In 7 stappen naar een persoonlijk trainingsschema

Op het internet vind je veel trainingsschema`s. Er zijn ook zat boeken over trainingsschema`s. Het probleem met deze schema`s is dat ze uniek zijn. Dat klinkt als een paradox dus laat ik dit even toelichten. Alle schema`s zijn uniek net zoals ieder mens uniek is. Dat betekent dat schema`s die niet specifiek voor jou gemaakt zijn niet ideaal zijn.
Ze passen niet bij je lijf. Iedereen heeft namelijk zijn sterke en zwakke punten. De een is lang, de ander kort, ect. Ze passen vaak ook niet bij het doel. Het ene evenement is het andere niet. Meer of minder heuvels, andere tijd van het jaar, dus ander weersomstandigheden, enzovoort.  Tenslotte past zo’n schema ook niet bij je leven. Het zijn schema van zeer enthousiaste mensen die 5 keer per week trainen. Tsja, logisch dat een dergelijk schema in ieder geval een resultaat geeft.
Achteraf vraag je jezelf altijd af of er niet meer was dat je had kunnen doen!? Of je wel genoeg hebt getraind!? Ik daag je uit om die vraag om te draaien. Had je met minder trainen een betere prestatie kunnen leveren?
Als je de volgende stappen toepast op je volgende trainingsschema hoef je die vraag niet meer te stellen.
Stap 1. Bepaal je doelstelling
Het is onomstotelijk bewezen: mensen die doelen stellen meer succes hebben in het leven. Zowel zakelijk, als privé,  als sportief. Vraag jezelf dus af waarom je traint.  Wat wil je bereiken? Maak een doelstelling voor de lange termijn, zoals gezond oud worden. Maak dan een doelstelling voor de middellange termijn, zoals de Rotterdam marathon lopen. Maak tenslotte doelstellingen om daar naartoe te werken, zoals een halve marathon lopen.
Stap 2. Bepaal je beginsituatie
In het voorbeeld van de marathon kun je beginnen om vijf kilometer te lopen in de snelst haalbare tijd. Zorg dat deze test een uitdaging is. Loop of fiets je regelmatig wedstrijden dan weet je wat je beginsituatie is. Gebruik de test als startpunt van je trainingsschema.
Stap 3. Bepaal hoeveel tijd je hebt om te trainen
Aangezien het een hele gezonde gewoonte is om 3x per week te sporten stel ik voor dat je minimaal tijd vrij maakt om drie keer te trainen. Meer kan maar is niet noodzakelijk.
Stap 4. Bepaal je sterke en zwakke punten
Stel dat je de Amstel gold race wil rijden in Limburg. Dan heeft het weinig zin om lange stukken door de polder in hetzelfde tempo te rijden. In Limburg barst het van de heuvels dus specifieke intervaltraining zou beter aansluiten. Stel dat je en stevig postuur hebt en diezelfde Amstel gold race wil rijden. Dan is het handig om voor die tijd wat af te vallen. Zo hoef je minder omhoog te sjouwen.
Stap 5. Gebruik intervallen in korte trainingen
Het maakt eigenlijk niet uit waar je voor traint. Intervaltraining helpt! Of je nu gewicht wilt verliezen, sneller of sterker wil worden, met intervaltraining kun je veel kanten uit. Het is een hele waardevolle manier van trainen die je ook nog eens veel tijd kan besparen. Varieer je intervallen in tijd, afstand, zwaarte, arbeid/ rustverhouding en alle andere zaken die je nog kunt aanpassen. Kies de aspecten die passen bij je zwakke punten.Extra: heb je een hartslagmeter? Gebruik deze dan bij het maken en uitvoeren van je schema. Je hebt dan veel eer controle over de intensiteit en belasting van je lichaam.
Stap 6. Think outside the box
Als je plezier hebt in het sporten ga dan eens iets anders doen. Hardlopers kunnen hun tijden drastisch verbeteren door hun core te trainen met bodyweight oefeningen. Wil je in de bergen fietsen. Denk dan eens serieus aan de sportschool. Ga daar eens flink wat ijzer te verzetten in plaats van de spinningles. Zwemmen is ook een fantastisch activiteit om erbij te doen. Ook op die manier daag je het lichaam uit.
Stap 7. Hou je aan je schema
Dit schema heb je zelf gemaakt. Je hebt trainingen ingepland die bij jou lichaam passen op momenten die jou het beste uitkomen. Hou je aan je plan! Zoek een trainingsmaatje. En wie weet kan de je ene trainingsmaat wel op maandag maar niet op woensdag, zoek dan voor woensdag nog een trainingsmaat. Ga ervoor!
Ik ben benieuwd of jij nu je eigen schema gaat maken? Laat je reactie hieronder achter.
Je mag je schema ook mailen naar robert@trainenmeteendoel.nl.  Dan kijk ik er naar en geef ik tips voor verbetering. Teveel werk om zelf je schema te maken? Tot eind augustus maak ik gratis een schema op maat voor je.
Vertel me hieronder waarvoor je traint en ik stuur je een schema op maat.
Geniet van je prestatie,  Robert

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

  • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
  • Hoe je optimaal traint
  • Hoe je je ideale gewicht bereikt
  • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met anderen zodat ook je vrienden en familie ervan kunnen profiteren. Samen naar een gezonde maatschappij! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Linkedin en Facebook.
No comments yet.

Geef een reactie