Hoe krijg ik mijn vetpercentage omlaag?

Omhoog ga je het liefste met zo weinig mogelijk gewicht. Vaak ben je daarom gefocust op het verliezen van kilo’s. En dat is zonde. Want veel gangbare methoden die helpen bij het verliezen van kilo’s helpen evengoed bij het verliezen van conditie of helpen in ieder geval niet om je in topconditie te komen.

De juiste vraag moet dan ook zijn: Hoe krijg ik mijn vetpercentage omlaag?

 

Dat betekent niet persé dat de kilo’s omlaag gaan. Het kan namelijk heel goed zijn dat je meer beenspieren erbij krijgt. Maar, zolang je nog geen sixpack hebt kunnen er nog gerust wat kilo’s af. 😉

 

Ik help fietsers atleten te worden. Dat is de manier. Geen compromissen, hard trainen, gezonde voeding en genoeg rust. Dat doe ik zelf al jaren en zo train ik mijn klanten al jaren: met resultaat!

 

Hier heb je 6 tips om vandaag te beginnen:

 1. Drink water

Klinkt je bekent!? Ik hoop van wel. Ik adviseer dit ongeveer 40x per week. Maar dat geeft tevens aan hoe belangrijk het is. Je urine hoort er waterig uit te zien. Wordt het geel of zelfs richting bruin? Drink meer. Naast water kun je ook nog kruidenthee drinken en natuurlijk je dorstlesser tijdens je training. Andere dranken voegen maar weinig toe aan je resultaat.

 

 1. Eet meer groenten en fruit

Teveel van wat je eet heeft te weinig voedingswaarde. Door meer groenten en fruit in je dag te stoppen krijg je al die waardevolle stoffen binnen die je lichaam bouwen. Bijvoorbeeld door als lunch een bonensalade te eten. Af paprika als snack te gebruiken.

 

 1. Train minsten 3x per week

Je moet minsten 3x per week trainen. Jazeker, moet. Verwacht niet dat je minder een goed resultaat krijgt. Een goed resultaat betekent een conditie als een renpaard met een strak lichaam. Het hoeft niet persé lang te zijn als je maar in beweging bent.

 

 1. Eet 5x per dag

Meerdere keren je maag vullen heeft als gevolg dat je regelmatig voedingsstoffen binnen krijgt. Daardoor is de kans dat je een schransbui krijgt veel kleiner. Bovendien kan je lichaam zo de hele dag optimaal gebruik maken van de energie en bouwstoffen die het binnen krijgt.

 

 1. Train lang

Voor je conditie en vetverbranding is het goed als je lange stukken rijdt. Dat is immers één van je doelen. Minimaal een uur met verhoogde hartslag kunnen rijden. Maar veel tochten zijn 2 tot 6 uur of zelfs nog langer. Je hoeft overigens niet heel rustig te rijden. Kies voor een tempo die je de vooraf gestelde tijd vol kan houden.

 

 1. Train kort

Zoals ik al zei hoef je niet altijd uren op je fiets te zitten. Sterker nog: korte, intensieve trainingen zorgen voor een enorme vooruitgang in je kracht en/ of conditie. Bovendien verbranden deze trainingen een hele bak calorieën. Zelfs als jij allang thuis op de bank zit.

Trek bijvoorbeeld 10 sprintjes van 30 seconden. Rust na ieder sprintje 3 minuten. Doe 1 of als je kan 2 series.

 

Het fijne van deze tips is dat je focus niet meer op minimaal staat. Niet meer op bezuinigen, maar op goed presteren. Op vooruitgang. En je ziet dat het niet zo lastig is. Als 2x kort (en intensief) en 1x lang trainen niet het gewenste resultaat brengt, dan doe je iets verkeerd met je voeding. En dat kan net zo goed te weinig voeding zijn als teveel. Kijk dus goed naar wat je eet. Eigenlijk moet je zo natuurlijk mogelijk eten. Dan zit je altijd goed. Lees desnoods één van mijn andere artikelen over voeding.

 

Wat vind jij het lastigste om uit je voeding te schrappen of te vervangen?

 

Beantwoord de vraag in het commentaarveld onder dit artikel. Als dank stuur ik je de “Sweat rate calculator”, zodat je een plan kan maken om te drinken op de fiets.

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

Wil jij weten wat anderen van het Cycle Forever Programma vinden? Klik hier en lees hun verhaal.

 

Klik hier om het Cycle Forever programma te bekijken.

 

Heel veel fietsplezier,

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

 

37 Responses to Hoe krijg ik mijn vetpercentage omlaag?

 1. Willem 10 februari 2018 at 10:52 #

  Snoepen en in de avond een nootje.

 2. Jan 28 januari 2018 at 20:19 #

  Ik vind het lastig om een juist voedingsplan te maken voor ca. 2 weken zodat er genoeg variatie in zit, gebaseerd op de hoeveelheid koolhydraten, eiwitten, vitaminen en vetten.

 3. Marcel 27 januari 2018 at 20:29 #

  Ik vind het moeilijk niet te snaaien.

 4. Willem 27 januari 2018 at 17:53 #

  Blijf jojo en ook door terug val in een biertje en nootje

 5. Martin 28 oktober 2017 at 12:38 #

  Het zelfde als Antoon. Bij lekker warm eten (voor mij pasta’s en nasi gerechten), snel eten en voor ik effect van het eerste bordje merk als een tweede bord vol leeg gegeten.

 6. Antoon 27 september 2017 at 21:23 #

  Te grote portie warm eten, liefst met een groot stuk vlees.

 7. Carmen vM 20 september 2017 at 20:58 #

  Snoep (drop) op nr 1, een wijntje en op nr 3 mayo. Die laatste is al van 2 naar 3 gegaan.
  Lastig is ook nog t ontbijt. Daarin ben ik nog zoekende mbt eten voor het fietsen smorgens. Havermout gaat mis qua buikkrampen. En dan maak ik het al met gewoon water en geen melk. Brood met jam gaat soms wel goed. Zilvervliesrijst met rozijnen gaat redelijk goed, maar ik vind rijst helemaal niet lekker 😉 Afwisseling zal misschien het fijnste zijn voor mij. En doorzetten, want ik moet echt behoorlijk wat kg’s kwijt.

 8. Martin 13 september 2017 at 17:14 #

  Ik ben al een tijdje bewuster aan het minderen met suikers en brood. Eerst op het werk minder suiker in de koffie, nu helemaal geen suiker meer in de koffie. ‘S ochtends meestal geen brood meer als ontbijt, maar yoghurt of kwark. Ik merk dat ik minder schommelingen in mijn suikerspiegel heb. ‘S avonds na het eten laat ik het toetje staan. Nu 4 kg eraf maar het stokt een beetje. Mijn probleem is dat ik nog wel eens snachts wakker wordt met een knagende lege maag, zeker als ik vol in training ben en dan laat ik mijn principes makkelijk varen. Heb je hier een tip voor?

  • Robert van der Wulp 13 september 2017 at 18:37 #

   Hai Martin,

   Bedankt voor je reactie.

   Eet je wel na je training? Dat is een eerste vereiste.
   Je kunt ook ’s avonds voor je naar bed gaat of bijvoorbeeld 2 uur na het diner nog een kleine maaltijd nemen. Kies voor iets wat je de nacht door helpt zoals kwark met vruchten of noten.

   Heel veel fietsplezier, Robert

 9. Kees Witziers 12 september 2017 at 13:31 #

  Ik vind het heel moeilijk om vlees te laten staan. Daarnaast ben ik een “stress eter” (nee bestaat niet officieel), maar ik eet als ik even iets afleiding zoek. Of drink dan koffie… Veel teveel.

  En het zal nu wel moeten, want moet volgend jaar de Alpe d’Huez 6 keer op moeten…. #maarnueerstrevalideren # nwe kruisband

  • Robert van der Wulp 13 september 2017 at 14:09 #

   Hai Kees,

   Bedankt voor je reactie.

   Als jij wilt eten voor je stress, dan ben je voor mij ook gewoon een stresseter, hoor. En dat is officieel. 😉

   Je kunt dit oplossen door een andere gewoonte kiezen voor wat afleiding. Op vakantie heb ik bijvoorbeeld altijd een stuk touw mee en maak ik knopen.
   Dat dateert nog vanuit mijn survival achtergrond. Echt allerlei knopen laat ik de revu passeren. Maar elke afleiding is goed.

   Het helpt ook als je alleen nog maar gezonde dingen in huis haalt.

   Succes met revalideren. Dat zal je nodig hebben want er wacht een pittige klus op je.
   Laat maar weten als ik nog iets voor je kan betekenen.

   Heel veel revalideerplezier, Robert

 10. Monique 8 september 2017 at 07:28 #

  Het ochtend of middag tussendoortje een sultana of een een ander koekje. En ’s avonds het nootje.

 11. Rob 29 augustus 2017 at 09:38 #

  Het lukt mij (nog) niet om brood als ontbijt en lunch te vervangen, probeer sinds kort wel af en toe havermout (met appel/banaan, rozijnen en beetje honing/kaneel) als ontbijt te nemen en pastasalade als lunch, maar heb hier niet altijd trek in en brood is altijd lekker en wel zo makkelijk. Verder kan ik koek en gebak als tussendoortje bij koffie/thee moeilijk laten staan.
  Ben wel minder bier/wijn gaan drinken en heb chips bij biertje in het weekend vervangen door haring/sushi en ongezouten noten/pinda’s.

 12. Martin 26 augustus 2017 at 19:08 #

  Het laten staan van speciaal bier in het weekend kan ik niet laten. Ik merk wel idd dat sinds ik alleen water en thee en koffie drink ik amper aankom. Veel fruit en groente eet ik en dat voelt goed en ben zo wat kilo’s kwijtgeraakt. Dit merkte ik aan de complimenten tijdens vakantie over mijn lijf.

 13. sjoerd 25 augustus 2017 at 08:28 #

  Hallo , ik ben over een wat langere tijd bijna 50 kilo kwijt geraakt. De laatste maanden ging het snelst omdat ik om de dag een uur fiets op de Tacx en buiten op de racefiets. Dan worden het langere tochten. Ik eet nu 4 keer per dag , eet pasta met veel groente er in en weinig vlees. Ik eet wel veel kipfilet en drink ook veel water. Op de fiets gebruik ik dorstlessers. Ik eet bijna geen snacks meer en waar ik voor heen een pak koeken leeg maakte , eet ik nu 1 koekje bij de koffie of thee. Eigenlijk ben ik ben gewoon gaan eten. Ik heb alles waar ik dik van werd laten staan en door dagelijks te bewegen vlogen de kilo’s er af. Ik volg natuurlijk het trainingsschema van Robert en dat werpt zijn vruchten nu ook af: de conditie schiet omhoog!

  • Robert van der Wulp 26 augustus 2017 at 09:48 #

   Wauw Sjoerd,

   Wat een geweldig resultaat.

   Je hebt dat op de juist manier gedaan.

   Gefeliciteerd, op zo’n resultaat mag je trots zijn.

   Heel veel fietsplezier, Robert

 14. Karel 24 augustus 2017 at 21:55 #

  13 kg kwijt in 4 maanden. Maar nu stopt het. Terwijl ik er graag nog 10 zou kwijt raken. Snacks heb ik grotendeels geschrapt.

 15. wim wouters 24 augustus 2017 at 14:36 #

  Wijntje bij het eten kan ik moeilijk laten. En chocolade …

 16. hans 24 augustus 2017 at 10:37 #

  Dit jaar ben ik minstens twee keer week naar mijn werk gaan fietsen (heen en terug is dat ongeveer 50 km). Dat bevalt prima, minder (verkeers) stress, ik kan de route varieren. Ik voel me een stuk fitter en ben wat kilo’s (buikvet) kwijt geraakt. Daarnaast bevallen die salades bij de lunch ook hl goed.

  hans

 17. Hedy 24 augustus 2017 at 08:49 #

  Wat ik het moeilijkste vind om te laten staan zijn de vruchtensmooties. Vanwege hypoglykemie zijn koolyhydraten en toegevoegde suiker en frucotes in grote hoeveelheden niet verstandig.

 18. Richard 24 augustus 2017 at 08:31 #

  Het lastigst is het snacken te laten even het koekje bij de koffie of dat stukje taart van de jarige collega te laten staan.

 19. Marcel 24 augustus 2017 at 07:03 #

  Ik vond het moeilijk brood te vervangen.

  • Robert van der Wulp 24 augustus 2017 at 10:18 #

   Hey Marcel,

   Bedankt voor je reactie.

   Kennelijk heb je het wel voor elkaar gekregen. Goed gedaan.

   Heel veel fietsplezier, Robert

 20. Frans 24 augustus 2017 at 03:51 #

  Het schrappen van brood

 21. Erik 23 augustus 2017 at 22:10 #

  Ik ben de afgelopen maanden gemiddeld 4x p week gaan fietsen. Gemiddeld 30 km p rit. En daar een enorm voldaan gevoel van heb. Maar wat ik nu zo vervelend en lastig vind, is dat ik dus 2x per week n schransbui heb. Vooral zo rond 21:00
  Ook is het lastig om nog gezonder te gaan eten, als je vrouw niet echt staat te popelen om het vertrouwde eetpatroon te veranderen.

  • Robert van der Wulp 24 augustus 2017 at 10:24 #

   Hai Erik,

   Schransbuien zijn meestal een gevolg van een tekort aan (goede) voeding.
   Bekijk of je voldoende eet gedurende de dag.
   Eet je ook na je training?
   Zoniet, neem dan binnen een uur na je training een herstelmaaltijd. Bijvoorbeeld yoghurt met fruit.

   Wat betreft je vrouw… Verandering komt geleidelijk. Overleg samen wat je wel bereid bent om te doen. Doe het in kleine stappen.
   Begin bijvoorbeeld met het toevoegen van 1 groente aan 2 avondmaaltijden per week.

   Je zult zien dat deze kleine verandering niet zoveel impact heeft.

   En verander op deze manier iedere week of zelfs twee weken iets.
   Denk aan de impact op de lange termijn.

   Heel veel fietsplezier, Robert

 22. OllieB 23 augustus 2017 at 22:03 #

  wat ik lastig vind om de tussendoortjes gezond te houden, en choco bar of van die zgn fruit koekjes zijn niet echt gezond. Je zou eigenlijk paprika’s etc klaar moeten hebben liggen maar dat is moeilijker en meer werk
  Fabrikanten zouden daar op in moeten springen

  • Robert van der Wulp 24 augustus 2017 at 10:26 #

   Hai Ollie,

   Bedankt voor je reactie.

   Ik vermoed dat je lokale supermarkt zeker komkommers, paprika’s en snacktomaatjes heeft. In klein formaat en verpakt in kleine zakjes.

   Heel veel fietsplezier, Robert

 23. Lore van 23 augustus 2017 at 21:52 #

  Mijn grootste zonde is chocolade, in alle vormen. ’s Morgens op mijn boterham moet er choco zitten. Het snoepen kan ik meestal beperken. ’t is niet dat ik mij ermee volprop. Ik eet wel een stukje maar niet het hele pak. Toch heb ik de drang om (bijna dagelijks) een stukje chocolade of iets met chocolade op of in te eten.

  • Robert van der Wulp 24 augustus 2017 at 10:29 #

   Hai Lore van,

   Bedankt voor je reactie.

   Ik eet (bijna) elke dag wel chocolade. Dat is geen enkel probleem.
   Neem gewoon puur. En dan bedoel ik minstens de 75%.

   Geniet en heel veel fietsplezier, Robert

 24. Herman 23 augustus 2017 at 21:49 #

  een borrel vind ik lastig om die s,avonds te laten staan.

  • Robert van der Wulp 24 augustus 2017 at 10:36 #

   Hai Herman,

   Bedankt voor je reactie.

   Als je iedere dag een borrel neemt, spreek dan met jezelf af om niet te drinken op de dagen dat traint. Dat zijn er minstens 3 per week minder.

   Train je meer dan 3x per week, beging dan met de dagen waarop je het hardste traint.

   Als je hieraan gewend bent (na een maand of drie) kijk dan eens of je bereid bent om nog een dag op te geven.

   Mocht je alle dagen even hard trainen, schrijf dan in voor mijn het webinar. 😉

   Heel veel fietsplezier, Robert

 25. Kasper Vos 23 augustus 2017 at 21:47 #

  Ik ben inmiddels al geruime tijd bezig om gewicht kwijt te raken. in ongeveer 18 maanden ben ik 8 kg kwijt geraakt. Dit is gelukt door het schrappen van vooral de wat vettere voedingsmiddelen. Wat ik prettig vond is het bijhouden van de ingenomen calorien. Op dagen van trainingen heb ik extra calorien ingenomen. Wat ik ook belangrijk vind is de literatuur lezen over voedingsmiddelen zodat je weet wat waar inzit. Het lastigste vind ik eigenlijk de familie die wat moeite heeft om te begrijpen waar ik mee bezig was en dat ik dan weer niets nam van de snacks. Wel vind ik het lastig om in het weekend een wijntje te laten staan.

  Met vriendelijke groet

  kasper Vos

  • Robert van der Wulp 24 augustus 2017 at 10:42 #

   Hai Kasper,

   Bedankt voor je reactie.

   Hartstikke goed! Ga zo door.

   Zorg dat wat je leest altijd ondersteunt wordt door gedegen onderzoek. Veel boeken zijn echte modegrillen en raken kant nog wal.

   Een echte aanrader is “de voedselmachine”. Niet zozeer over wat je moet eten maar wel over hoe je lichaam werk. Leerzaam en erg leuk geschreven.

   Heel veel fietsplezier, Robert

 26. Conny 23 augustus 2017 at 21:25 #

  Wat vind jij het lastigste om uit je voeding te schrappen of te vervangen?

  Het is al zeker 50% verminderd maar de snack avonden met een grote bak aan div soorten chips tijdens een filmpje zijn het moeilijkst om te laten staan.

  • johan 24 augustus 2017 at 08:04 #

   Een biertje of een wijntje ter afsluiting van een drukke dag……….

 27. Rinke van der Vlerk 23 augustus 2017 at 20:22 #

  Na het fietsen lust ik wel een paar biertjes….
  En een zak chips is ook wel lekker af en toe!

Geef een reactie