Met minder kilo’s de berg op  

Calorieën, op de verpakking van je eten een vloek, op je fietscomputer een zegen.

Uiteindelijk is het echter heel simpel. Ieder pondje gaat door het mondje en zolang je meer verbruikt dan je erin stopt zul je afvallen.

Omgekeerd is hetzelfde. Zolang je er meer in stopt dan dat je verbruikt zul je aankomen.

 

Daarom is ieder dieet gericht op minder en dat is een slechte keuze. 

Het is onverstandig om grote hoeveelheden calorieën te gaan besparen (crash diëten).

Ten eerste omdat je jezelf flink op de proef stelt door minder te eten. Ons brein is zo ingesteld dat dit tegen onze natuur ingaat en daarom is dit bij voorbaat gedoemd te mislukken.

Ten tweede omdat je niet alleen calorieën mist maar nog heel veel andere goede voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen die je wél nodig hebt.

En tenslotte omdat je kennelijk een leefstijl hebt ontwikkeld waarbij je calorie-inname groter is dan je calorie verbranding. Dan is crashen slechts een tijdelijke oplossing.

 

Draai het daarom om: niet minder maar meer.

Werk aan je leefstijl. Daarom heb ik hier 9 tips voor je om je verbranding te verhogen.

 

Kies voor voeding met een negatieve energiebalans

Een pizza levert je een bom aan calorieën. De meeste groenten, zoals bijvoorbeeld bleekselderij of spinazie, leveren je een bom aan voedingsstoffen maar kosten net zoveel of meer calorieën om te verwerken dan ze opleveren.

 

Spice up your life

Verschillende kruiden geven je metabolisme een boost. Vooral kaneel, rode peper en madame jeanettes zetten je letterlijk en figuurlijk in vuur en vlam. Ga niet meteen los maar gebruik met mate.

 

Drink meer thee

Groene thee dan. De theïne die erin zit heeft hetzelfde affect als cafeïne. Koffie heeft dus hetzelfde effect maar ik zou niet meer dan 2 koppen koffie op een dag drinken. Ik vind koffie niet te drinken, maar dat is mijn smaak. 😉

 

Beweeg iedere dag

Naast 3x per week sporten is het ook belangrijk dat je dagelijks minimaal een half uur beweegt. De simpele dingen zoals op de fiets naar je werk, de trap ipv de lift, enz. Kijk waar je naast je trainingen extra een actievere leefstijl toe kunt passen. 

 

Neem vaker pauze

Iets wat ik nog steeds niet begrijp is dat mensen niet vaker pauze nemen. Als je rookt vindt iedereen dat prima, maar als je niet rookt is het ook (en zelfs veel) gezonder om iedere 45 minuten even een break van 5 minuten te nemen.

Wist je dat je stofwisseling (dus het aantal calorieën dat je verbruikt) volledig instort als je 45 minuten zit?

Wist je ook dat je brein hetzelfde doet?

En dat je na die 5 minuten pauze opnieuw 45 minuten harder en met meer concentratie kunt werken dan wanneer je aan een stuk doorwerkt?

 

Eet veel kleine porties

Als je meerdere eet momenten op een dag creëert dan moet je spijsvertering iedere keer opnieuw worden “aangezet”. Dat kost energie. Bovendien ben je langer verzadigd. Zorg wel voor gezonde dingen zoals bijvoorbeeld een handje nootjes, een stuk komkommer of wortels.  

 

Kweek spiermassa

Spiermassa is absoluut niet energiezuinig, dus hoe meer spieren, hoe meer calorieën je verbrandt. Duik dus eens wat vaker de sportschool in. Het zal je prestatie op de fiets alleen maar goed doen.

 

Trek een jasje uit

Door je iets kouder te kleden dan normaal moet je lichaam meer energie verbranden om je warm te houden. Er zijn hele studies gedaan over de effecten van koud douchen en koude baden. Dat heeft hetzelfde effect maar is wel voor de die hards.

 

Kies voor interval training

De korte, intensieve trainingen zorgen ervoor dat je dagelijkse energie verbruik stijgt. Dat effect houdt vaak nog lang na de training aan.

 

Natuurlijk moet je ook je voeding aanpassen. Het is altijd een totaal plaatje. Maar als je begint met de toepassing van deze tips zul je zien dat je resultaten gaat boeken. Eet je dan ook nog de juiste dingen en slaap je voldoende dan gaat het helemaal hard.

 

Welke tips gebruik jij (nog meer) om meer calorieën te verbranden? Welke tips vind je het meest waardevol?

 

Laat je reactie achter in het commentaarveld onder dit artikel en als dank stuur ik je gratis “Videos om je Core te trainen”, lekker thuis trainen, geen apparatuur nodig .

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

 Heel veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

 

PS  Deel dit artikel alsjeblieft met je Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contacten, Twitter volgers en Google+ circles via de share knoppen hieronder, zodat ook de wielerfanaten in jouw netwerk kunnen profiteren.

 

27 Responses to Met minder kilo’s de berg op  

 1. Patrick Vande Paer 30 maart 2023 at 10:05 #

  Ik zweer nog altijd bij havermout als ontbijt. Je kan het toevoegen variëren met vanalles hetgeen het seizoen met zich mee brengt. Vooral als de blauwe bessen en aardbeien er zijn is het superlekker! Onderweg neem ik graag een mueslireep en een banaan mee voor de korte stop. Ook een zeer goede tip is om voor het vertrek van je fietsinspanning lekker veel koel water te drinken met enkele druppels vers citroensap erbij. Voor mij is water het beste wat je het lichaam kan geven. Water heeft mij lang geleden ook van het roken afgeholpen. Een supertip die ik kreeg van iemand, drink telkens een goede slok water als de goesting er komt voor een sigaret en de goesting verdwijnt als sneeuw voor de zon. Het is helemaal waar en nog gezond ook.

 2. Arthur korenromp 29 maart 2023 at 16:56 #

  Interval trainingen met voldoende rust,en rustige duurtraining en letten op je voeding gaat dat wel lukken.

 3. Maarten 19 april 2019 at 09:13 #

  Pauze nemen en spieren kweken.
  Ben benieuwd naar je video om zo thuis meer kracht training te kunnen doen

 4. Isabel sprangers 18 januari 2019 at 16:19 #

  Cardio, krachttraining, gezond eten, regelmatig eten, …..Het is een gewoonte geworden! Jammer genoeg steken de eetaanvallen af en toe de kop op! Tips zijn welkom!

 5. Carlo 3 mei 2018 at 11:34 #

  Als oude rot in de Triatlon weet ik alles van variëren. wat voor voedingstoffen je moet innemen en waar je op moet letten. natuurlijk is regelmaat belangrijk. intervallen helpt je conditie op een hoger niveau te brengen. de core stabiliteit is iets van de laatste jaren. ik ben benieuwd naar jouw workout

 6. Cis Sels 25 april 2018 at 00:48 #

  Hoi

  Wat ik al eens durf te doen is:
  4 à 5 X per week recht uit mijn bed op de koersfiets een rustige training doen van 90′ met een hr van 62 – 65%. NUCHTER!! Daarna een normaal ontbijtje
  Diezelfde week een duurtraining in groep, of een bloktraining (solo), van > 300′ met een gemiddelde hr om en de 75%.
  Voor de rest moet je dan nog wel op je eten letten, maar vorige week was ik toch maar lekker van 82.5kg naar 81kg gegaan.
  Wel opletten dat je de nuchtere trainingen niet langer dan 90′ doet!!!

  Succes!

 7. Christian 16 april 2018 at 21:35 #

  Ben geen thee drinker maar ben gestart met citroenthee,groene thee ga ik later proberen.Probeer 2a3x per week 10 min de video oefeningen te doen en ga momenteel op zaterdag en zondag 3u of ongeveer 90 km fietsen.Ik hou reeds een 4-tal weken myfitnesspal bij en ben nu 3 kg kwijt.

  • Robert van der Wulp 17 april 2018 at 13:14 #

   Goed bezig Christian!

   Ga zo door.

 8. Greens 12 april 2018 at 15:11 #

  Nuttige tips weer. Soms is het lastig om jezelf te motiveren voor bv een intervaltraining. Heb je daar ook tips voor?

Geef een reactie