5 trainingsfouten die je zomervorm verpesten

Vind jij het ook onweerstaanbaar? Al die geweldige weken fietsweer die we inmiddels hebben gehad. Ik kan het dan niet laten dat ik vaker de fiets pak. Het is gewoon zonde om een dag met perfect fietsweer niet te benutten. Al moet ik er de gekste sprongen voor maken. En dat is nu precies één van de valkuilen die je zomervorm een flinke deuk kan bezorgen.

Ik heb het immers altijd over een doel met een plan. Maar juist nu je in vorm begint te komen en alle tacx-rijders, met alle respect, ook hun bleke gezichten weer hebben gebruind, is het belangrijk om vast te houden aan je plan. Hoe verleidelijk het ook is, behoed je voor één van deze fouten.

Overal willen knallen

Je vorm is goed en je mag weer lekker rijden met je vrienden of je club. Competitie is weer begonnen en dadelijk mag je ook weer tochten rijden. Het voelt alsof je de hele wereld aan kunt. Maar vergis je niet. Zorg dat alle niet geplande ritten wel een goede plek krijgen in je planning. Maak de extra’s onderdeel van je plan en rij je niet leeg op elke rit. Anders is het met de goede vorm snel gedaan.

Onvoldoende herstellen

Ga je naar het buitenland om te fietsen, hou er dan rekening mee dat omstandigheden anders zijn. Als het 35 graden is en je enige keus is bergop doe het dan wat rustiger aan. Niet alleen tijdens je rit. Neem ook meer tijd om te herstellen. Groeien doe je namelijk alleen tijdens rusten. Het adagium van de duuratleet is niet voor niets: nooit staan als je kunt zitten en nooit zitten als je kunt liggen.

Culinair verwarren met losgaan

Ik ben gek op eclairs. Dat is een soes van zo’n 15 cm, gevuld met room. Bovenop zit nog een dikke laag glazuur. Ik kan niet in Frankrijk komen zonder een eclair te nemen. Ik zou ze iedere dag kunnen eten, maar dat doe ik niet. Het is zonde om een jaar lang hard werken teniet te doen omdat het vakantie is. Denk dus goed na wat je neemt. Als je vindt dat alles moet kunnen omdat het vakantie is, dan is de leefstijl van een atleet niets voor jou. En laat ik dan gelijk het tegengeluid horen: die twee eclairs die ik zou eten als ik in Frankrijk ben. Daar kijk ik het hele jaar al naar uit. Zo is elke hap een feest op zich.

Onvoldoende drinken

Ik hoor nog regelmatig van fietsers die 100 km rijden op 1 bidon water. Dat is echt heel onverstandig. Gedurende de zomer al helemaal. Je verliest met gemak 1-2 liter per uur. Nu hoef je dat niet tijdens het fietsen bij te tanken. Dat gaat gewoon niet. Maar 1 bidon van 500-750ml per uur is echt niets teveel. Een heatstroke heb je zo te pakken. Zeker als je in de volle zon met hoge temperaturen rijdt. Vergeet niet dat je meer nodig hebt dan water. Gebruik een goede dorstlesser. Dat bevordert he prestatie en je hertstel. 2% Vochtverlies betekent zo’n 20% prestatieverlies.

Te vaak opstappen

Omdat het iedere dag mooi weer is, kan de verleiding groot zijn om vaker op te stappen dan je schema van je vraagt. Dat is op zich niet erg en voor meeste fietsers zelfs goed. Bedenk echter goed wat het doel is van je extra training. Als dat weer een rondje is dat gericht is op het breken van je PR, doet dat meer kwaad dan goed. Je kunt een extra rondje wel gebruiken als hersteltraining of als techniektraining.

Het belangrijkste is dat je een plan hebt en je daar aan houdt. Stop je energie vooral in de uitvoering van dat plan. Beschouw iets extra’s ook als iets extra’s en niet als een training op zich. Onthoudt dat 80% van je resultaat voortkomt uit je voeding. Twee weken slecht vakantievoer, betekent na je vakantie 3 maanden lang alleen trainen en een strak keukeregime om dat weer recht te breien. En dat scheelt 12 weken waarin je geen progressie maakt. Het is gewoon een kwestie van de juiste keuzes maken.

Hoe blijf jij in beweging op vakantie?

Beantwoord de vraag in het commentaarveld onder dit artikel. Als dank stuur ik je Het grote vakantie checkboek. Bordenvol handige tips en checklists voor op je vakantie.

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

intens veel fietsplezier,

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

92 Responses to 5 trainingsfouten die je zomervorm verpesten

 1. Liesbeth 5 juli 2023 at 17:06 #

  Lekker veel wandelen, zwemmen en af en toe fietsen

 2. Maarten 5 juli 2023 at 15:43 #

  De racefiets gaat zeker mee op het dak bij mij en voor de inspanning/rust- en de familiebalans fiets ik maximaal om de dag!

 3. Patrick 5 juli 2023 at 15:16 #

  Ik wissel af met zwemmen, fietsen en wandelen.

 4. Mark 5 juli 2023 at 14:40 #

  Elke dag iets actiefs, bijv. een stadje bezoeken en om de 2-3 dagen een stevige fietstocht. Prima volhouden.

  • Peters rudi 5 juli 2023 at 18:40 #

   Je nachtrust aanhouden en je voeding

   Mvgr

 5. Dave Peeters 5 juli 2023 at 12:26 #

  Wat fietsen op vakantie omdat je dan nieuwe paden kunt gebruiken, wat zwemmen en wandelen. Nooit overdrijven met buffet en inspanningen.

 6. wim 5 juli 2023 at 12:13 #

  Afwisselend wandelen en fietsen op vakantie. regelmatig een uitstap met het gezin maken en lekker niets doen.

 7. Joris 5 juli 2023 at 11:19 #

  Lekker afwisselend fietsen, hardlopen en wandelen. Elke dag iets actiefs. Daarnaast nog een dagje kano en dagje golf.

 8. Kim Moens 21 september 2022 at 20:21 #

  Ben 2 weken in de Oostenrijkse bergen gaan wandelen met mijn man en de 3 kinderen. Zalig. Toch de fiets meegenomen om ’s morgens af en toe wat te cruizen in de bergen. Kan het toch moeilijk missen, mijne fiets?!
  1 keer stevige beklimming gedaan op redelijk korte tijd, benen waren goed! 😜

Geef een reactie