Zo val je af en win je kracht tegelijkertijd

Caloriebeperking lijkt een goede manier om gewicht  verliezen. Feit is dat het resultaat op de weegschaal er vaak beter uitziet dan het in werkelijkheid is. Je kunt in korte tijd kilo’s verliezen maar is dat ook werkelijk in je voordeel? Veel fietsers klagen over een afname van de kracht en dat is het gevolg van een eenzijdig dieet.

Het bezuinigen op calorieën levert inderdaad in korte tijd een indrukwekkend verlies aan kilo’s. Ga je echter kijken wat het werkelijke resultaat is dan valt dat vies tegen. Je wilt immers je vet kwijt. Dat alleen zal er al voor zorgen dat je beter gaat presteren. Maar vet is slechts een onderdeel van je lichaamsgewicht. En vet is zuinig. Het is je reservevoorraad energie in tijden van crisis.

Daar tegenover staat je spiermassa. Deze verbruikt veel energie. Als je die energie niet levert omdat je minder eet dan je eigenlijk nodig hebt kiest je lichaam om deze massa af te breken. Zou je na een calorie beperkend dieet je vetpercentage en spiermassa meten, dan zie je dat je misschien wat vet bent kwijtgeraakt. Vervelend is echter dat je ook veel spiermassa bent kwijtgeraakt.

In dit artikel vertel ik je hoe je gewicht kunt verliezen terwijl je sterker wordt.

Eigenlijk is het heel eenvoudig: doe datgene wat goed is voor je lichaam én je prestatie, nl:

 

Denk vooruit

De meeste fietsers denken dat gewicht verliezen iets te maken heeft met wat ze nu fout doen. Ze moeten eerst gewicht kwijt voor ze weer progressie kunnen maken. Eerst afzien voordat het leuk wordt. Denk anders, denk vooruit. Je huidige situatie is het uitgangspunt om een betere versie van jezelf te zijn. Gezonder, sterker, fitter, sneller.

 

Stop met diëten

Vrijwel ieder dieet beperkt je in iets. Onze voeding hoort gevarieerd te zijn, niet gelimiteerd. Iedere beperking heeft gevolgen. Het schrappen van vet heeft onder andere invloed op onze coördinatie en botdichtheid, het schrappen van koolhydraten op ons vermogen en energie voor de hersenen, enzovoort.

 

Ga trainen

Als je gewicht kwijt wilt en dat lukt niet op de manier hoe je het nu doet, dan die je dus iets verkeerd. Korte intensieve trainingen , afgewisseld met lange duurtraining geven variatie in je training en zorgen ervoor dat je meer calorieën gaat verbranden. Mooie bonus is dat je ook beter gaat presteren.

 

Creëer een nieuwe leefstijl

Als je niet tevreden bent met hoe het nu gaat dan los je dat niet op door tijdelijk  iets anders te gaan doen. Het resultaat is dan namelijk net zo tijdelijk als de oplossing. Wil je een ander resultaat dan  moet je bereid zijn je leven te veranderen. Kies dus voor nieuwe gewoonten die bij je passen en je fijn vindt. Anders ben je in no-time weer terug bij af.

 

Doe iets extra’s

Je lichaam is als een weegschaal, het streeft naar balans. Caloriebeperking zorgt dus voor minder spiermassa door het lichaam uit balans te brengen. Breng je lichaam in plaats hiervan aan de andere kant van de weegschaal uit balans door een extra work-out te doen. Die hoeft helemaal niet lang te zijn. Bijvoorbeeld door thuis oefeningen te doen met je eigen lichaamsgewicht.

 

Verander je routine regelmatig

Je trainingsschema is maar 4 weken houdbaar. Daarna is alle progressie eruit en ben je toe aan een nieuwe uitdaging.  Verander dus regelmatig je schema op weg naar het doel dat je wilt behalen. Zoek een coach als je niet weet hoe je dat doet.

 

Het punt is dat je elke dag weer streeft om het beste uit het leven te halen. Dat wordt alleen maar leuker als je fit en gezond bent en hard werkt om dat te blijven. Je lichaam is een mooie sportwagen en je rijdt niet op een halve tank benzine van Rotterdam naar Rome.

 

Welke van de bovenstaande punten kun jij gebruiken om een betere versie van jezelf te worden?

 

Beantwoorde deze vraag in het commentaarveld onder dit artikel en ik stuur je 6 work-outs die je thuis kunt uitvoeren om iets extra’s te doen.

 

Wil je meer weten? Volg dan het Train & Eet als een Atleet webinar. Ik onthul je mijn 5 stappenplan waarmee jij een hongerklop vermijd, minder risico op blessures loopt en je optimaal voorbereid op je volgende seizoen. Met deze tips krijg je zeker weten de lifestyle van een atleet.

Je kunt het webinar thuis volgen vanachter je eigen pc, tablet of smartphone.

Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

intens veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

 

66 Responses to Zo val je af en win je kracht tegelijkertijd

 1. Marcel 31 juli 2019 at 22:28 #

  Trainingsschema’s van 4 weken had ik nog niet aan gedacht maar ga ik wel invoeren. En in het schema duur en intensief beter afwisselen. Goede tips

 2. Dani 31 juli 2019 at 22:19 #

  Ik zou mijn routine meer moeten afwisselen.

 3. Domi 31 juli 2019 at 21:07 #

  Na 4 weken veranderen van routine is een goede tip voor mij.

 4. René 31 juli 2019 at 20:59 #

  Meer afwisseling in trainen. Niet fietsen om te fietsen. De ene keer MTB…de andere keer racer. Afwisseling dus!

 5. Salvester Blouw 31 juli 2019 at 20:25 #

  Inderdaad erg lastig, niet teveel eten, maar ook weer niet te kort.
  Moeizaam de trainingen tussen de rest passen.
  Werk, gezin, en dan ook nog eens proberen te trainen en goed te eten…

 6. Theo Mestrini 31 juli 2019 at 20:24 #

  Afwisseling is goed, prima zelfs. Maar vergeet ook niet dat de Tour in bed gewonnen wordt. Rust is ook een belangrijke factor.
  Buikvet is zichtbaar en voor sommige een probleem, visceraal vet kan heel nadelig voor je gezondheid zijn. Met goede focus in training en voeding kun je dit tegen gaan.

 7. Barry 31 juli 2019 at 19:40 #

  Meer bewegen en train ook eens andere spiergroepen als je alleen maar fietst. Doe bijvoorbeeld eens wat arm en buik workouts

 8. Ron 31 juli 2019 at 17:47 #

  Na 4 weken wisselen van schema is een goed idee. De 2e of 3e intensieve training schiet er wel eens bij in.

 9. Greens 31 juli 2019 at 17:34 #

  Elke vier weken variëren in schema. Daar had ik nog niet aan gedacht. Heb je daar ook tips voor?

 10. Marcel 31 juli 2019 at 17:30 #

  Ik zou meer afwisseling moeten creëren in trainingen. Met bv hardlopen. Kan nu ook strakker trainen met traxc met vermogen bv

Geef een reactie