Hoe krijg ik mijn vetpercentage omlaag?

Omhoog ga je het liefste met zo weinig mogelijk gewicht. Vaak ben je daarom gefocust op het verliezen van kilo’s. En dat is zonde. Want veel gangbare methoden die helpen bij het verliezen van kilo’s helpen evengoed bij het verliezen van conditie of helpen in ieder geval niet om je in topconditie te komen.

De juiste vraag moet dan ook zijn: Hoe krijg ik mijn vetpercentage omlaag?

 

Dat betekent niet persé dat de kilo’s omlaag gaan. Het kan namelijk heel goed zijn dat je meer beenspieren erbij krijgt. Maar, zolang je nog geen sixpack hebt kunnen er nog gerust wat kilo’s af. 😉

 

Ik help fietsers atleten te worden. Dat is de manier. Geen compromissen, hard trainen, gezonde voeding en genoeg rust. Dat doe ik zelf al jaren en zo train ik mijn klanten al jaren: met resultaat!

 

Hier heb je 6 tips om vandaag te beginnen:

 1. Drink water

Klinkt je bekent!? Ik hoop van wel. Ik adviseer dit ongeveer 40x per week. Maar dat geeft tevens aan hoe belangrijk het is. Je urine hoort er waterig uit te zien. Wordt het geel of zelfs richting bruin? Drink meer. Naast water kun je ook nog kruidenthee drinken en natuurlijk je dorstlesser tijdens je training. Andere dranken voegen maar weinig toe aan je resultaat.

 

 1. Eet meer groenten en fruit

Teveel van wat je eet heeft te weinig voedingswaarde. Door meer groenten en fruit in je dag te stoppen krijg je al die waardevolle stoffen binnen die je lichaam bouwen. Bijvoorbeeld door als lunch een bonensalade te eten. Af paprika als snack te gebruiken.

 

 1. Train minsten 3x per week

Je moet minsten 3x per week trainen. Jazeker, moet. Verwacht niet dat je minder een goed resultaat krijgt. Een goed resultaat betekent een conditie als een renpaard met een strak lichaam. Het hoeft niet persé lang te zijn als je maar in beweging bent.

 

 1. Eet 5x per dag

Meerdere keren je maag vullen heeft als gevolg dat je regelmatig voedingsstoffen binnen krijgt. Daardoor is de kans dat je een schransbui krijgt veel kleiner. Bovendien kan je lichaam zo de hele dag optimaal gebruik maken van de energie en bouwstoffen die het binnen krijgt.

 

 1. Train lang

Voor je conditie en vetverbranding is het goed als je lange stukken rijdt. Dat is immers één van je doelen. Minimaal een uur met verhoogde hartslag kunnen rijden. Maar veel tochten zijn 2 tot 6 uur of zelfs nog langer. Je hoeft overigens niet heel rustig te rijden. Kies voor een tempo die je de vooraf gestelde tijd vol kan houden.

 

 1. Train kort

Zoals ik al zei hoef je niet altijd uren op je fiets te zitten. Sterker nog: korte, intensieve trainingen zorgen voor een enorme vooruitgang in je kracht en/ of conditie. Bovendien verbranden deze trainingen een hele bak calorieën. Zelfs als jij allang thuis op de bank zit.

Trek bijvoorbeeld 10 sprintjes van 30 seconden. Rust na ieder sprintje 3 minuten. Doe 1 of als je kan 2 series.

 

Het fijne van deze tips is dat je focus niet meer op minimaal staat. Niet meer op bezuinigen, maar op goed presteren. Op vooruitgang. En je ziet dat het niet zo lastig is. Als 2x kort (en intensief) en 1x lang trainen niet het gewenste resultaat brengt, dan doe je iets verkeerd met je voeding. En dat kan net zo goed te weinig voeding zijn als teveel. Kijk dus goed naar wat je eet. Eigenlijk moet je zo natuurlijk mogelijk eten. Dan zit je altijd goed. Lees desnoods één van mijn andere artikelen over voeding.

 

Wat vind jij het lastigste om uit je voeding te schrappen of te vervangen?

 

Beantwoord de vraag in het commentaarveld onder dit artikel. Als dank stuur ik je de “Calorie calculator”, zodat je een plan kan maken om voldoende te eten.

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

intens veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

 

65 Responses to Hoe krijg ik mijn vetpercentage omlaag?

 1. metz john 20 juli 2019 at 15:10 #

  Hallo. Ik heb een beetje hetzelfde als wouter, gewicht blijft stabiel ondanks training in small group met pt. drink veel water en probeer gezond te eten, maar hoeveel van wat en wanneer blijft voor mij maar een gok. zou erg geholpen zijn met de calorie calculator misschien dat dit mij verder helpt?

 2. Wouter 5 juni 2019 at 23:24 #

  Ik train zeer regelmatig en vul aan met krachttraining in de fitness. Ik merk alleen geen resultaat in mijn gewicht. Koolhydraten zijn moeilijk om te minderen, heb ik de indruk.
  Grtn
  Wouter

  • Robert van der Wulp 7 juni 2019 at 11:38 #

   Hai Wouter,

   Bedankt voor je reactie.
   In mijn praktijk zie ik dat 9 van de 10 fietsers eerder te weinig koolhydraten eet dan teveel.
   Of de verkeerde. De goede zijn volkoren granen, zilvervliestrijst, peulvruchten en hard fruit.

   Als je er niet uitkomt, mail of bel me dan maar, dan kijken we er samen eens naar.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 3. Linda 11 mei 2019 at 21:37 #

  Ik vind het lastig aan voldoende koolhydraten te komen merk ik en om een voor mij echt goede balans te vinden wat betreft eiwit, vet en koolhydraten. Ik eet vegetarisch en bijna veganistisch en dat maakt dat t soms extra zoeken is ook om voldoende hoogwaardige eiwitten binnen te krijgen.

  • Robert van der Wulp 14 mei 2019 at 16:04 #

   Hai Linda,

   Bedankt voor je reactie.

   Voor de koolhydraten is het vrij eenvoudig: meer opscheppen. 😉
   Eiwitten is voor vegetariërs en veganisten inderdaad veel lastiger.
   Variatie is dan extreem belangrijk om een volledig eiwitprofiel binnen te krijgen.
   Ik zou dan ook zeker werken met een eiwitpoeder. Dat helpt enorm.

   Je kunt dan denken aan Joe Weider, Garden of Life of Sunwarrior.
   Die laatste 2 kan ik je ook leveren.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 4. Kurt 21 april 2019 at 19:16 #

  Hoy Robert,

  De reactie heeft niets te maken met dit artikel hierboven.
  Ik wilde graag bedanken voor de vele tips die ik van jou al heb ontvangen.
  Het is mij na een jaar opvolgen van je tips om gisteren de Amstel gold race uit te rijden. Een jaar geleden woog ik nog meer dan 100kg voor een man van 1m76 en was al blij met 80km.
  Nu weer ik nog 80kg, maar heb wel de 240km gereden aan een gemiddelde van 26,2 km/u
  Bedankt voor alles,
  Kurt

  • Robert van der Wulp 24 april 2019 at 13:07 #

   Hai Kurt,

   Heel erg bedankt voor je reactie.
   Superleuk om te horen en heel graag gedaan.

   Hoewel alle credits eigenlijk naar jou moeten.
   Jij hebt zelf de beslissing genomen om er een succes van te maken.
   Zonder al jouw harde werk en toewijding was dit niet gebeurt.

   Dat heb je dus heel goed gedaan. Nu is het tijd voor de volgende stap: blijven doen wat je het afgelopen jaar hebt gedaan.
   En misschien wel meer…!?

   Intens veel fietsplezier, Robert

 5. Lisette 12 april 2019 at 14:54 #

  Ik vind het moeilijk om chocolade (pasta/hagel/reep) te schrappen.

 6. Kees 12 april 2019 at 13:09 #

  Zoete tussendoortjes; drop die op tafel staat, verder met name s avonds voor de tv minder vind ik erg lastig

  • Robert van der Wulp 12 april 2019 at 19:31 #

   Hai Kees,

   Tsja, als je de drop op tafel zet kan ik er ook niet vanaf blijven.
   Daarom haal ik het liever niet in huis.

   Soms komt er wel eens een zakje het huis in en die zet ik dan in de garage.
   Dat betekent dat ik voor ik in de garage ben al een hele lijst aan andere opties tegenkom die ik net zo goed kan nemen.
   Fruit staat bij ons altijd voor het grijpen, net als snoeptomaatjes, paprika en komkommer.

   Als ik ’s avonds een keer tv wil kijken dan neem ik daar een bak yoghurt met het een of ander in.

   Bekijk je eten puur functioneel. Jij bent een Ferrari. Ga je dan zand in de motor gooien of goeie benzine?

   Intens veel fietsplezier, Robert

 7. Gyon 10 april 2019 at 22:01 #

  Het blijft hannesen met voeding, teveel, te weinig 🙁

  • Robert van der Wulp 11 april 2019 at 20:46 #

   Hai Gyon,

   Ik stuur je even een mailtje, dan maken we een afspraak om je verder te helpen.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 8. Peter Dhanyns 4 april 2019 at 20:16 #

  beste,

  in het weekend een biertje is moeilijk te weerstaan.

 9. Margje 2 april 2019 at 18:31 #

  Ik dronk elke dag een wijntje maar sinds een maand alleen maar in het weekend meer. Dit was wel even omschakelen maar het is gelukt, nu nog van de chips af in het weekend.

 10. jan 30 maart 2019 at 11:46 #

  Ik probeer minder brood en vettige dingen te eten. Ook meer fruit en water komen aan bod. Chocolade laten is een moeilijke en een dagelijks glas wijn bij avondeten. .. Wordt aan gewerkt;-)

Geef een reactie