Eten zonder je gezin tot last te zijn

Een veel gestelde vraag is hoe je eet zonder je gezin tot last te zijn. Het is eigenlijk heel eenvoudig: laat je gezin gewoon met jou mee-eten. Vaak hebben we in ons hoofd dat we heel anders moeten eten omdat we sporten. Maar wat jij nodig hebt om goed te kunnen presteren is vooral gezonde, natuurlijke voeding.

Dat je op de fiets andere dingen eet is prima. Maar in je dagelijks leven heeft jouw gezin dezelfde dingen nodig als jij. Als het goed is kijk jij wat beter hoeveel gezonde voeding je erin stopt. Het enige wat verschilt zijn de hoeveelheden.

Het is dus eerder de vraag: wat eten we vandaag?

Eigenlijk bestaat iedere maaltijd uit vijf componenten die we allemaal nodig hebben. Afhankelijk van welke fase in je leven je zit en wat je doet wellicht wat meer of minder van het een of ander.

Deze vijf componenten zijn:

 1. Eiwitten

Dit is de basis van je voeding. Naast het feit dat iedere cel in je lichaam is gemaakt met behulp van eiwitten spelen ze ook een hele belangrijke rol bij de vorming van hormonen en enzymen. Je vindt eiwitten in vlees, vis, gevogelte, zuivel en peulvruchten

 1. Vitaminen

Wist je dat er biljoenen biochemische reacties per seconde in je lichaam plaats vinden!? Daar spelen de vitaminen en mineralen ook een rol in. Wist je dat iedere kleur groente en fruit verschillende vitaminen heeft? Eet daarom zoveel mogelijk kleuren op een dag en maak van je bord een feestje.

 1. Mineralen

De mineralen zijn zogenaamde dode stoffen. Ze zitten in de grond, komen zo in de planten en vervolgens in de dieren die deze planten eten. Als wij dus de planten of dieren eten krijgen we deze stoffen binnen. Ze werken ook weer samen met de vitaminen. Zo heb je bijvoorbeeld vitamine C nodig om je ijzer beter op te nemen en vitamine D om je calcium te gebruiken. Je vindt mineralen in vrijwel alle onbewerkte voeding.

 1. Vetten

Er is een tijd geweest dat vetten in een kwaad daglicht stonden. Gelukkig weten we nu beter. Je hebt (onverzadigde) vetten hard nodig. Verzadigde vetten wil je zoveel mogelijk beperken en transvetten wil je helemaal niet eten (die zijn echt heel slecht). Goede vetten haal je uit vis, olijfolie, lijnzaadolie, etc.

 1. Koolhydraten

De focus ligt bij wielrenners altijd maar op die koolhydraten. De functie is eenvoudig: brandstof. En niet zomaar. Het is de superbenzine. Zorg echter dat je de snelle koolhydraten beperkt tot op de fiets. Op je bord wil je vooral de langzame. En die zitten in volkoren granen en pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten.

Dit zijn alle ingrediënten die je elke maaltijd terug wil laten komen. De beste tip die ik je kan geven is: Varieer! Hoe meer variatie des te groter de kans dat je alle voedingsstoffen binnen krijgt.

Laat je niet van de wijs brengen door al die moderne diëten met de nadruk op 1 voedingsstof. Dat is hetzelfde denken dat je goed presteert op een stadsfiets zolang er maar racebanden onder zitten. 😉

Die volgorde is overigens niet voor niets. Als je wel eens mijn workshop of webinar hebt gevolgd dan weet je waarom. Zo niet dan kun je hieronder inschrijven en ga ik je dat binnenkort vertellen. Maar eerst wil ik van jou weten:

 

Wat vind jij het lastigste aan je voedingspatroon?

En wat eet jij vandaag?

Laat je reactie op de vragen achter in het commentaarveld onder dit artikel en als dank stuur ik je het eBook “Diner voor twee”. Dan heb je meteen een aantal voorbeeldrecepten om mee aan de slag te gaan.

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

intens veel fietsplezier,

PS  Deel dit artikel alsjeblieft met je Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contacten, Twitter volgers en Google+ circles via de share knoppen hieronder, zodat ook de wielerfanaten in jouw netwerk kunnen profiteren.

t.

109 Responses to Eten zonder je gezin tot last te zijn

 1. Gino 31 januari 2024 at 19:52 #

  Het lastigste is om het ‘snoepen’ te laten. Wanneer je ’s avonds terug wat honger krijgt, grijp je al gauw naar iets wat minder gezond is.
  Vanmorgen muesli met banaan en druiven, voor de training vanmiddag wit brood + confituur als brandstof voor de training, ’s avonds soep + wat brood met halfvolle ‘platte kaas’.

 2. Luc 12 oktober 2023 at 08:07 #

  Ik ben geen topsporter, wel gedreven maar in het dagelijkse leven eet ik wat er op tafel komt – wat doorgaans wel gezond is.
  ’s morgens zijn het steevast ontbijtgranen. ’s middags een boterham en ’s avonds warm eten.
  Ben wel benieuwd naar jou recepten daar vrouwlief liever iets minder gewicht zou hebben … want veel gaat door het mondje he

 3. Ad 11 oktober 2023 at 20:54 #

  We eten de laatste tijd als gezin behoorlijk goed volgens de aanbevolen richtlijnen.
  Het is zelfs zo erg dat de kinderen zeuren wanneer ze friet krijgen.
  Vandaag hebben ze geluk gehad we hadden een jarige dus dan mag de friet wel. Zelf keurig een maaltijdsalade. Met stiekem een paar frietjes.
  Ben zeer tevreden met het huidige voedingspatroon.

 4. Ramona 11 oktober 2023 at 18:58 #

  Hoi Robert, Het lastigste vind ik in de winter als ik aan het einde van de middag al naar de ijsbaan ga en dan om ca 20.30 pas weer thuiskom. Meestal van te voren een volkomen broodje en na afloop bakje kwark met muesli of gedroogde vruchten. Meer lukt mij niet om zo laat nog te eten, want dan slaap ik niet meer. Soms is dat wel 3 keer per week, waarbij ik op de andere dagen dan wel veel groente probeer te eten, zowel bij lunch als avondeten. Maar het blijft een struggle.

 5. Sander 15 november 2020 at 13:36 #

  Voor mij geldt eigenlijk ook smorgens vaak havermout met verschillende toevoegingen. Tussen de middag toch vaak brood, wel zo donker mogelijk. Veel wisselende dagen, werk thuis of buiten de deur. Dus lastig om andere dingen te eten dan brood.
  Savonds heb ik meestal niet in de hand, omdat ik 3 a 4 dagen niet thuis eet. Dus eten wat de pot schaft zeg maar. Meestal wel gezond hoor.
  Wat ik wel lastig vind is dat ik de hele dag door honger gevoel blijf houden. Ik eet netjes elke 2 uur wel wat en toch blijft dat lastig. Mijn tussendoortjes zijn meestal fruit, bananenbrood of notenreep.

 6. Martin 9 november 2020 at 16:42 #

  Wat ik lastig vind is dat niet zo goed weet wat precies in welke voeding zit. Ik eet doorgaans redelijk gezond, weliswaar wat veel maar dat komt omdat ik qua gewicht erg licht blijf. Ik wil niet nog lichter worden (1.86 en 73 kilo) en eet daarom maar wat extra.

  Vandaag eet ik stamppot boerenkool met spekjes en rookworst.

 7. Sander 12 oktober 2020 at 19:38 #

  Morgens is nog wel goed te doen, vaak havermout met allerlei verschillende toevoegingen.
  Wat ik lastiger vind is de onregelmatige dagindeling wat mijn werk met zich mee brengt.
  Ene dag thuis of op kantoor, andere dag langs bij klanten.
  Dus middags toch vaak brood omdat dat het makkelijkste is.

 8. Domi 8 oktober 2020 at 08:57 #

  Ik eet hoofdzakelijk boterhammen met beleg.Het lastigste is om hiervoor een goed alternatief te vinden zonder uren in de keuken te staan.

 9. Harry 7 oktober 2020 at 22:09 #

  Het valt niet mee elke dag wat te bedenken. In het weekmenu zit altijd een keer pasta (pesto) met meerdere verse groenten en kip. En dan blijft er altijd wel een maaltje over voor in het weekend.

Geef een reactie