9 Meest gemaakte trainingsfouten

Ik train hard, maar boek geen vooruitgang: hoe kan dat? Wat moet ik eten na mijn training? Ik werk in ploegendienst, wanneer moet ik trainen?

 

Vragen die ik per email krijg (vooral doen!) lijken vaak op elkaar. Iedereen loopt tegen dezelfde problemen aan. Daarom zet ik deze week de 9 meest gemaakt trainingsfouten op een rijtje en geef ik tips hoe je ze kunt voorkomen en oplossen.

 

Wil jij weten hoe je moet trainen en wat je daarbij moet eten? Volg dan mijn GRATIS Train & Eet als een Atleet webinar. Ik vertel je dan meer over mijn voedselpiramide, mijn schijf van vijf en het nut van core- en intervaltraining.

 

Klik hier om je in te schrijven.

 

Maar laten we beginnen met de 9 meest gemaakte trainingsfouten.

 

Te intensieve training

Vaak ben je zo enthousiast dat er maar 1 trainingsstand bestaat: hard. En train je wel met een schema dan komen vooral D3 en de Weerstand- of wedstrijdzone aan bod. Een goed trainingschema brengt echter ook de afwisseling van extensieve duurtraining (D1). Misschien niet altijd interessant voor je Strava, wel hard nodig voor je vooruitgang.

 

Monotone trainingen

Altijd maar hetzelfde rondje, dezelfde training of zelfs hetzelfde schema kan je groei ernstig beperken. Je schema heeft een houdbaarheidsdatum van zo’n 4 tot 6 weken. In dat schema horen verschillende trainingen te zitten.

 

Onderschatting van de combinatie werk vs training

Zelfs als je een zittende beroep hebt heeft dit impact op je training en prestatie. Heb je een baan met veel fysieke inspanning of juist met veel stress? Dan kun je minder zwaar trainen. Je zult je training en je voeding hierop af moeten stemmen.

 

Niet periodiseren

Als je je training niet opdeelt in periodes dan is de belasting altijd hetzelfde. Je kunt echter meer resultaat uit je training halen als je de belasting langzaam opschroeft en vervolgens je lichaam de rust geeft om te groeien. De afwisseling is belangrijk

 

Geen kracht- en coretraining

Als je nooit aan kracht- of coretraining doet mis je een essentieel onderdeel om je potentieel te ontwikkelen. Er zijn zoveel voordelen aan deze vormen van training dat ik over beiden een nieuw artikel kan schrijven. Het hoeft niet veel tijd te kosten. Alle kleine beetjes helpen.

 

Slechte techniek

Train ook je techniek. Ga eens met meer ervaren wielrenners op pad of beter nog huur een professionele trainer in en vraag om feedback op je techniek. Een goede techniek verbeterd je prestatie en verkleint de kans op blessures.

 

Niet luisteren naar je lichaam

Train minder intensief of zelfs helemaal niet als je merkt dat je weerstand minder is. Stap na ziekte ook niet te snel op. Het leidt tot ernstig vormverlies, verminderde weerstand en in het ergste geval word je opnieuw ziek.

 

Geen aandacht voor herstel

Soms zie ik schema’s waarin drie opeenvolgende dagen van de week wordt getraind en de rest van de week niet. Hoewel er wel de afwisseling in trainingen is, heeft het lichaam het (te) zwaar te verduren. Overtraining ligt hier op de loer omdat het lichaam niet goed kan herstellen. Maar ook als je vier, vijf of zes dagen per week traint is herstel belangrijk. Groeien doe je namelijk tijdens je herstel. Niet tijdens je training.

 

Voeding niet aanpassen aan training

Als je vergeet om je voeding aan te passen aan je training dan is het risico op blessures groot. Zodra je meer of intensiever gaat trainen heeft je lichaam ook meer voedingsstoffen nodig.  Zodra je minder of minder intensief gaat trainen kun je ook minder gaan eten.

 

Eigenlijk komt het erop neer dat je bewust bezig moet zijn met je prestatie. Goed luisteren naar je lichaam en waar nodig een expert om advies vragen. Denk goed aan je herstel en zorg dat je voeding in balans is met je activiteiten. Zorg voor variatie en uitdaging in je training.

 

Welk punt kun jij nog verbeteren?

 

Laat je reactie achter onder dit artikel en als dank ontvang je mijn eBook trainingsvormen op de fiets.

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

intens veel fietsplezier,

Robert

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel alsjeblieft met je wielervrienden op facebook, linkedin en ander social media. Samen fietsen is zoveel leuker. Heel erg bedankt.

41 Responses to 9 Meest gemaakte trainingsfouten

 1. willem 25 april 2019 at 19:55 #

  teveel intensief en gecombineerd met woonwerk

 2. Stijn 25 april 2019 at 17:13 #

  Gevarieerder en periodieker trainen lukt me momenteel niet zo goed. Op ieder punt kan ik vooruitgang boeken.

 3. Henk 24 april 2019 at 16:31 #

  Ik heb nog te veel de neiging om intensieve trainingen te kort op elkaar te doen.

 4. kees 24 april 2019 at 15:19 #

  te hard gaan tijdens de trainingen, kortom teveel in D3

 5. Jos 24 april 2019 at 14:49 #

  Een ezel stoot zich geen 2 keer aan dezelfde steen zeker?? Ik zie veel bekende dingen terugkomen. Vandaag een rondje gaan lopen en het was een ramp. Alhoewel de HS laag bleef (begin Z2) raakte ik geen meter vooruit. De 3 dagen fietsen in het lang WE hadden me de das om gedaan….Ik lees hier regelmatig goede dingen, maar als amateurke kan ik ze niet echt onthouden; Dan begin ik wel goed maar dan gaan we snel weer naar dezelfde standaarden.
  Ik besef dat je af en toe eens heel traag moet gaan en desnoods in Z1 je ding moet doen. Maar mijn ADHD brein laat dat niet toe. Ik ben toch geen slak?????? 😉

  • Robert van der Wulp 25 april 2019 at 11:00 #

   Hai Jos,

   Bedankt voor je reactie.

   Wat je omschrijft klinkt heel erg bekend.
   Ik heb zelf ook een hekel aan de langzame trainingen.

   Het slechte nieuws: dat gaat niet over, ook niet als je ouder wordt.
   Het goede nieuws: je kunt altijd lekker hard trainen, aan drive geen gebrek.

   Het belangrijkste is dat je leert om met een plan te werken.
   Dan heb je op de juiste momenten een training waarin je kunt knallen en soms een training waarin je iets rustiger rijdt.
   Je mag dan in die langzame training best af en toe je tempo verhogen naar zone 3.

   Zone 1 gebruik je echt alleen maar voor je herstel.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 6. Kasper Vos 20 mei 2018 at 11:11 #

  Hallo Robert,

  De meeste door jou genoemde punten zijn bekend en worden toegepast. Wat misschien nog verbetering kan geven is dat ik wat meer varieer in mijn vaste trainingsrondje. Daarin is een klimmetje opgenomen (waltberg of op de veluwe genoemd de knobbel). Daar ga ik altijd even volle bak omhoog, tenzij ik mij niet volledig hersteld voel dan rustig omhoog.

  Wat ik altijd belangrijk vind is dat ik luister naar mijn lichaam. Het gebeurd wel dat ik weg ga voor een intensieve training maar al na een paar km merk dat het niet goed gaat dan pas ik dat direct aan. Het gebeurd ook weleens andersom. Ik vertrek en voel mij niet 100% dus rustiger aan vevolgens bouw ik toch nog wat intensievere stukken in of een cadanstraining.

  groet

 7. Greens 27 april 2018 at 11:29 #

  Ik maak helaas ook zo wat alle beschreven fouten. Toch maar eens kijken hoe ik wat kan veranderen.

Geef een reactie