Zo blijf je in conditie

Zo blijf je in vorm

 

Balen, balen en nog eens balen… Afgelopen winter was flink afzien en jij hebt iedere training die je kon doen uitgevoerd. En dan is dit de beloning!?

Nu vrijwel alle toertochten zijn afgelast voor de komende maanden kan het lastig zijn om je bakens te verzetten. Wat ga je nu doen? En waar werk je dan naartoe?

 

Dit is het gesprek dat ik momenteel met veel klanten voer en hier heb je een stappenplan:

 

Pak je rust

In principe is er weinig aan de hand. Tuurlijk is het meer dan jammer dat je voorbereiding niet leidt tot een episch avontuur, maar je hebt niet voor niets getraind.

Je bent nu in goede vorm en dat is een goede basis om op verder te bouwen. Hou er wel rekening mee dat je normaal gesproken na je toertocht een korte rustperiode inlast.

 

Pak een week of 2 waarin je gewoon, lekker op je gemak, eens een uurtje rijdt. Zo voorkom je overtraining.

 

Zet een nieuw doel

Doelen zijn belangrijk voor je motivatie. Dat doel kan van alles zijn. Mocht je van beachracen of crossen houden, neem dan nu je rust en begin vervolgens rustig met de aanloop voor het nieuwe seizoen. Hou er rekening mee dat je voorbereiding langer is en dat je na het komende winterseizoen een rustperiode inlast en niet meteen de voorjaarsklassiekers gaat rijden. Dat is de beste manier om overtraind te raken.

Hou je niet van crossen of beachracen kijk dan eens naar een mooie najaarsklassieker. Zo is er voor de mtb’ers bijvoorbeeld de Bart brentjens Challenge in oktober, net als Scherpenheuvel-Hapert of natuurlijk de Drenthe 200 in december.

Voor de racefiets kun je in augustus de Bauke Mollema classic rijden en is er in september de Gerrie Knetenmanclassic. Er zijn natuurlijk nog veel meer tochten, dus zoek eens wat leuks uit.

 

Dit is ook een mooie tijd om eens doelen te zetten waar je normaal niet aan toekomt of aan denkt. Bijvoorbeeld om die laatste procenten in je vetpercentage te zakken of om eindelijk eens de KOM in de buurt te worden.

 

Start rustig

Ik promoot al weken om niet te intensief te trainen. De belangrijkste reden is ter bescherming van je weerstand. Hele intensieve trainingen verlagen je weerstand en zorgen ervoor dat je extra vatbaar bent voor ziekte, waaronder COVID-19. En dat is pas echt desastreus voor je conditie.

Dat wil niet zeggen dat je momenteel niets kunt doen.

 

Pak bijvoorbeeld eens een echte sprinttraining. Bij de sprint maakt je lichaam gebruik van creatine fosfaat. Je hebt een voorraad die je in ongeveer 45 seconden uitput. Daarna duurt het 10-15 minuten om dat systeem weer op te laden.

Rij dus een sprint van 20-45 seconden en rij daarna 10-15 minuten op je gemak, herhaal dat 4 of 5x.

Zo ben je niet compleet versleten als je thuis komt en werk je toch aan je conditie.

 

Eet gezond, maar blijf normaal doen

Ook al extra vruchtensap in huis. Mijn vrouw had gelijk al ingeslagen, voor de extra vitaminen. Niet doen! Vruchtensap zijn allemaal snelle suikers en die heb je niet nodig. En met een beetje pech is je sap nog gepasteuriseerd ook, waardoor veel vitaminen verloren gaan.

Eet veel groente en fruit. Groenten bevatten nauwelijks calorieën en bij fruit valt dit ook reuze mee. Zeker als je het afzet tegen alle vezels, vitaminen en mineralen die je wel binnen krijgt.

 

Onthoud: hoe zoeter het fruit des te meer suikers erin zitten. Een appel heeft bijvoorbeeld veel minder suiker dan een mango of meloen. Maar nogmaals, maak je niet druk over fruit. Fruit is goed.

 

Volg de crisis

Hou het nieuws in de gaten. Kijk op de site van het RIVM of hou mijn artikelen in de gaten, zodat je weet wanneer je weer volle bak kunt trainen. Ik hou je op de hoogte.

 

 

Wat doe jij momenteel om in vorm te blijven?

 

Laat je reactie achter in het commentaarveld onder dit artikel en als dank stuur ik je mijn Ebook “50 allerbeste tips over training en voeding”.  Dan blijf jij in topvorm.

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

intens veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

17 Responses to Zo blijf je in conditie

 1. Dani 24 april 2020 at 18:04 #

  Ik train de laatste weken gemiddeld 2 keer per week, hierbij wissel ik af tussen rustige en intensieve ritten.

 2. Domi 9 april 2020 at 08:10 #

  Ik doe vooral rustige duurtrainingen nu. Sprinttraining lijkt mij een goede tip voor eens wat afwisseling.

 3. Wim 9 april 2020 at 02:47 #

  Ik ben bezig met terug op te bouwen na een knieoperatie. Duurt alleen wat langer dan gedacht…

 4. Bruno Van Gestelen 8 april 2020 at 23:19 #

  Veel tijd nu,rij bijna dagelijks ,dan eens 2u dan eens 3 of 4u aan een lage hartslag.Ga er dan nu toch ook een sprintje bijdoen

 5. Jan van Maanen 8 april 2020 at 22:38 #

  Nu rustig duurtraininge. Sprinttraining ga ik zeker proberen.

 6. Henry van de Ruit 8 april 2020 at 22:24 #

  Voolopig solo trainen

 7. Wim Meynen 8 april 2020 at 21:56 #

  1 x week lange rustige duurtraining
  1 x week intervaltraining op rollen
  1 x week krachttraining op rollen

Geef een reactie