Ga met een knaller het jaar uit

De kerst staat weer voor de deur. Nu ben je nog bezig om in hard tempo al je werk af te krijgen. Tussen kerst en oud en nieuw zijn de meeste bedrijven echter dicht en ben jij waarschijnlijk vrij. Dit is tevens de periode waarin er vele verleidingen op de loer liggen. Lekker eten, lang uitslapen, veel visite met overal wat lekkers bij de koffie.

 

Als je atleet bent hou je van regelmaat. Tuurlijk is de kerst gezellig en moet het feest zijn. De andere dagen ben ik echter gewoon aan het trainen en eet ik netjes en natuurlijk. En dat scheelt, want wat er niet aan komt, hoeft  er ook niet af.

 

De komende twee weken loods ik je de laatste weken van het jaar door zodat je netjes op gewicht blijft en het nieuwe jaar in topvorm begint.

 

Blijf in je ritme

Je hormoonhuishouding raakt flink in de war als je 1 of 2 weken ineens later naar bed gaat en flink laat er weer uit komt. En nog eens als je in het nieuwe jaar weer gaat werken. Laat de feestdagen een uitzondering vormen en blijf in je ritme. Een half uurtje later opstaan is natuurlijk geen enkel probleem.

 

Probeer nieuwe gerechten

Als je een paar dagen vrij hebt, probeer dan eens iets nieuws in de keuken. Als je voelt dat je daar normaal gesproken geen tijd voor hebt, doe het dan nu. Wellicht vind je weer een paar blijvers voor het nieuwe jaar.

 

Eet gezond

Hoewel ik het hele jaar door je probeer te inspireren tot natuurlijke voeding, is deze tijd van het jaar extra verleidelijk. Beperk je feestmaal tot de kerstdagen en zorg dat je de andere dagen gezond eet.

 

Balansdag? Rot op!

De balansdag was een aantal jaren een heel hip verschijnsel. Onderzoek heeft echter keer op keer bewezen dat een dag minder eten, een dag slecht en/ of teveel eten niet compenseert. Wat wel compenseert is trainen. Zie volgende punt.

 

Doe HIIT

Tussen alle (sociale) drukte door is een high intensity interval training erg welkom. Je zet voor de rest van de dag de verbrandingsmotor op de volle stand. Zodat je extra verbruikt. Let wel op: als je alcohol drinkt is trainen onverstandig.

 

Drink niet (teveel)

Makkelijk praten voor mij, ik drink sowieso niet. Dat is eigenlijk gewoon zo gegroeid. Maar mocht je hem wel flink willen raken, bedenk dan dat er veel calorieën zitten in ieder glaasje dat je weg tikt. Bovendien is alcohol giftig en doet het daarom nog veel meer met je lichaam waar je niet op zit te wachten. Als je drinkt, doe het dan omdat het goed smaakt.

 

Wat is voor jou een gezellige avond?

Ik heb de laatste jaren een flinke aversie gekregen tegen de manier waarop kerst, pasen en iedere andere gelegenheid wordt getransformeerd in overdadig vreetfestijn. Tegenwoordig heb kerstschuimpjes, paaskransjes en met Helloween chocolade-eieren. Het lijkt er soms op dat dit het belangrijkste is. Ik ken mensen die niet eten omdat ze een diner hebben. Ik zou je willen aanraden om juist te eten voor je naar het banket gaat. Zodat je daar alle tijd hebt om te praten met je vrienden en familie.

 

Op eerste kerstdag komt mijn voltallige schoonfamilie bij elkaar, zo’n 30 man, vrouw en kind inmiddels. Iets waardoor ik mij direct thuis voelde aangezien dat aan mijn kant ook altijd zo ging. Mijn schoonfamilie presteert het echter om dit te blijven doen ondanks dat er inmiddels een hele horde kinderen rondlopen. Supergezellig en ik kijk er echt naar uit.

 

Omdat kerst ook de tijd van overpeinzing is wil ik je vragen:

 

Hoe ga jij tijdens de kerstdagen trainen?

 

Laat je reactie op de vraag achter in het commentaarveld onder dit artikel en als dank stuur ik je het Ultieme Kerstschema. Zet ze in je agenda en geef een boost aan je resultaten.

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

  • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
  • Hoe je optimaal traint
  • Hoe je je ideale gewicht bereikt
  • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

Intens veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

97 Responses to Ga met een knaller het jaar uit

  1. Jan Hermans 22 december 2022 at 22:15 #

    3x hiit training 3x krachttr core

Geef een reactie