13 maart 2019 at 20:05 #

  Ongeveer 180 km in een week. Zaterdag 100 km alleen en zondag 80 km met de club.

 36. Jan 13 maart 2019 at 19:09 #

  Graag ontvang ik de 4video,s met core trannigen

 37. PATRICK VAN KERKHOVE 13 maart 2019 at 18:56 #

  4 trainingsdagen en 300km gemiddelt

 38. Graus 13 maart 2019 at 18:53 #

  Circa 200 tot 300 km per week als ik de spinkilometers meetel

 39. Jolanda 13 maart 2019 at 18:50 #

  Tussen de 200 en 300 km per week als het kan buiten en anders in combinatie met training op de wat-bike binnen.

 40. Eelco Rozendal 13 maart 2019 at 18:48 #

  Ca 120/130km, 1 x duurtraining ca 80km op de racefiets en 1 x bloktraing op de mtb bestaand uit 3 verschillende blokken

 41. Maarten M 13 maart 2019 at 18:46 #

  Ongeveer 9u per week,
  Altijd met hartslagmeter

 42. Ybele 13 maart 2019 at 18:45 #

  Hallo Robert,

  Ik train/ fiets ca 4 uur in de week. 2x per week indoor totaal ca1 tot 1.5uur. En 1x per week buiten ca 2 á 3 uur.

 43. Thierry Courtois 13 maart 2019 at 18:38 #

  Hi Robert,

  Mijn doel is om 300km per week te fietsen.
  Op dit moment kom ik er zeker niet aan.
  Maar vanaf zaterdag ga ik er weer tegenaan.

  Bedankt voor de tips!!

  Groeten,
  Thierry

 44. Eelco Rozendal 13 maart 2019 at 18:35 #

  Ca 130km opgebouwd uit 80/90km duurtraingop de racefiets en 1 keer bloktraining (3 verschillende blokken) op de mtb ca 40km.

 45. Tom van de Kerkhof 13 maart 2019 at 18:19 #

  Ik lees net dat de vraag moet zijn hoeveel training uren maak je? 😉

  Ik maak gemiddeld uurtje of 7 in de week op de fiets. Afstand varieerd ivm racefiets, mountainbike en omstandigheden

 46. Martin 13 maart 2019 at 18:18 #

  200 tot 250 km per week

 47. Marcel 13 maart 2019 at 18:16 #

  In het weekend 50 to 100 km en 1 a 2 x pw een uur op de rollen. Als het weer beter wordt naar buiten. In totaal zo n 5000 km pj

 48. Martin 13 maart 2019 at 18:16 #

  200 tot 250 km inde week

 49. Harry 13 maart 2019 at 18:13 #

  Op donderdagavond een uur spinning en zondagochtend met de club ca. 90km. Vanaf april woensdagavond 60-70km met de club i.p.v. spinning. Tussendoor nog een keer een kortere rit solo met wat sprintjes.

 50. Jochem 13 maart 2019 at 18:11 #

  3 a 4 keer per week, tussen de 250 en 350 km per week.

 51. Dicky Postma 13 maart 2019 at 17:58 #

  Ongeveer 60 km in de week buiten en 2 keer per week op de tacx

  • Hugo Lismont 13 maart 2019 at 18:09 #

   Tussen 450 en 550 km per week.

 52. Angelina Ligthart 13 maart 2019 at 17:52 #

  Sinds vorige week zaterdag mijn 1e racefiets opgehaald. Ik ben dus een beginner wat betreft de racefiets dus qua kilometers weet ik nog niet. Op de mountainbike fiets ik zo 40 à 60 kilometers. Zou het erg prettig vinden om de corevideo’s te ontvangen.

 53. Hein 13 maart 2019 at 17:44 #

  Zaterdags 50 tot 120 km , maandag uurtje spinnen em vd zomer weer 1a2x per week s avonds n km of 40-50

 54. Peter 13 maart 2019 at 17:29 #

  Ongeveer een 140 km door de week en in het weekend 50 km toertocht MTB

 55. Patrick Eichhorn 13 maart 2019 at 17:14 #

  Rond de 100 km in 2-3 keer per week. Zou graag willen werken naar ritten van 5-6 uur op de fiets. Nu is dit nog 2-3. Alvast bedankt voor de coretrainingsvideo’s.
  Groet, Patrick

 56. Hans 13 maart 2019 at 17:12 #

  éénmaal in de week een uur core , 1x 70 min bloktraining op de rollen, 1x tocht buiten van 60 km en in het weekend een lange duurtraining tussen de 130 en 160 km.

 57. Daan 13 maart 2019 at 17:06 #

  Op dit moment tussen de 100 en 200 km. Graag ontvang ik de core oefeningen voor beginners.

 58. Danny 26 januari 2018 at 12:43 #

  Voor het ogenblik bezig met 2 keer ( di -do ) korte blokjes van 3 min-2 min recup ,per week 1 blokje erbij per week. Op zondag blokken van 10 min – 5 min recup. Op zaterdag duurtraining met opbouw van tijd fietsen.

 59. Dirk 30 november 2017 at 23:24 #

  Tijdens het seizoen ongeveer 250km per week.

 60. Dirk 19 november 2017 at 17:27 #

  3x per week naar werk, 24 km enkel en san eenmaal een tocht tussen de 40 en 80 km.

 61. Martin 5 november 2017 at 19:33 #

  In de zomer 3x ’s avonds een rit van ongeveer 60km en in het weekend een tocht van 100 of 150km, dus gemiddeld zo’n 300km /week
  In de winter 3x ’s avonds 1 uur spinning en in het weekend een rit van 60 tot 90km.

 62. Jos 24 oktober 2017 at 11:40 #

  Eerst en vooral bedankt voor al die nuttige tips, ik heb er al veel aan gehad.
  Ik train drie keer per week 1X krachttraining, 1X zwemmen (2,5 km) en 1X interval op de fiets en dan 1x per week een MTB toertocht van rond de 60 km. Verder rijdt ik met de fiets elke dag naar mijn werk (11km)

 63. Sal 23 oktober 2017 at 20:01 #

  Woensdag 50 a 60 km
  Vrijdag tussen de 70 en 80 km
  Weekend ongeveer 100 km

 64. Wesley 21 oktober 2017 at 08:43 #

  Eenmaal in de week core-training en 4 fietstrainingen waarvan 1 duurtraining (3-4 uur) en de andere 3 trainingen iets hogere intensiteit en meer afwisseling (hoge cadans, kracht, …).

 65. Nicolas 20 oktober 2017 at 18:58 #

  Ik ga 1 à 2 maal in de week voor een uur à anderhalf uur op de weg fietsen (ofwel op de rollen , zeker nu met de kortere dagen).
  Zondag op de weg gedurende 2,5 tot 3,5u.
  Daarnaast ga ik 2 keer naar de fitness voor core- en krachttraining.

 66. Johan 20 oktober 2017 at 14:18 #

  Ik fiets tussen de 2 a 300 km per week, met uitschieters tot 350 km en meer per week in de zomer. 1 keer per week een lange rit richting Namen of Andenne. Geniet van dat gevoel van vrijheid ondanks mijn handicap. Nu de dagen korter worden, word het wel minder.

 67. Ingrid 19 oktober 2017 at 21:27 #

  Het seizoen gat naar zijn einde, de motivatie zakt dan ook wat. Nu meer zin om met de gewone fiets een rondje te doen ipv veel kilometers vreten op de racefiets. Nu een beetje rustig aan kan geen kwaad, maar ik wil binnenkort weer verantwoord opbouwen naar een nieuw seizoen.

 68. R. Stevens 19 oktober 2017 at 19:01 #

  Dat wisselt. Zomers meer omdat ik op de wielrenfiets zit. Schatting toch gem. 65 km per week. Winterperiode op MTB minder. Denk ca. 30 km. Wel gecombineerd met spinning 1 a 2 keer in de week.

 69. Nathalie 19 oktober 2017 at 18:23 #

  150 km

 70. Yves M 19 oktober 2017 at 17:47 #

  Tijdens ons club seizoen van febr tot april zaterdag en zondag ritten van 60 a 80 km april tot oktober dinsdag en donderdag 70 km , zat en zondag ritten van 90 a 130 km , okt tot feb 1x week 65 km , zat 75 km , zondag mtb 50 a 65 km tussen door nog een toerke lopen

 71. jaybob 19 oktober 2017 at 15:10 #

  Omdat ik enkel op mtb rijdt druk ik mijn training uit in aantal uren per week, is ook logischer vind ik. Want iemand met mtb die bvb 1u klimt zal sowiezo minder kilometers maken dan iemand met koersfiets die 1u lang met wind in de rug fietst, maar de trainingstijd is wel hetzelfde, en die mtb rijder zal zelfs een nog betere training hebben dan de koersfietser. Ik zit per week 8-10u op de fiets. Maandag recuprit, dinsdag tempoduur, woensdag interval, donderdag rust, vrijdag sweetspot blokken, zaterdag rust, zondag wedstrijd.

 72. hans 19 oktober 2017 at 14:23 #

  ha robert

  door omstandigheden de laatste tijd niet verder dan 70-80 km meer gereden. Maar nu weer druk bezig met je tips om na de lente weer naar ritjes van ~150 km e gaan

 73. Nico 19 oktober 2017 at 09:52 #

  In totaal train ik wekelijks 8u à 10u tijdens het tussenseizoen. Vanaf januari wordt dat stelselmatig terug opgeschroefd naar pieken van 15 à 20u per week, maar ook dan blijft het gemiddeld 12u per week.
  Deze trainingen bevatten off season ongeveer 50% fietstraining en tijdens de voorbereiding en piekperiode komt dat neer op ongeveer 40% fietstraining.
  Over het hele kalenderjaar komt dat neer op gemiddeld 4u48 per week aan fietstraining.

  In kms is dat natuurlijk niet zo duidelijk te zetten. Want zoals je stelt, niet elke km telt even zwaar.
  Maar in 2017 denk ik uit te komen op gemiddeld 120 km per week.

 74. steven 19 oktober 2017 at 08:16 #

  meestal boven de 200 in de week 2 keer door de weeks en 1 a 2 keer in het weekend. nu na een aantal tijdritten een paar weken rustig aan gedaan.

  Gaan nu weer op bouwen op de crosser om in december inderdaad de drente 200 te gaan rijden.
  Robert, zijn er voor zo’n tocht nog specifieke trainingen erg goed ?

 75. Rob 19 oktober 2017 at 07:38 #

  ik fiets 3x per week totaal 200-250km, 1x 50-60km intensief, 1x 50-60km rustig en 1 duurrrit van min 100km
  daarnaast loop ik nog 2-3x per week hard en 1x per week 30 min roeiapparaat en 1x core/krachttraining
  in de winter fiets ik minder/korter en wil langere duurloop gaan doen

 76. Carlo Maes 19 oktober 2017 at 07:10 #

  Ik rij tussen de 150 en 200 km per week

 77. Tom 18 oktober 2017 at 23:18 #

  Dat wisselt heel sterk. Zit ik meer op de mountainbike of op de racefiets. Qua tijd varieerd tussen de 7 en 10 uur per week

 78. Wendell Reemnet 18 oktober 2017 at 22:41 #

  4x in de week woon-werk (22km enkele rit) weekend 100_120km

 79. Conny 18 oktober 2017 at 22:07 #

  Door mijn ploegen varieerd het nogal maar gemiddeld 2x per week een tocht van zo’n 100 tot 120 km met de club (uitschieters naar 160km) en dan nog 2 a 3x 50km woon werk verkeer.

 80. Coen Boxtart 18 oktober 2017 at 22:02 #

  Gemiddeld training ik vier keer in de week en rij ik op een normaal tempo naar mijn werk zo’n drie keer. Echter dit tijd van het jaar wissel ik mijn race fiets om voor de MTB en blijf dan ook nog vier keer trainen alleen zijn dan de kilometers een stuk minder en ligt de intensie meer op kracht eet daarom in deze tijd iets meer eiwit. Mijn doel ligt in september 2018 waar ik 220 Miles in Engeland ga fietsen van Manchester naar London voor het goede doel Autisme. Hiervoor zal ik weer een schema voor gebruiken.

 81. Visser 18 oktober 2017 at 21:18 #

  Nu het vroeg donker is, fiets ik nog maar 1x in de week een rit van 60 a 70 km. In november wil ik de tacx er weer bij pakken, 1x in de week en 1x wat krachttraining.

 82. Walter 18 oktober 2017 at 20:56 #

  Ik tracht minstens twee maal in de week een 40 tot 60km te rijden op de weg .
  Vanaf het weer slecht wordt 2x op de rollen gedurende 1,5 h
  Krachttraining mag ik niet van mijn arts (ben 65 jaa)

 83. Jos 18 oktober 2017 at 20:55 #

  Ik fiets standaard 3xper week.

  Gemiddeld 2x tegen 50/60km en 1×80-100 km.
  Nu met donker weer wordt de 2x vervangen door training op Tacx, afwisselend kracht, interval en klim train ing(en).

 84. Marcel 18 oktober 2017 at 20:55 #

  Op dit moment rij ik zo,n 88 tot 110 kilometer in de week maar meer naar 88 kilometer.

 85. Hedy 18 oktober 2017 at 20:29 #

  Op dit moment fiets ik op de weg 1maal per week tussen 30 a 50 km en 2maal per week oefen ik op rollers. In de sportschool doe ik krach en core training.

 86. Stefaan Leclercq 18 oktober 2017 at 19:56 #

  Hallo Robert, het seizoen loopt op zen einde voor mij. Vanaf november even de riem eraf, maar wel bezig blijven, tijd om andere dingen te doen van sport zodat ik mijn batterujen terug kan opladen en de honger om te fietsen terug groot is. Ik heb veel van je tips gevolgd EN met resultaat. Voedingsadvies EN trainingsadvies, bedankt hiervoor.
  Ik doe reeds core en kracht oefeningen omdat je ons dat aanraadde. Ik vind het vooral belangrijk om een evenwicht te vinden tss goed presteren om de momenten dat het nodig is en momenten van veel trainingen…
  Mvg Stefaan

 87. Colette Lucas 18 oktober 2017 at 19:29 #

  Leuke tips iedere keer weer Robert!.

  Maar ben nu juist een beetje aan het “afbouwen” voor de winter. Nu komt het mountainbike seizoen weer in het zicht.
  Lekker de bossen in, of inhoud opdoen op de weg in de heuveltjes. En zo de conditie vasthouden om straks in het voorjaar weer uit te bouwen voor onder meer de fiets elfstedentocht en andere mooie toertochten.

  En twee keer per week Power, dus krachttraining met gewichten binnen.

  Groetjes, Colette.

 88. Marc 18 oktober 2017 at 19:27 #

  Beste Robert,

  Sinds begin september 2016 ontvang ik jouw mails. Ik heb ze aandachtig gelezen en opgeslagen, om af en toe eens terug te kijken wat jouw advies ook weer was. Ik heb heel wat tips gevolgd, rijd een super seizoen en ben 7 kilo afgevallen sinds het begin van dit jaar; resultaat 12 % vetpercentage (BMI 23.8). Ik eet niet minder maar wel meer fruit en groenten, en een ontbijt met een muesli met overwegen havermout in sojamelk. Ik heb geen specifiek doel tijdens het seizoen, maar rijd in clubverband met jongere renners (ik ben ondertussen 56 jaar) en maak een seizoen door wat ik niet meer voor mogelijk hield. Mijn collega’s staan versteld dat ik constant kop rijd en maar blijf doorgaan… Ons seizoen loopt tot eind oktober, sommigen gaan MTB-en, anderen blijven op de weg rijden. Welke rustperiode moet ik respecteren om volgend seizoen weer op dit niveau te kunnen presteren en overbrug ik de winter?
  Nogmaals van harte bedankt voor de tips, ik kan kan het iedereen aanbevelen om jouw adviezen proberen te volgen !!!

  • Jurgen dk 19 oktober 2017 at 09:31 #

   2 tot 3 weken rust zou moeten goed zijn. In deze periode kan je actief rusten, dit wil zeggen dat je een paar korte en rustige ritten kan inplannen zodat de conditie niet te ver achteruit gaat. En na die periode bouw je weer rustig op.

  • Robert van der Wulp 19 oktober 2017 at 17:26 #

   Hai Marc,

   Bedankt voor je reactie en je compliment.

   Het hangt er een beetje vanaf. Normaal gesproken zou ik 3 tot 4 weken rust adviseren. Ik zeg altijd:”klooi in die periode maar lekker aan.” Daarmee bedoel ik dat je vooral de dingen doet die je leuk vindt. Uiteraard met inachtneming van je rustperiode. Dus niet 4 weken op de cyclocrosser stappen om dan weer aan allerlei wedstrijden mee te doen.

   Heb je echter een zwaar jaar achter de rug dan kun je de rustperiode gerust uitbreiden tot 2 maanden.

   Je leeftijd en trainingsniveau speelt daar ook een rol in.

   Luister naar je lichaam. Als je nu een week of 3 a 4 weer honger hebt om afvalt te vreten dan kun je gerust weer gaan trainen. Gaat je training niet zo lekker, plak er dan nog een weekje aan vast.

   Heel veel fietsplezier, Robert

 89. Timke 18 oktober 2017 at 19:06 #

  Ik rijd veel tochten van 180 km of meer. Door de week train ik in een flink tempo gedurende 2 uur met een paar heuvels of intervallen. In het weekend dan 4-5 uur in een gedoseerd tempo en liefst op de terugweg tegen de wind in. Dan gaan de 200 km tochten vanzelf.

 90. Rony Cousens 18 oktober 2017 at 18:51 #

  3 à 4 trainingsdagen ( afhankelijk georganiseerde rit op zaterdag en zondag)
  120 – 150 km waarvan 1 dag interval – 4 tempo 3 tot 8 minuten

  • Koen 25 oktober 2017 at 18:26 #

   Ongeveer 200km. Elke dag woon werk van ongeveer 40km. Zondag teamride op mtb. Stevige ritten tss 40 en 80km
   Groeten
   Koen

Geef een reactie