Voorkom conditieverlies

Deze periode neem je rust. Degene die mijn trainingskalender eerder hebben gedownload weten dat. Rust hoor je te plannen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen maar in de basis komt het er op neer dat er rust zit in je trainingsweek, in je maandschema, in je trainingsperiode en in je jaar.
Maar wat doe je nu tijdens deze rust? In het artikel van vandaag laat ik je zien wat je doet tijdens de periode waar de meesten van ons nu inzitten: Het eind van het seizoen. Je bent nog niet bezig om op te bouwen voor volgend seizoen (tenzij dat al in februari begint). Puur het onderhouden van je conditie tijdens rust.

Blijf fietsen
Dat klinkt tegenstrijdig als je het hebt over rust. Je hoort me regelmatig zeggen dat je moet stoppen met fietsen en gaan trainen. Dit is de periode die daar een uitzondering op vormt. Laat je schema eens een paar weken los en ga gewoon lekker fietsen. Zorg er alleen voor dat je minder ver en minder hard fietst. Zodat je niet zolang nodig hebt om te herstellen.

Wat er niet aankomt…
Ik weet dat deze periode nogal wat uitdagingen biedt. Alle feestvoeding die je normaal niet eet. Veel bij anderen eten die vaak een (andere) mening hebben over hoe jij het normaal doet. Daar heb ik zelf maling aan. Gelukkig zit ik in de fase dat mijn omgeving het zo normaal vindt dat ik anders eet dan zij dat ze het me ook niet meer aanbieden. Kies je momenten.

Verzorg jezelf
Het is eerder donker en later licht dus de dagen zijn kort. Bovendien heb ik je net aangegeven dat je minder lange tochten moet maken. Dus heb je tijd over. Verzorg je lichaam op andere manieren. Masseer jezelf of laat je masseren. Bezoek een sauna.

Bezoek de sportschool
Ik weet dat ik al ruimschoots aandacht heb besteed aan krachttraining. Maar mocht je nog niet overtuigd zijn dan vertel ik je nu nog eens dat dit echt een groot verschil zal maken in de resultaten. Lees de reacties op die artikelen als je mijn woord er niet op gelooft of beter nog probeer het gewoon. Je kunt natuurlijk ook thuis aan krachttraining doet. Overdrijf het niet maar train licht. Onthou: dit is je “rust”periode.

Doe iets anders
Het hele jaar ben je gericht op voortbewegen op twee wielen. Het is heel verfrissend om eens iets anders te doen. Bijvoorbeeld zwemmen, bodypump, schaatsen of wat dan ook. Het gaat erom dat je in beweging bent en dat je er lol in hebt.

Zoals je ziet heb je verschillende opties. Het belangrijkste is dat je de intensiteit terugschroeft terwijl je wel in beweging blijft. Zorg dat je lol hebt. Misschien wil je de fiets niet laten staan maar doe het gewoon. Dat maakt het namelijk extra lekker om dadelijk weer op te stappen. Zoals de koeien die in het voorjaar weer de wei in mogen.

Heb jij bewust een rustperiode?
Wat doe je in zo’n periode?

Laat je reactie achter in het commentaarveld onder dit artikel en als dank stuur ik je mijn Ebook “Trainingsvormen voor binnen”.  Dan kun jij gelijk weer verder met trainen.

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

intens veel fietsplezier,

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

159 Responses to Voorkom conditieverlies

 1. Sander 24 oktober 2023 at 15:04 #

  Voor mijn erg lastig om rust in te plannen als duursporter (sinds april triathlon). Nu in oktober 1.5 week vakantie en hier niet echt een trainingsprogramma gevolgd maar voornamelijk ritten om te genieten. Uiteindelijk om de dag in de mooie natuur en heuvels van Mallorca kunnen fietsen, met uiteindelijk toch iedere dag wel een uitdagende rit met redelijk wat hoogtemeters en minimaal 100km, verder deze periode wat meer over mijn voeding na gaan denken aangezien ik mijn prestaties moet kunnen verbeteren door nog wat gewicht te verliezen, echter door het vele sporten vaak in de avond nog (lekkere) trek. Hierin moet ik nog tot een goede afstemming komen.

  • Robert van der Wulp 25 oktober 2023 at 15:30 #

   Hi Sander,

   Bedankt voor je reactie. Rust is altijd relatief.
   Als triatleet maak je een hoop uren. Dus als je momenteel niet aan het hardlopen bent is dat al een stuk rust voor dat deel van je training. Fietsen is wat dat betreft minder belastend. Dagelijks 100 km is dan best veel, maar genieten is ook ontspanning. Kijk goed naar hoe hoog de belasting van deze vakantie is. Dat kun je weer gebruiken voor de planning van je training.

   Meer eten overdag helpt. Daarnaast overkomt het mij ook nog wel eens. Ik heb dan een aantal gezonde alternatieven. Een bak yoghurt is mijn eerste go to snack ’s avonds. Liever geen koolhydraten meer. Maar als ik echt rammel gooi ik er nog wat muesli of vruchten door.

   Ook dat is een kwestie van afstemmen. Zit je in een drukke periode van je schema, dan is dat echt geen zonde. Ben je juist minder aan het trainen, dan moet je je wat meer beheersen. Dat kun je helpen door langzaam af te bouwen in de periode dat je minder gaat trainen.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 2. Jan Hermans 19 oktober 2023 at 21:15 #

  Normaal in okt 3weken geen fiets, maar elke dag zo’n 10 km wandelen en om de dag wat zwemmen

 3. Kasper Vos 19 oktober 2023 at 09:15 #

  In de wintermaanden zit ik wat vaker in de sportschool. Normaal in het jaar is dat minimaal 1x per week in de wintermaanden minimaal 2x of maar afhankelijk van het weer.

  Ook plan ik altijd een rustweek in alleen niet vooraf gepland meer naar het gevoel. Wanneer de animo om te fietsen minder wordt plan ik een week in.

 4. Ramona 18 oktober 2023 at 21:29 #

  In voorjaar en zomer fietsen en in september kijk ik uit naar her schaatsseizoen. Maar in maart denk ik weer aan fietsen. Na een periode van relatieve rust in april ga ik weer enthousiast het zomerseizoen in. Zo blijf je uitkijken naar iets.

 5. Rob B 18 oktober 2023 at 21:02 #

  Ipv fietsen ga ik meer hardlopen

 6. Koen 18 oktober 2023 at 19:34 #

  Ipv van fietsen ga ik trainen op de Indoor roeitrainer

 7. Rob 18 oktober 2023 at 18:03 #

  Ga vanaf volgende week maandag met je training beginnen voor een heel jaar. Als ik dan naar het schema kijk heb ik rustdagen, of mag ik nu al langere peroden met rust nemen 😉
  Is het beter dat ik dan pas begin in het nieuwe jaar met de training?

  • Robert van der Wulp 25 oktober 2023 at 15:05 #

   Hi Rob,

   Bedankt voor je reactie. Je kunt nu wel beginnen met je programma. De rust komt regelmatig terug in je schema.

   Intens veel fietsplezier, Robert

Geef een reactie