Eet dit voor je toertocht

De Joop Zoetemelk classic, Amstel gold race, Luik-Bastenaken-Luik en andere voorjaarsklassiekers zijn helaas allemaal afgelast. Ik krijg alweer fietsjeuk als ik aan al die mooie tochten denk. Veel tochten worden nu verplaatst naar het najaar. Je hebt dan een hele periode hard getraind en dan komt die belangrijke vraag:

 

Wat ik eet voor mijn toertocht?

 

De verkeerde maaltijd kan flink roet in het eten gooien, net als de verkeerde timing. Je wilt niet met een opgeblazen gevoel of juiste een lege maag op de fiets zitten.

 

Daarom heb ik 10 tips voor je om te zorgen dat je met genoeg goede voeding je motor optimaal kan laten presteren.

 

Maak gezonde keuzes

Omdat je weer een calorievreter hebt uitgezocht is dat absoluut geen reden om al je gezonde gewoonten overboord te zetten. Kies dus altijd voor natuurlijke voeding.

 

Zorg voor het juiste aantal calorieën

Ook hier geldt dat het een utopie is dat je al je calorieën mee kunt nemen als je een lange toertocht rijdt. Dagen van tevoren aan de pasta heeft geen zin als je dit niet combineert met de juiste training. Neem dus een goed ontbijt, maar overdrijf het niet.

 

Neem langzame koolhydraten

Borden pasta’s werken meestal averechts en dat is zonde. Kies voor volkoren granen zoals volkoren pasta, havermout, zilvervliesrijst en andere volkoren granen. Die worden langzaam door je systeem opgenomen en geven je langer energie.

 

Vergeet je proteïne niet

Naast de energie die eiwitten je geven, zijn er ook allerlei andere taken waar je lichaam proteïne  voor gebruikt, zoals de aanmaak van hormonen. Je vindt proteïne in vis, vlees, zuivel, eieren en peulvruchten.

 

De juiste timing is net zo belangrijk

Nog even snel een ontbijtje voor je op de fiets stapt is niet handig. Je voeding heeft ook tijd nodig om te verwerken. Probeer het liefste 2 uur van tevoren te ontbijten. Moet je echt heel vroeg starten? Neem dan een ontbijt wat lichter verteerbaar is en waarvan de koolhydraten wat sneller worden opgenomen.

 

Matig met vet

Een vette hap kan je flink dwars zitten. Het verwerken ervan kost veel tijd en energie. Bovendien heb je voldoende vetreserves om mee te rijden. Zelfs als je vetpercentage 10% of minder is. Je kunt natuurlijk wel gewoon boter op je brood doen, maar zuurkool met braadworst valt niet lekker.

 

Vergeet de vezels niet

Eigenlijk een beetje dubbelop, omdat ik je ook al de langzame koolhydraten aanbeveel. Vezels zorgen voor een verzadigd gevoel. De afgifte van energie van je koolhydraten gaat ook wat langzamer door de vezels en dat is prima. Vers fruit heeft ook zat vezels.

Tijdens je toertocht wil je dan juist weer zo min mogelijk vezels.

 

Vul je vocht aan

Zoals altijd met tips en adviezen: het is heel persoonlijk. Ik zweet me altijd te pletter en kan op een warme dag met 6 uur inspanning gerust 5 liter drinken. Daarom begin ik altijd een uur voor mijn inspanning met een bidon die ik in een uur tijd langzaam leeg drink. Ik hoef nooit te stoppen om te plassen. Maar ik kom ook zelden met een droog shirt over de finish.

 

Variëer

Het is heel verleidelijk om je te focussen op een bord pasta, maar vergeet niet dat je lichaam een ontzettend mooie en ingewikkelde machine is die niet alleen maar draait op koolhydraten. Er is kalium, calcium, magnesium, vitamine C, B (een hele reeks), E en nog vele ander voedingsstoffen die je kunt gebruiken voor je prestatie.

 

Na al die verschillende tips wil je natuurlijk ook iets concreets. Voor ik je die geef, de laatste tip:

 

Probeer uit

Ieder lichaam is anders, iedere persoon heeft een eigen voorkeur. Wat de één lekker vind, vind de ander niet te eten. Waar de één een hele dag op kan teren, is voor de ander een voorafje. Probeer dus verschillende dingen. Natuurlijk niet op de ochtend voor je grote tocht maar in de maanden ervoor, voor je lange duurtraining.

 

Concreet:

Zelf ben ik niet heel kieskeurig en maak ik in de blender een mix van:

60 gram havermout een banaan, een theelepel oploskoffie (kun je ook weglaten als je niet gelijk op de fiets stapt), 200ml magere kwark, een pluk spinazie en 300ml water.

 

Of gewoon makkelijk in een schaaltje:

200ml yoghurt, vers fruit (frambozen, blauwe bessen, etc), handje muesli

 

En, okee, speciaal voor de broodliefhebbers: ?

Twee sneden brood, besmeerd met pindakaas (of andere notenpasta), en een banaan in plakjes.

 

Zoals je ziet kun je nog steeds van alles eten. Het is ook echt een kwestie van proberen. Als je iets hebt waar je het goed op doet is mijn advies om dat zo te houden, maar ga wel op zoek naar een alternatief. Je weet nooit wanneer je die nodig hebt.

 

Wat eet jij voor je toertocht?

 

Beantwoorde deze vraag in het commentaarveld onder dit artikel en als dank ontvang je het eBook “10x Voeding voor een topprestatie”. Kun je gelijk meer variatie aanbrengen.

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

Intens veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

 

57 Responses to Eet dit voor je toertocht

 1. Willem 15 juni 2021 at 16:21 #

  1 bidon met magnesium+eiwit poeder
  1 kom met gekookte havermout+melk+lepeltje appelstroop

 2. Sofie Vandervennet 27 mei 2021 at 22:18 #

  Havermout pannenkoeken met beetje bruine suiker

 3. Harry Buter 27 mei 2021 at 22:07 #

  3 bruine boterhammen met respectievelijk kaas en komkommer, hummes en rozijnen, 100% pindakaas

Geef een reactie