Hartslag vs Wattage

Het kost een berg centen, maar dan heb je ook watt. De laatste jaren wordt de powermeter beschouwd las de heilige graal voor wielrenners. Het lijkt soms wel of je eigen hartslag niet goed genoeg meer is om je prestatie te meten.

 

Maar is dat ook zo?

 

Laat ik eens beginnen met de powermeter. Wat is het en wat kan het? Veel programma’s maken tegenwoordig al een schatting van het wattage. Kijk maar naar Strava en de meeste fietstrainers. Vaak zijn deze schattingen niet heel nauwkeurig, maar meer een interpretatie op basis van verschillende data.

 

Een powermeter is een meetinstrument die je op je fiets monteert. Het meet de uitgeoefende kracht op een bepaald deel van je fiets en zet deze om in een wattage. Omdat je kracht zet op verschillende bewegende delen, zoals je trapper, je crank en je ketting is het moeilijk om een permanent wattage te meten. Heel anders dan wanneer je tegen een muur zou drukken, bijvoorbeeld.

Bovendien trap je het ene moment aan de linkerkant van je fiets en het andere moment aan de rechterkant. Kortom, er is genoeg om over na te denken om een goed meting te verkrijgen.

Er zijn dus ook verschillende systemen met elk voor- en nadelen. Omdat ik me wil richten op je training ga ik hier verder niet op in.

 

Wat heb je nu aan een powermeter?

 

Het grote voordeel van een powermeter is dat je actuele data hebt over de mate van inspanning die je pleegt. Met andere woorden, een powermeter laat je zien welke kracht je vrijwel op dat precieze moment genereert. Dus of je nu windkracht 4 tegen hebt, de wind in de rug of bergop rijdt, 200 Watt is altijd 200 Watt. Daarmee is dus ook de mate van inspanning (redelijk) gelijk.

 

Het voordeel is dus dat als je schema zegt dat je 10 minuten met 200 Watt moet fietsen, de omstandigheden niet uitmaken. Het betekent dus simpelweg dat je langzamer gaat als je wind tegen  hebt om diezelfde 200 watt te trappen, dan wanneer je wind mee hebt.

 

Hiermee kun je je training dus beter sturen.

 

En je hartslag dan?

 

Ik zie veel fietsers de fout maken dat ze nu hun hartslag niet meer belangrijk vinden. Ze hebben nu een doel en zien het wattage als een vervanging van hun hartslag. Dat is absoluut niet waar. Het wattage geeft weliswaar aan wat de mate van inspanning is, maar zegt niets over het effect hiervan op de fietser. Natuurlijk, je hebt je powerzones en begint niet zomaar ergens te trappen, maar als je een maandje traint verschuiven je powerzones, terwijl je hartslagzones in tact blijven.

 

Wat heb je dan aan je hartslagzones?

 

Je hartslag geeft weer in hoe zwaar je lichaam de inspanning ervaart. Je hartslag is gekoppeld aan je powerzones. Het nadeel van je hartslag als meetinstrument is dat je hartslag er vaak een beetje achteraan hobbelt. Trek maar eens een sprintje van 20 seconden. Dat is een maximale inspanning in hartslagzone 5. De hartslag die erbij hoort, bereik je echter op zijn vroegst pas aan het einde van je sprint. Je hartslag reageert dus altijd later op de verandering van je inspanning.

Je gebruikt je hartslag dan ook om te controleren welk effect het wattage heeft dat je rijdt. Zoals ik al zei: na een maandje trainen zal 200 watt geen hartslagzone 4 meer zijn, maar hartslagzone 3. Dan is het tijd om je powerzones opnieuw te testen.

Het kan ook gebeuren dat lichamelijk niet helemaal fit bent. Waar je normaal met je hartslag in zone 3 zit, zit je nu al in zone 4. Tijd om een tandje terug te schakelen dus.

 

De prijs van powermeters is de laatste jaren al flink gedaald. Er blijven continue nieuwe modellen op de markt komen. Deze ontwikkeling zal zich zeker nog een aantal jaren doorzetten. Ik gebruik zelf de Polar Keo. Het systeem is niet meer op de markt, maar het werkt voor mij uitstekend. Als fietscomputer heb ik namleijk ook een Polar V650. Wil je een goede, betrouwbare meting aan je arsenaal toevoegen dan is de powermeter een goede keus.

 

Rij jij al met een powermeter?

Waarom wel of niet?

 

Beantwoord deze vraag in het commentaarveld onder dit artikel en als dank stuur ik je mijn eBook “De 50 Allerbeste tips over voeding en training”.

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

Heel veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedank

 

79 Responses to Hartslag vs Wattage

 1. Teun 23 juli 2020 at 09:30 #

  Ik rij nog niet met een powermeter vanwege de prijs. Voorlopig train ik nog op trapfrequentie en hartslag. daarnaast wacht ik nog betaalbare en effectief bewezen nauwkeurige varianten.
  Dan heb ik zeker interesse om dit aan mijn arsenaal toe te voegen

 2. Nick 17 juni 2020 at 17:07 #

  Ik rij nog niet met een powermeter omwille van de prijs. Het klopt echter dat er ondertussen reeds een heleboel goedkopere modellen op de markt zijn. Ik wacht echter nog even af of deze ook effectief bewezen nauwkeurig zijn.
  Kortom ik heb zeker interesse om dit aan mijn arsenaal toe te voegen

 3. Paul 25 mei 2020 at 10:05 #

  Ik heb van de winter een schema gevolgd op mijn BKool indoor trainer (met vermogensmeter). Dat is me goed bevallen, en ik heb veel progressie geboekt. Ik zou graag een vermogensmeter op mijn fiets hebben, maar bij is het toch ook nog de prijs die me ervan weerhoudt om er eentje aan te schaffen.

 4. Ivan 22 mei 2020 at 20:05 #

  Als recreatieve fietser vind ik de investering in een power meter er voorlopig nog over. Ik neem aan dat die zeker zijn waarde heeft om je training te structureren, maar we blijven het toch nog zonder doen.

 5. Jos 22 mei 2020 at 16:26 #

  Ik rij er (nog) niet mee omwille van de prijs. Ik heb wel steeds een HS meter aan. En 1 keer per jaar kom ik in het sportlabo voor een lactaat test. Dan pas ik mijn HS zones op mijn Garmin toestellen aan en dan kunnen we weer verder. Al zou ik wel graag een powermeter hebben om een vast en een stabiele indruk te krijgen of het nu goed of slecht ging, mijn prestatiedrang is niet groot genoeg om er zulke bedragen tegenover te zetten

 6. Marjan 22 mei 2020 at 09:57 #

  Rij jij al met een powermeter? Nee

  Waarom wel of niet? Kosten, vind op hartslag trainen ook nuttig

  • Piet Cox 6 juli 2020 at 12:20 #

   Ik rij nog niet met een powermeter, maar ik heb een fiets besteld waar die wel op zit.
   Piet

Geef een reactie