Duurtraining vs Intervaltraining

Het grootste misverstand over training is dat je je meeste tijd in duurtraining moet stoppen. Niet dat deze bewering onjuist is maar vaak wel interpretatie ervan. Veel fietsers combineren deze bewering namelijk met het beeld dat ze van fietsen hebben. Lange afstanden op de fiets zitten. Als je op tv naar wielrennen kijkt is dat ook het enige wat je ziet. En daar gaat het mis.

 

Beiden zijn namelijk heel belangrijk en wil je vooruit dan moet je beiden trainen.

 

Daarom zeg ik altijd: Stop met fietsen, ga trainen.

 

Duurtraining

Kilometers maken is belangrijk als je langere tochten wilt maken. Er is namelijk een wezenlijk verschil of je een uur op je zadel zit of vijf uur (of nog langer). Dat beperkt zich niet tot je conditie maar ook om de (onnatuurlijke) houding waarin je langere tijd zit.

Maar het gaat niet alleen om de kilometers. Als je enkel de kilometers traint dan kun je uiteindelijk alleen maar veel kilometers maken. Kom je een keer een berg tegen of wil je met een groepje meerijden dan loop je met je kilometers al snel tegen de lamp. Je mist dan de kracht om te versnellen of de helling te overwinnen.

Zelfs als je je kilometers met een groepje maakt op een hoog tempo, dan komt er een punt waarop je vooruitgang stopt.

 

Herkenbaar? Je rijdt al jaren maar het gaat gewoon niet sneller?

 

Enter intervaltraining

Intervaltraining staat nooit op zich. Je doet geen intervaltraining omdat je intervaltraining moet doen. Deze vorm van training ondersteunt je in het verkrijgen van de vaardigheden die je nodig hebt bij je uiteindelijke doel.

Concreet: in deze training richt je je specifiek op het bijvoorbeeld het ontwikkelen van meer kracht zodat je harder omhoog kunt rijden.

Er zijn diverse vormen van intervaltraining die je helpen een betere fietser te worden.

 

Wat heb jij hier nu aan?

 

Doe eens in de week duurtraining

Begin bij wat je comfortabel kunt rijden en bouw dat iedere week uit met 10-15 minuten totdat je aan de tijd zit die je verwacht over je uiteindelijke tocht te doen.

 

Doe 2x per week intervaltraining

Tenzij dit je eerst maand is die je op een fiets doorbrengt kun je gerust beginnen met intervaltraining. Kijk goed naar wat je nodig hebt tijdens je toertocht en ga dat trainen.

Het is heel simpel: ga je de bergen in dan zoek je een heuvel en rijd je deze tien keer omhoog. De volgende training rij je deze heuvel ook 10x omhoog maar dan in 5 seconden minder. Neem 1 tot 3 minuten rust tussen iedere klim. Dat is één training per week. De andere vul je met een andere intervaltraining. Kijk voor meer voorbeelden in het eBook wat je krijgt in reactie op dit artikel.

 

Vaker trainen

De sleutel tot vooruitgang in je training zit in variatie. Wil je vaker trainen dan is mijn eerste keuze krachttraining in de sportschool. Heb je die tijd niet, doe dan krachttraining met je lichaam. Kijk op mijn facebookpagina voor een voorbeeld. Iedere woensdag om 12:00 vind je daar een work-out die je helpt beter te presteren in 6 minuten.

Ben je niet van je fiets af te slaan? Dan is dit het moment voor meer duurtraining. De dag na je intervaltraining rij je een hersteltraining. Dat betekent zone 1 of max zone 2 voor 30-90 minuten.

Ben je helemaal niet te stoppen? Doe dan de krachttraining in de ochtend en een hersteltraining in de middag (of andersom).

 

Mijn favoriete top 3 favoriete trainingen is:

 1. Fartlek op de mountainbike

Het lekkerste vind ik om gewoon los te gaan op een bekend parcours en daar verschillende vaardigheden te combineren. Het liefst met veel op en neer rijden.

 

 1. Drempelintervallen op de racefiets

Ideaal om meer snelheid te ontwikkelen en de duur hiervan uit te bouwen. Kies intervallen van 8, 10 of 20 minuten en rijd deze respectievelijk 3,2 of 1 keer op een snelheid waarbij je net niet verzuurd. Ben je beter getraind, maak dan meer herhalingen.

 

 1. Klimtraining

Dit doe ik op de mountainbike of op de racefiets. Meestal doe ik twee setjes van 10 korte beklimmingen. Ik schakel naar een zwaar verzet en verlaag mijn cadans naar 60 RPM. Iedere seconde gaat mijn voet precies rond. Ook makkelijk als je geen cadansmeter hebt. Doe dit niet als je slechte knieën hebt.

 

Wat is jouw favoriete training?

 

Laat je reactie achter in het commentaarveld onder dit artikel en ik stuur je mijn eBook “Trainingsvormen voor op de fiets deel 2”, kun je gelijk beginnen met je intervaltraining.

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

Heel veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

 

87 Responses to Duurtraining vs Intervaltraining

 1. Maarten 7 maart 2019 at 23:31 #

  Samen met fietsmaat 5 min op kop en 5 min achter – interval

 2. Harm 6 maart 2019 at 21:46 #

  Sinds kort is dat de High intensity interval training (HIIT). De korte intervallen gaan me het beste af. Dankbaar om te doen, want de opbrengst is zeer groot.

 3. Daan 3 maart 2019 at 10:46 #

  Heb altijd veel duur training gedaan maar wil nu meer interval gaan doen ivm tijdgebrek

 4. Jan Hermans 3 maart 2019 at 08:28 #

  Hallo Robert
  Doe steevast 3x week krachttraining daarnaast zeker 3x week intervaltraining op de fiets zoals 20sec submaximaal, 40 sec rust, 5 series van 5 herhalingen.
  Gr
  Jan

 5. Geer Pronk 2 maart 2019 at 08:27 #

  Ben aan trainen voor de clubwedstrijd, hoe kan ik het beste hiervoor tranen? wil graag meer weten over interval trainen. zie graag graag je E-book tegemoet.

 6. BJK 1 maart 2019 at 10:18 #

  Klopt helemaal, nu alweer de hamer tegen gekomen. Duur gaat goed maar wanneer er meer bultjes komen slaan de benen helemaal dicht. Nu in training voor Bartje200, juni ’19. Na ontvangen van eBook ga ik zeker aan de slag. Ik wil dit niet meer. Prestaties moeten vooruit … ( wellicht kan eBook 1 ook van pas komen, deze zie ik dan ook graag tegemoet )

 7. Greens 28 februari 2019 at 20:15 #

  Benieuwd naar de trainingen. Doe tot nu toe alleen duurtrainingen.

 8. Thomas 28 februari 2019 at 17:12 #

  Graag zou ik meer willen weten over de interval trainingen om zo men kracht op de fiets te verbeteren.

 9. Paul 28 februari 2019 at 17:08 #

  Ben aan het trainen voor de Dolomieten Marathon dus zou graag wat meer info willen. Doe op dit moment intervaltrainingen binnen en bij goed weer buiten een duurtraining.

 10. Henry van de Ruit 28 februari 2019 at 16:47 #

  Nou ben benieuwd!

 11. Filip De wannemaeker 28 februari 2019 at 15:00 #

  Is interval training nog goed als je 2 wedstrijden rijdt in het weekend

 12. R Marrewijk 28 februari 2019 at 11:54 #

  In de winter ben ik 1 keer per week aan het spinnen als interval training en bij redelijk weer met een groep op zondag een duur training.Tussen door kracht training volgens jou programma en veel buikspier oefeningen.Door jou tips doe ik meer aan variatie.

 13. Bert 28 februari 2019 at 10:58 #

  Intervallen zijn ideaal om savonds door de week thuis op de rollen te doen. Heb dan namelijk beperkte tijd en gebruik deze dan liefst zo nuttig maken gelijk. In het weekend dan langere duurtraining

 14. Bianca cuiper-schenkel 28 februari 2019 at 08:56 #

  hoi,
  ik ben aan het trainen voor luik-bastenaken-luik.
  ik kan wel tips hiervoor gebruiken.

 15. Chantal Verleyen 28 februari 2019 at 06:35 #

  Het grote voordeel van intervaltraining is dat het veel minder tijd in beslag neemt en je toch een degelijke training kan doen.
  Sweetspotblokken en net boven en onder omslagpunt intervallen vind ik de leukste. Met een beetje in- en uitfietsen inclusief klaar op een uurtje 😉

  Groeten,
  Chantal

 16. Patrick Tas 27 februari 2019 at 22:59 #

  Ik rij heel graag blokken, korte of lange maakt niet uit. Je hebt het gevoel dat de tijd voorbijvliegt. Terwijl je toch stevig getraind hebt.

 17. Stephan 27 februari 2019 at 22:49 #

  Je tips van meer variëren helpen echt. Dus graag nog meer oefening helpt zeer bij het volhouden

 18. Erik 27 februari 2019 at 22:02 #

  Wederom nuttige info !
  Maakte idd alleen maar kilometers en doe nu voor het eerst intervallen met jou ICA programma en dat bevalt prima. De intervallen met de korte sprints lenen zich ook heel goed om buiten te doen. Valt een krachttraining de dag na een intervaltraining gewoon veilig te doen zonder het gevaar overtraint te raken ? Mijn week bestaat nu uit 2x een ICA en in het weekend 1 duur en evt nog een recreatieve tocht Z1

  Mvg, Erik

  • Robert van der Wulp 27 februari 2019 at 22:54 #

   Hai Erik,

   Lekker bezig zo!
   Het indoor programma is inderdaad erg lekker.

   Daar hebben alle fietsers goede resultaten mee.
   Je kunt die trainingen ook heel goed buiten doen.
   Net als je de trainingen van mijn buitenprogramma’s ook heel goed binnen kunt doen.

   Het hangt er een beetje vanaf wat voor krachttraining je doet, maar in principe kan dat.
   Vaak belast je de spieren toch net weer onder een andere hoek of op een andere manier.

   Je hebt je programma goed opgezet. Ga zo door.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 19. Visser 27 februari 2019 at 21:31 #

  In de winter veel interval op de tacx, en in het weekend probeer ik een duurrit te maken. Ben benieuwd naar de interval training op de racefiets.

  • Dick 27 februari 2019 at 22:25 #

   Hi Robert,
   Momenteel elk weekend nog op de mtb.
   2 x pw sportschool kracht training
   Nu gaan we 10 juni de Elfstedentocht fietsen ,
   Wat kunnen we dan het beste doen , veel duurtraining , of wel de variatie aanhouden met interval en krachttraining.

 20. Hans 27 februari 2019 at 20:58 #

  Hoi robert
  Ga ook proberen wat meer interval trainingen te doen fiets 3 keer in de week in groeps verband en dat is eigenlijk alleen maar km maken

 21. Erik 27 februari 2019 at 20:54 #

  Ik volg momenteel een schema van sporta om de ventoux te beklimmen eind juni. Ben benieuwd wat jij als trainingen voor in de week hebt.

 22. willem 27 februari 2019 at 20:10 #

  2x in de week werk 1 x duurtraining

 23. Maurice 27 februari 2019 at 20:07 #

  Ben benieuwd naar de trainingsvormen,

 24. Sven 27 februari 2019 at 19:46 #

  Welke training raad je aan aan mensen die op moeten letten met de knieën en die toch willen trainen om bergop beter te worden?
  Mvg
  Sven

  • Robert van der Wulp 27 februari 2019 at 23:23 #

   Hai Sven,

   Bedankt voor je reactie. Goeie vraag.

   Het hangt er een beetje vanaf wat er met je knieën is.
   Bij slechte kruisbanden kun je weer andere dingen dan bij versleten kraakbeen.

   Hoewel ik geen voorstander ben van het veranderen van je fietsstijl, zou ik dat bij ernstige knieproblemen en een liefde voor de bergen wel aanraden.
   Ik zou sowieso eerst kijken wat je in de sportschool nog kunt doen.
   Je kunt daar op een hele gecontroleerde manier individuele spieren trainen die versteviging bieden aan de knie.

   Als je een blessure hebt waarbij elke druk op de knie al schade of pijn oplevert zou ik kiezen voor een lichter verzet met meer omwentelingen.

   Kun je nog wel enige druk zetten zonder pijn of schade dan zou ik daar gebruik van maken.
   Daar heb je dan echt een persoonlijke aanpak voor nodig.
   Licht beginnen en langzaam de druk opvoeren.
   Na iedere training evalueren hoe het herstel is.
   Denk dan aan trainingen met een (iets) zwaarder verzet of met een (lichte) helling.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 25. Corné 20 oktober 2018 at 09:31 #

  Ik probeer 2x p/w te trainen. Op woensdag een intervaltraining en in het weekend een duurtraining

 26. Oscar 19 oktober 2018 at 21:43 #

  Hi Robert, welk type interval helpt om sneller te worden op langere afstanden? En waarom dit type interval?

  • Robert van der Wulp 23 oktober 2018 at 22:37 #

   Hai Oscar,

   Bedankt voor je reactie, goeie vraag.
   Dat kun je met veel trainingen bereiken. Denk bijvoorbeeld aan interval sprint-training of een heuveltraining.

   Sterker nog: je hebt de variatie nodig om volledig te groeien als fietser.

   Maar om langer harder te rijden moet je, ehhh…. langer harder rijden. 😉

   Bijvoorbeeld door intervallen op zo’n 85% van je hfmax te rijden. Start met 3 intervallen van 8 minuten met 3 minuten rust.
   Bouw dat uit naar 2 setjes en verleng vervolgens de tijd van 8 naar 10 minuten of rij 2 intervallen van 20 minuten.

   Bij deze training werk je aan om je vermogen op hoge intensiteit lang vol te houden.
   Maar vergeet niet dat een training waarbij je bijvoorbeeld met een groot verzet en lage cadans rijdt om je kracht te vergroten ook heel veel impact heeft.

   Het gaat dus echt om de variatie in je schema.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 27. Dimitri vlake 19 oktober 2018 at 13:57 #

  Ik zou graag volgend jaar de mont ventoux op gaan en beter willen leren klimmen en harder willen fietsen op het vlakke

 28. Elisabeth Hulshof 18 oktober 2018 at 21:54 #

  Ik doe lange duurtrainingen met mijn fietsmaat en als ik een korte rit alleen ga fietsen wil ik interval doen maar ik word altijd afgeleid door mijn omgeving en gedachten☺️
  Ik ga de winterelfstedentocht rijden en zou graag iets sterker/sneller willen zijn.

 29. Oscar 18 oktober 2018 at 21:50 #

  2x in de week intervallen is voor mij prima te combineren met mn werk. Daarnaast geeft het een heerlijk gevoel na afloop. Meestal kies ik voor 3×8 min op 85%. Maar persoonlijk merk ik niet dat ik sterker word.

 30. Corné 21 juli 2018 at 08:45 #

  Ik train meestal 2x p/w. Op een doordeweekse dag een gevarieerde training van interval en in het weekend met een groepje een duurtraining

 31. Mi-Jan Faber 19 juli 2018 at 19:22 #

  Ik ben heel nieuwsgierig naar tips om een betere klimmer te worden als je in Friesland woont en niet elke elke week de heuvels in Nederland kan bezoeken.

 32. JvdB 19 juli 2018 at 19:21 #

  Die klimtraining is wel erg mooi! Mooi in combinatie met een duurtraining: 1,5 uur rustig infietsen, 10x Amerongse berg, 1 uur rustig uitfietsen!

 33. Ferry 10 mei 2018 at 09:00 #

  Ben benieuwd naar je trainingsvormen, op dit moment train ik dus niet echt als ik zo lees. Ik rij alleen maar afstanden. Minimaal 3x in de week (gemiddeld 60km per keer)

  • Robert van der Wulp 10 mei 2018 at 13:15 #

   Hai Ferry,

   Bedankt voor je reactie.

   Je hebt het inderdaad goed gezien. Als het goed is heb je ook mijn eBook 7 Fouten bij de voorbereiding van je toertocht al gedownload.
   Daar staan ook een aantal voorbeeldtrainingen in. (zo niet kijk dan aan de rechterkant van de pagina).

   Als je er niet uitkomt kun je het altijd vragen.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 34. Marc 13 februari 2018 at 21:34 #

  Hoi Robert,

  Ik heb eigenlijk tot nu toe maar kilometers gemaakt ( +/- 800 km en 8500 hm in 2018), maar de explosiviteit is er niet. Daarom heb ik afgelopen zondag je raad gevolgd en een parcours gezocht en gevonden met een klim van 1.53 km een afdaling van 1.56 km en vervolgens 1.84 km vals plat omhoog, 500 m dalen en dan opnieuw weer de klim. Na 4 rondjes alles geven (met de MTB) bergop en rusten bergaf was het, met mijn huidige conditie, op. Ik hoop dit de volgende weken 2 x per week te doen en bergop misschien nog harder en nog 1 of 2 rondjes meer (maar dan met wegfiets)…

 35. Jacob 10 februari 2018 at 08:48 #

  Goedemorgen Robert,

  Ik doe ook nog wel cardio boks-training.

  Groet Jaco b

 36. Werner 10 februari 2018 at 08:23 #

  Intentie is om 1x snelheid, 1x klim ( beide op rollen) en 1x duur te trainen. Goede trigger om core training en hartslagmeter er weer bij te halen. Wat me het meeste helpt is jou tips om 1) een schema te gebruiken 2) om de 2 weken te varieren. Voorkomt mentale verveling en brengt structuur

 37. Michel; 8 februari 2018 at 22:42 #

  Hoi Robert,
  Ben benieuwd naar je trainingsvormen.
  Tips zijn meer dan welkom.
  Michel

 38. Tim 31 januari 2018 at 20:08 #

  Hoi Robert,
  Ik train tweemaal per week 2u op de rollen, lage hartslag en eenmaal op zondag op de weg, 100km. Ben me ervan bewust dat ik dit beter zou combineren met interval. Ik zie graag je e-book tegemoet!
  Thx!
  Tim

 39. Robbert 31 januari 2018 at 13:12 #

  mijn voorkeur gaat uit naar de blok trainingen, niet veel tijd om te trainen. Kort maar intensief.

 40. Rony 29 januari 2018 at 10:32 #

  Tijdens de wintermaanden doe ik enkel duurtraining, november-december 2-3 maal per week, januari-februari 3 tot 5 dagen per week opbouw en meestal MTB op verharde weg. Maart komen er interval training, maar daarvoor heb ik nog geen goeie omloop en program, waar ik diversiteit in de intervallen kan toepassen, daardoor is het gewoonlijk x-maal 3 – 5 minuten tempo.

 41. Dominique 27 januari 2018 at 16:57 #

  Krachttraining 6 tot 8 maal zwaar verzet met ongeveer 55 rpm, ertussen 3 min rust.

 42. Jacob 27 januari 2018 at 07:54 #

  Beste Robert,

  Het stuk van mijn werk naar huis probeer ik mijzelf helemaal stuk te fietsen.

 43. Johan 26 januari 2018 at 20:03 #

  Ja volkomen gelijk ! Ik probeer mijn schema gevarieerd op te stellen en voel beterschap in kracht ,snelheid en uithouding .

 44. Anton Klein Willink 26 januari 2018 at 11:30 #

  Robert, vanochtend genoten van je webinar. Zeer leerzaam.
  Zelf ben ik momenteel te zwaar (105 kg lengte 180 cm). Via een dieet, de sportschool en intensieve spinningsactiviteiten probeer ik af te vallen en mij voor te bereiden op mijn nieuwe fietsseizoen.
  Naar aanleiding van je webinar besloten om anders te gaan trainen. Ondanks mijn 63 jarige leeftijd ben ik nog fit genoeg om deze manier van trainen op te pakken. De afgelopen jaren te veel gefietst op duurtrainingen. Vorig jaar getraind voor de Mont Ventoux dit echter niet gehaald i.v.m. een burnout.

  Nu voor mij zelf nieuwe doelen gesteld.
  Nogmaals bedankt voor je nuttige info.

  Misschien nog een nuttige tip:
  ter voorbereiding op mijn MONT VENTOUX avontuur een sportmedisch keuring gedaan. De sportarts was verbaasd over mijn conditie op mijn leeftijdsniveau.
  Deze Sportmedische keuring werd helemaal vergoed door mijn zorgkostenverzekering. Wel eerst met de zorgkosten verzekering afstemmen wat wel en niet mogelijk is.

 45. Hidde 26 januari 2018 at 11:00 #

  Ik probeer 2 tot 3 keer in de week te trainen, afwisselend bloktraining (2×20 min. sweetspot) – klimtraining (3×4 beklimmingen) – duurtraining/of tocht met de groep.

 46. Ginette 25 januari 2018 at 22:53 #

  Ik doe interval training tijdens Spinning lessen. Duurtraining tijdens de weekends.

 47. Tom 25 januari 2018 at 20:50 #

  Ik geniet het meeste van een mooie mtb route zoals Amerongen en Leersum. Door interval training geniet je daar nog meer van

 48. kirsten 25 januari 2018 at 15:32 #

  zoals er staat al jaren rijden maar niet sneller of beter worden spijtig genoeg. mss met deze tips wel

 49. frank verlee 25 januari 2018 at 13:04 #

  hallo,ik doe liefst mijn interval trainingen buiten en alleen. Mijn duurtrainingen doe ik in groep.
  Robert,mag je interval en duurtraining in één training doen( 20min. opwarmen-50min. interval-
  1.5 a 2 uur duurtraining? groetjes frank.

  • Robert van der Wulp 26 januari 2018 at 17:40 #

   Hai Frank,

   Bedankt voor je reactie. Dat is een goede vraag.

   Het antwoord is: dat hangt er vanaf.
   Als je traint om je spierkracht te vergroten dan liever niet. Je hebt dan echt genoeg aan je training, zelfs als die maar een half uurtje duurt.

   Is het meer conditioneel dan is dat geen probleem.
   Bij veel intervaltrainingen in zone 4 en/of 5 zul je de power echter niet meer hebben om nog 2 uur door te gaan. En bij lagere zones ben je sowieso al met duur training bezig.

   Heel veel fietsplezier, Robert

 50. hans 25 januari 2018 at 10:32 #

  Ha robert

  Intervaltraining heb ik tot nu toe bijna niet gedaan. Ga dit jaar inderdaad meer doen, proberen twee keer per week.
  bedank voor de goede tips

  hans

 51. Greens 25 januari 2018 at 10:16 #

  Tot nu toe alleen duurtraining gedaan. Ik wil wel graag verbeteren, dus ben benieuwd naar de intervaltraining.
  Recent heb ik wel een ongeluk gebeurde met mijn knie. Moet ik bij het opbouwen nog op iets letten? (Bv niet te veel kracht maar meer op cadans?)

  • Robert van der Wulp 26 januari 2018 at 17:42 #

   Hai Greens,

   Bedankt voor je reactie.

   Dat hangt er helemaal vanaf wat er gebeurt is en of je daar nu nog last van hebt. Bij twijfel altijd een fysio raadplegen.

   Heel veel fietsplezier, Robert

 52. Stijn 25 januari 2018 at 10:09 #

  Ik combineer wekelijks een lange duurtraining met een tempo en een bloktraining. Echt diep gaan doe ik het liefst/makkelijkst tijdens de spinning. De muziek en de aanmoedigingen van de lesgever halen mij gemakkelijker over de drempel naar diep gaan.

 53. Marcel 25 januari 2018 at 08:08 #

  Het rijden van interval kost ook minder tijd. 2 x keer s avonds op de home fiets. En een keer in de week buiten de duurtraining.

 54. Ron 25 januari 2018 at 07:35 #

  Ik ben vorig najaar begonnen met intervallen op de Tacx. Zowel korte snelle intervallen als lange op een zwaar verzet. Dat bevalt goed. Eens kijken in het voorjaar wat het resultaat is.

 55. Gert 25 januari 2018 at 07:24 #

  1x per week doe ik aan spinning en 2x per week zit ik op de mountainbike (ook woon/werk). Ik ben mij ervan bewust dat ik meer intervaltrainingsvormen moet inpassen maar is voor mij best lastig omdat ik snel verval in het draaien van een lekker tempo.

 56. Corné 25 januari 2018 at 06:28 #

  Beste Robert,

  Ik geloof dat ik nu het nut van interval begin te begrijpen. Omdat ik in de winter vrij fanatiek op de MTB (1 uurs) wedstrijden rij was ik in de veronderstelling dat dit voldoende was. Tot op heden was dit ook zo en heb ik aardige progressie gemaakt op de racefiets in de zomer. Dit seizoen meer op de strandfiets dus langere tijd een hogere hartslag ipv veel interval. Ik ga zeker eens proberen meer gerichte intervaltraining toe te passen.

  Gr. Corné

 57. Cis Sels 25 januari 2018 at 04:26 #

  Hoi

  Ik bouw (met intervaltraing) rustig op vanaf 15 januari. Dit begint met 5 blokken van 5′ a 80% HF + 5 X rec a 70% HF. Dit op een zwaar verzet, 60 a 70 RPM. Dit bouw ik gestaag op, wekelijks het zwaar verzet 1′ langer. Tot 15′. Daarna wekelijks 2 blokken meer a 85% HF.
  En dit geeft mij eind mei en juni een goed gevoel.

 58. R10 24 januari 2018 at 23:28 #

  Voorlopig zit ik nog maar één keer per week op de fiets, tenzij het ( uitzonderlijk) twee dagen goed weer is in het weekend. Meestal betekent dit een duurtraining. Pas als het weer langer licht is komt er standaard een tweede en soms een derde training bij.

 59. Koen 24 januari 2018 at 22:45 #

  Mijn training zit hem in het woon/werk. +/- 20 km enkele rit. Met de wind op kop heb ik meteen een interval.
  Klim trainingen, met hoge of lage hartslag?

  • Youri Schepens 24 januari 2018 at 23:12 #

   Koen,
   hou je hartslag rond (liefst nét onder) je omslagpunt houden en een cadans rond 80rpm (iets hoger mag wanneer jij je daar beter bij voelt, let wel je moet dat tempo kunnen aanhouden…)

 60. bianca 24 januari 2018 at 22:29 #

  bruikbare adviezen. vooral de aangegeven minuten geven houvast. ik zou dit jaar wel een tocht van 200 km willen rijden.

 61. piet van Oers 24 januari 2018 at 22:26 #

  interval doe ik eigenlijk ook zelden, het is als we met meerdere zijn gewoon fietsen.
  Dus zal ik eens meer alleen moeten trainen.
  Ga het dus echt proberen dit jaar.

 62. Colette Lucas 24 januari 2018 at 21:36 #

  Combi van krachttraining en spinning plus indien het weer goed is op de racefiets naar buiten, hierop intervallen en trainen op snelheid voor het seizoen in maart. Later in het seizoen afstanden langzamerhand opbouwen.

  Groetjes, Colette.

 63. Tom 24 januari 2018 at 21:13 #

  Beste,

  Ook ik doe interval in sessie spinning: leuke variaties tussen snelle trapfrequentie, zware langzame klim, en recht op de trappers lopen.

 64. Eugene 24 januari 2018 at 20:44 #

  1x per week doe ik spinning en 2x per week zit ik op of de racefiets of op de mountainbike, ik ben mij ervan bewust dat ik meer moet intervallen maar is voor mij best lastig omdat ik snel verval in het draaien van een lekker tempo en om dat ook vast te houden
  Gr. Eugène

 65. Visser 24 januari 2018 at 20:39 #

  Duurtraining is saai, maar wel nuttig. Interval vind ik wel leuk, zeker op de tacx gaat de tijd dan een stuk sneller.

 66. Marc 24 januari 2018 at 20:37 #

  Wat moet je kiezen als intervaltraining? Je kan trainen op wattage of op hartfrequentie, en je kan een bepaalde HF of wattage bereiken zowel door het gebruiken van een hogere cadans of door meer weerstand?
  Mijn doelstelling is om lange hellingen (> 10 km) in minder tijd te doen. dit is dus een kracht- duur-inspanning.

  • Robert van der Wulp 24 januari 2018 at 20:47 #

   Hai Marc,

   Bij een zwaarder verzet is de belasting op kracht groter terwijl bij een lager verzet (en dus en hogere cadans) de nadruk meer ligt op het uithoudingsvermogen van de spieren.

   Het is niet de vraag of je op Hartfrequentie traint of op Wattage. Als je een powermeter hebt, dan train je op wattage met je hartslag als controle op de achtergrond.

   Het voordeel van wattage is dat externe factoren zoals wind minder invloed hebben op de zwaarte van je inspanning. 200 Watt is immers 200 Watt. Het is in die zin ook nauwkeuriger dan je hartslag.
   Die laatste reageert namelijk altijd op de mate van inspanning en hobbelt en daarom achteraan. Trek maar eens een sprint van 20 seconden. Dan bereikt je hartslag pas aan het einde een piek. Je wattage geeft dus de inspanning van dat moment beter weer.

   Controleer wel altijd of je lichaam de inspanning goed ervaart middels je hartslag. Stel dat je in lichte mate overtraind bent, dan geeft je powermeter dit niet weer maar je hartslag wel.

   Kortom een powermeter voegt dus iets toe en is niet in plaats van.

   Heel veel fietsplezier, Robert

 67. Evert Jan 24 januari 2018 at 20:02 #

  In de wintermaanden doe ik meer interval training. Met name op de tacx is dat goed te doen, want daar wil je ook niet te lang op zitten. Ik heb zelf wat programma’s geschreven voor met name interval en weerstand en rij bestaande routes en varieer dan met weerstand of cadans.

 68. kasper Vos 24 januari 2018 at 19:50 #

  Hallo Robert

  mijn favoriete training tenminste als ik mij goed voel is bloktraining. tussen 10 en 15 minuten in fase 4 en 5 minuten herstel rustig rijden tot fase 2. Daarnaast doe ik aan duurtraining fase 2 en 3 met af en toe een interval. Daarnaast klimtraining op een klein klimmetje bij ons in de buurt waarbij ik probeer te klimmen met ongeveer 60 omwentelingen. Ook zit ik 1x in de week op de sportschool aan de krachttraining.

 69. Wim 24 januari 2018 at 19:45 #

  Hoe lang houd je die lage cadans aan? Maw hoe lang duurt 1 interval?

  • Robert van der Wulp 24 januari 2018 at 20:39 #

   Hai Wim,

   Goeie vraag.

   Ook daarin kun je variëren. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met 20 sec per interval en dit uitbouwen naar een minuut.

   Dat hangt ook af van de hoek van de helling. Hoe steiler hoe korter je interval.

   Heel veel fietsplezier, Robert

 70. Griffin 24 januari 2018 at 19:44 #

  Omdat het al donker is wanneer ik thuiskom na het werk doe ik mn intervaltraingen op de rollen.
  Groot verzet met grote weerstand en cadans 70rpm. 6 à 8 Blokken van 3min met 2min rust.

 71. Mark 24 januari 2018 at 19:43 #

  Intervaltraining doe ik eigenlijk nooit. Ik heb daar de meerwaarde kennelijk van onderschat. Ik wil daar wel mee beginnen maar heb dan behoefte aan een goed trainingsschema. Ik heb wel een tacx

 72. Youri Schepens 24 januari 2018 at 19:27 #

  gelet op de tamelijk recente heelkundige ingreep aan de onderrug (Hernia) durf ik me nog niet goed te wagen aan intervallen. Wat ik af en toe wél implementeer zijn intervallen aan hoge (+100) trapfrequentie en kracht maar ik let er op om in de extensieve hartslagzone te blijven. Van de 3 vooropgestelde intervallen doe ik er 1 zittend en 2 ‘en danseuse’ om de rug niet te snel te veel te belasten. Althans, ik hoop dat ik het zo juist aanpak (ik baseer me op persoonlijke ervaring na de 1e ingreep in 2015…

 73. Vincent 24 januari 2018 at 19:15 #

  Beste Robert,

  De duurtraining vind ik het leukste om te doen. Met intervaltraining moet ik nog beginnen.
  De drempeltraining spreekt het meeste aan is favoriet en ik wil beginnen met 3×8 minuten.
  Ik ben nu eerst op iets anders aan het trainen. Ik zit in de woonkamer op mijn nieuwe racefiets te oefenen met die klikpedalen. Dat is even wennen.
  Die zaten niet op mijn retro uit 1983.
  Wat ik mij afvraag; kom ik nu straks ook makkelijk een heuveltje over door een klimmetje uit te kiezen en daar alleen te intervallen, wat mij het meeste aanspreekt, of moet ik ook nog eens extra trainen op een zwaar verzet? Ik wil straks in mei namelijk niet afstappen tijdens de klim van de Oude Holleweg.

  • Robert van der Wulp 24 januari 2018 at 20:37 #

   Hai vincent,

   Dat zware verzet geeft je wel veel meer kracht. Maar je kunt bijvoorbeeld ook de heuvel stevig oprijden.

   Variatie is de sleutel.

   Heel veel fietsplezier, Robert

 74. Stefaan Leclercq 24 januari 2018 at 18:54 #

  Dat is een fout die ik vorig jaar gemaakt heb, te veel kms willen rijden en te weinig interval. Ben benieuwd naar het resultaat.
  Sinds 2 weken ben ik met een ander schema gestart met 1 a 2x interval.

  Grtj
  Stefaan

 75. Aad 24 januari 2018 at 18:34 #

  Bedankt Robert.
  Ik zie graag je E-book tegemoet.Ik ben in training voor de Alpe d’ Huzes.
  Op dit ogenblik veel op Zwift en doe daar veel verschillende (klim) intervallen. Mvg Aad Witkam

 76. Koen 24 januari 2018 at 18:15 #

  Mijn training is krachttraining op de rollen (2 x per week – hoge belasting / lage kadans) en in het weekend een tocht van 70-80 km.

Geef een reactie