5 trainingsfouten die je zomervorm verpesten

Vind jij het ook onweerstaanbaar? Al die geweldige weken fietsweer die we inmiddels hebben gehad. Ik kan het dan niet laten dat ik vaker de fiets pak. Het is gewoon zonde om een dag met perfect fietsweer niet te benutten. Al moet ik er de gekste sprongen voor maken. En dat is nu precies één van de valkuilen die je zomervorm een flinke deuk kan bezorgen.

Ik heb het immers altijd over een doel met een plan. Maar juist nu je in vorm begint te komen en alle tacx-rijders, met alle respect, ook hun bleke gezichten weer hebben gebruind, is het belangrijk om vast te houden aan je plan. Hoe verleidelijk het ook is, behoed je voor één van deze fouten.

 

Overal willen knallen

Je vorm is goed en het aanbod van leuke toertochten, wedstrijden en andere wielerevents is overweldigend. Het voelt alsof je de hele wereld aan kunt. Maar vergis je niet. Zorg dat alle niet geplande ritten wel een goede plek krijgen in je planning. Maak de extra’s onderdeel van je plan en rij je niet leeg op elke rit. Anders is het met de goede vorm snel gedaan.

 

Onvoldoende herstellen

Ga je naar het buitenland om te fietsen, hou er dan rekening mee dat omstandigheden anders zijn. Als het 35 graden is en je enige keus is bergop doe het dan wat rustiger aan. Niet alleen tijdens je rit. Neem ook meer tijd om te herstellen. Groeien doe je namelijk alleen tijdens rusten.

 

Culinair verwarren met losgaan

Ik ben gek op eclairs. Dat is een soes van zo’n 15 cm, gevuld met room. Bovenop zit nog een dikke laag glazuur. Ik kan niet in Frankrijk komen zonder een eclair te nemen. Ik zou ze iedere dag kunnen eten, maar dat doe ik niet. Het is zonde om een jaar lang hard werken teniet te doen omdat het vakantie is. Denk dus goed na wat je neemt. Als je vindt dat alles moet kunnen omdat het vakantie is, dan is de leefstijl van een atleet niets voor jou. En laat ik dan gelijk het tegengeluid horen: die twee eclairs die ik over een paar weken naar binnen werk. Daar kijk ik het hele jaar al naar uit. Zo is elke hap een feest op zich.

 

Onvoldoende drinken

Ik hoor nog regelmatig van fietsers die 100 km rijden op 1 bidon water. Dat is echt heel onverstandig. Gedurende de zomer al helemaal. Je verliest met gemak 1-2 liter per uur. Nu hoef je dat niet bij te tanken. Dat gaat gewoon niet. Maar 1 bidon van 500-750ml per uur is echt niets teveel. Een heatstroke heb je zo te pakken. Zeker als je in de volle zon met hoge temperaturen rijdt.

 

Te vaak opstappen

Omdat het iedere dag mooi weer is, kan de verleiding groot zijn om vaker op te stappen dan je schema van je vraagt. Dat is op zich niet erg en voor meeste fietsers zelfs goed. Bedenk echter goed wat het doel is van je extra training. Als dat weer een rondje is dat gericht is op het breken van je PR, doet dat meer kwaad dan goed. Je kunt een extra rondje wel gebruiken als hersteltraining of als techniektraining.

 

Het belangrijkste is dat je een plan hebt en je daar aan houdt. Stop je energie vooral in de uitvoering van dat plan. Beschouw iets extra’s ook als iets extra’s en niet als een training op zich. En onthoudt dat 80% van je resultaat voortkomt uit je voeding. Twee weken slecht vakantievoer, betekent na je vakantie een maand lang alleen maar trainen om dat weer recht te breien. En dat scheelt vier weken waarin je geen progressie maakt. Het is gewoon een kwestie van de juiste keuzes maken.

 

Hoe blijf jij in beweging op vakantie?

 

Beantwoord de vraag in het commentaarveld onder dit artikel. Als dank stuur ik je Het grote vakantie checkboek. Bordenvol handige tips en checklists voor op je vakantie.

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

intens veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

 

58 Responses to 5 trainingsfouten die je zomervorm verpesten

 1. Marieke 10 juli 2019 at 20:46 #

  In beweging blijven zal geen probleem zijn. Ik ga (bijna) 3 weken in Nederland rondtrekken met de fiets. De racefiets blijft wel veilig thuis.
  Voeding is lastiger. Niet zozeer door de verleidingen, al zullen die er ook zijn, maar omdat ik maar 1 kookpitje en een paar kleine pannetjes bij me heb. Elke dag verse groenten koken wordt de uitdaging van mijn vakantie.

 2. Maarten Los 10 juli 2019 at 19:24 #

  Fiets gaat mee op vakantie. Ook periode van rust. Maar wel blijven bewegen en genieten van de bergen en andere omgeving. En ja, wel 1 berg per vakantie die ik goed op wil rijden.

 3. Cock Kortlever 10 juli 2019 at 18:37 #

  In augustus train ik 3 weken niet. Voor en na die tijd hou ik me aan het schema van Robert om in september nog 2 tochten te rijden in Nederland van ongeveer 150 km

 4. Johan 10 juli 2019 at 18:00 #

  Lekker wandelen in de bergen is een goede training en dit jaar voor het eerst de racefiets mee. Gewoon een paar rustige rondjes fietsen en af en toe een uitdaging ( bv de izoar op). Altijd de hartslag meter mee zowel bij het fietsen als het wandelen, zodat ik kan zien hoe groot mijn inspanning is geweest en daarmee mijn inspanningen plannen.

 5. Paul Klos 10 juli 2019 at 16:50 #

  Ik ga een weekje naar de Alpen, en de fiets gaat mee. Ik kijk er naar uit, al vind ik het ook wel een beetje eng, want dit wordt de eerste keer in het hooggebergte. Ik heb 4 ritten in de buurt uitgezocht, en ik hoop er 3 of 4 te kunnen rijden in een week.

  Verder heb ik nog twee weken vrij waarin ik gewoon in mijn eigen omgeving (Limburgs Heuvelland) ga fietsen, al wil ik het een beetje kalm aan doen de laatste week voordat we naar Frankrijk gaan.

  Verder fiets ik ongeveer 2x per week naar mijn werk, ca. 25 km. enkele reis. Dat doe ik trouwens het hele jaar door.

  Dus in principe verwacht ik wel in beweging te blijven :-).

  • Robert van der Wulp 11 juli 2019 at 12:06 #

   Hai Paul,

   Bedankt voor je reactie.

   Zie je op tegen de afstand of het dalen of rijden op de openbare weg!!?

   Om je een beetje gerust te stellen:
   – lees het Grote vakantiecheckboek. Daarin vind je tips om je ritten beter voor te bereiden.
   – Het rijden van lange klimmen is vooral rustig aan een tempo kiezen waarin je boven kunt komen. Beter langzaam beginnen en aan het eind nog wat over hebben, want als het op is, dan gaat het echt niet meer.
   – Ook voor het dalen moet je gewoon de tijd nemen. Zeker als je de weg er niet kent. Handen in de beugels en nooit bovenop, zodat je goed kunt remmen. Zorg dat je op tijd begint met remmen.
   – Het hangt een beetje af van waar je rijdt. Op de populaire bergen word je als fietser gek van alle motoren en porsches die ook graag de berg op en af willen scheuren. In de rustigere gebieden hoef je je daar geen zorgen om te maken. Tegenwoordig worden er in Frankrijk flinke boetes uitgedeeld aan automobilisten die rakelings langs fietsers rijden. Dat heeft effect.

   Fijne vakantie en intens veel fietsplezier, Robert

   • Paul 24 september 2019 at 11:10 #

    Hoi Robert,

    Inmiddels zit het er al lang en breed op, natuurlijk. Waar ik niet niet helemaal zeker van was, was hoe ik mezelf zou houden op een echt lange klim, want dat had ik nog niet eerder gedaan. Ik heb de Croix de Fer beklommen, en later nog de Col de Sarenne, en het was fantastisch!

    Zo’n vakantie is zeker voor herhaling vatbaar 🙂

 6. Danny 27 juli 2018 at 11:59 #

  tijdens vakantie wordt er meer gezwommen, help ook als verkoeling. en er zijn meer korte fietsritjes met koffie stop in de ochtend.

 7. Eddy 27 juli 2018 at 10:51 #

  We gaan op stedentrip, dus de fiets gaat niet mee. Wel de hardloopschoenen om ‘s-ochtends een rondje te lopen. Zo blijft het hart wat in conditie.
  Na drie weken maar eens kijken hoe het met de fietsconditie staat.

 8. Harry Schaminee 25 juli 2018 at 23:00 #

  Dank je wel voor de goede adviezen . Deze ga ik ook proberen toe te passen op vakantie

 9. Vincent 25 juli 2018 at 22:09 #

  Beste Robert,

  Ik ben al op vakantie geweest.
  Vooraf had ik mij al een beetje ingelezen inzake het fietsen op Corfu.

  Dat bleek prima te kunnen en de Pantocrator met zijn top net onder de 1000m. leek mij dat een leuke uitdaging.
  Na 2 dagen lanterfanteren huurde ik voor een paar dagen een hardtail mountainbike met schijfremmen van Specialized.

  Bij S-Bike in Acharavi waren ook prachtige racefietsen die te huur waren. Het 1e ritje begon ik gezien de hitte lekker vroeg. Er kon slechts 1 500cl bidon op de fiets……
  Lekker toeren langs de kust met best wat hoogte meters richting het volgende leuke kustplaatsje voor een kopje
  koffie. De volgende dag idem maar dan precies de andere kan op. Nog meer hoogte meter met een max van 10 pct.

  Een mooie training voor de Pantocrator. Op de terug weg brak de hel los en het begon hevig te onweren. Ik kreeg het zelfs koud.

  De grote dag was aangebroken, Een lekker ontbijt en vroeg op pad. De berg ligt op 18 kilometer.
  Ik heb nog nooit zoveel vocht verloren. Het zweet liep druppelend op het frame en het asfalt.
  Het klimmen begon niet op 18 km. maar al na 1 km sloeg de weg al af en werd een geiten-pad met haarspeldjes.
  Na 5 km. ben ik weer omgedraaid. Slechts 1 bidon en met deze hitte in the middle of nowhere…
  Bij het inleveren van de fiets bleek dat er de volgende dag een groep mountainbikers naar de Pantocrator te gaan,
  Met de bus…….En dan alleen dalen. Ik heb er spijt van dat ik niet ben mee gegaan.
  Verder wandelen wij iedere dag 15 min naar een iets mooier strand. Beetje zwemmen. In de avond weer wandelen naar een restaurant ect…

  • Robert van der Wulp 29 juli 2018 at 20:52 #

   Hai Vincent,

   Bedankt voor je uitgebreide reactie.

   Lijkt mij dat je een prima beslissing hebt gemaakt. En dat de Pantocrator een leuke uitdaging is/ blijft.

   Dat zij alleen naar beneden fietsen zegt genoeg.

   Volgende keer een camelbag mee, dan kun je meer vocht meenemen. 😉

   Intens veel fietsplezier, Robert

 10. Gyon 25 juli 2018 at 21:34 #

  Op vakantie mountainbike mee en om de dag lekker 2 uurtjes door de bergen op de koffiemolen, genieten van de prachtige omgeving. Gewoon wat rustiger trainen

Geef een reactie