In 5 Stappen naar de beste Krachttraining

Krachttraining is een belangrijk onderdeel van je schema. En naar mijn mening gewoon het hele jaar door. Het is de ideale tegenpool van duurtraining en dat maakt het letterlijk en figuurlijk zo krachtig. Hoewel het lijkt alsof ze niets met elkaar te maken, zeggen alle fietsers die ik aan de krachttraining zet stuk voor stuk: “Ik had geen idee dat dit her resultaat zou zijn, was ik daar maar eerder aan begonnen!”

 

Ik weet dat veel fietsers rond deze tijd de sportschool instappen. Dat is een goede zaak. Minder goed is dat ze dan hetzelfde gaan doen als anders: ze gaan spinnen. Zo mis je de kans om variatie aan te brengen in je training en dat is zonde.

Om te zorgen dat jij ook die kans krijgt geef ik je hier een 5 stappenplan voor je krachttraining.

 

Stap 1: Kies je doel

Je kunt verschillende aspecten van je conditie trainen. Je kunt korte sets met veel gewicht maken om je kracht te vergroten. Daarmee kun je eenvoudiger bergop rijden. Je kunt iets langere sets maken met explosieve bewegingen, waarmee je je sprintvermogen kunt trainen. Of je kunt lange sets maken met minder gewicht om je uithoudingsvermogen te trainen. Natuurlijk heeft dit ook te maken in welke fase van je trainingsschema/ wielerseizoen je nu zit.

Tip: Start met het opbouwen van meer kracht. Mijn favoriete manier van trainen is om elke beweging heel langzaam uit te voeren. Ga in 5 seconden op en in 5 seconden neer. Op die manier betrek je meer spiervezels en zal je kracht enorm toenemen. 

 

Stap 2: Waar sta je nu

Als je nu volop wedstrijden aan het rijden ben, start dan niet meteen met zware krachttraining. Dat verstoord je huidige trainingsschema en wedstrijdritme. Kijk waar je staat, wat je doel is en pas je training daar op aan. Tijdens het gedeelte van het jaar waar je wedstrijden rijdt, hou het gewicht laag en maak je veel herhalingen. Zit je in de opbouwende fase, kies dan voor kortere sets met meer gewicht.

Tip: Je kunt het hele jaar krachttraining blijven doen. Start met het opbouwen van kracht zoals beschreven in de tip hierboven. Heb je vervolgens een doel voor ogen pas het dan aan zoals in de tip hieronder. 

 

Stap 4: Laat een schema maken

Pluk niet zomaar ergens een schema vandaan. Laat een professional een schema voor je maken. Vertel je instructeur wat je wilt. Een goede professional houdt rekening met jouw lichaam en je doel bij het samenstellen van je oefeningen. Laat de instructeur ook regelmatig de uitvoering van je oefeningen controleren.

Tip: Ga je korte wedstrijden rijden? Kies dan voor de explosieve manier van trainen. Bij lange duurtochten ga je voor de lange sets. Natuurlijk nadat je eerst je basiskracht hebt opgebouwd.

 

Stap 4: Pas je voeding aan

Krachttraining heeft een andere uitwerking op je lichaam als duurtraining. Het verbruik van voedingsstoffen is ook anders. Het vraagt met name meer eiwitten. Voeg deze toe aan je herstelmaaltijd. Ga voor 20-30 gram per herstelmaaltijd.

Tip: Gebruik je herstelmaaltijd direct na je training. Het liefst binnen een half uur. Vergeet niet om ook de koolhydraten aan te vullen.  Moet je daarna nog aan het diner? Wacht dan een half uurtje met je diner. 

 

Stap 5: Bekijk en pas aan

Kijk iedere week waar je staat. Aangezien je belasting wordt bepaald door het gewicht wat je gebruikt is het kiezen ervan heel belangrijk. Dat doe je als volgt. Stel, gaat voor meer kracht. Dat betekent veel gewicht, weinig herhalingen. Kies het gewicht waarmee je minimaal 6 en maximaal 12 herhalingen kan maken. Bij minder dan 6 haal je er wat af en bij meer dan 12 doe je er wat bij. Kortom; geef jezelf een paar herhalingen speling. Vraag ieder 4 tot 6 weken een schema aan je instructeur. Je hebt dan alles uit je oude trainingsschema gehaald en het is tijd voor iets nieuws.

Tip: Laat je uitvoering regelmatig controleren door een instructeur. Let op: wat je anderen om je heen ook ziet doen, et gewicht is niet belangrijk. De uitvoering bepaalt je trainingseffect. Bovendien kan een verkeerde uitvoering leiden tot blessures. 

 

Krachttraining voegt het hele jaar rond iets toe aan je training. Het is een ernstige onderschatting om het als iets tijdelijks te zien. Tijdens je krachttraining maak je hormonen aan en zet je processen in gang die je op de fiets niet voor elkaar zult krijgen. Laat je niet stoppen omdat je maar 1x per week de tijd hebt. Denk eraan: het is een aanvullende training.

 

Bedenk goed dat je training op de fiets behoorlijk eenzijdig is. Dit is je kans om een gezond, goed ontwikkelt lichaam te creëren. Een goed, gebalanceerd getraind lichaam is minder vaak geblesseerd. Train dus niet alleen je benen, maar zorg er tevens voor dat je geen dikke armspieren kweekt. Die moet je alleen maar meesjouwen op de fiets. ?

 

Ik ben nieuwsgierig:

Doe jij aan krachttraining? Waarom wel/ niet?

 

Beantwoord de vraag in het commentaarveld onder dit artikel. Als dank stuur ik je mijn eBook “Krachttraining voor Wielrenners deel 2”, die je direct in je trainingsroutine in kunt passen.

 

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

intens veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

 

138 Responses to In 5 Stappen naar de beste Krachttraining

 1. Kasper Vos 25 oktober 2020 at 20:59 #

  Ik doe al sinds een aantal jaren krachttraining. Zowel ’s winters als ’s zomers. Alleen in de winter wat vaker.

 2. Kram Tesb 5 oktober 2020 at 10:40 #

  Tja, het zou wel moeten, maar het is o zo saai.
  En je kunt ook gewoon lekker buiten blijven fietsen.

  • Robert van der Wulp 7 oktober 2020 at 16:35 #

   Hai Mark,

   Bedankt voor je reactie.

   Dan moet je het vooral niet doen.
   Het is altijd de vraag wat of je bereid bent te doen wat er voor nodig is om beter te worden.
   Wij zijn amateurs en lopen eerder tegen de grens aan van wat je er niet voor over hebt.

   En dat is prima.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 3. Jos 2 oktober 2020 at 13:10 #

  Ik train extra aan core stability training en merk dat het fietsen daardoor beter gaat. Ben benieuwd naar de oefeningen in je boek

 4. Dani 30 september 2020 at 11:10 #

  Sinds kort doe ik aan krachttraining. Ik merk nog geen verschil, maar daarvoor doe ik het nog te kort.
  Tips zijn altijd welkom!

 5. domi geldolf 28 september 2020 at 16:00 #

  wil wel krachttraining doen. voorwaarden zijn : gepaste oefeningen en een goede opvolging van de oefening door een trainer.
  vooral dit laatste is voor mij belangrijk

 6. Leo van Vliet 25 september 2020 at 13:37 #

  Ik train 3x per week karate en daar word ook tijd besteed aan kracht evenals souplesse.
  Ik merk dat het fietsen en karate elkaar positief aanvullen.

 7. Adrie 25 september 2020 at 11:01 #

  doe 1x per week pilates voor mijn zwakke rug

 8. Hugo Lismont 25 september 2020 at 10:54 #

  Ik doe momenteel geen krachttraining omdat ik niet weet welke oefeningen ik daarvoor moet doen.

 9. Harry 25 september 2020 at 07:25 #

  Zonder krachttraining lijk ik net dat beetje power te missen, daarom pas ik het toe gedurende mijn mtb-wedstrijdperiode in de wintermaanden. Qua oefeningen valt er nog wel winst te halen denk ik.

 10. John 24 september 2020 at 17:52 #

  Ik doe geen krachttraining. Wel fiets ik elke week een intervaltraining (intervallen met zwaar verzet, hartslagzone D3)
  Maar waarschijnlijk zijn er betere manieren. Ben benieuwd naar je tips!

Geef een reactie