Waarom daalt mijn gewicht niet?

Je ideale gewicht bereiken kan een frustrerend proces zijn. Met name door alle onzin die er over afvallen, voeding en training de ronde doen. Één van de hardnekkigste geruchten is bijvoorbeeld de buikspieroefeningen om het buikvet weg te trainen. Dat is een theorie uit de jaren 70 van de vorige eeuw. Het is al heel vaak onderzocht en heeft nog nooit geleid tot een andere uitkomst dan dat dit niet mogelijk is. Je lichaam bepaald zelf waar het vet wordt verbrand.

Het leidt ook af. Wat is nu werkelijk je doel als je een ideaal gewicht wil bereiken. In ons geval van wielrenners kunnen dat er volgens mij maar 2 zijn:

 1. Je bent ongezond zwaar en wilt graag gezond worden
 2. Je wilt een betere lichaamssamenstelling om een betere prestatie neer te zetten

In beide gevallen heb je dus niet als doel om kilo’s kwijt te raken. Dat is een subdoel. Het hoofddoel is beter presteren of gezond worden.

En veel moeilijker moet je het dan ook niet maken. Dat betekent namelijk dat je je op andere dingen kunt focussen. Als je gezond wilt worden ligt je focus dus op gezonde gewoonten. Vetvrij eten, jezelf uithongeren, en dergelijke horen daar niet bij.

Wil je beter presteren dan ligt je focus dus op hard trainen. Je gaat niet harder fietsen als je veel te weinig eet. Dat heet roofbouw.

Door te focussen op hard trainen en dit te combineren met gezonde voeding hebben alle deelnemers van de Bereik je ideale gewicht challenge kilo’s verloren. En hun prestaties zijn ook nog eens vooruit gegaan. Klik hier ook deze challenge te doen. 

 

Is dat bij jou nog niet het geval? Wellicht gaat dit dan verkeerd:

 

Niet genoeg calorieën

Teveel calorieën besparen op je voeding zorgt voor een jojo effect. En teveel is al 500 calorieën per dag. Vaak verlies je meer spiermassa dan vet. Het staat leuk op de weegschaal maar in werkelijkheid heb je je lichaam alleen maar verder in de problemen gebracht. Je kunt met minder spiermassa namelijk nog minder calorieën verbranden.

Tip: bespaar niet meer dan 250-400 kcal per dag.

 

Het schrappen van 1 voedingsmiddel

Onze voeding bestaat uit verschillende componenten. Namelijk eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en water. Ze hebben allemaal hun eigen taak in het lichaam. Als je één van deze componenten weghaalt is je voeding dus niet meer compleet. Dat is hetzelfde als iedere zaterdag je auto wassen, tanken en alle vloeistoffen bijvullen, behalve de motorolie. Dan loopt je motor dus een keer in de soep.

Tip: Zorg voor gevarieerde voeding met alle componenten

 

Niet genoeg calorieën verbranden

Hoe vaak train jij? Is dat trouw iedere week 3x of meer? Of schiet het er nog wel eens bij in? Met name als je lange dagen maakt met veel stress en zittend werk is het belangrijk dat je minstens 3x per week sport. Dat is het minimumonderhoud van je lichaam. En train je ook hard genoeg? Verbrand je werkelijk 600kcal per uur of rij je maar op halve kracht? Het is natuurlijk geen probleem om rustig aan je kilometers te rijden maar weet dan wel hoeveel calorieën je verbrand. Bewustwording van je inname ten opzichte van je verbruik is noodzakelijk voor het bereiken van je ideale gewicht.

Tip: Plan je trainingen ruim van tevoren in je agenda. Maak afspraken met je gezin en je werk en vertel hen hoe belangrijk dit voor je is.

 

Effectief trainen

Hoewel veel wielrenners nog steeds onnodig veel kilometers blijven rijden is het vele malen effectiever om korte, intensieve trainingen op te nemen in je trainingsroutine. De korte trainingen verbanden namelijk veel meer calorieën. De verbranding van extra calorieën stopt namelijk niet als je afstapt, maar gaat nog uren door. Bovendien ga je van hard trainen ook nog eens beter presteren.

Tip: Train 2x in de week met intensieve intervallen en wissel deze af met één lange duurtraining in de week. Rij bijvoorbeeld 3x 8 minuten op 85% van je maximale hartslag. Na iedere 8 minuten rij je 3 minuten herstel.

 

Onvoldoende drinken

Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van water belangrijk is bij het verliezen van vet. Dat komt omdat zo ongeveer alles in je lichaam afhankelijk is van water. Het transport van zuurstof, het opslaan van koolhydraten en het geleiden van prikkels die je spieren laten spannen en ontspannen zijn slechts 3 (cruciale) voorbeelden van de lange lijst.

Tip: Drink 1 liter water per 30kg lichaamsgewicht met een maximum  van 2 ½ liter per dag. Als je traint drink je 1 bidon per uur inspanning extra.

 

Te hard trainen

Meer is zeker niet beter. Ook bij trainen gaat het om balans. Zorg dus dat je begint met 3 trainingen per week en bouw het langzaam op. Train je 5x per week of meer? Plan dan ook tijd in voor je herstel. Tussen de trainingen door, in weken te opzichte van elkaar en in je jaarplanning.

Tip: Train je de ene dag hard, plan dan de volgende dag een hersteltraining. 30-90 Minuten fietsen in zone 1 of max zone 2 helpt je sneller te herstellen.  

 

In een enkel geval kan het zo zijn dat er iets niet goed gaat in je lichaam waardoor het afvallen niet wil lukken. Bijvoorbeeld een te trage schildklier. In 95% van de gevallen is het eenvoudig de balans tussen voeding, training en rust.

 

Wat is voor jou het struikelblok? Training, voeding of rust

Hoe kun je dat oplossen?

 

Beantwoorde deze twee vragen in het commentaarveld onder dit artikel en ik stuur je als dank het eBook “De 50 Allerbeste tips over training & voeding”, zodat je gelijk aan de slag kunt.

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

intens veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

 

101 Responses to Waarom daalt mijn gewicht niet?

 1. Hans 23 april 2019 at 21:46 #

  Heb een drukke baan Fiets drie keer in de week dinsdag. donderdag zondag

 2. Peter 18 april 2019 at 17:06 #

  Als je alleen al de tussendoortjes laat staan kom je al een heel eind. Advies van sportarts om in mijn geval af te vallen naar 70kg om La Marmotte te fietsen. Weeg nu 73 kg en kom van 77kg . Constant het
  lichaam prikkelen door training te variëren en te letten op voeding zorgt er voor dat ik per week een paar ons afval.

 3. Bruno Van Gestelen 17 april 2019 at 21:45 #

  ik zou een kilo of 2 max 3 willen kwijtraken.Na een hele winter krachttraining op nr1 te zetten ben ik wel die paar kilo s bijgekomen ,en niet alleen in spieren.Als ik die chocolade reep zie ,laat ik die niet liggen.Op mijn 57 train ik nog altijd graag, maar let ik niet zo fanatiek op mijn eten meer.

 4. Hans 17 april 2019 at 21:03 #

  Alles is lekker probeer wel minder te snoepen
  Fiets drie keer in de week dinsdag. woensdag en zondag meestal wel een lange rit 100 tot 160 km

 5. Postma 17 april 2019 at 18:20 #

  Mijn struikelblok is na een dag lichamelijk fysiek op de bouwplaats aan het werk te zijn geweest. s’avonds nog een zware training in te plannen, ga dan vaak niet meer tot het uiterste.

 6. Kees 17 april 2019 at 18:12 #

  Voeding, met name s avonds teveel en slecht eten.. vanwege een blessure op dit moment ook training helaas

 7. Gertie 17 april 2019 at 17:34 #

  Hallo Robert,
  Mijn struikelblok is vooral het eten na de training. Ik sport veel in de week en ik fiets 2x per week.Vooraf eet ik niet teveel en te zwaar. Maar na de training eet ik veel en te zoet. Als ik jou blog lees niet de goede dingen. Ik probeer te veranderen maar dat valt niet mee.

  • Robert van der Wulp 24 april 2019 at 13:11 #

   Hai Gertie,

   Bedankt voor je eerlijke reactie.

   Verandering is ook niet altijd eenvoudig.
   Begin gewoon klein, met 1 ding en doe dat net zolang tot je het onder de knie hebt.

   Dan begin je met het volgende.
   Het hoeft niet allemaal vandaag. Je bouwt aan je toekomst.

   Zo hou je het makkelijk en luchtig.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 8. mario 17 april 2019 at 17:03 #

  ik let erg op mijn voeding. Probeer Koolhydraatarm te eten (geen brood) maar wel genoeg eiwitten tot me te nemen. Maar ik meet niet exact hoeveel ik neem en zou best wel af en toe onder het minimum per dag kunnen zitten. Trainen doe ik drie keer per week. twee keer interval op de hometrainer (ong 45 a 60 minuten) en 1 keer duurtraining in het weekend van ca 80-90 km (d2).

  merk wel dat ik het druk heb op het werk en dat ik de interval er af en toe bij laat schieten….kan beter dus….

 9. Alex Slok 13 april 2019 at 09:31 #

  Mijn struikelblok is geen echte training, maar alleen maar duurritjes doen. Ook nog 2x per week krachttraining (Milon) en 1x per week spinnen. Hier verlies ik niet perse gewicht door.

  Graag zou ik sneller willen leren fietsen en daar moet je volgens mij gerichte intervaltrainingen voor doen.

 10. Maarten 12 april 2019 at 22:01 #

  Weet t eigenlijk niet goed. Denk dat ik met alle 3 aardig op weg ben, maar nog niet gewenste resultaat.

Geef een reactie