Het enige voedingsplan dat je ooit nog zult gebruiken

Het spijt me, maar ik kan weinig waardering opbrengen voor trends en mode. Helaas zitten de diëtiek en de sportwereld er vol mee. Wat je moet weten is dat er een duidelijk verschil is tussen voortschrijdend inzicht en een trend. De meeste diëten zijn een trend. Niet meer dan oude wijn in nieuwe vaten. Dat wil overigens niet zeggen dat ze persé slecht zijn.

Je kunt gerust iedere dag eieren eten. Dat is voortschrijdend inzicht. Vroeger dachten we dat dit slecht voor je cholesterol was. Tegenwoordig weten we uit langlopende studies met 100.000-den mensen uit verschillende werelddelen dat dit niet zo is. Tenzij je erfelijk belast bent met een aanleg voor een hoog cholesterolgehalte.

Regelmatig krijg ik vragen over wat wel en wat niet te eten. Het is echt geen rocket-science. Daarom heb ik hier vijf vuistregels waarmee je in 1 dag naar tot beter voedingsplan komt. Het zijn de enige regels die je nodig hebt.

 

Stap 1 Eet meer natuur

Slechts 6% van de Nederlanders (bron: voedingscentrum) haalt de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten van 250 gram. Voor fruit is het al niet veel beter. Interessant is hierin ook een onderzoek dat liet zien dat 80% van de mensen hun consumptie overschat.

Daarom zeg ik: stop met brood als maaltijd te eten. Eet brood bij je maaltijd. Zorg dat er altijd veel groenten bij zitten.

 

Stap 2 Eet vaker

Dit is geen modetrend en inderdaad, het is niet nodig. Uit onderzoek blijkt dat je ook al je voeding op 1 moment van de dag kunt nuttigen. Je lichaam kan daar voor de meeste voedingsstoffen net zo efficiënt mee omgaan. Het nut van vaker eten zit echter in de activiteiten die je doet. In mijn praktijk eten vrijwel 90% van de mensen te weinig. Dat komt doordat je als duursporter aardig wat calorieën verbruikt. Vaker eten resulteert in meer calorieën en minder hongermomenten waardoor de kans dat je de verkeerde dingen eet een stuk kleiner wordt.

Daarom zeg ik: zorg voor 3 hoofdmaaltijden en minimaal 2 tussendoortjes. Je kunt prima ’s avonds voordat je naar bed gaat eten. Zeker als je ’s avonds traint.

 

Stap 3 Kies voor kwaliteit

Omdat je veel calorieën nodig hebt liggen veel koolhydraten voor de hand. Ik noem koolhydraten ook wel de kerosine voor je lichaam. Het is niet zomaar brandstof, het is dé brandstof waar je goed op presteert. Dat wil niet zeggen dat alle koolhydraten goed zijn.

Daarom zeg ik: Kies voor volkoren granen, zilvervliesrijst of peulvruchten. Laat de bewerkte producten zoveel mogelijk staan. Dit geldt natuurlijk voor al je voeding.

 

Stap 4 Stop met rotzooi

Ik krijg regelmatig bevestigingsvragen. Kan ik glaasje wijn drinken bij het eten. Kan ik appeltaart eten tijdens mijn koffiestop. Je weet het antwoord al, maar hoe fijn zou het zijn als ik zou zeggen: “tuurlijk kan je na je rit een groot glas bier bestellen!”.  Je begrijpt, dat is niet het antwoord wat je kunt verwachten.

Daarom zeg ik : Je weet zelf het beste wat je eet, maar hou eens een dagboek bij en doe dat een week. Eet gewoon wat je iedere dag eet. Kijk aan het einde van de week of het voldoet aan bovenstaande stappenplan.

 

Stap 5 Stop met diëten, start met je leefstijl

Je voeding is geen dieet. Het is de benzine voor je motor. Het zijn de bouwstenen voor je lichaam. Als je je motor voedt met rotzooi, dan kom je niet vooruit. Als je je lichaam voedt met rotzooi staat het nooit als een huis. Het stort in als een zandkasteel.

Daarom zeg ik: stop met die tijdelijke blik. Eet niet voor die korte bevrediging maar eet voor je toekomst. Onderhoud je lichaam met de beste voeding die je krijgen kunt en haal je bevrediging uit een fit en gezond lijf waarmee je actief kunt leven.

 

Misschien heb je het gevoel dat ik je afscheep met 5 open deuren. Uit onderzoek blijkt echter dat 94% van de Nederlanders dit dus niet doet en 80% het probleem onderschat. Ik zie in mijn praktijk dat dit stappenplan werkt. Het is niet moeilijker dan dit. Het vergt alleen een andere blik en de discipline om het uit te voeren. Ik kreeg een mailtje van een klant. Zij kan niet trainen door knieproblemen maar was wel 1,9kg(!!!) afgevallen door het toepassen van deze stappen.

 

Welke stap ga jij toepassen?

Hoe doe je dat?

 

Beantwoord de vraag in het commentaarveld onder dit artikel. Als dank ontvang je het gratis eBook 10x voeding voor een topprestatie. Kun jij meteen beginnen.

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

intens veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

 

77 Responses to Het enige voedingsplan dat je ooit nog zult gebruiken

 1. William 10 mei 2021 at 14:56 #

  Fijne quote: voeding is geen dieet, dieet geen voeding: Eet niet de korte bevrediging maar voor je toekomst.

 2. John 9 mei 2021 at 19:43 #

  Ik eet drie keer per dag. Maar dan wellicht te veel per keer. Ik ga proberen het eens meer te verdelen.
  Mijn ervaring is wel dat ik ’s avonds na 20.00 niet meer moet eten. Heb daar ’s nachts last van!

 3. Emile 8 mei 2021 at 00:48 #

  Ik probeer ook steeds gezonder te eten. Alleen is het erg moeilijk om daarbij af te vallen. 🙁

 4. Dennis 6 mei 2021 at 16:37 #

  Ik ga het zoet beleg beperken en elke dag groente als start

 5. Teun 6 mei 2021 at 08:15 #

  ik kies voor kwaliteit, meer fruit en vaker (kleinere) hoeveelheden.
  Daarnaast ook frequenter tijdens het fietsen eten, ook al heb ik nog geen trek

 6. Harry 5 mei 2021 at 20:20 #

  Ik heb o.a. de koek bij de koffie al ingeruild voor een stuk fruit, maar er is altijd meer verbetering mogelijk.

 7. Domi 5 mei 2021 at 19:51 #

  Ik ga meer groenten en fruit eten.

 8. Tom 5 mei 2021 at 19:47 #

  Minder brood eten

Geef een reactie