Steeds meer profploegen trainen het hele jaar door in de sportschool. Dat is heel verstandig, want je kunt snel veel beter worden als je niet alleen maar op de fiets zit, maar ook andere dingen doet. Krachttraining is er daar één van. Ik zit zelf het hele jaar in de sportschool. Niet dat ik dit het heel leuk vind want ik ben liever buiten.
Je gaat echter met sprongen vooruit als je dit onderdeel maakt van je trainingsroutine. Bovendien is het heel belangrijk om gezond ouder te worden. Zeker voor fietsers. Zittend op je zadel is er maar weinig kracht op je lichaam. Dat kan botontkalking in de hand werken.
Krachttraining zorgt wel voor die druk die botten nodig hebben om sterk en gezond te blijven. En ik beloof je… je zult er veel plezier aan beleven.
Maar hoe doe je dat nu?
Stap 1 Weet wat je wilt bereiken
De eerste maand wil je besteden aan het ontwikkelen van de basis. Daarna gaat je doel je trainingen bepalen. Train je voor korte wedstrijden of voor een meerdaagse Alpenrit? Zorg dus dat je een doel hebt.
Stap 2 Zoek een goede sportschool en praat met de trainers.
Vertel hen wat je van plan bent. Vraag of zij een schema voor je maken voor een langere periode. Vraag door naar wat hun ideeën zijn. Je krijgt dan snel genoeg een idee of de trainer het leuk en uitdagend vindt om je te helpen. Dat is de sportschool die je zoekt.
Stap 3 Blijf van die fiets af!
Veel fietsers stappen in de sportschool ook weer op de fiets. Doe dat niet, tenzij het je training op de fiets vervangt. Kracht- en duurtraining gaan niet goed samen. Je maakt andere hormonen aan en je lichaam reageert er anders op. Combineer je krachttraining dus niet met duurtraining.
Stap 4 Gebruik de machines
Al die apparaten hebben 2 functies. De eerste is om je steun te geven terwijl je een specifieke spiergroep traint. Dit maakt de oefening eenvoudiger. Je kunt minder snel fouten maken. De tweede is om spiergroepen beter te isoleren. Door een schouderoefening bijvoorbeeld zittend te doen hoeven je benen en core-spieren minder hard te werken en krijgt die ene spiergroep die je graag wilt trainen alle aandacht. Vaak kun je die specifieke spiergroep dan ook zwaarder belasten.
Stap 5 Pas je voeding aan
Ook na deze training is het van belang om binnen een uur te eten (liever nog binnen een half uur). De nadruk van deze herstelmaaltijd ligt echter meer op de eiwitten. Het is een prima idee om 20 à 30 gram eiwitten na je training in te nemen. Uiteraard neem je daar ook koolhydraten, vitaminen en mineralen bij. Denk bijvoorbeeld aan magere kwark met vruchten.
Eigenlijk is dit alles wat je hoeft te weten om te starten. Goede begeleiding is heel belangrijk dus stap op die trainer af en zeg wat je wilt. Je zult zien dat de meeste daar enthousiast van worden. En jij ook als je het resultaat ziet.
Volgende week gaat dit artikel verder. Dan vertel ik je meer over de inhoud van je training.
Waarom ga jij wel/ niet naar de sportschool?
Wat doe je dan?
Laat je reactie achter in het commentaarveld onder dit artikel en als dank stuur ik je de do’s & dont’s van krachttraining. Dan kun jij het optimale uit je training halen.
Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.
Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit idee om in praktische adviezen.
Na dit webinar weet jij:
- Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
- Hoe je optimaal traint
- Hoe je je ideale gewicht bereikt
- Hoe je langer, harder kunt fietsen
Klik hier en schrijf je nu gratis in
Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet
intens veel fietsplezier,
PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.
Dit jaar voor het eerst naar de sportschool in eerste instantie om mijn rug en buik spieren sterker te krijgen. Ik heb nu de smaak te pakken en ga zeker door met krachttraining omdat je goed merkt dat je er fitter en sterker van wordt.
Sinds ik ook aan krachttraining doe merk ik eerst en vooral dat mijn spieren meer afgetekend zijn (altijd handig om er beetje goed voor te komen) en ten tweede dat ik stabieler op mijn fiets zit!
Ben fan!
Ik ga in wintermaanden wel naar fitness om wat krachttraining te doen en zo ook mijn conditie te onderhouden.
Ik fiets 2 keer per week de winter door. Ook bij koud, slecht weer! Heb nooit aan extra krachttraining gedaan, maar ben natuurlijk nooit te oud om het eens te gaan proberen!
Voor mij geen sportschool.
Ik train 2-3 per week kyokushin Karate en probeer tussendoor thuis extra kracht trainingen te doen.
Ik blijf voorlopig fietsen om mijn basis conditie op pijl te houden, alternatief is mijn wahoo …
Voor de sportschool heb ik tijdsgebrek helaas.
Danny
ik doe 1 X per week aan krachttraining.
vind ik niet de leukste momenten van de week maar is intensief en kost slechts één uur van jouw tijd.
Binnen trainen kan prima. Daarvoor heb ik een baanfiets. Ik ben die apparaten al na 10min zat op die sportschool.
Ivm tijdsgebrek ga ik niet naar de sportschool. Thuis doe ik wel de nodige oefeningen