Waarom daalt mijn gewicht niet?

Je ideale gewicht bereiken kan een frustrerend proces zijn. Met name door alle onzin die er over afvallen, voeding en training de ronde doen. Één van de hardnekkigste geruchten is bijvoorbeeld de buikspieroefeningen om het buikvet weg te trainen. Dat is een theorie uit de jaren 70 van de vorige eeuw. Het is al heel vaak onderzocht en heeft nog nooit geleid tot een andere uitkomst dan dat dit niet mogelijk is. Je lichaam bepaald zelf waar het vet wordt verbrand.

 

Het leidt ook af. Wat is nu werkelijk je doel als je een ideaal gewicht wil bereiken?

In ons geval van wielrenners kunnen dat er volgens mij maar 2 zijn:

 1. Je bent ongezond zwaar en wilt graag gezond worden
 2. Je wilt een betere lichaamssamenstelling om een betere prestatie neer te zetten

 

In beide gevallen heb je dus niet als doel om kilo’s kwijt te raken. Dat is een subdoel. Het hoofddoel is beter presteren of gezond worden.

 

En veel moeilijker moet je het dan ook niet maken. Dat betekent namelijk dat je je op andere dingen kunt focussen. Als je gezond wilt worden ligt je focus dus op gezonde gewoonten. Vetvrij eten, jezelf uithongeren, en dergelijke horen daar niet bij.

Wil je beter presteren dan ligt je focus dus op hard trainen. Je gaat niet harder fietsen als je veel te weinig eet. Dat heet roofbouw.

 

Door te focussen op hard trainen en dit te combineren met gezonde voeding hebben alle deelnemers van de Bereik je ideale gewicht challenge kilo’s verloren. En hun prestaties zijn ook nog eens vooruit gegaan. Klik hier ook deze challenge te doen. 

 

Is dat bij jou nog niet het geval? Wellicht gaat dit dan verkeerd:

 

Niet genoeg calorieën

Teveel calorieën besparen op je voeding zorgt voor een jojo effect. En teveel is al 501 calorieën per dag. Vaak verlies je meer spiermassa dan vet. Het staat leuk op de weegschaal maar in werkelijkheid heb je je lichaam alleen maar verder in de problemen gebracht. Je kunt met minder spiermassa namelijk nog minder calorieën verbranden.

Tip: bespaar niet meer dan 250-500 kcal per dag, inclusief je trainingscalorieën.

 

Het schrappen van 1 voedingsmiddel

Onze voeding bestaat uit verschillende componenten. Namelijk eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en water. Ze hebben allemaal hun eigen taak in het lichaam. Als je één van deze componenten weghaalt is je voeding dus niet meer compleet. Dat is hetzelfde als iedere zaterdag je auto wassen, tanken en alle vloeistoffen bijvullen, behalve de motorolie. Dan loopt je motor dus een keer in de soep.

Tip: Zorg voor gevarieerde voeding met alle componenten

 

Niet genoeg calorieën verbranden

Hoe vaak train jij? Is dat trouw iedere week 3x of meer? Of schiet het er nog wel eens bij in? Met name als je lange dagen maakt met veel stress en zittend werk is het belangrijk dat je minstens 3x per week sport. Dat is het minimumonderhoud van je lichaam. En train je ook hard genoeg? Verbrand je werkelijk 600kcal per uur of rij je maar op halve kracht? Het is natuurlijk geen probleem om rustig aan je kilometers te rijden maar weet dan wel hoeveel calorieën je verbrand. Bewustwording van je inname ten opzichte van je verbruik is noodzakelijk voor het bereiken van je ideale gewicht.

Tip: Plan je trainingen ruim van tevoren in je agenda. Maak afspraken met je gezin en je werk en vertel hen hoe belangrijk dit voor je is.

 

Effectief trainen

Hoewel veel wielrenners nog steeds onnodig veel kilometers blijven rijden is het vele malen effectiever om korte, intensieve trainingen op te nemen in je trainingsroutine. De korte trainingen verbanden namelijk veel meer calorieën. De verbranding van extra calorieën stopt namelijk niet als je afstapt, maar gaat nog uren door. Bovendien ga je van hard trainen ook nog eens beter presteren.

Tip: Train 2x in de week met intensieve intervallen en wissel deze af met één lange duurtraining in de week. Rij bijvoorbeeld 3x 8 minuten op 85% van je maximale hartslag. Na iedere 8 minuten rij je 3 minuten herstel.

 

Onvoldoende drinken

Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van water belangrijk is bij het verliezen van vet. Dat komt omdat zo ongeveer alles in je lichaam afhankelijk is van water. Het transport van zuurstof, het opslaan van koolhydraten en het geleiden van prikkels die je spieren laten spannen en ontspannen zijn slechts 3 (cruciale) voorbeelden van de lange lijst.

Tip: Drink 1 liter water per 30kg lichaamsgewicht met een maximum  van 2 ½ liter per dag. Als je traint drink je 1 bidon per uur inspanning extra.

 

Te hard trainen

Meer is zeker niet beter. Ook bij trainen gaat het om balans. Zorg dus dat je begint met 3 trainingen per week en bouw het langzaam op. Train je 5x per week of meer? Plan dan ook tijd in voor je herstel. Tussen de trainingen door, in weken te opzichte van elkaar en in je jaarplanning.

Tip: Train je de ene dag hard, plan dan de volgende dag een hersteltraining. 30-90 Minuten fietsen in zone 1 of max zone 2 helpt je sneller te herstellen.  

 

In een enkel geval kan het zo zijn dat er iets niet goed gaat in je lichaam waardoor het afvallen niet wil lukken. Bijvoorbeeld een te trage schildklier. In 95% van de gevallen is het eenvoudig de balans tussen voeding, training en rust.

 

Wat is voor jou het struikelblok? Training, voeding of rust

Hoe kun je dat oplossen?

 

Beantwoorde deze twee vragen in het commentaarveld onder dit artikel en ik stuur je als dank het eBook “De 50 Allerbeste tips over training & voeding”, zodat je gelijk aan de slag kunt.

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

intens veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

 

123 Responses to Waarom daalt mijn gewicht niet?

 1. Ginette 29 januari 2020 at 20:47 #

  Bij mij zijn vooral stress op het werk en te weinig rust de struikelblokken. Training en voeding let ik op maar kunnen nog optimaler.

 2. kris peeters 29 januari 2020 at 20:44 #

  Vooral op rustdagen vind ik dat ik weinig kcal mag opnemen om op gewicht te blijven. Zeker als ik eens niet met de fiets ga werken( +- 550kcal minder), want ik heb zittend werk. Ik ben 1m80 en weeg 77kg, rustmetabolisme = 1904kcal + woonwerkrit = 2404kcal

  Ik tracht op die rustdagen mijn tussendoortjes te beperken en echt calorie en vetarm te eten want anders zit ik direct aan mijn kcal. Gelukkig heb ik maar 2 rustdagen per week.

 3. Ron 29 januari 2020 at 17:55 #

  Vorig jaar Veel woonwerk gefietst maar weinig getraind.
  Ga dit jaar dan meer interval trainen als ik dat zo lees

 4. Philippe Becel 29 januari 2020 at 17:31 #

  Als ik samen met mijn partner wil eten is dat op onregelmatige tijdstippen dus eet ik nu alleen op zelfde tijdstip

 5. A.Ligthart 29 januari 2020 at 17:02 #

  Ik train 3x in de week op een fietstrainer. 2x een intervaltraining en als het effe kan een relax rondje buiten en anders op de fietstrainer.
  Struikelblok alleen het herstel rondje op de fietstrainer loopt vaak weer uit op intensief rondje en de krachtoefeningen schiet er bij in ze zeggen dat dit ook belangrijk is.
  Struikelblok betreft voeding na de training heb ik vaak trek. Ik neem dan yoghurt maar vaak heb ik daar niet genoeg aan en als dan kan lief aan het knabbelen is wat niet gezond is heb ik daar moeite mee.

  • Robert van der Wulp 30 januari 2020 at 15:33 #

   Hai Angelina,

   Bedankt voor je reactie.

   De yoghurt na je training is prima. Je vergeet echter de koolhydraten.
   Die heb je net verbruikt en je merkt dat je lichaam daar actief om vraagt.
   Gooi dus gerust wat vers fruit in je yoghurt.
   Dan doe je je lichaam nog extra pleizer met alle vitaminen en mineralen.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 6. Domi 29 januari 2020 at 16:58 #

  Ik probeer 4x te trainen in de week, dus dat lijkt ok. Vooral rust en voeding (vooral genoeg drinken) zijn voor mij het struikelblok.

 7. Herrold 29 januari 2020 at 16:54 #

  Mijn struikelblok is trainen. Ik kom aan 2x week toe (1x interval en 1x lang).

  Ik kan dit oplossen door het in te plannen in de week.

  • Robert van der Wulp 30 januari 2020 at 15:37 #

   Hai Herrold,

   Bedankt voor je reactie.

   Als je te weinig tijd hebt om 3x per week te trainen, dan is het verstandig om echt eens goed naar je agenda te kijken om meer tijd vrij te maken.
   Doe je dat niet dan gaat je lichaam later de prijs betalen.

   Kijk ook eens naar korte intensieve trainingen zonder fiets.
   Die zijn ook heel goed voor je lijf, helpen wel degelijk je fietsresultaat en kosten minder tijd.
   Bijvoorbeeld mijn 6 minuten work-out die je op mijn facebookpagina kunt vinden.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 8. Paul 29 januari 2020 at 16:51 #

  Ik fiets nu 2,5 jaar en ben in het eerste jaar 10 kg afgevallen zonder verder iets aan mijn eetpatroon te veranderen. Maar sindsdien is mijn gewicht stabiel gebleven op 83-84 kg, bij een lengte van 1.90 m. Ik heb geen sluitende verklaring, ook niet na het lezen van deze mogelijke redenen. Het zal wel een combinatie van factoren zitten, met name het effectief trainen, intervallen dus. Ik ben sinds kort met een trainingsschema bezig, dat inderdaad uit een aantal intervalsessies door de week en duurtraining in het weekend bestaat. Ik ben benieuwd of ik dat ook in mijn gewicht ga merken. In elk geval zal ik deze tips in gedachten houden. Ik heb vorig jaar zomer in de Alpen gefietst, en dat vond ik echt fantastisch, al denk ik dat het beter zou gaan met een paar kilo minder.

  • Robert van der Wulp 30 januari 2020 at 15:40 #

   Hai Paul,

   Bedankt voor je reactie.

   Maar nog een paar kilo minder dan blijft er weinig Paul meer over. 😉
   In jouw geval zou ik eerst eens kijken naar je vet% hoeveel ruimte er is om nog te groeien (in fietsresultaat door gewicht te minderen).

   Bedenk ook dat naarmate je meer richting je grens gaat de moeite die je moet doen om vooruitgang te boeken vele malen groter wordt.
   Het kost veel minder moeite om van 100 kilo naar 95 te gaan, dan van 84 naar 82.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 9. Ivan 29 januari 2020 at 16:48 #

  Mijn gewicht en vetpercentage zijn voor mijn leeftijd vrij ok. Echter, bij een recente meting in de sportschool bleek vooral mijn visceraal vet aan de hoge kant. Benieuwd of er haalbare tips in de workshop zitten.

  • Robert van der Wulp 30 januari 2020 at 15:41 #

   Hai Ivan,

   Bedankt voor je reactie.

   De meeste van die tips vind je ook in het Cycle Forever programma. 😉

   Intens veel fietsplezier, Robert

 10. Kees 29 juni 2019 at 11:10 #

  2x per week interval training en 1x duurtraining op de fiets, 2x per week krachttraining ivm knie operatie aantal maanden terug (struikelblok?). Probeer bewust met gezonde voeding bezig te zijn, ‘s avonds moeilijkste (struikelblok?)
  Ivm gezin en baan train ik altijd vroeg voor Mn werk, mogelijk dat weinig slaap een struikelblok is.

Geef een reactie