Hoeveel koolhydraten en vetten heb ik nodig?

De meest gestelde vraag over voeding is zeker: wat moet ik eten? Logisch want zonder de juiste brandstof kom je niet ver. Het gaat zelfs zo ver dat veel wielrenners de hele dag alleen maar bezig zijn met het binnenkrijgen van die brandstof. Terwijl de vitaminen en mineralen ook belangrijk zijn, maar daarover een andere keer.

 

Hoe werkt dat nu met die brandstof?

 

Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Er zijn 3 soorten brandstof, namelijk eiwitten, vetten en koolhydraten. De eerste twee hebben nog heel veel andere functies in het lichaam, de laatste gebruik je echt alleen als brandstof. Kijken we puur naar de brandstof dan blijven de vetten en koolhydraten over.

 

De vetten geven je een onuitputtelijke voorraad van energie. Er zit meer dan 2x zoveel energie in vet als in koolhydraat. Zelfs met een laag vetpercentage van 10% heb je nog steeds kilo’s bij je waarmee je theoretisch dagen vooruit kan. Het enige nadeel is dat het vrijmaken van deze vorm van energie zo bewerkelijk is dat je er niet zo hard mee gaat.

 

De koolhydraten zijn je superbrandstof. Deze vorm zorgt ervoor dat je lang hard kan rijden. Alhoewel anderhalf uur voor ons wielrenners vaak niet lang genoeg is. En daarmee lopen we gelijk tegen de beperking aan van de koolhydraten: je hebt niet zoveel voorraad.

In beide gevallen kun je trainen op het gebruik van je voedingsstoffen. Door met een hartslag van rond de 65% te rijden train je het gebruik van vetten. Door regelmatig harder te trainen kun je de opslag van koolhydraten vergroten.

 

Aan beide trainingen zitten voor- en nadelen. Het nadeel van lang rijden met een lage hartslag is namelijk dat je niet veel kracht zult genereren en dus nooit (veel) sneller zult worden. Het nadeel van hard trainen is dat je weliswaar je voorraad koolhydraten groter maakt maar dat je tevens sneller gaat rijden waardoor je die extra koolhydraten ook weer in hetzelfde tempo verbruikt.

 

Mijn advies is om beide vormen van training toe te passen voor de voordelen en notie te nemen van de gevolgen zonder je daardoor te laten beperken. Kortom: train door de week kort en hard en in het weekend langzaam maar lang.

 

Maar hoeveel heb je nu nodig?

 

Het korte antwoord: dat is niet te zeggen. Ieder mens is anders en uitkomsten van onderzoeken geven gemiddelden. De realiteit is dat waarschijnlijk niemand de gemiddelde waarde ook echt heeft gehaald (zo ook voor de aanbeveling van je optimale vetverbranding op 65% van je Maximale hartslag). Gebruik deze waarden dus als uitgangspunt. Niet als feiten.

Een goede start voor amateur wielrenners is:

 • 55% Koolhydraten
 • 25% Eiwitten
 • 20% Vet

 

Dus stel een gemiddelde man heeft een stofwisseling waarbij hij 2500 cal per gebruikt, dan heeft hij daarvan dus 1375 cal koolhydraten, 625 cal eiwitten en 600 cal aan vet nodig. Uiteindelijk wil je weten hoeveel gram dat is.

 • 1 gram koolhydraat = 4 cal
 • 1 gram eiwit = 4 cal
 • 1 gram vet = 9 cal

 

Kortom in het voorbeeld gebruikt de man dus:

 • 1375 cal koolhydraat = 344 gram
 • 625 cal eiwit = 156 gram
 • 600 cal vet = 67 gram

 

Hou er rekening mee dat er voor iedere training calorieën bijkomen die je dus extra zal moeten eten. Vergeet ook niet je groenten. Weinig calorieën, maar alle andere belangrijke stoffen zoals vitaminen, mineralen en spoorelementen.

Ga hier eens mee experimenteren. Je merkt vanzelf of het bij je past of niet. Probeer 2 weken lang een verhouding uit. Dan kun je prima merken wat dat met je doet. Kom je energie tekort, verhoog dan het aantal koolhydraten. Vergeet niet het aantal eiwitten te verlagen. 😉

Heb je een toerdag of een meerdaagse toer dan verhoog je uiteraard het aantal koolhydraten. Naar zo’n 65%. Leer er op deze manier mee spelen.

 

Weet jij hoeveel je eet?

Hoe meet je dat?

 

Laat je reactie op de vraag achter in het commentaarveld onder dit artikel en als dank stuur ik je de link naar de CalorieCalculator. Daarmee kun je  berekenen hoeveel jij nodig hebt.

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

intens veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

 

 

113 Responses to Hoeveel koolhydraten en vetten heb ik nodig?

 1. Martin Hoekzema 16 mei 2019 at 21:45 #

  Ik heb een aantal maanden geleden een tijdje de app MyFitnessPal gebruik om een inzicht te krijgen in de verhoudingen in mijn voeding. Dat was erg leerzaam. Door die bewustwording neemt mijn gewicht nu heel geleidelijk af. Ik ben ook van plan om binnenkort nogmaals bij te houden hoe verhoudingen nu liggen.

 2. Cees 16 mei 2019 at 21:11 #

  Wil wat kilo’s kwijt dus de CalorieCalculator. zou uitkomst kunnen bieden.

 3. piet van oers 16 mei 2019 at 13:58 #

  ook ik houd niet bij wat en hoeveel ik eet. ik denk dat ik gezond eet!
  Afvallen hoef ik zeker niet met mijn 166 cm en 60 kilo.
  Tips zijn zeer welkom,
  Groetjes,
  Piet.

 4. Steyn 16 mei 2019 at 07:00 #

  Ik ben benieuwd naar de calculator, klinkt erg zinvol!

 5. Hans 15 mei 2019 at 23:17 #

  Wil ook wel wat kilo’s kwijt maar wel de kracht behouden

 6. Johan van Vuurde 15 mei 2019 at 22:07 #

  Erg interessant weer om te lezen. Bedankt

 7. Visser 15 mei 2019 at 21:40 #

  Ik heb geen idee wat ik eet en of het de juiste voeding is. Zou hier ook wel training in kunnen gebruiken 😁

 8. Colette Lucas 15 mei 2019 at 20:10 #

  Hoi Robert,
  Altijd goede tips en tricks.
  Weer dank hiervoor!

  Groetjes, Colette.

 9. Marco 6 juli 2018 at 12:23 #

  Goede tips. Wil wat kilo’s kwijt maar niet ten koste van mijn kracht dus de teller zou uitkomst kunnen bieden voor de juiste verhoudingen.

 10. Driesen 26 mei 2018 at 18:55 #

  Hoe kan ik grratis try out video ontvangen?

  • Robert van der Wulp 28 mei 2018 at 10:20 #

   Hai Johan, welke gratis video bedoel je?

Geef een reactie