Kilometers maken lijkt voor veel fietsers de enige remedie om beter te worden op de fiets. Gewoon opstappen en gaan. Uit onderzoek wat ik deed onder zo’n 650 fietsers die lid zijn van een vereniging bleek dat ruim 90% traint zonder schema. Tevens bleek dat ruim 93% van de ondervraagden per training 60- 120 kilometer rijdt. Het lijkt wel het enige wat je hoort.
En dat begrijp ik. Als je namelijk zonder trainingsschema rijdt dan moet je inderdaad heel veel kilometers maken voordat je een beetje resultaat ziet. Daarom zeg ik aan iedereen die zonder schema traint: stop met fietsen!
Kies voor het alternatief: ga trainen. Als je er namelijk over nadenkt dan boek je betere resultaten. Ik denk dat het veilig is om te stellen dat Ineos (voorheen Sky) de afgelopen jaren heeft gedomineert. Ze winnen jaar na jaar de Tour en in de andere koersen rijden ze iig mee voor de prijzen. De kracht van Ineos is dat ze overal over nadenken.
Laat me je een aantal tips geven die Ineos toepast in hun strategie.
Start met een doel
Is het je opgevallen dat Ineos zijn sterkste ploeg presenteert in de Tour!? Dat is niet toevallig. Het doel is namelijk om die te winnen. Al hun inspanningen en beslissingen komen voort uit het behalen van dit doel.
Tip: Voor jou is het belangrijk dat je een doel kiest zodat je aan een schema kan werken.
Doe de test
Ook opvallend: Ineos reageert zelden op ontsnappingen. Iedere renner wordt uitgebreid getest. Zo kennen ze alle sterke en zwakke punten van hun renners. Wist je dat Froome sommige etappes met een ovaal blad rijdt maar sommigen ook niet!? Het ovale blad zou meer rendement moeten leveren maar uit testen blijkt dat dit niet in alle gevallen zo is. Hij gebruikt het dus alleen in die ritten waar het hem extra rendement geeft.
Tip: Voor jou is het belangrijk dat je weet aan welke aspecten (conditie, vet%, etc) je moet gaan werken.
Maak een schema
Trainingsschema’s van renners zijn persoonlijk. Dat hangt af van het doel van de renners. Je begrijpt dat Froome met een zo laag mogelijk gewicht aan de voet van de berg wil verschijnen. Wil je ritten winnen op de sprint dan wil je juist meer explosieve spiermassa.
Tip: Voor jou is het belangrijk dat je schema je helpt om je doel te bereiken. Ga je in heuvelachtig gebied mountainbiken, dan heb je een ander schema nodig dan wanneer je een vlakke rit door de polder maakt.
Pas je voeding aan
Ineos heeft altijd een eigen kok mee. Deze maakt alle voeding en bereid tevens repen voor onderweg. Ze willen niet het risico lopen dat hun renners ergens in een hotel een maaltijd krijgen die hen niet helpt bij hun prestatie. Ook voor hen geldt dat 80% van het eindresultaat wordt geleverd door hun voeding. 😉
Tip: Voor jou is het belangrijk dat je je voeding aanpast aan je activiteiten. Wil je kilo’s verliezen? Dan kun je de patatdag beter vervangen door goede voeding.
Stel regelmatig bij
Renners geven regelmatig een update van de meetgegevens van hun ritten. Aan de hand hiervan wordt hun trainingsschema en voedingsprogramma bijgesteld. Zo blijven je trainingen en maaltijden altijd bijdragen aan het eindresultaat.
Tip: Voor jou is het belangrijk dat je eens in de maand meet waar je staat. Meet die dingen waar je aan werkt. Kijk of de dingen die je doet resultaat hebben. Pas aan wat je aan moet passen.
Pak je rust
Dat Ineos zijn eigen matrassen meeneemt tijdens de Tour geeft wel aan hoe serieus zij slapen nemen. Maar rusten en herstellen is meer. Een goed trainingsschema geeft een aantal rustdagen per week, per schema, per trainingsperiode en per jaar.
Tip: Voor jou is het belangrijk dat je met een plan werkt. Altijd keihard trainen is een slecht schema. Heb vertrouwen in de dagen dat je niet of nauwelijks traint. Juist die dagen zorgen ervoor dat je beter wordt.
Train je nog niet met een schema dan is het nu tijd om er eens mee te beginnen. Je zult zien dat je binnen twee weken verschil merkt. Als je ook nog eens je voeding aanpakt dan hoef je niet eens “zo lang” te wachten. Zo word je hobby een lifestyle waar je nog jarenlang de vruchten van plukt.
Wat houd jou tegen om met een schema te werken?
Of als je wel traint met een schema:
Wat heeft het je opgeleverd?
Laat je reactie achter in het commentaarveld onder dit artikel en als dank stuur ik je mijn trainingskalender. Dan kun jij precies zien hoe je een jaar training indeelt.
Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.
Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.
Na dit webinar weet jij:
- Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
- Hoe je optimaal traint
- Hoe je je ideale gewicht bereikt
- Hoe je langer, harder kunt fietsen
Klik hier en schrijf je nu gratis in
Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet
intens veel fietsplezier,
PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.
Ben nu 6 weken bezig en nog nooit zo goed in vorm gezien de tijd van het jaar.
Hi Martin,
Bedankt voor je leuke reactie.
Je werkt er ook hard voor.
Een goed programma is één, maar je met er zelf toewijding in stoppen.
En dat doe je hartstikke goed. Ga zo door.
intens veel fietsplezier, Robert
Hi Robert,
Ik herken me volkomen in hetgeen je boven aanhaalt in je beschrijving dat 95% van de ondervraagde fietsers fietst zonder een schema, er wordt maar gefietst. Ik ben nu bijna 3 weken ver in je trainings schema & ik moet zeggen dat ik al het nut inzie van die interval trainingen & langzame duur training. Dit basis 4 weken training schema kan waarschijnlijk niet gebruikt worden om te trainen op klim km’s?
Gr,
Jo
Hi Jo,
Bedankt voor je reactie.
Goed bezig zo. Uiteraard is dit schema de basis voor je klim km’s.
Maar een goed schema varieert en periodiseert.
Dit is dus je eerste schema in een reeks.
Als je die volgt word je een echte berggeit.
Intens veel fietsplezier, Robert
Ik heb het zo niet voor schema omdat ik wil genieten van elke rit. Een schema associeer ik met verplichting en druk (misschien ten onrechte).
Hallo Robert,
je schrijft hierboven het volgende:
‘Trainingsschema’s van renners zijn persoonlijk. Dat hangt af van het doel van de renners. Voor jou is het belangrijk dat je schema je helpt om je doel te bereiken. Ga je in heuvelachtig gebied mountainbiken, dan heb je een ander schema nodig dan wanneer je een vlakke rit door de polder maakt.’
Zoals je waarschijnlijk wel weet, heb ik het Cycle Now programma gevolgd en begin ik volgende week aan het Cycle forever programma. Mijn hoofddoel is eind juli de Mont Ventoux beklimmen en in mei ga ik ook al eens een weekendje naar de Ardennen gaan fietsen (dus ook met steile hellingen). Hoe pas ik de trainingsschema’s van Cycle Forever daaraan aan zodat ze mij perfect voor dat doel trainen? Alvast bedankt! Mieke
Hai Mieke,
Bedankt voor je reactie.
Goeie vraag.
Je kunt met schema 1 beginnen en zo toewerken naar schema 6. Deze schema’s zijn perfect voor het doel dat jij hebt.
Let er wel op dat jouw doel eind juli is en dat je daar eigenlijk wil eindigen met schema 6.
Stel in de Facebookgroep dezelfde vraag en zet de datum erbij, dan laat ik zien hoe je dat terug kan rekenen en waar je de schema’s dan aan moet passen.
Ga zo door, topper.
Intens veel fietsplezier, Robert
Ik ga hopelijk in juni de trois ballons fietsen, heb je daar een trainingsschema voor?
Tuurlijk Cynthia.
Ik neem even contact met je op.