Duurtraining vs Intervaltraining

Het grootste misverstand over training is dat je je meeste tijd in duurtraining moet stoppen. Niet dat deze bewering onjuist is maar vaak wel interpretatie ervan. Veel fietsers combineren deze bewering namelijk met het beeld dat ze van fietsen hebben. Lange afstanden op de fiets zitten. Als je op tv naar wielrennen kijkt is dat ook het enige wat je ziet. En daar gaat het mis.

 

Intervaltraining en duurtraining zijn namelijk beiden heel belangrijk en wil je vooruit dan moet je ze allebei trainen.

 

Daarom zeg ik altijd: Stop met fietsen, ga trainen.

 

Duurtraining

Kilometers maken is belangrijk als je langere tochten wilt maken. Er is namelijk een wezenlijk verschil of je een uur op je zadel zit of vijf uur (of nog langer). Dat beperkt zich niet tot je conditie maar ook om de (onnatuurlijke) houding waarin je langere tijd zit.

Maar het gaat niet alleen om de kilometers. Als je enkel de kilometers traint dan kun je uiteindelijk alleen maar veel kilometers maken. Kom je een keer een berg tegen of wil je met een groepje meerijden dan loop je met je kilometers al snel tegen de lamp. Je mist dan de kracht om te versnellen of de helling te overwinnen.

Zelfs als je je kilometers met een groepje maakt op een hoog tempo, dan komt er een punt waarop je vooruitgang stopt.

 

Herkenbaar? Je rijdt al jaren maar het gaat gewoon niet sneller?

 

Enter intervaltraining

Intervaltraining staat nooit op zich. Je doet geen intervaltraining omdat je intervaltraining moet doen. Deze vorm van training ondersteunt je in het verkrijgen van de vaardigheden die je nodig hebt bij je uiteindelijke doel.

Concreet: in deze training richt je je specifiek op het bijvoorbeeld het ontwikkelen van meer kracht zodat je harder omhoog kunt rijden.

Er zijn diverse vormen van intervaltraining die je helpen een betere fietser te worden.

 

Wat heb jij hier nu aan?

 

Doe eens in de week duurtraining

Begin bij wat je comfortabel kunt rijden en bouw dat iedere week uit met 10-15 minuten totdat je aan de tijd zit die je verwacht over je uiteindelijke tocht te doen.

 

Doe 2x per week intervaltraining

Tenzij dit je eerst maand is die je op een fiets doorbrengt kun je gerust beginnen met intervaltraining. Kijk goed naar wat je nodig hebt tijdens je toertocht en ga dat trainen.

Het is heel simpel: ga je de bergen in dan zoek je een heuvel en rijd je deze tien keer omhoog. De volgende training rij je deze heuvel ook 10x omhoog maar dan in 5 seconden minder. Neem 1 tot 3 minuten rust tussen iedere klim. Dat is één training per week. De andere vul je met een andere intervaltraining. Kijk voor meer voorbeelden in het eBook wat je krijgt in reactie op dit artikel.

 

Vaker trainen

De sleutel tot vooruitgang in je training zit in variatie. Wil je vaker trainen dan is mijn eerste keuze krachttraining in de sportschool. Heb je die tijd niet, doe dan krachttraining met je lichaam. Kijk op mijn facebookpagina voor een voorbeeld. Iedere woensdag om 12:00 vind je daar een work-out die je helpt beter te presteren in 6 minuten.

Ben je niet van je fiets af te slaan? Dan is dit het moment voor meer duurtraining. De dag na je intervaltraining rij je een hersteltraining. Dat betekent zone 1 of max zone 2 voor 30-90 minuten.

Ben je helemaal niet te stoppen? Doe dan de krachttraining in de ochtend en een hersteltraining in de middag (of andersom).

 

Mijn favoriete top 3 favoriete trainingen is:

 1. Fartlek op de mountainbike

Het lekkerste vind ik om gewoon los te gaan op een bekend parcours en daar verschillende vaardigheden te combineren. Het liefst met veel op en neer rijden.

 

 1. Drempelintervallen op de racefiets

Ideaal om meer snelheid te ontwikkelen en de duur hiervan uit te bouwen. Kies intervallen van 8, 10 of 20 minuten en rijd deze respectievelijk 3,2 of 1 keer op een snelheid waarbij je net niet verzuurd. Ben je beter getraind, maak dan meer herhalingen.

 

 1. Klimtraining

Dit doe ik op de mountainbike of op de racefiets. Meestal doe ik twee setjes van 10 korte beklimmingen. Ik schakel naar een zwaar verzet en verlaag mijn cadans naar 60 RPM. Iedere seconde gaat mijn voet precies rond. Ook makkelijk als je geen cadansmeter hebt. Doe dit niet als je slechte knieën hebt.

 

Wat is jouw favoriete training?

 

Laat je reactie achter in het commentaarveld onder dit artikel en ik stuur je mijn eBook “Trainingsvormen voor op de fiets deel 2”, kun je gelijk beginnen met je intervaltraining.

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

Heel veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

 

129 Responses to Duurtraining vs Intervaltraining

 1. Stan 11 maart 2020 at 19:09 #

  Top!! Ik ga trainen

 2. Peter 11 maart 2020 at 18:14 #

  Top , ik loop veel en ben nu ook weer gaan fietsen, vooral op de baan. ga eind juni van Parijs naar Antwerpen fietsen, maar moet dringend trainingsschema hebben voor fiets. kilometers en beklimmingen. Kan jij zeker in helpen.
  .

 3. Henk Jan 10 maart 2020 at 15:50 #

  Hoi Robert, ik ben benieuwd naar de trainingsvormen deel 2

 4. Rein 10 maart 2020 at 10:22 #

  Hoi Robert, graag nog een schema voor de interval training. Ik klooi zelf wel wat, maar met een schema komt er structuur.

 5. Philippe Becel 9 maart 2020 at 12:17 #

  Liefst intervaltraining duurt niet lang en brengt het meest op

 6. Filip 7 maart 2020 at 07:22 #

  Doe nooit intervaltraining

 7. Jeroen 5 maart 2020 at 16:30 #

  Ik ga proberen dit jaar ook meer op interval trainingen in te zetten ipv duurtraining.

 8. Domi 5 maart 2020 at 12:33 #

  Bij mij blijft het bij 2 x in de week een duurtraining

 9. Gunther 5 maart 2020 at 09:45 #

  Hallo Robert,
  Ik kijk uit naar je e-book over intervaltrainingen.
  Zou graag sneller korte bergjes kunnen opfietsen.

 10. nico paredis 5 maart 2020 at 09:03 #

  Ik kan maar om de 2 weken in het weekend een echte duurtraining doen.
  Heb in principe wel bijna elke dag tijd voor een uurtje interval, maar weet niet goed hoe ik die moet verdelen en welk soort interval op welk moment het beste is.

Geef een reactie