10 Tips tegen de hitte

Wat een warm weken hebben we al gehad. En aangezien de komende weken het kwik ook weer zal stijgen, wil ik je in dit artikel graag trakteren op wat verkoelende tips.

 

 1. Rij vroeg (of laat)

Vroeg in de ochtend is het meestal het lekkerste maar ook ’s avonds kan de temperatuur al dalen. Vermijd de hitte van de dag. Tussen 12:00 en 15:00 is het meestal het warmst. Dan schijnt ook de zon het felst.

 

 1. Pas je inspanning aan

Doe het wat rustiger aan. Er zijn van die fanatiekelingen (ondergetekende incluis) die het schema er kost wat kost doorheen rammen. De hitte maakt hard trainen extra zwaar. Dus wees lief voor jezelf en gun jezelf wat meer rust op extreme dagen.

 

 1. Pas je route aan

Op warme dagen kies ik vaak voor routes die bijvoorbeeld door het bos lopen. Je rijdt dan meer in de schaduw en dat is uiteraard koeler. In de bergen heb je vaak een schaduwkant. Heb je geen bos of berg met schauwzijde maar alleen open polder? Kies dan voor een route die juist extra open is zodat je de meeste wind vangt. Helaas is wind mee nu het warmste. 😉

 

 1. Zorg voor zonnebrand

Wat is het genieten als je weer gewoon snel een broekje en shirtje uit de kast kan pakken om vervolgens op te stappen. Maar zorg dat je wel goed beschermd bent tegen de zon. Je maakt wat uren en als je 3 uur of langer op de weg zit pak je snel een hoop zon. Ik kies zelf altijd voor waterbestendige zonnebrand. Gebruik voor je voorhoofd liever een zweetband of hoofddoek. Dan loopt de zonnebrand niet in je ogen.

 1. Pas je kleding aan

Vroeger was een shirt gewoon een shirt. Je had een wollen voor de winter en een katoenen shirt voor de zomer. Gelukkig zijn er tegenwoordig zoveel materialen dat het bijna onmogelijk is om te warme kleding te hebben. Je hebt zelfs hele goede helmen met extra ventilatie.

 

 1. Drink voldoende

Drinken is altijd heel belangrijk. Ik kan niet genoeg waarschuwen voor de stennismakers dat teveel drinken dodelijk kan zijn. Als je kijkt om wat voor gevallen dat gaat, blijkt altijd dat het extreem excessief drinkgedrag is. Het gaat dan om liters achter elkaar.

Hoe dan wel? Ieder uur dat je aan het sporten bent 1 bidon van 500 tot 750 ml is niets teveel. En dat naast de twee liter die je normaal gesproken op een dag drinkt.

 

 1. Zorg voor je electrolyten

Drink geen water, maar met een sportdrank met electrolyten. Die helpen je vochthuishouding goed te regelen. Tegenwoordig bevatten de meeste sportdranken voor duursporters electrolyten.

 

 1. Stop wat ijs in je bidon

Leg je bidon vooraf in de vriezer of vul hem aan met ijs. Dit kan je lichaamstemperatuur onderweg van binnenuit laten dalen. Bepaal zelf hoe koud je het wilt hebben. En speel hier mee. Ik vind zelf te koud niet lekker op de maag liggen. De verkoeling is echter heerlijk.

 

 1. Zorg voor verkoeling na je rit

Ik vind het op deze dagen heerlijk om thuis te komen en onder een ijskoude douche te stappen. Na lange ritten ga ik er zelfs voor zitten en vul ik het bad met ijswater. Uit recent onderzoek bleek dat met name de koeling van je hoofd in een ijsbad voor betere resultaten kan zorgen. Proefpersonen sliepen beter als ze hun hoofd ook onderdompelden.

 

 1. Vergeet je herstel niet

Op warme dagen ben je geneigd minder te eten. Dat komt je herstel niet ten goede. Vergeet niet om je energie direct na je rit weer aan te vullen. En ook je vocht. Drink direct na je inspanning een glas water in een keer leeg. Vul het glas (of een bidon) opnieuw en zip deze in een uur langzaam leeg. Leg desnoods je drankje voor je weg gaat klaar in de koelkast.

 

Het vergt dus wat planning en organisatie maar daarvoor krijg je weer een hoop fietsplezier terug. Onderschat nooit het weer en kijk altijd naar de verwachtingen. In dit seizoen zou je ook zomaar tegen fikse onweersbui aan kunnen lopen. Weer een extra reden om je week vooraf te plannen.

 

Hoe ga jij de hitte te lijf?

Welke tip ga jij toepassen?

Hoe doe je dat?

 

Beantwoord deze vragen in het commentaarveld onder dit artikel. Als dank ontvang je de gratis tool de Zweetmeter. Daarmee kun jij bekijken hoeveel vocht je nodig hebt.

 

Stop met fietsen. Ga trainen.
Stop met diëten. Voed je prestatie.

 

Tijdens het Train & Eet als een Atleet webinar zet ik dit om in praktische adviezen.

 

Na dit webinar weet jij:

 • Wat je moet eten, voor tijdens en na je inspanning
 • Hoe je optimaal traint
 • Hoe je je ideale gewicht bereikt
 • Hoe je langer, harder kunt fietsen


Klik hier en schrijf je nu gratis in 

 

Een webinar is een online workshop die je thuis volgt vanachter je eigen pc, telefoon of tablet

 

intens veel fietsplezier,

 

 

 

 

 

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je wielervrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen fietsen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

 

 

 

48 Responses to 10 Tips tegen de hitte

 1. Gee 8 september 2020 at 17:58 #

  Hallo Robert,
  Je lichaam zo trainen dat je tegen de hitte kan. In de hitte trainen, bouw dit op en zorg dat je continue voldoende blijft eten en drinken, want dit is je beste wapen. Wees voorzichtig met (ijs) koud drinken tijdens trainen/sporten, je lichaam krijg hierdoor een opdonder, door in een keer een temperatuur verschil, (ik heb ervaren sporters zien omvallen, kotsen tot zelfs ziekenhuis opname), neem warm/lauw of net koel drinken. In 2006 heb ik Nijmeegse Vierdaagse (2 doden te betreuren) 50 km gelopen in de hitte golf, het asfalt op de Lentsedijk was tussen 40 en 50 graden C, de wandelaars vielen letterlijk en figuurlijk bij bosjes neer. Ik heb op die 1ste wandeldag in totaal ruim 11 liter gedronken. Bij extreme temperaturen, verlies je veel vocht, je bloed wordt dikker, als je niet voldoende drink, dan kun je in problemen komen. Als je moeite heb met eten en drinken tijdens warme dagen, neem dan fruit/groenten met hoge vocht gehalte (krenten bollen en bananen totdat het je neus uitkomt, alle soorten meloenen, druiven, komkommers, tomaten, enz. enz.). Wees voorzichtig met zout (te veel maakt je misselijk), in veel voeding zit voldoende natrium erin. Draag licht gekleurde kleding, het beste kleur blauw (indigo) want blauw houd vocht vast (zie de Toeareg in de sahara). Ben van aziatische afkomst, kan goed tegen de warmte, ben vorig jaar 2019 tijdens de hete dagen gewoon wezen trainen/sporten om klokslag 12:00 uur, iedereen verklaarde mij voor gek. Als je dit niet doet, dan kan je er nooit tegen. Tips 5, 6, 9 en 10. Met vriendelijke groet Gee.

  • Robert van der Wulp 9 september 2020 at 15:07 #

   Wow Gee, Bedankt voor je zeer uitgebreide reactie. Daar kan iedereen wat mee.

 2. Jochem van Mill 30 juli 2020 at 21:33 #

  Eentje die je bij Tip 5 kunt aanvullen; gebruik een koelvest. Veel professionele en amateurwielrenners gebruiken dit, zie ook https://koelvest.nl/wielrennen waar je ook de redenen en voordelen vindt van het gebruik van een koelvest.

  • Robert van der Wulp 31 juli 2020 at 14:30 #

   Hai Jochem,

   Bedankt voor je toevoeging.
   Ziet er goed uit.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 3. Eric Boonstra 29 juli 2020 at 22:36 #

  Op dit moment zit ik bij de ventoux! Het is 38/39 C hier en ik ben eerst om de ventoux en via sault over de berg naar Malaucène gefietst, ik had voor onderweg wat extra isotone tabletten mee, het water was super koud Toen ik vertrok maar na 30 min al niet meer. Steeds blijven eten, repen, dadels, broodje ect, gelukkig onderweg wat waterputten waar ik de bidons(750 ml) kon vullen ,mijn hoofd en helm Even heerlijk onder water en weer door. Onderweg af en toe een colaatje kopen, lekker koel en extra,snelle, suikers. Als je met deze hitte een 100 km doet zijn dit de dingen waarbij Ik op let en natuurlijk naar boven je snelheid aanpassen en van de omgeving genieten. Bij thuiskomst een hersteldrankje en een extra glas water.

  • Robert van der Wulp 31 juli 2020 at 14:32 #

   Hai Eric,

   Dat is toepasselijk.

   Nog een goede tip over je cola.
   Dit is een hypertone drank. Dat betekent dat er veel meer suiker inzit in relatie tot vocht ten opzichte van ons lichaam.
   Het gevolg is dat je lichaam vocht moet gebruiken om deze suikers op te slaan.
   Je kunt cola heel eenvoudig isotoon maken door deze te verdunnen met 2/3de water.

   Intens veel fietsplezier, Robert

 4. Nico 29 juli 2020 at 21:04 #

  Ik probeer 500ml/u uit te drinken.
  Nadien spring ik in het zwembad en zwem stilletjes nog wat baantjes.

  • Jorik 31 juli 2020 at 04:15 #

   Op de dag dat ik fiets drink ik altijd extra vooraf en met name in het begin van de ritten kleine hoeveelheden.. en onder het douchen is koud water extra verfrissend!

 5. Hans 27 juni 2019 at 18:04 #

  Hi,

  Belangrijk dat je vooraf goed gehydrateerd bent, zeker op langere afstanden met hogere inspanning drink je het er niet meer bij. Ik heb een bidon water en 1 met sportdrank en probeer wel volgens schema te drinken bijv. elk kwartier sportdrank en water in combi met eetmoment en voorkom dat je de bidon binnen 30 min op hebt. Naast drinken maak ik ook de keuze voor voeding waar aanvullend zout in zit en liefst een bar die NIET smelt want dat wordt een gore bende onderweg. Klinkt mogelijk raar maar zoals afgelopen weekend (5,5 uur onderweg) rij ik graag met een zwart zweetshirt met lange mouwen onder een heel dun wielershirt. Lijkt net of de vochtopname van het shirt voor waterkoeling zorgt 🙂 nog even afgezien van verbranden en de ellende van de rupsen troep waar je anders dagen plezier van hebt als je in bosrijke omgeving bent. Ben het met je eens wat betreft na de inspanning, zorg voor voeding/proteine maar blijf de hele dag ook gewoon voldoende drinken aangezien je lichaam nog ff bezig is met naverbranden

 6. Martin 27 juni 2019 at 09:11 #

  Ik doe met warme dagen wat zout erbij in mijn bidons. Zout houdt vocht vast. Ik merk dat ook dat ik minder zweet.

 7. Liesbeth 26 juni 2019 at 20:53 #

  Tip 6 ga ik toepassen. Voldoende water drinken. Op niet sportdagen drink ik twee liter water per dag. Na het sporten gemakkelijk nog een liter.

 8. Sabb 26 juni 2019 at 17:59 #

  Bij het route plannen ook rekening houden met waar je de bidons of waterzak weer aan kan vullen.
  Zonder water zitten is geen optie 🙂

Geef een reactie