9 redenen om je voedingskeuzes te heroverwegen

Als kind zat ik op voetbal. Daar was ik goed in en al mijn vrienden deden het ook. Toen ik een jaar of 13 was bleek ik een bovengemiddeld fanatisme te hebben om mezelf af te matten en uit te putten.

 

Volgens een vriend van weleer ging het mis toen we geselecteerd waren voor C1. We kregen een schema mee om tijdens de zomerstop thuis te trainen. Waar de meeste hun schema ergens in de kast hadden laten verstoffen was ik druk bezig. Sterker nog: ik vond het zo leuk dat ik er nog een schepje (of 2) bovenop deed.

 

Toen we terugkwamen van vakantie was ik de aller-snelste. Dat voelde goed. Ik had de smaak te pakken. Ik ging meer hardlopen, pikte de racefiets van moeder en las van alles over voeding.

 

Ik wist al op jonge leeftijd dat goede voeding veel voor mijn prestatie kon doen. Zodra ik meer ging trainen paste ik mijn voeding daar op aan.

 

Vaak krijg ik de vraag of dat wel nodig is. Of dat sporters wel hun voeding aan willen passen maar dat ze geen supplementen willen gebruiken. Niet natuurlijk, volgens hen!

 

Wel, hier heb je 9 redenen om je voedingskeuzes te heroverwegen.

 

1) Natuurlijk niet

“Niet natuurlijk”, is een veel gehoord argument tegen bijvoorbeeld sportvoeding. Wat dacht je van brood, (pinda)kaas, pasta, boter, enzovoort. Mijn eerste stelregel is altijd: Als het leeft dan kun je het eten. Komt het uit een verpakking, lees dan het etiket. Begrijp je niet wat erop staat: kies dan iets anders. Het gaat altijd om de inhoud van je voeding. De meeste sportvoedingsfabrikanten bieden die inhoud.

 

2) Do the math

Een gemiddelde man verbruikt dagelijks zo’n 2500 kcal. Als je enigszins serieus op de fiets zit stijgt dat gemiddelde verbruik behoorlijk. Daarnaast fiets je per training  zonder enige moeite 500 kcal per uur weg. Hou nu gewoon eens een weekje bij wat jij daar tegenover zet aan voedingswaarde.

 

3) Iedere willekeurige training

Zoals ik net al aangaf begint je verbruik bij 500 kcal per uur. Gebruik je rotzooi dan komt dat neer op 3 pizza’s voor drie uur training in de week. Tel die maar eens op bij je dagelijkse voeding (nadat rede 2 hebt toegepast). Dan levert een herstelshake of yoghurt met wat muesli en fruit calorieën én de juiste voedingsstoffen.

 

4) 65%

Dat is het percentage water waaruit jij bestaat. Per uur gemiddelde inspanning verlies ongeveer 1 liter. 2% vochtverlies kan een prestatieverlies van 20% betekenen. En weer vraag ik je: reken maar uit.

 

5) Bugatthi Veyron

Stel je voor dat je een Bugatthi Veyron bent… maar dan met een tank van 10 liter. Dan moet je dus vaker stoppen om een kleine hoeveelheid benzine te tanken.

 

6) Natuurlijk geld dat ook voor je gezin

Wat voor jou een gezonde leefstijl inhoudt heeft dezelfde waarde voor je gezin. Zij zijn ook gebaat bij natuurlijke voeding met een hoog gehalte aan vitamines en mineralen. Je hoeft dus niet zo anders te eten.

 

7) Window of opportunity

Na je inspanning heb je de kans om de voorraadkasten van je lichaam versneld aan te vullen. Als je hier gebruik van maakt is je vooruitgang vele malen groter. Je hersteld sneller en kan daardoor eerder, harder trainen.

 

8) Fuel your performanceFietser als eten

Je lichaam heeft tijdens je inspanning behoefte om bijgetankt te worden. Regelmatig. Je prestatie wordt zoveel beter als je dit doet. Eten en drinken tijdens je inspanning is ook een onderdeel van je training.

 

9) Bescherm je tegen de nacht

We zijn slapen als een periode van inactiviteit. Dat is onjuist. ’s Nachts werkt je lichaam heel erg hard om alle structuren weer te herstellen, repareren en aan te vullen. Je zit zo’n 8 uur zonder voeding. Neem dus twee uur voordat je gaat slapen iets te eten. Bij voorkeur een bakje yoghurt of kwark met muesli.

 

Houd eens een week een voedingsdagboek bij. Schrijf echt álles op wat je lippen passeert. Ook wat je drinkt. Ik denk dat je verbaasd bent over de uitkomst.

 

Wat vind jij moeilijk als het om voeding gaat? Wat kun je verbeteren aan je voedingskeuzes?

 

Laat je reactie achter dan stuur ik je gratis 10 tips om je doel sneller te bereiken.

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

  • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
  • Hoe je optimaal traint
  • Hoe je je ideale gewicht bereikt
  • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

PS  Deel dit artikel alsjeblieft met je Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contacten, Twitter volgers en Google+ circles via de share knoppen hieronder, zodat ook de wielerfanaten in jouw netwerk kunnen profiteren.

 

No comments yet.

Geef een reactie