Voorkom conditieverlies

Deze periode neem je rust. Degene die mijn trainingskalender eerder hebben gedownload weten dat. Rust hoor je te plannen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen maar in de basis komt het er op neer dat er rust zit in je trainingsweek, in je maandschema, in je trainingsperiode en in je jaar.
Maar wat doe je nu tijdens deze rust? In het artikel van vandaag laat ik je zien wat je doet tijdens de periode waar de meesten van ons nu inzitten: Het eind van het seizoen. Je bent nog niet bezig om op te bouwen voor volgend seizoen (tenzij dat al in februari begint). Puur het onderhouden van je conditie tijdens rust.

Blijf fietsen
Dat klinkt tegenstrijdig als je het hebt over rust. Je hoort me regelmatig zeggen dat je moet stoppen met fietsen en gaan trainen. Dit is de periode die daar een uitzondering op vormt. Laat je schema eens een paar weken los en ga gewoon lekker fietsen. Zorg er alleen voor dat je minder ver en minder hard fietst. Zodat je niet zolang nodig hebt om te herstellen.

Wat er niet aankomt…
Ik weet dat deze periode nogal wat uitdagingen biedt. Alle feestvoeding die je normaal niet eet. Veel bij anderen eten die vaak een (andere) mening hebben over hoe jij het normaal doet. Daar heb ik zelf maling aan. Gelukkig zit ik in de fase dat mijn omgeving het zo normaal vindt dat ik anders eet dan zij dat ze het me ook niet meer aanbieden. Kies je momenten.

Verzorg jezelf
Het is eerder donker en later licht dus de dagen zijn kort. Bovendien heb ik je net aangegeven dat je minder lange tochten moet maken. Dus heb je tijd over. Verzorg je lichaam op andere manieren. Masseer jezelf of laat je masseren. Bezoek een sauna.

Bezoek de sportschool
Ik weet dat ik al ruimschoots aandacht heb besteed aan krachttraining. Maar mocht je nog niet overtuigd zijn dan vertel ik je nu nog eens dat dit echt een groot verschil zal maken in de resultaten. Lees de reacties op die artikelen als je mijn woord er niet op gelooft of beter nog probeer het gewoon. Je kunt natuurlijk ook thuis aan krachttraining doet. Overdrijf het niet maar train licht. Onthou: dit is je “rust”periode.

Doe iets anders
Het hele jaar ben je gericht op voortbewegen op twee wielen. Het is heel verfrissend om eens iets anders te doen. Bijvoorbeeld zwemmen, bodypump, schaatsen of wat dan ook. Het gaat erom dat je in beweging bent en dat je er lol in hebt.

Zoals je ziet heb je verschillende opties. Het belangrijkste is dat je de intensiteit terugschroeft terwijl je wel in beweging blijft. Zorg dat je lol hebt. Misschien wil je de fiets niet laten staan maar doe het gewoon. Dat maakt het namelijk extra lekker om dadelijk weer op te stappen. Zoals de koeien die in het voorjaar weer de wei in mogen.

Heb jij bewust een rustperiode?
Wat doe je in zo’n periode?

Laat je reactie achter in het commentaarveld onder dit artikel en als dank stuur ik je mijn Ebook “Trainingsvormen voor binnen”.  Dan kun jij gelijk weer verder met trainen.

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

intens veel fietsplezier,

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

159 Responses to Voorkom conditieverlies

 1. Rico 18 oktober 2023 at 16:33 #

  Ik loop en doe kortere fietsritten in de komende periode

 2. Wim 22 oktober 2020 at 09:59 #

  ik fiets 1 x per week op de rollen en ga mountainbiken in het weekend. Daarnaast doe ik core and stability training

 3. Etienne 21 oktober 2020 at 21:40 #

  We hebben nog 2 weg ritten op de planning staan daarna wordt het mtb en 1 maal per week doen we core training in de sportschool,ik zelf fiets nog 2 dagen in de week op zwift zodat ik niet alles verlies

 4. Harry 21 oktober 2020 at 21:27 #

  De racefiets omgeruild voor de MTB, onbekende paden ontdekken, heerlijk door het bos.

 5. Greens 21 oktober 2020 at 20:55 #

  Zwemmen wandelen

 6. Ivan 21 oktober 2020 at 20:02 #

  Minder lange fietstochten, geen focus op snelheid. Regelmatig joggen of wandelen

 7. Domi 21 oktober 2020 at 19:31 #

  Ik doe 2 maal in de week spinning

 8. Arthur 21 oktober 2020 at 18:11 #

  Ga hardlopen

 9. Sabina 18 oktober 2019 at 12:30 #

  Rust blijft lastig, rustperiode van fietsen wordt al gauw opgevuld door andere fysieke werkzaamheden.
  De rollen opgezocht, zou moeten lukken met de mountainbike, maar er toch voor gekozen buiten een blokje om te gaan. Binnen fietsen staat mij toch echt tegen. Schaatslessen geboekt, tijdens de lessen tot nog toe heel erg focus op balans en controle. Technisch netjes rijden. Pittig maar o zo leuk.

 10. Jan Hermans 17 oktober 2019 at 10:12 #

  Ik wandel meer zwem wat en doe thuis wat krachttr
  Daarnaast korte rustige fietsritjes

Geef een reactie