Hartslag vs Wattage

Het kost een berg centen, maar dan heb je ook watt. De laatste jaren wordt de powermeter beschouwd las de heilige graal voor wielrenners. Het lijkt soms wel of je eigen hartslag niet goed genoeg meer is om je prestatie te meten.

 

Maar is dat ook zo?

 

Laat ik eens beginnen met de powermeter. Wat is het en wat kan het? Veel programma’s maken tegenwoordig al een schatting van het wattage. Kijk maar naar Strava en de meeste fietstrainers. Vaak zijn deze schattingen niet heel nauwkeurig, maar meer een interpretatie op basis van verschillende data.

 

Een powermeter is een meetinstrument die je op je fiets monteert. Het meet de uitgeoefende kracht op een bepaald deel van je fiets en zet deze om in een wattage. Omdat je kracht zet op verschillende bewegende delen, zoals je trapper, je crank en je ketting is het moeilijk om een permanent wattage te meten. Heel anders dan wanneer je tegen een muur zou drukken, bijvoorbeeld.

Bovendien trap je het ene moment aan de linkerkant van je fiets en het andere moment aan de rechterkant. Kortom, er is genoeg om over na te denken om een goed meting te verkrijgen.

Er zijn dus ook verschillende systemen met elk voor- en nadelen. Omdat ik me wil richten op je training ga ik hier verder niet op in.

 

Wat heb je nu aan een powermeter?

 

Het grote voordeel van een powermeter is dat je actuele data hebt over de mate van inspanning die je pleegt. Met andere woorden, een powermeter laat je zien welke kracht je vrijwel op dat precieze moment genereert. Dus of je nu windkracht 4 tegen hebt, de wind in de rug of bergop rijdt, 200 Watt is altijd 200 Watt. Daarmee is dus ook de mate van inspanning (redelijk) gelijk.

 

Het voordeel is dus dat als je schema zegt dat je 10 minuten met 200 Watt moet fietsen, de omstandigheden niet uitmaken. Het betekent dus simpelweg dat je langzamer gaat als je wind tegen  hebt om diezelfde 200 watt te trappen, dan wanneer je wind mee hebt.

 

Hiermee kun je je training dus beter sturen.

 

En je hartslag dan?

 

Ik zie veel fietsers de fout maken dat ze nu hun hartslag niet meer belangrijk vinden. Ze hebben nu een doel en zien het wattage als een vervanging van hun hartslag. Dat is absoluut niet waar. Het wattage geeft weliswaar aan wat de mate van inspanning is, maar zegt niets over het effect hiervan op de fietser. Natuurlijk, je hebt je powerzones en begint niet zomaar ergens te trappen, maar als je een maandje traint verschuiven je powerzones, terwijl je hartslagzones in tact blijven.

 

Wat heb je dan aan je hartslagzones?

 

Je hartslag geeft weer in hoe zwaar je lichaam de inspanning ervaart. Je hartslag is gekoppeld aan je powerzones. Het nadeel van je hartslag als meetinstrument is dat je hartslag er vaak een beetje achteraan hobbelt. Trek maar eens een sprintje van 20 seconden. Dat is een maximale inspanning in hartslagzone 5. De hartslag die erbij hoort, bereik je echter op zijn vroegst pas aan het einde van je sprint. Je hartslag reageert dus altijd later op de verandering van je inspanning.

Je gebruikt je hartslag dan ook om te controleren welk effect het wattage heeft dat je rijdt. Zoals ik al zei: na een maandje trainen zal 200 watt geen hartslagzone 4 meer zijn, maar hartslagzone 3. Dan is het tijd om je powerzones opnieuw te testen.

Het kan ook gebeuren dat lichamelijk niet helemaal fit bent. Waar je normaal met je hartslag in zone 3 zit, zit je nu al in zone 4. Tijd om een tandje terug te schakelen dus.

 

De prijs van powermeters is de laatste jaren al flink gedaald. Er blijven continue nieuwe modellen op de markt komen. Deze ontwikkeling zal zich zeker nog een aantal jaren doorzetten. Ik gebruik zelf de Polar Keo. Het systeem is niet meer op de markt, maar het werkt voor mij uitstekend. Als fietscomputer heb ik namleijk ook een Polar V650. Wil je een goede, betrouwbare meting aan je arsenaal toevoegen dan is de powermeter een goede keus.

 

Rij jij al met een powermeter?

Waarom wel of niet?

 

Beantwoord deze vraag in het commentaarveld onder dit artikel en als dank stuur ik je mijn eBook “De 50 Allerbeste tips over voeding en training”.

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

Heel veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedank

 

76 Responses to Hartslag vs Wattage

 1. Etienne 21 mei 2020 at 15:39 #

  Ik rij met de garmin vector powerpendalen.
  Ben er zeer tevreden van. Enkel als ik mijn wattage op zwift vergelijk met mijn pendalen dat klop niet helemaal ook als ik u schema volg met mijn hardslag klop de verhouding wattage ook niet ,dat opgegeven staat in u schema.
  Mvg etienne

  • Robert van der Wulp 25 mei 2020 at 10:04 #

   Hai Etienne,

   Dan zie je gelijk hoe complex dat is.
   Zwift maakt op basis van andere factoren een schatting van je power. Buiten heb je ook veel meer variatie: wind, bochtje mini heuveltje, etc.

   Je Wattage is ook maar zeer beperkt houdbaar. Zeker als je traint met mijn schema’s. 😉
   Je zult merken dat in de loop van de tijd je hartslag idd niet meer overeenkomt met je hartslag.
   Jij wordt beter dus diezelfde 200 watt die je 4 weken geleden nog deed zweten in zone 4 is nu zone 3 geworden.
   Eigenlijk is dus niet je hartslag veranderd, maar je wattagezone.

   Daarom blijft je hartslag altijd het belangrijkste controle middel voor je inspanning.

   Je zou dan eigenlijk iedere 4-6 weken je wattage moeten testen.
   Doe dat in week 4 van het schema, bij voorkeur als vervanging van de eerste intervaltraining.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 2. Francois 21 mei 2020 at 10:26 #

  Hallo, nog niet gekocht vanwege de kostprijs. ik let vooral op mijn hartslagmeter en doe een paar keer per jaar een cardiotest waar de wattage en hartslag op staan. Maar wellicht is dit niet helemaal OK? op mijn leeftijd (45) zijn zuivere prestaties niet meer belangrijk.

  • Robert van der Wulp 25 mei 2020 at 10:08 #

   Hai Francois,

   Bedankt voor je reactie.

   Er zit maar weinig meerwaarde in een aantal keer per jaar een cardiotest.
   Je hartslag zal in een jaar nauwelijks veranderen. Misschien dat je drempelwaarde een paar slagen stijgt of daalt (afhankelijk of je meer traint of minder).
   Een wattagetest zou beter zijn. Deze moet je echter iedere 4-6 weken uitvoeren in periodes dat je intensief traint.
   Zo snel kunnen die waardes namelijk veranderen.

   Als ze dat niet doen ben je niet effectief aan het trainen en moet je iets veranderen.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 3. Tinneke 21 mei 2020 at 09:43 #

  Ik rijd niet met een krachtmeter, omdat ik niet wist hoe ik het optimaal moest gebruiken. Mijn echtgenoot wel, dus misschien toch maar eens bij hem gaan luisteren.

 4. Pucky 21 mei 2020 at 09:35 #

  Juist powermeter besteld aangezien ik nu trainingen afwerk op hartslag via trainingsschema en hoop hiermee nog beter te worden

 5. Patrick Van Baelen 21 mei 2020 at 08:42 #

  Power2max en stages generation2
  Gebruik dit al 5 jaar, inderdaad omdat dit juist weergeeft hoe zwaar een training is geweest …
  Dit zijn gegevens die je altijd kan vergelijken met elkaar.

 6. Matthijs Weme 20 mei 2020 at 22:08 #

  Hartslagmeter, fiets vooral op mijn gevoel en merk aan mijn hartslag hoe ik mij die dag voel.

 7. Erik 20 mei 2020 at 21:48 #

  Ik fiets nu alleen op hartslag, wil wel graag op wattage gaan fietsen maar vind de meters nog aan de dure kant. En daarnaast moet de meter wel voldoende zuiver zijn, anders vind ik het jammer van m’n geld.

 8. Greens 20 mei 2020 at 21:26 #

  Alleen hartslag
  Powermeter is vrij duur en zeker als je met meerdere fietsen rijdt een afweging of je er consequent mee aan de slag gaat als hij maar op één fiets zit

 9. Piet Hoekstra 20 mei 2020 at 21:11 #

  Gebruikte in het begin vaak een hartslagmeter, maar de laatste tijd zonder . Powermeter nooit gebruikt

 10. Ron 20 mei 2020 at 19:55 #

  Ik heb al jaren een powermeter maar gebruik hem niet optimaal, ik kijk wel hoeveel watt ik trap maar mijn hartslag vind ik belangrijker. Ik zie wel heel snel of ik voldoende hersteld ben van een vorige training.

Geef een reactie