Hartslag vs Wattage

Het kost een berg centen, maar dan heb je ook watt. De laatste jaren wordt de powermeter beschouwd las de heilige graal voor wielrenners. Het lijkt soms wel of je eigen hartslag niet goed genoeg meer is om je prestatie te meten.

 

Maar is dat ook zo?

 

Laat ik eens beginnen met de powermeter. Wat is het en wat kan het. Veel programma’s maken tegenwoordig al een schatting van het wattage. Kijk maar naar Strava en de meeste fietstrainers. Vaak zijn deze schattingen niet heel nauwkeurig, maar meer een interpretatie op basis van verschillende data.

 

Een powermeter is een meetinstrument die je op je fiets monteert. Het meet de uitgeoefende kracht op een bepaald deel van je fiets en zet deze om in een wattage. Omdat je kracht zet op verschillende bewegende delen, zoals je trapper, je crank en je ketting is het moeilijk om een permanent wattage te meten. Heel anders dan wanneer je tegen een muur zou drukken, bijvoorbeeld.

Bovendien trap je het ene moment aan de linkerkant van je fiets en het andere moment aan de rechterkant. Kortom, er is genoeg om over na te denken om een goed meting te verkrijgen.

Er zijn dus ook verschillende systemen met elk voor- en nadelen. Omdat ik me wil richten op je training ga ik hier verder niet op in.

 

Wat heb je nu aan een powermeter?

 

Het grote voordeel van een powermeter is dat je actuele data hebt over de mate van inspanning die je pleegt. Met andere woorden, een powermeter laat je zien welke kracht je vrijwel op dat precieze moment genereert. Dus of je nu windkracht 4 tegen hebt, de wind in de rug of bergop rijdt, 200 Watt is altijd 200 Watt. Daarmee is dus ook de mate van inspanning (redelijk) gelijk.

 

Het voordeel is dus dat als je schema zegt dat je 10 minuten met 200 Watt moet fietsen, de omstandigheden niet uitmaken. Het betekent dus simpelweg dat je langzamer gaat als je wind tegen  hebt om diezelfde 200 watt te trappen, dan wanneer je wind mee hebt.

 

Hiermee kun je je training dus beter sturen.

 

En je hartslag dan?

 

Ik zie veel fietsers de fout maken dat ze nu hun hartslag niet meer belangrijk vinden. Ze hebben nu een doel en zien het wattage als een vervanging van hun hartslag. Dat is absoluut niet waar. Het wattage geeft weliswaar aan wat de mate van inspanning is, maar zegt niets over het effect hiervan op de fietser. Natuurlijk, je hebt je powerzones en begint niet zomaar ergens te trappen, maar als je een maandje traint verschuiven je powerzones, terwijl je hartslagzones in tact blijven.

 

Wat heb je dan aan je hartslagzones?

 

Je hartslag geeft weer in hoe zwaar je lichaam de inspanning ervaart. Je hartslag is gekoppeld aan je powerzones. Het nadeel van je hartslag als meetinstrument is dat je hartslag er vaak een beetje achteraan hobbelt. Trek maar eens een sprintje van 20 seconden. Dat is een maximale inspanning in hartslagzone 5. De hartslag die erbij hoort, bereik je echter op zijn vroegst pas aan het einde van je sprint. Je hartslag reageert dus altijd later op de verandering van je inspanning.

Je gebruikt je hartslag dan ook om te controleren welk effect het wattage heeft dat je rijdt. Zoals ik al zei: na een maandje trainen zal 200 watt geen hartslagzone 4 meer zijn, maar hartslagzone 3. Dan is het tijd om je powerzones opnieuw te testen.

Het kan ook gebeuren dat lichamelijk niet helemaal fit bent. Waar je normaal met je hartslag in zone 3 zit, zit je nu al in zone 4. Tijd om een tandje terug te schakelen dus.

 

De prijs van powermeters is de laatste jaren al flink gedaald. Er blijven continue nieuwe modellen op de markt komen. Deze ontwikkeling zal zich zeker nog een aantal jaren doorzetten. Ik rij zelf momenteel nog zonder powermeter. Het hangt voor mij nog op de prijs en het gebruiksgemak. Ik rij zelf met 2 fietsen dus als ik kies wil ik ook voor 2 fietsen meten. Wil je echter een goede, betrouwbare meting aan je arsenaal toevoegen dan is de powermeter een goede keus.

 

Rij jij al met een powermeter?

Waarom wel of niet?

 

Beantwoord deze vraag in het commentaarveld onder dit artikel en als dank stuur ik je mijn eBook “De 50 Allerbeste tips over voeding en training”.

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

Heel veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedank

 

51 Responses to Hartslag vs Wattage

 1. lode 6 juni 2019 at 08:27 #

  Ik train zonder vermogensmeter omdat ik niet precies weet wat ik ervan moet verwachten. weet niet of dit een meerwaarde kan zijn

 2. Johan Faute 5 juni 2019 at 14:31 #

  Voorlopig nog zonder wattagemeter. Ben net begonnen om mijn zoon die pas start met competitiewielrennen te leren hoe hij moet leren rijden met hartslagmeter en cadansmeter.

  • Robert van der Wulp 5 juni 2019 at 16:53 #

   Hai Johan,

   Bedankt voor je reactie.
   Dat is een prima start.
   Leuk dat je nieuw bloed in deze sport introduceert.

   Ik wens jullie beiden intens veel fietsplezier, Robert

 3. Maarten 30 mei 2019 at 18:47 #

  ik zou een power meter gebruiken om ook de voortgang van mijn training te kunnen meten. Of ik dus idd sterker word en meer wattage dus in bepaalde zone kan wegtrappen.

 4. Jilles Leuven 26 mei 2019 at 09:18 #

  Persoonlijk ben ook ik wel gek op het meten van prestaties en het uitzetten van routes via Komoot, ben ook summit lid van Strava maar op een gegeven moment zit er bij mij wel een grens aan. Vind het leuk om mijn prestaties uit te lezen qua hartslag en om doelen te stellen en die ook op bepaalde favoriete segmenten te verbeteren maar om nu ook een powermeter aan te schaffen……Kortom, mij gaat het iets te ver maar iedereen moet zeker doen wat ie niet laten kan en het is op zich natuurlijk allemaal hartstikke leuk dat het tegenwoordig allemaal mogelijk is!

 5. Jan Hermans 22 mei 2019 at 21:18 #

  Hallo Robert
  Ja ik rij met een dubbele powermeter
  Voor mijn gevoel geeft het altijd een juiste indicatie van mijn training daar ik ook nog mijn hrtslgmtr om heb.

 6. Kasper Vos 22 mei 2019 at 20:55 #

  hallo Robert,

  Ik zie het belang wel van een vermogensmeter maar hik nog tegen de prijs aan. Op dit moment train ik op basis van de hartslag en dat bevalt mij eigenlijk wel. Of de vermogensmeter voor mij als recreatief fietser de prijs waard is.

 7. Michael 22 mei 2019 at 19:36 #

  Dag Robert, net als jij is eigenlijk de enige reden waarom ik niet op vermogen train, de prijs . Ik rijd met verschillende fietsen dus zou ook meerdere vermogensmeters nodig hebben. Tijdens de week op de flux heb ik mijn trainingen op vermogen en in het weekend op hartslag op de weg. Ik laat me wel regelmatig( lees alle 2 maanden) testen. Sportieve groeten,

 8. Maurice 22 mei 2019 at 18:56 #

  Ik train zonder vermogensmeter. Zit hem voor mij nog vooral in de prijs. Daarom alleen nog op hartslag nu. Vind mezelf denk ik ook Nog niet goed genoeg voor een vermogensmeter. Maar dat is meer een gevoel.

 9. Paul 22 mei 2019 at 17:41 #

  De intensieve trainingen ( HIIT) doe ik op wattage de duurtrainingen gewoon op hartslag. Tochten als de Marmotte rij ik altijd op hartslag want deze geeft mij dan toch meer duidelijkheid over de conditie op die de desbetreffende dag.

 10. Rob 22 mei 2019 at 17:29 #

  Ja ik train met een vermogensmeter en op hartslag, op vermogen is sneller/directer dan HR, mi alleen zinvol als je ook bereid bent om een inspanningstest te doen om je zones te bepalen.
  Vermogensmeters zijn idd nog (te) duur maar als ze betaalbaarder worden verwacht ik dat veel fanatieke fietsers ook op vermogen gaan trainen.

Geef een reactie