Zo word je beter op de fiets

Kilometers maken lijkt voor veel fietsers de enige remedie om beter te worden op de fiets. Gewoon opstappen en gaan. Uit onderzoek wat ik deed onder zo’n 650 fietsers die lid zijn van een vereniging bleek dat ruim 90% traint zonder schema. Tevens bleek dat ruim 93% van de ondervraagden per training 60- 120 kilometer rijdt. Het lijkt wel het enige wat je hoort.

 

En dat begrijp ik. Als je namelijk zonder trainingsschema rijdt dan moet je inderdaad heel veel kilometers maken voordat je een beetje resultaat ziet. Daarom zeg ik aan iedereen die zonder schema traint: stop met fietsen!

 

Kies voor het alternatief: ga trainen. Als je er namelijk over nadenkt dan boek je betere resultaten. Ik denk dat het veilig is om te stellen dat Ineos (voorheen Sky) de afgelopen jaren heeft gedomineert. Ze winnen jaar na jaar de Tour en in de andere koersen rijden ze iig mee voor de prijzen. De kracht van Ineos is dat ze overal over nadenken.

 

Laat me je een aantal tips geven die Ineos toepast in hun strategie.

 

Start met een doel

Is het je opgevallen dat Ineos zijn sterkste ploeg presenteert in de Tour!? Dat is niet toevallig. Het doel is namelijk om die te winnen. Al hun inspanningen en beslissingen komen voort uit het behalen van dit doel.

Tip: Voor jou is het belangrijk dat je een doel kiest zodat je aan een schema kan werken.

 

Doe de test

Ook opvallend: Ineos reageert zelden op ontsnappingen. Iedere renner wordt uitgebreid getest. Zo kennen ze alle sterke en zwakke punten van hun renners. Wist je dat Froome sommige etappes met een ovaal blad rijdt maar sommigen ook niet!? Het ovale blad zou meer rendement moeten leveren maar uit testen blijkt dat dit niet in alle gevallen zo is. Hij gebruikt het dus alleen in die ritten waar het hem extra rendement geeft.

Tip: Voor jou is het belangrijk dat je weet aan welke aspecten (conditie, vet%, etc)  je moet gaan werken.

 

Maak een schema

Trainingsschema’s van renners zijn persoonlijk. Dat hangt af van het doel van de renners. Je begrijpt dat Froome met een zo laag mogelijk gewicht aan de voet van de berg wil verschijnen. Wil je ritten winnen op de sprint dan wil je juist meer explosieve spiermassa.

Tip: Voor jou is het belangrijk dat je schema je helpt om je doel te bereiken. Ga je in heuvelachtig gebied mountainbiken, dan heb je een ander schema nodig dan wanneer je een vlakke rit door de polder maakt.  

 

Pas je voeding aan

Ineos heeft altijd een eigen kok mee. Deze maakt alle voeding en bereid tevens repen voor onderweg. Ze willen niet het risico lopen dat hun renners ergens in een hotel een maaltijd krijgen die hen niet helpt bij hun prestatie. Ook voor hen geldt dat 80% van het eindresultaat wordt geleverd door hun voeding. 😉

Tip: Voor jou is het belangrijk dat je je voeding aanpast aan je activiteiten. Wil je kilo’s verliezen? Dan kun je de patatdag beter vervangen door goede voeding.

 

Stel regelmatig bij

Renners geven regelmatig een update van de meetgegevens van hun ritten. Aan de hand hiervan wordt hun trainingsschema en voedingsprogramma bijgesteld. Zo blijven je trainingen en maaltijden altijd bijdragen aan het eindresultaat.

Tip: Voor jou is het belangrijk dat je eens in de maand meet waar je staat. Meet die dingen waar je aan werkt. Kijk of de dingen die je doet resultaat hebben. Pas aan wat je aan moet passen.

 

Pak je rust

Dat Ineos zijn eigen matrassen meeneemt tijdens de Tour geeft wel aan hoe serieus zij slapen nemen. Maar rusten en herstellen is meer. Een goed trainingsschema geeft een aantal rustdagen per week, per schema, per trainingsperiode en per jaar.

Tip: Voor jou is het belangrijk dat je met een plan werkt. Altijd keihard trainen is een slecht schema. Heb vertrouwen in de dagen dat je niet of nauwelijks traint. Juist die dagen zorgen ervoor dat je beter wordt.

 

Train je nog niet met een schema dan is het nu tijd om er eens mee te beginnen. Je zult zien dat je binnen twee weken verschil merkt. Als je ook nog eens je voeding aanpakt dan hoef je niet eens “zo lang” te wachten. Zo word je hobby een lifestyle waar je nog jarenlang de vruchten van plukt.

 

Wat houd jou tegen om met een schema te werken?

 

Of als je wel traint met een schema:

 

Wat heeft het je opgeleverd?

 

Laat je reactie achter in het commentaarveld onder dit artikel en als dank stuur ik je mijn trainingskalender. Dan kun jij precies zien hoe je een jaar training indeelt.

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

  • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
  • Hoe je optimaal traint
  • Hoe je je ideale gewicht bereikt
  • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

intens veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

 

241 Responses to Zo word je beter op de fiets

  1. Jurgen 10 december 2020 at 21:47 #

    Heb een jaar met een training schema gewerkt met goede resultaten maar had de indruk dat het teveel was. Bijna alle dagen en heel weinig rust dagen. Ben benieuwd voor zo een ander schema. Ik rij mtb wedstrijden van max 1u 30
    Mvg

  2. teun 10 december 2020 at 15:26 #

    Trainen met een bepaald doel moet volgens een bepaald schema.
    Ik heb dit jaar goede progress geboekt, deze wil ik graag vasthouden en voortzetten.
    Kijk er naar uit welk schema je voor mij als fultime werknemer met een drukke baan en een gezin met 2 kleine kinderen kan voorleggen…

  3. teun van der leeuw 10 december 2020 at 14:00 #

    ik zou graag een goed schema willen om de prestaties van dit jaar voort te kunnen zetten.

  4. DJ 10 december 2020 at 13:59 #

    Volgend jaar juni staat de stelvio op het program. Wij gaan met een groep en ik wil natuurlijk mijn eigen rit rijden, maar heb als doel bij de eerste helft te zitten qua binnenkomst. Een schema kan daar vast bij helpen. Rij 5000k per jaar. Veel korte en intensieve ritjes. Ben benieuwd naar het schema.

  5. Mike 16 juni 2020 at 11:56 #

    Hoi,

    ben op zoek naar een trainingsschema voor een jaar vanaf nu. Dan start namelijk GirodiKika en wil ik topfit zijn. Maar
    hoe maak je zo n schema. Ben gemiddelde wielrenner met zo n 5 a 6 duizend kilomter per jaar. Maar ben op zoek naar echt trainen ipv fietsen

    • Robert van der Wulp 18 juni 2020 at 13:30 #

      Hai Mike,

      bedankt voor je reactie.

      Goeie vraag.
      Als je topfit wilt zijn gaat het niet alleen om de vraag hoe je zo’n schema maakt, maar ook hoe je je lichaam goed voed.
      Je wilt immers ook voldoende benzine in je tank hebben.
      Daar heb ik inmiddels meer dan 150 artikelen over geschreven.

      Dus je begrijpt dat ik dit niet allemaal een reactie samen kan vatten.

      Ik stuur je ook even een mailtje.

      Intens veel fietsplezier, Robert

  6. Ria 21 maart 2020 at 20:14 #

    Zou graag een trainingsschema hebben met watch coach. Maar wat kost dat. Heb zelf geen karakter op eigen houtje.

    • Robert van der Wulp 25 maart 2020 at 15:13 #

      Hai Ria,

      Bedankt voor je opmerking.

      Het toont juist karakter als je weet wanneer je hulp nodig hebt en daarom vraagt.

      Ik heb je een mailtje gestuurd.
      Aarzel niet om me te bellen.

      Blijf gezond en intens veel fietsplezier, Robert

  7. Fred 22 januari 2020 at 22:59 #

    Net begonnen met fietsen, momenteel nog zonder schema

  8. Bjorn 18 januari 2020 at 23:52 #

    Handig zo,n planner hoop ik.

  9. Stephan 16 december 2019 at 10:09 #

    Heb niet een strak schema, maar wissel interval en duur wel af. Merk dat dat absoluut mijn prestaties verbeterd.

  10. Adrie 15 december 2019 at 15:20 #

    Ga eind juni een week naar de bergen
    Wil graag een schema opstellen om daar zo goed mogelijk voor de dag te komen
    Doe nu vaak lange trainingen

Geef een reactie